ایرانیان جهان

آخرين مطالب

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست خواندنی ها

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره پنهان‌کاری شورای عالی فضای مجازی

کامبیز نوروزی-حقوقدان| تصمیم به پالایش محتوا در فضای مجازی از طریق ماده 750 قانون مجازات اسلامی و کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه انجام می‌شود. در این کارگروه، دولت با 6 عضو معادل 50 درصد آرا برای درخواست بازگشایی نیاز به همراهی یکی از دو نماینده مجلس یا چهار دستگاه غیردولتی دارد. این امر به سادگی در برخی موارد مانند گوگل‌پلی ممکن است اما در مواردی مانند توئیتر دشوارتر است. علاوه بر این، مسدودسازی سکوهای پرکاربرد مانند اینستاگرام و واتس‌آپ نیز به تصمیم نهادهای عالی امنیتی بستگی دارد و این تصمیم در صورت موافقت آن نهادها می‌تواند بازگشت‌پذیر باشد. مسیر دیگر، آرایه قضایی دادگاه‌هاست که به ‌ویژه در مواردی مانند کلاهبرداری یا قمار ممکن است به مداخله قضایی منجر شود.
به طور کلی فیلترینگ ذاتاً و فی‌النفسه غیرقانونی است و همزمان نقض حق آزادی دسترسی به اطلاعات و مغایر با قانون حقوق ملت در قانون اساسی است. فیلترینگی که در ایران رایج است، شبیه آن است که دستور بدهند، هیچ روزنامه و مجله‌ای منتشر نشود. نقش بنیادین حق آزادی بیان،‌ رسانه و دسترسی به اطلاعات ازجمله حق‌های اساسی مردم است. گفته می‌شود برای رفع فیلترینگ نیاز به زیرساخت‌های خاصی است اما این حرف کاملاً بی‌اساس است و ادامه آن محدود کردن حق طبیعی شهروندان ایران خواهد بود.
دسترسی به برخی پلتفرم‌ها باز بوده اما اقدامات فنی محدودسازی انجام دادند تا دسترسی محدود شود‌ حالا با برداشتن همان محدودیت‌ها، می‌توانند دسترسی محدود شده را دوباره برقرار کنند. آن هم زمانی که گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه بیش از آنکه ممانعت در مقابل فیلترینگ‌ بیش از آنکه اراده سیاسی باشد، منافع اقتصادی گروه‌هایی است که از فیلتر‌شکن فروشی، منافع پنهان هنگفت می‌برند،‌ اگرنه که فیلترینگ به طور کلی بی‌اثر است و هیچ حاکم عاقلی کار بی‌اثر و بیهوده انجام نمی‌دهد. ‌ 80 درصد مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند و عملاً فیلترینگ شکست خورده و بدنامی آن صرفاً برای تصمیم‌گیران حوزه سیاست مانده است.
تمام این اتفاقات درحالی است که شورای عالی فضای مجازی که این تصمیمات برای آنها گرفته می‌شود به موجب قانون ایجاد نشده‌ و همین موضوع ابهام اساسی دارد. برای مثال، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به موجب قانون ایجاد شده و حدود اختیارات و وظایف آن مشخص است. اما حدود و ثغور فعالیت‌های شورای عالی فضای مجازی مشخص نیست و دامنه فعالیت آن بسیار گسترده و به اعتقاد حقوقدانان تصمیماتش غیرقانونی است.
از نظر حقوقی محض، رئیس‌جمهور می‌تواند دستور رفع فیلترینگ بدهد‌ اما در واقعیت سیاسی و اداری کشور چنین امکانی برای رئیس‌جمهور نیست. البته اینکه چرا مذاکرات شورای عالی فضای مجازی محرمانه است و منتشر نمی‌شود، خود مساله‌ای اساسی است. مجلس شورای اسلامی که رکن قانون‌گذاری کشور است و مهم‌ترین و پیچیده‌ترین مباحث مطرح می‌شود،‌ مذاکرات علنی است و خبرنگاران می‌توانند در صحن حضور داشته باشند اما شورای عالی فضای مجازی پنهان‌کاری می‌کند.‌ در عرف معتقدیم لابد خلافی انجام می‌دهند که پنهان‌کاری می‌کنند! چرا خبرنگاران در جلسات حضور ندارند؟ در شورای عالی امنیت ملی بسیار طبیعی است که در جلسات خبرنگاران حضور نداشته باشند اما چرا باید در جلسات این شورا هیچ رسانه‌ای نباشد! به این دلیل که‌ موافقان و مخالفان طرح‌ها مشخص می‌شوند و در نتیجه هویت واقعی برخی از اعضا در مخالفت با حقوق مردم آشکار خواهد شد.
قوانین ما در این بخش ناقص است اما از نظر حقوقی این موضوع غیرقابل ‌بررسی نیست؛ چه از نظر حقوقی و چه از نظر فقهی، اصل بر آزادی است. در فقه اصلی وجود دارد به نام اصل اباحه به این معنا که هر آن چیزی که ممنوع نشده باشد، مجاز است. کسب‌وکارهای مشروع و قانونی مجاز هستند و کسب‌وکارهایی که موضوع کار آنها مشروع و قانونی نیست مانند خریدوفروش موادمخدر و خریدوفروش اسلحه گرم طبق قوانین ایران مجاز نیستند چراکه کالا و خدمات غیرقانونی است. افرادی که کسب‌وکاری را با خدمات و کالاهای مجاز راه می‌اندازند، هیچ ممنوعیت قانونی برای فعالیت ندارند؛ در نتیجه صاحبان کسب‌وکار در صورتی ‌که این کسب‌وکارها در محیط آنلاین اداره می‌شوند، حق دارند که به فعالیت خود ادامه دهند؛ ممانعت در روند کار این کسب‌وکارها از طرق مختلف مانند فیلترینگ، تضییع حق این افراد است به‌ خصوص که فیلترینگ در نظام حقوقی ایران غیرقانونی است و تمام اقداماتی که تا به امروز برای فیلترینگ انجام گرفته است نیز غیرقانونی است و هیچ قانونی وجود ندارد که اجازه فیلترینگ را صادر کرده باشد. تنها چیزی که می‌تواند اختیاری را به دولت و نهادهای حاکمیتی بدهد، قانون است. هیچ‌ چیزی غیر از قانون اجازه نمی‌دهد، حقوق مشروع ملت سلب شود. در حوزه اینترنت نیز به همین شکل است؛ در مساله اینترنت بسیاری از رفتارهایی که اتفاق می‌افتد، غیرقانونی است. شورای عالی فضای مجازی و یا کمیته تشخیص مصادیق مجرمانه هیچ ‌یک پایه‌های قانونی ندارند اما محیط اینترنت را با محدودیت‌های گسترده‌ای مواجه کردند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1304590/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خداحافظی با دو خودروساز بزرگ ژاپن | هوندا و نیسان پَر!

ضرورت بازنگری قانون سازمان نظام مهندسی کشور پس‌از 30 سال

شانس ایران برای بازگشت به موقعیت پیشین خود در سوریه چقدر است؟

نوروز در سرزمین اژدها: تجربه‌ای فراتر از انتظار

مرزهای شرقی کشور امن است

«مقاومت» از بزرگترین دستاورد‌های انقلاب اسلامی است

محسن رضایی: ملت ایران اجازه بازگشت به گذشته را نمی‌دهد

ایران در حال بررسی میانجیگری ژاپن میان تهران و واشنگتن است

بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا بستری شد

مجارستان روسیه را شریک مطمئنی دانست

اوربان: غرب اقتصاد اوکراین را به کلی نابود کرده است

بیت کوین؛ از تمسخر تا تبدیل‌شدن به جریان اصلی

فشار اسرائیل برای ممنوعیت فروش پیراهن «السنوار» در آمریکا

احتمال میانجی‌گری ژاپن میان ایران و آمریکا

نقش احتمالی توکیو در میانجیگری میان ایران و آمریکا

احتمال میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا؛ چرا توکیو گزینه مناسبی است؟

لیونل مسی از چالش‌های رونالدو دور ماند

اعتراف وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به ترور «اسماعیل هنیه»

وزارت دفاع روسیه افشا کرد: افزایش جنگ بیولوژیکی آمریکا در قاره آفریقا

روسیه: دیگر توافقاتی نظیر مینسک اتفاق نخواهد افتاد

رئیس سازمان برنامه و بودجه: ایران سومین کشور تربیت‌کننده مهندس در جهان است

سکه های 86 فردا حراج میشوند

آمادگی ایران برای تاسیس پارک علم و فناوری مشترک با عراق

وزیر علوم از آمادگی ایران در تاسیس پارک علم و فناوری در عراق خبر داد

عملیات کربلای 4، شکستی در دل تاریخ

رایزنی سرکنسول جدید ایران در اربیل با بارزانی

مراسم اختتامیه مسابقات رالی خانوادگی ایثارگران در استان مازندران برگزار شد

در حل مسائل اقتصادی از نظر بخش خصوصی استفاده شود

حمایت از کسب و کار بانوان برنامه اولویت‌دار منطقه آزاد ماکو است

نام خیابان بیستون به شهید یحیی سنوار تغییر یافت

پرواز‌های ایران به بیروت در جریان است

دلار از برآوردهای سال 1400 فراتر رفت

نیاز امروز کشور تدبیر و خدمت جهادی است

مخزن روغن و انبار در بندر نوشهر احداث می شود

مراسم سالانه «خندیدن» در ژاپن

پاسخ رئیس لورکوزن درباره ژابی به غول‌های اروپا

قابلیت بهینه سازی مصرف انرژی در ایران نسبت به اروپا ٣ برابر است/ در نظام مهندسی ساختمان پدرخوانده و مادر خوانده داریم

هوش مصنوعی نباید مختص گروه کوچکی از مردم باشد

گوشی چینی یک میلیارد تومانی هم آمد

افزایش نقل و انتقالات از خطوط آهن افغانستان

تحریر الشام می تواند همان نقش طالبان در افغانستان را بازی کند؟

سنتکام برای حمله به یمن آماده می شود!

سخنرانی عجیب ترامپ علیه ترنس‌ها

رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در بیمارستان

ترامپ رویکرد مذاکره با ایران را درپیش خواهد گرفت

ژاپن بین ایران و آمریکا میانجیگری می‌کند؟

حال رییس جمهور سابق آمریکا مساعد نیست

از سودهای کلان تا ضررهای هنگفت؛ 2024 چگونه برای بازارهای مالی سپری شد؟

ترنس‌ها را از مدارس،‌ ارتش و دیگر حوزه‌های زندگی حذف می‌کنم | به دیوانه‌بازی آناه پایان می‌دهم

«مقاومت» از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است