ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عمق استراتژیک ایران، تامین مطالبات مردم است ایالات متحده آمریکا

عمق استراتژیک ایران، تامین مطالبات مردم است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: عمق استراتژیک ایران در کدامین نقطه و کدام قلمرو قرار دارد؟ پاسخ به این پرسش از زاویه دید افراد و گروه‌های مختلف سیاسی، پاسخ‌های گوناگونی دارد. اغلب چهره‌ها و جریانات اصولگرا در تمام طول سال‌های گذشته، سوریه، عراق، لبنان و سایر کشور‌های منطقه‌ای را عمق استراتژیک ایران قلمداد کرده و سرمایه‌گذاری و حضور ایران را برای حفاظت از این عمق استراتژیک را طبیعی می‌دانستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در برابر این طیف و این گروه از تحلیلگران، اما قرائت دیگری نیز در میان تحلیلگران اصلاح‌طلب و مستقل وجود دارد که بر اساس آن اعلام می‌شود، عمق استراتژیک واقعی ایران نه در دوردست‌ها و قلمرو‌های بیرونی، بلکه در درون کشور و در پاسخگویی به مطالبات، نیاز‌ها و خواسته‌های مردم قرار دارد.
بر اساس این قرائت هر اندازه که سیستم توجه بیشتری به خواسته‌ها و نیاز‌ها و معیشت مردم خود داشته باشد و انسجام اجتماعی و مشارکت عمومی را افزایش دهد به همان میزان نیز عمق استراتژیک خود را قوام بخشیده و حفاظت کرده است. نمونه برجسته ایجاد یک چنین قوام استراتژیکی را ایران در دوران اصلاحات و در کشاکش رخداد‌های پس از 11 سپتامبر تجربه کرده است. دوره‌ای که در آن نئوکان‌های جمهوری‌خواه ایالات متحده به رهبری جرج بوش پسر مانند امروز از نظم نوین در خاورمیانه و جهان صحبت می‌کردند و به بهانه 11 سپتامبر، سودای حمله به کشور‌های منطقه را در سر می‌پروراندند. اما عاملی که باعث شد، ایران از لیست کشور‌های هدف حمله امریکا و غرب خارج شود، نه ظرفیت‌های نظامی و ادوات و تجهیزات جنگی ایران بلکه انسجام اجتماعی گسترده‌ای بود که در اثر حماسه دوم خرداد و مشارکت بیش از 70 درصدی ایرانیان در انتخابات ریاست‌جمهوری شکل گرفته بود. مبتنی بر این تجربیات عینی است که چهره‌هایی مانند الهه کولایی استاد دانشگاه و تحلیلگر حوزه سیاست خارجی زمانی که با پرسش‌هایی درباره عمق استراتژیک ایران مواجه می‌شوند بلافاصله بر این نکته پافشاری می‌کنند که: «عمق استراتژیک ایران در داخل کشور و در تامین رضایت و برآورده کردن نیاز‌ها و خواسته‌های مردم ایران است.»
گفتگو با الهه کولایی در خصوص رخداد‌های سوریه از ریشه‌های بروز این تحولات آغاز شد و به دورنمای آینده و نقشی که ایران باید در مواجهه با این تحولات ایفا کند به پایان رسید. از منظر کولایی یکی از دلایل سقوط اسد این بود که به جای ایجاد رضایتمندی در مردم سوریه، تلاش کرد کمک‌های قدرت‌های خارجی مانند روسیه و ایران را جلب کند.
‌ریشه‌های وقوع بحران سوریه به نظر شما شامل کدام موارد هستند؟ در واقع مسیری که این کشور پیمود تا دچار یک چنین از هم گسیختگی شود چه مسیری است؟
ریشه رخداد‌های اخیر سوریه، به شرایط داخلی این کشور، گوناگونی‌های بسیار زیاد قومی و مذهبی از یکسو و مداخله‌ها و نفوذ‌های خارجی از سوی دیگر مربوط می‌شود، از سال 2011 که موج انقلاب‌های عربی، در غرب آسیا و شمال آفریقا بر سوریه هم تاثیر گذاشت. حکومت اسد برای ماندگاری، جلب کمک‌های خارجی را به جای تامین رضایت مردم کشور خود مورد توجه قرار داد. در طول 13 سال گذشته، این کشور به ورطه جنگ داخلی افتاد. جنگی بسیار پرهزینه که آواره شدن میلیون‌ها تن از مردم سوریه و نابودی بسیاری دیگر از آنان را به همراه داشت. ریشه‌های بحران را به‌طور کلی می‌توان یک چنین مواردی دانست.
‌پس از رخداد‌های اخیر که باعث سرنگونی اسد و حضور طیف‌های مختلف از جمله هیات تحریر‌الشام در فضای سیاسی این کشور شد، سوریه به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد؟ آیا باید منتظر ثبات و آرامش در این کشور باشیم یا این که رخداد‌ها به سمت بی‌ثباتی و چالش سوق پیدا می‌کند؟
با سقوط اسد و با پیروزی گروه‌های اسلام‌گرا با گرایش‌های تکفیری و در حالی که آن‌ها می‌کوشند خود را تحول یافته و دور از گرایش‌های افراطی گذشته در پیوند با خلافت اسلامی شامات نشان دهند، ترکیه و امریکا جایگاه خود را در شکل دادن به آینده این کشور تحکیم کرده‌اند. آنان مخالفت خود را با حضور ایران مورد تاکید قرار داده‌اند، در حالی که روسیه هم با وجود ده‌ها سال حضور و نفوذ در سوریه و پایگاه‌های نظامی، پیشبرد جنگ در اوکراین را در اولویت قرار داده است. موضوع کرد‌ها که برای ترکیه اهمیت ویژه‌ای دارد، این کشور را با امریکا در سوریه همسو ساخته، در همان حال که در مورد آینده آن اختلاف نظر هم دارند. بخشی از گروه‌های سیاسی گوناگون در سوریه، که ضدیت آنان با جمعیت کمتر از 15 درصدی شیعه و علوی روشن است، با جریان‌های تندروی اسلامی خارج از سوریه، که پیشتر در دوره خلافت اسلامی داعش در سوریه و عراق با آنان همکاری می‌کردند، ارتباط دارند. برخی از این گروه‌ها از تندرو‌های اسلام‌گرا در قفقاز، آسیای مرکزی و نیز اسلام‌گرایان اویغور با عنوان «جنبش اسلامی ترکستان شرقی» تشکیل شده‌اند. به این ترتیب سوریه می‌تواند بستری مناسب برای فعالیت این گروه‌ها، در شرایط تشکیل نشدن دولت ملی باشد.
‌در کشاکش رخداد‌های اخیر امریکا و سایر کشور‌های غربی از نظم نوین منطقه‌ای سخن می‌گویند. این نظم یاد شده از منظر امریکا و غرب واجد چه شاخصه‌ها و ویژگی‌هایی است؟
امریکا همراهی با اسراییل، در پی رخداد‌های مهر سال گذشته، نابودی همه نیرو‌های مخالف را هدف قرار داده است. تلاش گسترده و همه‌جانبه اسراییل با نقض آشکار مقررات و حقوق بین‌الملل در مورد حقوق مردم فلسطین، با حمایت کامل امریکا در نابود کردن حماس، حزب‌الله و کوتاه کردن عرصه‌های حضور و نفوذ ایران در غرب آسیا، با پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا شدت بیشتری یافته است. نظم مورد نظر امریکا، پایان دادن به هرگونه ناامنی و اختلال در اجرای برنامه‌هایی است که بر گسترش داد و ستد جهانی تاثیرگذار است. تامین امنیت در غرب آسیا در این زمینه از اولویت برخوردار است. ولی محور اصلی سیاست خارجی امریکا، چین است.
‌همواره مسوولان ایرانی از سوریه به عنوان عمق استراتژیک ایران نام می‌بردند. پس از تحولات اخیر عمق استراتژیک ایران در منطقه چه وضعیتی پیدا کرده و در دورنمای آینده چه تحولاتی ممکن است در اثر این تحولات ظهور و بروز یابد؟
تحولات سوریه بار دیگر نشان داد، عمق استراتژیک ایران در داخل کشور و در تامین رضایت و برآورده کردن نیاز‌ها و خواسته‌های مردم ایران قرار گرفته است. در مورد ایران به ویژه این موضوع از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا کشور ما به گونه‌ای «تن‌هایی استراتژیک» دچار است، که اهمیت اراده و خواسته‌های مردم را برجسته‌تر می‌سازد.
‌تحولات اخیر سوریه در صف‌کشی نیرو‌ها در لبنان و دورنمای پیش روی مقاومت چه اثراتی خواهد داشت؟ آیا سقوط اسد به معنای ضربه وارد آمدن به مقاومت است یا اینکه تحولات در آینده ممکن است دچار تغییر به نفع مقاومت شود؟
این موضوع بار‌ها مورد تاکید قرار گرفته است. اهمیت ژئوپلیتیکی سوریه در تحولات لبنان و نیز فلسطین، در متن مبارزه با اسراییل، سقوط بشار اسد را به رخدادی تاثیرگذار در این منطقه تبدیل کرده است. این سقوط می‌تواند مجموعه‌ای از رخداد‌های دیگر را نیز به همراه داشته باشد. زیرا در کنار عوامل داخلی این دگرگونی، تاثیر معادلات قدرت در سطح بازیگران منطقه‌ای و جهانی نیز بسیار قابل توجه است. درواقع کنارگذاشتن ایران از دادوستد‌های ارزشمند جهانی به گونه‌ای پایدار در بیش از سه دهه که از فروپاشی اتحاد شوروی می‌گذرد، دنبال شده است. ترکیه با بهره‌گیری از شرایط منطقه و جهان، می‌کوشد محدودیت‌های بیشتری را برای ایران در مرز‌های شمال غربی آن ایجاد کند. پیش از این در مورد سیاست ناکارآمد ایران در قفقاز جنوبی، بسیار نوشته شده است.
منبع: اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1301850/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وایرال‌ترین ویدیوی والیبال جهان: سقوط یک داور!

تأمین‌کننده اصلی گاز مایع اتحادیه اروپا کدام کشور است؟

پوتین: روسیه با نبود مسیر ترانزیت گاز از اوکراین کنار می‌آید

آمریکا جایزه دستگیری ابومحمد جولانی را لغو کرد

حمله سایبری هکرهای چینی به شبکه‌های مخابراتی آمریکا

بایدن، حمایت دفاعی 571 میلیون دلاری از تایوان را تایید کرد

ترامپ اروپا را برای خرید بیشتر نفت و گاز آمریکا تهدید کرد

بزرگترین اقتصادهای جهان در 2025+ اینفوگرافی

دور تازه تحریم‌های آمریکا علیه خط لوله گازی نورد استریم-2

خبر مهم کاخ سفید از ساخت بمب اتمی ایران

قیمت توکن ماسک امپایر امروز شنبه 1 دی

اعتراف آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران

سرمقاله کیهان/ چاقوی تحریم‌ها را تیز نکنید!

همکاری آمریکا با اسرائیل در رهگیری موشک‌های یمنی

مصرف بنزین پنج درصد افزایش یافت

پیش‌بینی جدید درباره قیمت‌ها در بازار مسکن؛ منتظر ریزش قیمت این خانه‌ها باشید!

قیمت کابینت انزو (Enzo) در سال 1403 | خرید، انواع و مدل‌ها

دولت خواستار حذف 4 صفر از پول و تبدیل ریال به تومان شد

خاموشی برق، کشت پاییزه را 30 درصد کاهش داد

قیمت دینار عراق امروز شنبه 1 دی 1403

صهیونیسم‌ستیزی ایران از سرزمین فراعنه

اقتصاد اسلامی–2|«اقتصاد اسلام» همان«اقتصاد صدر اسلام» است؟

اثر افزایش سقف معافیت مالیات حقوق در قدرت خرید مردم

فیلترشکن فروش‌ها برده‌کشی می‌کنند/ مجلس برای رفع فیلتر کنار دولت است

سلیمی: برای شکستن انحصار بازار باید خودرو اقتصادی وارد شود

گرجستان زیر فشار غرب: آماده اصلاح قانون عوامل خارجی هستیم

تلاش بریتانیا برای احیای روابط با چین

وضعیت تقاضای بنزین در چین

بازگشت نزدیک به 760 هزار پناهجوی افغان از پاکستان

آمریکا جایزه 10 میلیون دلاری برای اطلاعات درباره الجولانی را لغو کرد

وضعیت سخت کارگران جهان/افزایش چند برابری اعتراضات کارگری در آمریکا

روسیه زیر ضربه تحریم های گازی

ترامپ، اتحادیه اروپا را تهدید کرد؛ باید نفت و گاز بیشتری بخرید!

معافیت ترکیه از تحریم‌های آمریکا علیه بانک روسی

پیش‌بینی 4 سال پیش شهید امیرعبداللهیان از اشغال سوریه توسط آمریکا

تصویب لایحه موقت بودجه آمریکا برای جلوگیری از تعطیلی دولت

حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران تا چه اندازه جدی است؟

ماجرای بازداشت دو ایرانی در میلان و ماساچوست چیست؟

فرصت و چالش تهران و قاهره

سرمقاله ایران/ ارز و سکه‌های خانگی و رابطه متقابل دولت و ملت

احضار رئیس جمهور کره جنوبی برای بازجویی

هدیه بایدن به تایوان

مقام صنفی: قیمت گوشت تغییری نکرده است

حدود 91 درصد چک‌ها وصول شد

پرونده سازی علیه یک ایرانی در عراق

ولایتی: هر نوع کمک به آتش‌افروزی در منطقه به خودشان برمی‌گردد

قیمت طلا 18 عیار | قیمت دلار | قیمت مثقال طلا | قیمت دینار عراق امروز شنبه 1 دی آذر ماه 1403

راه آهن شلمچه ـ بصره چشم انتظار برنامه اجرایی وزیر راه

«خط القعر» روایت طولانی‌ترین جنگ قرن بیستم؛ چرا عراق به ایران لشکر کشید؟

اتهام سازی آمریکا علیه یک فرد ایرانی