ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پایان بشار اسد و تحولات شام برای چین آسیا و اقیانوسیه

پایان بشار اسد و تحولات شام برای چین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - نشریه دیپلمات با انتشار یادداشتی مدعی شد، سوریه در زمان اسد اولین کشور عربی بود که جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. این بازیگر در طول جنگ ایران با عراق بین سال‌های 1980 و 1988 از ساختار سیاسی نوپا در ایارن در برابر صدام حسین دفاع کرد. در مقابل بشار اسد در جریان قیام سال 2011 از حمایت نظامی، لجستیکی و سیاسی ایران برای مقابله با مخالفان و گروه‌های تروریستی بهره برد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به ادعای ناظران جنگ داخلی در سوریه برای ایران به فرصتی بدل شد تا نفوذ خود را در شام تثبیت نماید: منطقه‌ای فرامرزی که عمدتاً ساکنانش جمعیت شیعه و گروه‌های حامی ایران مراد محور مقاومت هستند؛ گروهی که از عراق تا لبنان مواضع و پایگاه‌های خود را تعریف کرده‌اند.
ایران و تحولات شام نشریه دیپلمات در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، این تشکیلات ژئوپلیتیکی که ایران آن را «محور مقاومت» می‌نامد، در حفظ قدرت اسد، حمایت از حزب‌الله و حماس در برابر اسرائیل و تحکیم نفوذ ایران در شام نقش برجسته‌ای داشت. با این همه امروز به واسطه تحولات اخیر، معادلات شام و فراتر از آن خاورمیانه تغییر کرده است؛ گزاره‌ای که می‌تواند پیامد‌هایی را به دنبال داشته باشد. به ادعای دیپلمات، گزارش‌های اولیه (ادعایی) حاکی از آن است که تهران رویکردی متفاوت در قبال نیرو‌های شورشی پیروز در سوریه اتخاذ کرده است. اما آینده این رابطه تا حدی به این بستگی دارد که دولت جدید سوریه در باب حمایت لجستیکی ایران از حزب الله از طریق سوریه چه تصمیمی اتخاذ خواهد کرد، در این میان رویکرد اسرائیل نیز قابل تامل است.
دیپلمات در ادامه گزارش ادعایی اش آورد، احتمال دیگر این است که ایران با توجه به فعل و انفعال‌های خاورمیانه و با هدف افزایش توان بازدارندگی اش تلاش‌هایش برای غنی‌سازی اورانیوم را تسریع کرده و اعتراض کشور‌های اروپایی از جمله بریتانیا را برانگیخته است. همچنین این ادعا مطرح است که تهران در مواجهه با دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ، ممکن است دکترین هسته‌ای اش را تغییر دهد. تخمین زده می‌شود که ایران طی 13 سال گذشته 30 تا 50 میلیارد دلار در سوریه سرمایه گذاری کرده و اکنون این کشور می‌تواند این بودجه را برای غنی سازی اورانیوم اختصاص دهد. به ادعای دیپلمات هر دو سناریو می‌توانند عدم قطعیت‌های منطقه‌ای را فراتر از تأثیرات 13 سال گذشته افزایش دهد. درگیری‌های احتمالی در سوریه میان گروه‌های شورشی و رویارویی (ادعایی) بین ایران و اسرائیل، که سیاست ابهام را حفظ می‌کند، می‌تواند ژئوپلیتیک منطقه‌ای و جهانی را بیش از این بی‌ثبات کند.
گزینه‌های تهران به ادعای دیپلمات، احتمال سوم می‌تواند نفوذ چین در خاورمیانه را تقویت کند. در دسامبر 2022، شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین برای شرکت در اجلاس شورای همکاری چین و خلیج فارس به عربستان سفر داشت. چند ماه بعد، در فوریه 2023، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور وقت ایران از پکن بازدید کرد. تا مارس 2023، چین توانست با موفقیت زمینه را برای عادی سازی روابط ایارن و عربستان هموار کند؛ دو بازیگری که پیشتر در حوزه دیپلماسی تنش‌هایی را تجربه کردند. این نشریه مدعی است، با وجود از سرگیری روابط دیپلماتیک میان تهران و ریاض، موانع متعددی میان دو بازیگر باقی مانده است. در نوامبر، کشور‌های خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی، حمایت ایران از محور مقاومت را به چالش کشید و هرگونه سرمایه گذاری ریاض در ایران را به عدم حمایت از مقاومت مشروط کردند.
بیشتر بخوانید:سه سناریو پیش‌روی ایران در سوریه پسا اسد
تهران در مواجهه با از دست دادن تنها متحد عرب خود (سوریه) ممکن است به دنبال سرمایه گذاری بر گشایشی باشد که توسط چین ایجاد شده است. در همین راستا تهران این فرصت را دارد تا بستر را برای تقویت روابط خود با کشور‌های عرب حاشیه خلیج فارس هموار سازد. این گزاره می‌تواند تنش‌های منطقه‌ای را به واسطه نزدیکی تهران به پادشاهی‌های خلیج فارس کاهش دهد. با این حال، این امر مستلزم تغییر قابل توجهی در سیاست خارجی ایران است. اولویت ایران پیشرفت برنامه هسته‌ای و افزایش سطح غنی سازی است و پس از آن تهران بر تقویت قدرت مقاومت متمرکز است؛ دو متغیری که در تضاد با منافع و اولویت‌های کشور‌های حاشیه خلیج فارس قرار دارد. به ادعای دیپلمات، آینده هر چه باشد، غرب - به ویژه ایالات متحده - با یک سؤال مهم رو‌به‌رو است. اگر روابط ایران و پادشاهی‌های حاشیه خلیج فارس نزدیک‌تر شود، آیا چین می‌تواند نفوذ خود در منطقه را تعمیق بخشد. علاوه بر این، ایا در صورت تحقق گزاره فوق می‌توان چین را به عنوان یک قدرت جهانی پیشرو و قادر به تعامل با همه طرف‌ها قلمداد کرد.
به نوشته دیپلمات، رویکرد چین در تضاد با استراتژی ایالات متحده قرار دارد؛ بازیگری که به دنبال مداخلات نظامی و همسویی با بازیگران منطقه‌ای خاص، چون اسرائیل و عربستان است. پکن در مواجهه با هدف آشکار ترامپ مبنی بر مبارزه اقتصادی با چین، فرصت تقویت رهبری جهانی خود را از به‌ویژه در خاورمیانه از دست نخواهد داد. این امر مستلزم آن است که واشنگتن به همه طرف‌های درگیر، از جمله ایران، پیشنهادی قانع‌کننده‌تر از چین ارائه کند. در اصل، دولت آینده ترامپ می‌تواند به ثبات در خاورمیانه دست یابد و نفوذ چین را کاهش دهد. اما باید رویکرد بازنگری شده‌ای را در قبال ایران اتخاذ کند و با متحدان اروپایی خود برای احیای توافق هسته‌ای 2015 تحت شرایط جدید ژئوپلیتیکی در منطقه همکاری نزدیک داشته باشد. سقوط بشار اسد کی تواند به معنای پایان ائتلاف پنج دهه‌ای بین دولت سوریه و ایران باشد؛ رخدادی که مملو از عدم قطعیت‌ها است و فرصت و تهدید‌های بسیاری را در خود جای داده است.
منبع: اقتصاد نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1301958/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«سیره فاطمه زهرا (س)، الگوی سوم زنان، تعالی فردی و اجتماعی»؛ شعار هفته زن

اهم برنامه‌های ستاد بزرگداشت مقام زن و روز مادر

8 کشته در پی آتش سوزی در ژاپن

تأکید کی‌یف بر جلوگیری از تمدید قرارداد ترانزیت گاز روسیه به اروپا

برگزاری دوره شناخت قواعد تحریم و معیارهای FATF در بهمن‌ ماه

پیشنهاد یک دیپلمات: خیابانی با نام مصر داشته باشیم

بزرگترین تونل زیر آبی جهان در چین تکمیل شد

پاتک شبانه به پاسگاه مرزی در پاکستان؛ 16 نیروی امنیتی کشته شدند

بازگشت بیش از 750 هزار پناهجوی افغانستانی‌ از پاکستان

قیمت میجر امروز 1 دی به دلار و تومان

ابراز امیدواری مجارستان برای پایان جنگ اوکراین

مجلس سنای آمریکا لایحه بودجه موقت دولت فدرال را تصویب کرد

نگاه تعاملی صهیونیست‌ها و حاکمیت جدید در دمشق؛ 18 خواسته تل‌آویو چیست؟

نگاه تعاملی صهیونیست‌ها و حاکمیت جدید دمشق؛ 18 خواسته تل‌آویو از تروریست‌ها چیست؟

واکنش امانی به شرط آمریکا برای دولت آتی سوریه

سودان خواستار فشار آمریکا علیه امارات شد

تل آویو موشک باران شد/ حمله سنگین یمن با موشک‌های بالستیک

ترامپ اتحادیه اروپا را به اعمال تعرفه تهدید کرد

قیمت کتیزن امروز شنبه 1 دی

هشدار دانشگاه‌های آمریکا به دانشجویان خارجی: پیش از مراسم تحلیف ترامپ به کشور بازگردید

شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی از زبان سفیر ایران/ همین شرط را برای محمد مُرسی هم گذاشتند و زمان خیانت آمریکا رسید!

آمریکا به دنبال تحریم ترکیه

شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی از زبان سفیر ایران

آمریکا جایزه 10 میلیون دلاری دستگیری سرکرده شورشیان سوریه را لغو کرد

افشای شرط آمریکا برای حمایت از الجولانی؛ توئیت سفیر ایران + عکس | شرطی که برای محمد مرسی هم گذاشته بودند...

همدستی ترکیه و آمریکا؛ ایران از صحنه سیاسی سوریه حذف می‌شود؟

واکنش سفیر ایران در لبنان به شرط آمریکا برای حاکمان جدید سوریه

آمریکا تسلیحات جدید به مصر ارسال می‌کند

ترامپ اتحادیه اروپا را هم با تعرفه تهدید کرد

سرمقاله همشهری/ صهیونیسم‌ستیزی ایران از سرزمین فراعنه

راز طولانی شدن مذاکرات آتش‌بس در غزه

ثبت نام طرح پایش سلامت رایگان برای دی ماه شروع شد!

بورس قله 2 میلیون و 700 هزار واحدی را فتح کرد

وزیر ارتباطات: با حملات DDOS "بیرون از کشور" مقابله می‌کنیم

نوسان محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 76 هزار تومان بازگشت

قیمت دینار عراق 1 دی 1403

ورود اولین کاروان محموله نظامی آمریکا به سوریه پس از سقوط اسد

نگرانی درباره آزاد کردن هزاران داعشی توسط آمریکا در سوریه

جلوی آزادبران غیرقانونی عتبات عالیات گرفته می‌شود

یک توافق نفتی در کرکوک

کیهان: بعد از سوریه نوبت عراق است؛ اسرائیل می خواهد تا فرات جلو بیاید

بنگلادش برترین کشور سال 2024

شاخص اعتماد مصرف‌کنندگان فرانسوی به پایین‌ترین سطح در 5 ماه اخیر رسید

رفع فیلتر در راه است؟

رکوردشکنی تاریخی جیمز در NBA

پیشرفت 61 درصدی نیروگاه خود تامین گازی 42 مگاواتی مجتمع مس شهربابک

این افراد از پرداخت مالیات معاف شدند + جزئیات

دولت به ازای هر لیتر بنزین چقدر یارانه پرداخت می‌کند؟

ماجرای بازداشت دو نخبه ایرانی در خارج از کشور چیست؟

وایرال‌ترین ویدیوی والیبال جهان: سقوط یک داور!