ایرانیان جهان

آخرين مطالب

درجه اتلاف نیروی انسانی اخبار ایران

درجه اتلاف نیروی انسانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، پس از افغانستان و عراق، ایران پایین‌ترین نسبت اشتغال به جمعیت یعنی 38.9 درصد را در میان کشور‌های منطقه دارد. این در حالی است که نسبت اشتغال به جمعیت در کشور‌های نفتی مانند امارات و قطر بالای 80 درصد و در عربستان حدود 60 درصد است. پرسش اساسی آن است که چرا این نسبت در ایران پایین است؟ کارشناسان معتقدند که مجموعه‌ای از عوامل مانند وابستگی اقتصاد به درآمد‌های نفتی، عدم سرمایه‌گذاری این درآمد‌ها در جهت توسعه صنایع غیردولتی، تحریم‌های اقتصادی و عدم امکان استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاری خارجی، تورم‌های بالا و نابسامانی اقتصاد کلان و وجود موانع فرهنگی و قانونی در زمینه ورود زنان به بازار کار، از مهم‌ترین عوامل پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در ایران است.
این مساله موجب شده است تا بسیاری از تحصیل‌کردگان ایرانی در یک دهه گذشته جذب بازار کار داخل کشور نشوند و به کشور‌های دیگر مهاجرت کنند.
فاطمه نصیری: ایران یکی از بالاترین نرخ‌های افراد تحصیل‌کرده در منطقه را دارد و اکثر این افراد در سن کار قرار دارند؛ این در حالی است که بررسی‌‎ها نشان می‌دهد پس از افغانستان و عراق، ایران پایین‌ترین نسبت اشتغال به جمعیت را در میان کشور‌های منطقه دارد. بر اساس آمار‌های بانک جهانی این نسبت در سال 2023 در ایران معادل 38.9 درصد بوده است. این در حالی است که نسبت اشتغال به جمعیت در کشور‌هایی مانند قطر و امارات بیش از 80 درصد و در عربستان نیز حدود 60 درصد است. کارشناسان معتقدند پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در ایران به دلایلی مانند نابسامانی‌های اقتصاد کلان، تحریم‌های اقتصادی، مشکلات مربوط به سرمایه‌گذاری، وابستگی اقتصاد به منابع نفتی، موانع فرهنگی و قانونی برای ورود زنان به بازار کار و همچنین نبود فرصت‌های شغلی مناسب برای جوانان است.
تجربه کشور‌هایی مانند عربستان نشان می‌دهد که فراهم کردن بستر‌های توسعه بخش خصوصی و سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند به متنوع شدن اقتصاد و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید کمک کند. در‌حال‌حاضر اقتصاددانان توصیه می‌کنند که برای افزایش نسبت اشتغال به جمعیت در ایران، سیاست‌گذاران اقتصادی در مرحله اول باید بر مسائلی مانند مهار تورم و ایجاد ثبات اقتصادی و سپس مانع‌زدایی از مسیر جذب سرمایه‌های خارجی تمرکز کنند.
اهمیت نسبت اشتغال به جمعیت نسبت اشتغال به جمعیت یکی از شاخص‌های کلیدی برای ارزیابی عملکرد بازار کار در هر کشور است. این نسبت نشان می‌دهد چه درصدی از جمعیت در سن کار شاغل هستند و می‌تواند معیار مهمی برای سنجش میزان مشارکت اقتصادی مردم باشد. برای سیاست‌گذاران، این شاخص اهمیت زیادی دارد، زیرا افزایش نسبت اشتغال به جمعیت به معنای بهبود استفاده از ظرفیت نیروی کار و کاهش وابستگی اقتصادی افراد به دولت است. همچنین، نسبت پایین اشتغال می‌تواند هشداری درباره مشکلاتی مثل بیکاری گسترده، پایین بودن مهارت‌ها، یا وجود چالش‌های ساختاری در اقتصاد باشد.
سیاست‌گذاران می‌توانند با تحلیل این نسبت، سیاست‌های اشتغال‌زایی یا آموزش مهارت‌های شغلی را طراحی و اجرا کنند. می‌توان گفت پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در یک کشور نشان‌دهنده مشکلات ساختاری اقتصاد در آن جامعه است. این مساله می‌تواند ناشی از عوامل داخلی و خارجی باشد. برای مثال جنگ و تحریم‌های اقتصادی از جمله عوامل خارجی است که می‌تواند به محدود شدن فرصت‌های شغلی در یک جامعه بینجامد.
علاوه بر این سیاست‌های کلان اقتصادی می‌تواند بی‌ثباتی‌هایی ایجاد کند که منجر به خروج سرمایه و کاهش مشاغل در جامعه شود. یکی از مهم‌ترین آثار منفی پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در یک جامعه، کاهش قدرت اقتصادی مردم و افزایش فقر است. در واقع همان‌طور که افزایش فرصت‌های شغلی یکی از مهم‌ترین راهکار‌های کاهش فقر در یک جامعه است، پایین بودن فرصت‌های شغلی موجب می‌شود درآمد مردم پایین‌تر باشد و فقر نیز افزایش یابد.
سرمایه‌گذاری با دلار‌های نفتی بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال 2023 نسبت اشتغال به جمعیت در قطر معادل 88.2 درصد و این نسبت در امارات معادل 80 درصد بوده است. یکی از دلایل بالا بودن نسبت اشتغال در این کشور‌ها آن است که این دو کشور در دهه‌های گذشته توانسته‌اند از درآمد‌های نفتی برای توسعه صنایع و خدمات غیرنفتی مانند ساختمان و گردشگری استفاده کنند. این سرمایه‌گذاری‌ها موجب شده فرصت‌های شغلی در این کشور‌ها افزایش یابد و به یکی از مقاصد مهاجرت کارگران از کشور‌های دیگر تبدیل شوند. همچنین این کشور‌ها برنامه‌های بلندمدتی برای توسعه اقتصادی و افزایش اشتغال در بخش‌های غیردولتی دارند که موجب رشد اقتصادی و ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر می‌شود. عربستان نیز دیرتر از کشور‌های مذکور در مسیر سرمایه‌گذاری درآمد‌های نفتی در زیرساخت‌ها و صنایع غیردولتی گام برداشت، با‌این‌حال توانست با متنوع کردن فرصت‌های شغلی در کشور خود به نسبت اشتغال 58.5 درصدی در سال 2023دست یابد.
نگاهی به آمار‌ها نشان می‌دهد که نسبت اشتغال به جمعیت در سال 2023 در همسایگان شمالی نیز بیشتر از ایران بوده است. نسبت اشتغال به جمعیت در سال 2023 در آذربایجان 63 درصد، در ارمنستان 52.6 درصد و در ترکیه 30.9 درصد گزارش شده است. این تفاوت عمدتا به ساختار اقتصادی و سیاستگذاری‌های این کشور‌ها برمی‌گردد.
در واقع کشور‌های شمالی ایران، مانند آذربایجان و ارمنستان، با وجود اقتصاد‌های کوچک‌تر، توانسته‌اند فرصت‌های شغلی بیشتری ایجاد کنند. یکی از دلایل این مساله آن است که فرهنگ برابری زن و مرد و اشتغال زنان در این کشور‌ها بالاتر از کشور‌هایی مانند ترکیه و ایران است. ترکیه، با وجود نسبت اشتغال پایین‌تر از همسایگان شمالی ایران، همچنان عملکردی بهتر از ایران دارد. این کشور به دلیل جذب سرمایه‌های خارجی، توسعه صنعت گردشگری، و گسترش صنایع تولیدی، فرصت‌های شغلی متعددی فراهم کرده است.
ریشه‌های پایین بودن نسبت اشتغال در ایران یکی از پرسش‌هایی که وجود دارد این است که چرا نسبت اشتغال به جمعیت در ایران نسبت به همسایگان به صورت چشمگیری پایین‌تر است؟
در سال 2023، نسبت اشتغال به جمعیت در ایران معادل 38.9 درصد بوده است. کارشناسان معتقدند مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم داده و موجب شده‌اند نسبت اشتغال در ایران پایین باشد. یکی از مهم‌ترین این عوامل وابستگی اقتصاد ایران به درآمد‌های نفتی است. در واقع در دهه‌های گذشته دولت‌ها در ایران از درآمد‌های نفتی برای هزینه‌های جاری استفاده کرده و سرمایه‌گذاری‌های گسترده برای توسعه صنایع غیردولتی نکرده‌اند. این مساله موجب شده نه‌تنها زیرساخت‌های لازم برای متنوع شدن مشاغل بخش خصوصی به وجود نیاید، بلکه زیرساخت‌های لازم برای بهره‌برداری از منابعی مانند گاز برای تامین نیاز‌های داخلی نیز وجود نداشته باشد.
علاوه بر این تحریم‌های اقتصادی در سال‌های گذشته موجب شده ایران نتواند از طرفیت سرمایه‌گذاری خارجی برای متنوع کردن اقتصاد خود و در نتیجه به وجود آمدن مشاغل جدید بهره ببرد. علاوه بر این تحریم‌های اقتصادی موجب شده راه ارتباطی بسیاری از کسب‌و‌کار‌های غیردولتی با کشور‌های خارجی مسدود و پر‌هزینه شود و همین مساله به مانعی برای توسعه این کسب‌و‌کار‌ها تبدیل شده است.
نکته قابل‌توجه دیگر این است که وابستگی دولت به درآمد‌های نفتی برای تامین هزینه‌های جاری از یک سو و موانع تحریم‌ها برای فروش نفت از سوی دیگر موجب شده دولت برای تامین هزینه‌های خود دست به سیاست‌های تورم‌زا بزند. تورم‌های بالا به ایجاد نااطمینانی در اقتصاد و خروج سرمایه از کشور منجر می‌شود. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند مشارکت اقتصادی پایین زنان، به عنوان نیمی از جمعیت کشور، یکی از دلایل پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت در ایران محسوب می‌شود. پیش از این «دنیای اقتصاد» در گزارش «دست‌انداز‌های مشارکت اقتصادی زنان در ایران» که در چهارم مردادماه سال جاری منتشر شده، دلایل پایین بودن مشارکت اقتصادی زنان ایران را بررسی کرده است.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1300188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیپد غول‌پیکر؛ سورپرایز اپل برای طرفداران محصولات تاشو

ملاقات ظریف با سفیر ژاپن/ تاکید بر تقویت مناسبات دو کشور

ظریف با سفیر چین دیدار کرد

خروج از NPT نیاز حیاتی ما و پاشنه آشیل غرب

نظامیان یمنی با ناوهای آمریکایی درگیر شدند

پیام دکتر «حسین میرمحمدصادقی» به فعالین تولیدی و اقتصادی

عکس | شرمساری رئیس جمهور آمریکا از افشای رسوایی جنسی؛ نفر اول ایالات متحده استیضاح شد!

کابینه ترامپ مملو از طرفداران اسرائیل است/ کینه از نتانیاهو کارساز خواهد شد

بلومبرگ فاش کرد: ترکیه برای تصرف همه مناطق کردنشین سوریه آماده میشود

پاداش 10 میلیون دلاری برای دستگیری الجولانی پابرجاست؟ + عکس

فؤاد حسین: کنترل مناطق مختلف سوریه به دست گروه‌های مسلح، اوضاع آن را پیچیده‌تر کرد

هر رنگ مواد غذایی چه حسی در شما ایجاد می‌کند؟

سفر به مصر/ گامی در راستای احیا و‌تقویت روابط تهران و قاهره

فعالان اقتصادی با پرداخت بموقع مالیات در عمران استان نقش آفرین بوده اند

در دیدار ظریف با سفیر ژاپن

زمینه‌های همکاری تهران و توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف بررسی شد

لوکا مودریچ، پرافتخارترین بازیکن تاریخ رئال مادرید با 28 جام مختلف

قهرمانی آسان رئال مادرید با برتری مقابل رقیب مکزیکی

اختصاصی طرفداری؛ وینیسیوس این 24 ساعت شگفت‌انگیز را فراموش نمی‌کند! / عکس

باند قاچاق که با فریب دختران از آنها به عنوان پیک موادمخدر استفاده می‌کرد متلاشی شد

نویسنده همدانی نامزد دریافت جایزه بین‌المللی شهید سلیمانی شد

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای منافع دو کشور و صلح و ثبات منطقه است

ظریف: تقویت مناسبات ایران و ژاپن در راستای صلح و ثبات منطقه است

برترین مهار‌‌‌‌‌‌‌‌‌های هفته 6 لیگ قهرمانان اروپا

خلاصه بازی رئال مادرید 3-0 پاچوکا (فینال جام بین قاره‌ای 2024)

باند قاچاق که با فریب دختران به بهانه ازدواج از آنها به عنوان پیک بین‌المللی موادمخدر استفاده می‌کرد، متلاشی شد.

آثار افغانستانی ها در سینما حقیقت + فیلم

تماس تلفنی استارمر با ترامپ / دفتر نخست وزیر انگلیس بیانیه داد

پاداش 10 میلیون دلاری آمریکا برای اطلاعات درباره الجولانی

آمادگی برای دفاع از حرم تکلیف شرعی همگان است + فیلم

بررسی ابتکارات دوجانبه توکیو در دیدار سفیر ژاپن با ظریف

آنچلوتی پرافتخارترین سرمربی تاریخ رئال مادرید شد!

تاکید بر تنظیم توافقات عملیاتی بر اساس برنامه 25ساله

آغاز پروازهای مستقیم کابل-دوحه با حضور مقامات افغان و قطری

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای الجولانی همچنان پابرجاست

نقش آفرینی «ایلان ماسک» در سیاست داخلی انگلیس

پاداش 10میلیون دلاری برای دستگیری جولانی!

جلالی: آمریکا مدعی دموکراسی، اما مدافع دیکتاتوری در نظام بین‌الملل است

گفت وگوی تلفنی استارمر با ترامپ درباره روابط دوجانبه و تحولات بین‌المللی

آمریکا: جایزه 10 میلیون دلاری برای الجولانی همچنان پابرجاست

بنزین گمشده

بدیل‌های ممکن نئولیبرالیسم

قتلگاه کورسک

از شام تا زنگزور؛ میدان زور‌آزمایی تهران، مسکو وآنکارا

وفـادار یا طلبکار؛ تندروها از نظام چه می‌‏خواهند؟

مجمع کاردینال‌ها

رسانه عبری: آیا ترکیه و سوریه می‌توانند آزادی عملیات اسرائیل را محدود کنند؟

فرماندار کالیفرنیای آمریکا وضعیت اضطراری اعلام کرد

پهپاد یمنی در راه سرزمین‌های اشغالی

آتش سوزی گسترده در استادیوم شهر حلب سوریه