ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا بازار توافقی می‌تواند نوسانات ارز را کنترل کند؟ اخبار ایران

آیا بازار توافقی می‌تواند نوسانات ارز را کنترل کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش میز نفت، بانک مرکزی اخیرا اعلام کرد تصمیم به تک نرخی کردن ارز گرفته است. برخی کارشناسان از این تصمیم حمایت کرده‌اند، اما عده‌ای آثار تورمی آن را هشدار می‌دهند. برای بررسی این موضوع، برنامه تلویزیونی پایش، شب گذشته میزبان مهدی دارابی، کارشناس اقتصادی بود. او در این برنامه به این نکته اشاره کرد که در کشوری با موتورهای تورمی فعال، تثبیت نرخ اسمی ارز ممکن نیست و احتمال دارد به شوک‌های اقتصادی منجر شود.
باید به جای تثبیت نرخ اسمی، نرخ حقیقی ارز تثبیت شود تا نوسانات اقتصادی کنترل شود.
اختلاف 30درصدی نرخ ارز؛ راهی به سود برای دلالان
دارابی در ابتدای برنامه به روند ایجاد سامانه نیما اشاره کرد و توضیح داد: «از سال 1397، سامانه نیما برای شفاف‌سازی مبادلات ارزی و تسهیل تبادلات بین بانک‌ها، صادرکنندگان و واردکنندگان راه‌اندازی شد. هدف اصلی آن ایجاد بستری رسمی برای مبادلات بود؛ اما به‌مرور زمان به ابزاری برای اعمال نرخ‌های دستوری تبدیل شد. در ابتدا، نرخ‌گذاری دستوری در این سامانه مشاهده می‌شد و امکان دستکاری نرخ ارز وجود داشت. عمدتاً صادرکنندگان بزرگ مانند پتروشیمی‌ها و صنایع فولادی تأمین‌کننده ارز بودند و تقاضا بیشتر برای کالاهای ضروری بود که نرخ آن‌ها به‌صورت توافقی تعیین می‌شد و تا اوایل 1398، سقف نرخ نیما حدود 7 هزار تومان بود.»
وی در ادامه از تغییر مسیر سامانه نیما گفت: «از بهمن 1401، محدودیتی در سامانه نیما اعمال شد که به بانک‌ها و صرافی‌ها اجازه نمی‌داد بیشتر از نرخ چهل هزار تومان به صادرکنندگان پیشنهاد دهند. پتروشیمی‌ها نیز سقف پایین‌تری داشتند و نرخ فروش آن‌ها حدود 37 تا 38 هزار تومان بود. این تغییرات باعث صف‌های طولانی برای خرید ارز و اختلاف شدید نرخ‌ها با بازار غیررسمی شد که در برخی موارد به 50 درصد می‌رسید. واردکنندگان به‌جای استفاده از ارز برای واردات، از تفاوت نرخ‌ها سود می‌بردند و فرایند واردات کالا طولانی‌تر و ریسک‌دارتر شد.»
این کارشناس اقتصادی اختلاف میان ارز آزاد و نیمایی را عامل رانت دانست و بیان کرد: «اختلاف 30درصدی نرخ ارز نیما با بازار غیررسمی باعث شد بسیاری از افراد برای خرید ارز در صف قرار بگیرند، چرا که حتی با رسیدن به 5درصد از این تفاوت، سود قابل توجهی کسب می‌کردند. این وضعیت تقاضا برای ارز را افزایش داد و باعث شد تزریق ارز به سامانه نیما ناکافی باشد. در ظاهر، هدف پایین نگه داشتن نرخ ارز حمایت از خانوارها و واردات بود؛ اما در عمل، واسطه‌ها از این رانت بهره‌برداری کردند و کالاها با قیمت‌های بالاتر وارد بازار شدند که موجب افزایش تورم غیررسمی شد.»
او افزود: «تقریباً در ابتدای سال، نرخ بازار غیررسمی به حدود 60هزار تومان رسید، در حالی که نرخ نیمایی حدود 40هزار تومان بود؛ یعنی اختلاف 20هزار تومانی و 50درصد تفاوت بین این دو نرخ به‌وجود آمد. این اختلاف شدید تقاضای بالایی ایجاد کرده بود و انتظارات تورمی را تقویت می‌کرد که امروز هم نرخ ارز نسبت به ابتدای سال رشد داشته است. بانک مرکزی به‌درستی شروع به تعدیل تدریجی نرخ نیمایی کرد و این فاصله به‌طور پیوسته و روزانه افزایش پیدا کرد. پس از اطلاعیه بانک مرکزی، قرار شد که نرخ‌ها در نیما به یک نرخ توافقی نزدیک شوند که حاصل توافق بین بانک‌ها، صرافی‌ها، صادرکنندگان و واردکنندگان باشد.»
ناترازی‌های اقتصادی؛ عامل همزمانی افزایش نرخ ارز و تورم
دارابی درخصوص مداخلات دولت در تعیین نرخ ارز گفت: «سیاست‌گذاران ابتدا تصمیم می‌گیرند که از سامانه‌ها خارج شوند، اما وسوسه‌ها موجب بازگشت مداخلات قیمتی می‌شود. بازار توافقی اما ساختار متفاوتی دارد و کمتر به آن توجه شده است. از سال 1397 تا نیمه 1400، نرخ‌های نیمایی و غیررسمی تقریباً مشابه حرکت می‌کردند، اما از نیمه دوم 1400، با افزایش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات پتروشیمی، فولاد و نفت، فاصله این دو نرخ بیشتر شد. این واگرایی در سال 1401 به اوج خود رسید و از آذر همان سال تا امروز، این شکاف ادامه داشته است.»
این کارشناس اقتصادی درخصوص ارتباط میان نرخ ارز نیمایی و ارز آزاد تصریح کرد: «سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا افزایش نرخ نیمایی باعث رشد نرخ غیررسمی ارز می‌شود؟ درست است که این دو نرخ همزمان تغییر می‌کنند، اما نمی‌شود علیت مستقیم میان این دو برقرار کرد. عوامل دیگری هم در این تغییرات دخیل هستند. در واقع، نرخ ارز و تورم همانند دوقلوهایی هستند که از یک مادر، یعنی ناترازی‌های کلان اقتصادی، تغذیه می‌کنند. این ناترازی‌ها باعث می‌شوند که افزایش نرخ ارز و تورم همزمان و به طور توام رخ دهند. اگر نتوانیم این ناترازی‌ها را اصلاح کنیم، نباید انتظار داشته باشیم که نرخ ارز ثابت باقی بماند.»
وی با بیان این نکته که نمی‌شود برای ارز نرخ اسمی تعیین کرد، گفت: «در کشوری که موتورهای تورمی فعال هستند، تثبیت نرخ ارز نه تنها ممکن نیست بلکه ممکن است به تحمیل شوک‌های اقتصادی در آینده منجر شود. نرخ ارز اسمی نمی‌تواند ثابت بماند، بلکه باید نرخ حقیقی ارز تثبیت شود، چون نرخ اسمی به راحتی با تغییرات تورم و شرایط اقتصادی نوسان می‌کند. بسیاری از اقتصاددانان به تک نرخی شدن ارز معتقدند، چون این کار شفافیت بیشتری ایجاد می‌کند، ولی در شرایط فعلی، با توجه به فعال بودن موتورهای تورمی و ناترازی‌های اقتصادی، هیچ‌کس نمی‌تواند انتظار داشته باشد که نرخ ارز به مدت طولانی ثابت بماند.»
او در پایان افزود: «در سال 98، با افزایش سقف نرخ نیمایی، بازار غیررسمی نه تنها افزایش نیافت بلکه کاهش هم داشت. این نشان می‌دهد که الزاماً افزایش نرخ نیمایی موجب افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی نمی‌شود. کاهش نرخ بازار غیررسمی به دلیل نبود یک بازار رسمی و ساختار شفاف بوده است. با ایجاد بازار توافقی جدید، بانک مرکزی ابزارهایی برای مدیریت نوسانات ارز و کاهش دخالت‌های قیمتی خواهد داشت. در این بازار، با استفاده از مشتقات ارزی و ابزارهای جدید، بانک مرکزی می‌تواند نوسانات را کنترل کرده و از جهش‌های شدید جلوگیری کند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1300090/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در دیدار ظریف با سفیر ژاپن

زمینه‌های همکاری تهران و توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف بررسی شد

لوکا مودریچ، پرافتخارترین بازیکن تاریخ رئال مادرید با 28 جام مختلف

قهرمانی آسان رئال مادرید با برتری مقابل رقیب مکزیکی

اختصاصی طرفداری؛ وینیسیوس این 24 ساعت شگفت‌انگیز را فراموش نمی‌کند! / عکس

باند قاچاق که با فریب دختران از آنها به عنوان پیک موادمخدر استفاده می‌کرد متلاشی شد

نویسنده همدانی نامزد دریافت جایزه بین‌المللی شهید سلیمانی شد

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای منافع دو کشور و صلح و ثبات منطقه است

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای صلح و ثبات منطقه است

برترین مهار‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هفته 6 لیگ قهرمانان اروپا

خلاصه بازی رئال مادرید 3-0 پاچوکا (فینال جام بین قاره‌ای 2024)

باند قاچاق که با فریب دختران به بهانه ازدواج از آنها به عنوان پیک بین‌المللی موادمخدر استفاده می‌کرد، متلاشی شد.

آثار افغانستانی ها در سینما حقیقت + فیلم

تماس تلفنی استارمر با ترامپ / دفتر نخست وزیر انگلیس بیانیه داد

پاداش 10 میلیون دلاری آمریکا برای اطلاعات درباره الجولانی

آمادگی برای دفاع از حرم تکلیف شرعی همگان است + فیلم

بررسی ابتکارات دوجانبه توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف

آنچلوتی پرافتخارترین سرمربی تاریخ رئال مادرید شد!

تاکید بر تنظیم توافقات عملیاتی بر اساس برنامه 25ساله

آغاز پروازهای مستقیم کابل-دوحه با حضور مقامات افغان و قطری

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای الجولانی همچنان پابرجاست

نقش آفرینی «ایلان ماسک» در سیاست داخلی انگلیس

پاداش 10میلیون دلاری برای دستگیری جولانی!

جلالی: آمریکا مدعی دموکراسی، اما مدافع دیکتاتوری در نظام بین‌الملل است

گفت وگوی تلفنی استارمر با ترامپ درباره روابط دوجانبه و تحولات بین‌المللی

آمریکا: جایزه 10 میلیون دلاری برای الجولانی همچنان پابرجاست

بنزین گمشده

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم

قتلگاه کورسک

از شام تا زنگزور؛ میدان زور‌آزمایی تهران، مسکو وآنکارا

وفـادار یا طلبکار؛ تندروها از نظام چه می‌‏خواهند؟

مجمع کاردینال‌ها

رسانه عبری: آیا ترکیه و سوریه می‌توانند آزادی عملیات اسرائیل را محدود کنند؟

فرماندار کالیفرنیای آمریکا وضعیت اضطراری اعلام کرد

پهپاد یمنی در راه سرزمین‌های اشغالی

آتش سوزی گسترده در استادیوم شهر حلب سوریه

قیمت لیر ترکیه و درهم امارات بر مدار صعود؛ دینار عراق گران شد/ رونمایی از بهشت مالیات دهندگان

سندی که نقش آمریکا در ماجرای سوریه را افشا می‌کند + فیلم

آیت الله سیستانی از دیدار با این شخص خودداری کرد | اینجا سوریه و لبنان نیست!

عراق نظامیان سوری را به کشورشان بازمی‌گرداند

درجه اتلاف نیروی انسانی

دفاع از تعادل نرخ سود

البرز| آزادراه شهید سلیمانی نقش مهمی در رونق اقتصادی دارد

تغییر در فرآیند نظارت بر استاندارد کالاها در ارس در راستای تسهیل امورات گمرکی

رکوردزنی نرخ تورم در انگلیس طی هشت ماه گذشته

معرفی گوشی زیبا و اقتصادی مقاوم با IP68 + عکس

عصبانیت کاربران عرب از حضور نظامیان اسرائیلی در سوریه

افتتاح مقر جدید «ناتو» در آلمان + جزییات

واکنش دولت به تهدید اروپا برای فعال کردن ماشه: با دیپلماسی در تلاشیم

«پنج‌گانه» در لوسیل تکمیل شد؛ قهرمانی آسان رئال مادرید با برتری مقابل رقیب مکزیکی