ایرانیان جهان

آخرين مطالب

زندگی در تعلیق 70 درصد ایرانی‌ها؛ فقط 16 درصد افراد یک جامعه آماری 12 هزارنفری به مهاجرت فکر نمی‌کنند اخبار ایران

زندگی در تعلیق 70 درصد ایرانی‌ها؛ فقط 16 درصد افراد یک جامعه آماری 12 هزارنفری به مهاجرت فکر نمی‌کنند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بر اساس پژوهشی که توسط محمد فاضلی و بهرام صلواتی تحت عنوان «گزارش مهاجرت ایرانیان: علل و انگیزه‌ها» انجام شده، در یک جامعه آماری و از میان 12 هزار پرسشنامه توزیع شده از 9 تا 20 تیر 1402، حدود 19 درصد از پاسخ‌دهندگان اعلام کرده‌اند که مهاجرت کرده و در خارج از ایران زندگی می‌کنند و «فقط 16 درصد از افراد اظهار کرده‌اند که اصلا به مهاجرت فکر نمی‌کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
» محمد فاضلی و بهرام صلواتی دو جامعه‌شناس زبده ایرانی در مقدمه این تحقیق عنوان کرده‌اند که «این واقعیت که بخش کثیری از جامعه به مهاجرت فکر کند- حتی اگر درصد کمتری از آنها واقعا مهاجرت کنند- و نوعی زندگی در تعلیق را تجربه کنند، باید به اندازه کافی هشداردهنده باشد.» به گفته محققان این پژوهش، داده‌ها حاوی این پیام نیز هست که هر قدر به زمان حال نزدیک‌تر شده‌ایم، مهاجران با نارضایتی و تصویر ناخوشایندتری از ایران و نظام سیاسی کشور را ترک کرده‌اند. این هشدار وقتی جدی‌تر می‌شود که می‌دانیم و داده‌ها هم نشان می‌دهند که تحصیل‌کرده‌ترین و جوان‌ترین افراد در حال مهاجرت هستند.
این پژوهش اضافه می‌کند بی‌گمان وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایران در آذرماه 1403 به جهات مختلف خطیرتر از تیرماه 1402 است که داده‌های این تحقیق در آن زمان جمع‌آوری شده‌اند. کشور با انواع ناترازی‌های برق و گاز و خاموشی مواجه است. قیمت‌ها افزایش یافته‌اند و خاورمیانه به‌شدت ناامن‌تر و ناآرام‌تر شده است؛ بنابراین یافته‌های این گزارش در سایه وضعیت حاضر باید برای حاکمان هشداردهنده باشد. ایران مانند کشور‌های توسعه‌یافته نیست که اگر مهاجرت به بیرون سرمایه انسانی دارند، به همان اندازه هم پذیرش سرمایه انسانی ارزشمند را هم دارند. ایران شبیه کشور‌هایی مثل چین و هند هم نیست که برنامه مدون و موثری برای بهره‌برداری از سرمایه انسانی مهاجر خود دارند.
بدون تغییر شیوه حکمرانی و پرهیز از تکرار رویه‌های گذشته حکمرانی و بدون داشتن برنامه مدونی برای استفاده از ایرانیان خارج از کشور، ادامه این روند فعلی ذهنیت و واقعیت مهاجرت، ایران را از نظر سرمایه انسانی تهی می‌کند. حاکمان و آن دسته از مردم ایران که بر روند‌های سیاست‌گذاری موثرند، بهتر است به اعداد و ارقام این گزارش با دقت و بیم بنگرند. این پژوهش با بیان اینکه «اگر این داده با درصد خطای قابل قبولی به کل ایران قابل تعمیم باشد»، می‌افزاید: بخش بسیار کوچکی از ایرانی‌ها یعنی حدود 3 درصد در نهایت مهاجرت می‌کنند، اما جمعیت بزرگی یعنی 70 درصد به مهاجرت فکر می‌کنند، ممکن است برای همیشه یک «زندگی در تعلیق» و در رویای مهاجرت را تجربه کنند. همچنین به گفته پژوهشگران بخش زیادی از جامعه ممکن است به «جسم‌های مانده و روح‌های رفته» تبدیل شوند که این وضعیت برای زندگی شخصی بسیار آزاردهنده است.
عمده افرادی که مهاجرت‌شان قطعی شده یا برای مهاجرت اقدام عملی کرده‌اند (بین 50 تا 60 درصد)، در سازمان‌ها و شرکت‌های ایرانی کار می‌کنند؛ بنابراین، طبیعی است که مهاجرت این افراد فشار زیادی بر تأمین نیروی انسانی در شرکت‌ها و سازمان‌های ایران وارد می‌کند. عوامل کلان اقتصادی، مانند «ارزیابی وضعیت اقتصادی»، «نگاه به ایران» و «فایده مهاجرت برای زندگی شخصی»، نسبت به متغیر‌هایی که مربوط به سازمان محل کارشان باشد، تأثیر بیشتری بر تصمیم مهاجرت افراد دارند. به‌علاوه، افزایش سن افراد تمایل آنها به مهاجرت را کاهش می‌دهد، در حالی که افزایش تحصیلات و درآمد، انگیزه آنها برای اقدام به مهاجرت را تقویت می‌کند. 
بیشتر بخوانید:چرایی صف شلوغ ایرانیان برای تحصیل در خارج از کشور
این گزارش نشان می‌دهد که ارزشمندترین سرمایه‌های انسانی در حال مهاجرت هستند. اگرچه سه متغیر سن، آخرین مدرک تحصیلی و درآمد بر تصمیم به مهاجرت تأثیر دارند، اما این تأثیر بسیار اندک است. همچنان متغیر‌هایی که ناظر بر نگرش افراد به مسائل کلان اقتصادی و فایده مهاجرت برای زندگی شخصی هستند، اصلی‌ترین عوامل تصمیم به مهاجرت به حساب می‌آیند. ایرانیان مهاجر که پیش از مهاجرت در شرکت‌ها و سازمان‌های ایرانی کار می‌کردند، نسبت به کسانی که هنوز در ایران مشغول به کارند احساس عدالت توزیعی بیشتری داشته‌اند همچنین، میانگین احساس عدالت توزیعی در میان مهاجرانی که از ابتدای سال 1397 به بعد از کشور مهاجرت کرده‌اند، به‌طور معناداری کمتر از کسانی است که پیش از سال 1397 مهاجرت کرده‌اند.
ارزیابی از وضعیت اقتصادی در این تحقیق از پاسخگو خواسته شده تا ارزیابی خود از وضعیت اقتصادی‌اش را در قالب پاسخ به دو گزینه ارایه کند. 7 هزار و 948 نفر از کسانی که در داخل ایران بوده‌اند و هزار و 945 نفر از کسانی که مهاجرت کرده‌اند نظر خود را در این بخش ارایه کرده‌اند. نتایج نشان می‌دهد که مهاجران، وضعیت اقتصادی خود را بهتر ارزیابی کرده‌اند. به‌طور مثال شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی در مقابل این سوال قرار گرفته‌اند که «درآمد من کفاف هزینه‌های زندگی را نمی‌دهد/ نمی‌داد» 26.1 درصد پاسخ‌دهندگان که در ایران حضور داشته‌اند با این گزینه موافقت کرده‌اند و 24.5 درصد از جمعیت مهاجر پاسخ‌دهنده به این سوال نیز با آن موافق‌اند. در مقابل 39.3 درصد از جمعیت پاسخ‌دهندگان که در ایران حضور دارند پاسخ «کاملا موافقم» را به این سوال داده‌اند و از میان مهاجران نیز 29.3 درصد پاسخ «کاملا موافقم» به این سوال داده‌اند. گویه دیگر این است که «سرعت تغییرات اقتصادی مانع از رسیدن من به اهدافم می‌شود/ می‌شد.» 70.4 درصد از پاسخ‌دهندگان در ایران و 58.3 درصد از پاسخ‌دهندگانی که در خارج از ایران بوده‌اند به این گویه پاسخ «کاملا موافقم» داده‌اند. نکته جالب توجه اینکه به گفته این تحقیق، مهاجرانی که بعد از سال 1396 کشور را ترک کرده‌اند، ارزیابی منفی‌تری از عدم کفایت درآمدشان برای پوشش هزینه‌ها و اثرات نامناسب تورم بر تحقق اهداف زندگی‌شان دارند. مهاجرانی که بعد از سال 1396 کشور را ترک کرده‌اند نگاه منفی‌تری در ارزیابی وضعیت اقتصادی دارند؛ اما ارزیابی وضعیت اقتصادی بین افرادی که از 1397 تا پایان 1399 مهاجرت کرده‌اند با آنها که در سال‌های 1400 تا 1402 مهاجرت کرده‌اند تفاوت معناداری ندارد.
ارزیابی از وضعیت اجتماعی برای ارزیابی اثر وضعیت اجتماعی بر نوع تصمیم افراد درباره مهاجرت، نظر شرکت‌کنندگان در نظرسنجی درباره سه گویه پرسیده شده: احترام به سبک زندگی، حس داشتن شأن و منزلت شهروندی و احساس امنیت مفاهیم اصلی این سه گویه هستند. هر سه گویه را می‌توان ذیل یک عامل برای ارزیابی نگاه فرد به وضعیت اجتماعی قرار داد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که پاسخگویان درون ایران وضعیت اقتصادی را بدتر از پاسخگویان مهاجر ارزیابی کرده‌اند و مهاجران نسبت به افراد درون ایران، وضعیت اجتماعی را بدتر ارزیابی کرده‌اند. شاید جالب‌توجه‌ترین نکته را بتوان پاسخ شرکت‌کنندگان در نظرسنجی به این گویه دریافت کرد که «به عنوان یک شهروند حقوق شهروندی و سبک زندگی من به رسمیت شناخته می‌شود/ می‌شد.» هر دو گروه ساکنان ایران و مهاجران میانگین نمره 1.8 و 1.7 یعنی نمره‌ای بین مخالفم و کاملا مخالفم به این گویه داده‌اند و به‌این‌ترتیب به رسمیت شناختن حقوق شهروندی و سبک زندگی خود را در سطح پایینی ارزیابی کرده‌اند.
ارزیابی رابطه حکومت با مردم این بخش به‌نوعی روایتگر «کیفیت حکمرانی» است. به‌طور مثال یک گویه در مقابل شرکت‌کنندگان در نظرسنجی قرار گرفته است: «امکان پیشرفت بیشتر برای همه افراد جامعه وجود دارد/ داشت». نزدیک به 69 درصد از پاسخ‌دهندگان داخل ایران و 71 درصد از مهاجران به این گویه، پاسخ «کاملا مخالفم» داده‌اند. گویه بعدی این است که «شیوه حکمرانی و مملکت‌داری هم‌راستا با واقعیات جامعه و خواست مردم است.» 80 درصد از پاسخ‌دهندگان داخل ایران و 83.5 درصد از پاسخ‌دهندگان خارج ایران به این گویه پاسخ «کاملا مخالفم» داده‌اند. یا گویه‌ای مرتبط با فساد در کشور که این موضوع را مطرح کرده که «فساد در اداره اقتصاد و جامعه اندک است.» 83.8 درصد از پاسخ‌دهندگان داخل ایران و 85.3 درصد از پاسخ‌دهندگان مهاجر با گزینه «کاملا مخالفم» با این موضوع برخورد کرده‌اند.
بیشتر بخوانید:سونامی مهاجرت؛ آینده نامعلوم در انتظار جهان/ مقاصد جدید چگونه ظهور کردند؟
فایده مهاجرت برای زندگی شخصی در این بخش هم نتایج جالب‌توجهی دیده می‌شود. به‌طور مثال میانگین نمره گویه «فرزندانم در خارج از کشور می‌توانند آینده بهتری داشته باشند/ دارند» در کسانی که از داخل ایران پاسخ داده‌اند و بیشتر و این تفاوت در سطح 99 درصد است. در حالی که میانگین نمره گویه «در خارج از کشور می‌توانم زندگی بهتر و شادتری داشته باشم/دارم» در بین مهاجران بیشتر است و این تفاوت در سطح 99 درصد است. آنها که از درون ایران به پرسش‌ها پاسخ گفته‌اند، نسبت به مهاجرانی که از خارج به پرسشنامه پاسخ گفته‌اند:
داشتن شهروندی یا اقامت یک کشور دیگر برای‌شان مهم‌تر است و تصور می‌کنند فرزندانشان می‌توانند در خارج آینده بهتری داشته باشند. هم‌زمان، کمتر از مهاجران تصور می‌کنند که زندگی در خارج، بهتر و شادتر است و در خارج از کشور می‌توانند بیشتر مفید باشند.
سهم عوامل کلان در تصمیم مهاجرتی آخرین سوال این پرسشنامه از پاسخگو می‌پرسد «در کل به سهم عوامل کلان و شرایط کلی کشور بر تصمیم شما برای مهاجرت بین 1 تا 10 چه نمره‌ای می‌دهید؟» وضعیت پاسخ‌ها به این صورت بوده که: به‌طور میانگین نمره گزینه «اصلا به مهاجرت فکر نمی‌کنم» 6.4 بوده. گزینه «به مهاجرت فکر می‌کنم، اما اقدام عملی انجام نداده‌ام.» نمره میانگین 8.76 گرفته. گزینه «به مهاجرت فکر می‌کنم، تمایل دارم و برای آن اقدام عملی هم انجام داده‌ام» نمره نزدیک به 10 یعنی 9.2 را گرفته. گزینه «مهاجرتم قطعی شده و بزودی ایران را ترک می‌کنم» نیز نمره میانگین 9.32 گرفته است.
توصیه به شرکت‌ها و سازمان‌ها این پژوهش عنوان کرده که شرکت‌ها و سازمان‌ها نمی‌توانند بر اوضاع اقتصادی و اجتماعی کلان تأثیر تعیین‌کننده‌ای بگذارند، اما می‌توانند از طریق مدیریت بهتر سرمایه‌های انسانی بر انگیزه‌های مهاجرت تا اندازه‌ای اثر بگذارند. به گفته پژوهشگران، دست شرکت‌ها و سازمان‌ها برای اثرگذاری بر انگیزه‌های مهاجرت باز نیست، اما هنوز فرصت‌هایی دارند تا با اداره بهتر سازمان‌ها و شنیدن صدای کارکنان و تأثیرگذاری بر احساسات و نگرش‌های سازمانی افراد شرایط کاری بهتری فراهم کنند و حفظ و نگهداشت سرمایه‌های انسانی را با کیفیت بیشتری انجام دهند. همچنین این پژوهش عنوان کرده که شرکت‌ها و سازمان‌ها چاره‌ای ندارند جز اینکه در شرایط تشدید مهاجرت نیروی انسانی رویه‌های سازمانی منعطفی برای آموزش نیروی انسانی جدید و جایگزینی و جامعه‌پذیر کردن سریع‌تر نیروی انسانی جدید را انجام دهند.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1301917/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«سیره فاطمه زهرا (س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»؛ شعار هفته زن

اهم برنامه‌های ستاد بزرگداشت مقام زن و روز مادر

8 کشته در پی آتش سوزی در ژاپن

تأکید کی‌یف بر جلوگیری از تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا

برگزاری دوره شناخت قواعد تحریم و معیارهای FATF در بهمن‌ ماه

پیشنهاد یک دیپلمات: خیابانی با نام مصر داشته باشیم

بزرگترین تونل زیر آبی جهان در چین تکمیل شد

پاتک شبانه به پاسگاه مرزی در پاکستان؛ 16 نیروی امنیتی کشته شدند

بازگشت بیش از 750 هزار پناهجوی افغانستانی‌ از پاکستان

قیمت میجر امروز 1 دی به دلار و تومان

ابراز امیدواری مجارستان برای پایان جنگ اوکراین

مجلس سنای آمریکا لایحه بودجه موقت دولت فدرال را تصویب کرد

نگاه تعاملی صهیونیست‌ها و حاکمیت جدید در دمشق؛ 18 خواسته تل‌آویو چیست؟

نگاه تعاملی صهیونیست‌ها و حاکمیت جدید دمشق؛ 18 خواسته تل‌آویو از تروریست‌ها چیست؟

واکنش امانی به شرط آمریکا برای دولت آتی سوریه

سودان خواستار فشار آمریکا علیه امارات شد

تل آویو موشک باران شد/ حمله سنگین یمن با موشک‌های بالستیک

ترامپ اتحادیه اروپا را به اعمال تعرفه تهدید کرد

قیمت کتیزن امروز شنبه 1 دی

هشدار دانشگاه‌های آمریکا به دانشجویان خارجی: پیش از مراسم تحلیف ترامپ به کشور بازگردید

شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی از زبان سفیر ایران/ همین شرط را برای محمد مُرسی هم گذاشتند و زمان خیانت آمریکا رسید!

آمریکا به دنبال تحریم ترکیه

شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی از زبان سفیر ایران

آمریکا جایزه 10 میلیون دلاری دستگیری سرکرده شورشیان سوریه را لغو کرد

افشای شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی؛ توئیت سفیر ایران + عکس | شرطی که برای محمد مرسی هم گذاشته بودند...

همدستی ترکیه و آمریکا؛ ایران از صحنه سیاسی سوریه حذف می‌شود؟

واکنش سفیر ایران در لبنان به شرط آمریکا برای حاکمان جدید سوریه

آمریکا تسلیحات جدید به مصر ارسال می‌کند

ترامپ اتحادیه اروپا را هم با تعرفه تهدید کرد

سرمقاله همشهری/ صهیونیسم‌ستیزی ایران از سرزمین فراعنه

راز طولانی شدن مذاکرات آتش‌بس در غزه

ثبت نام طرح پایش سلامت رایگان برای دی ماه شروع شد!

بورس قله 2 میلیون و 700 هزار واحدی را فتح کرد

وزیر ارتباطات: با حملات DDOS "بیرون از کشور" مقابله می‌کنیم

نوسان محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 76 هزار تومان بازگشت

قیمت دینار عراق 1 دی 1403

ورود اولین کاروان محموله نظامی آمریکا به سوریه پس از سقوط اسد

نگرانی درباره آزاد کردن هزاران داعشی توسط آمریکا در سوریه

جلوی آزادبران غیرقانونی عتبات عالیات گرفته می‌شود

یک توافق نفتی در کرکوک

کیهان: بعد از سوریه نوبت عراق است؛ اسرائیل می خواهد تا فرات جلو بیاید

بنگلادش برترین کشور سال 2024

شاخص اعتماد مصرف‌کنندگان فرانسوی به پایین‌ترین سطح در 5 ماه اخیر رسید

رفع فیلتر در راه است؟

رکوردشکنی تاریخی جیمز در NBA

پیشرفت 61 درصدی نیروگاه خود تامین گازی 42 مگاواتی مجتمع مس شهربابک

این افراد از پرداخت مالیات معاف شدند + جزئیات

دولت به ازای هر لیتر بنزین چقدر یارانه پرداخت می‌کند؟

ماجرای بازداشت دو نخبه ایرانی در خارج از کشور چیست؟

وایرال‌ترین ویدیوی والیبال جهان: سقوط یک داور!