ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران متحد دارد نه نایب خواندنی ها

ایران متحد دارد نه نایب
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مریم سالاری| «ما بحران‌ها را در غزه کاهش دادیم.» این سخنی بود که «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی امریکا 5 روز پیش از عملیات «طوفان‌الاقصی» در مقاله‌ای در «فارن افرز» مطرح کرد تا بر انگاره دولت امریکا که توافق آبراهام در مسیر عادی‌سازی رابطه تل‌آویو و پایتخت‌های عربی، افق روشنی را به تصویر کشیده است، مهر تأیید بزند. اما رخداد ناگهانی‌ای که چند روز بعد در صبح 7 اکتبر 2023 ظهور کرد و زنجیره‌ای از حوادث طوفانی را در کل منطقه رقم زد، یکی از مهم‌ترین بنیان‌های نظری شکل گرفته در تصمیم‌گیرندگان امریکایی را به چالش کشید؛ اینکه شبکه متحدان غیردولتی ایران که غرب آن را نیابتی‌ها می‌خواند، همچون مومی در دستان تهران نیستند. واقعیتی که در سخنان روز گذشته رهبر انقلاب مورد تصریح قرار گرفت و تأکید شد:« اگر بخواهیم اقدام کنیم نیازی به گروه‌های نیابتی نداریم.»
اینکه «سالیوان» چند روز بعد از طوفان‌الاقصی ناگزیر شد در تشریح وضعیت خاورمیانه‌ای سیاست خارجی امریکا تجدید‌نظر و یادداشت خود را درباره این مهم اصلاح کند، این پرسش را پیش می‌کشید که چرا ایران هم همپای دیگر بازیگران منطقه و خارج از منطقه از عملیات 7 اکتبر غافلگیر شد؟ برای پاسخ به پرسش، هیچ‌ رویکردی جز تبارشناسی تاریخ مبارزانی که برای دهه‌ها در خاورمیانه و در مسیر تحقق خواست‌های سیاسی و اقتصادی خود جنگیده‌اند، اهمیت ندارد. گروه‌هایی که فلسفه وجودی‌شان فارغ از توافق نانوشته با آن دسته از کشورهای منطقه نیست که در خاستگاه منافع مشترک به یکدیگر می‌رسند و در فقدان امکان این دولت‌ها برای پرداخت هزینه و رقابت‌های منطقه‌ای، فضایی برای نقش‌آفرینی پیدا می‌کنند.
مبارزانی که بخشی از تاریخ خاورمیانه شدند
در شکل‌گیری اولیه گروه‌های مبارز غیردولتی در خاورمیانه نمی‌توان به تاریخ‌سازی پایان جنگ سرد ابرقدرت‌ها در این منطقه اشاره‌ای نداشت؛ جایی که بسیاری از بازیگران عربی منطقه متأثر از بازی این کشورها بالاجبار در زمین بازی‌ای قرار گرفتند که همه ابزارهای لازم را برای اجرای نقش ویژه خود نداشتند و این کافی بود تا به همزیستی مسالمت‌آمیز با شبکه بازیگرانی با ماهیت غیردولتی روی بیاورند که کارکرد خود را در پیگیری اهداف سیاسی، امنیتی و اقتصادی سمپات‌های خود در منطقه تعریف کرده بودند. در همین راستا «حماس»، «حزب‌الله»، «حوثی‌ها» و دیگر گروه‌های محور مقاومت هر یک به‌ عنوان گروه‌های شبه‌دولتی به بخشی از تاریخ مبارزه خاورمیانه تبدیل شده‌اند که بخشی از وظایف کلیدی دولت‌ها و اقتضائات برآمده از موقعیت جغرافیای زیستی خود را نمایندگی می‌کنند. مبنای شکل‌گیری شاخه‌های متعدد محوری که یکی پس از دیگری با شناسه مقاومت در تاریخ خاورمیانه ثبت می‌شدند، چیزی جز خلأهای امنیتی برجای مانده از کشورهای مربوطه نبود. در غزه، گردان‌های «القسام حماس» به عنوان پاسخی به مشارکت سازمان آزادی‌بخش فلسطین در توافقنامه صلح اسلو در سال 1993 و یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز در روند نزاع با اسرائیل تشکیل شد، تزلزل در قدرت مواجهه ارتش لبنان در برابر دست‌درازی‌های متعدد اسرائیل، حزب‌الله را در سال 1982 به دنیا آورد، شکل‌گیری حوثی‌ها هم مولود خلأ قدرتی بود که در مرحله انتقالی پس از بهار عربی شکل گرفت و جبهه مردمی «حشد الشعبی» نیز در واکنش به از دست دادن شهرهای مهم موصل و فلوجه به دست داعش در سال 2014 پدیدار شد. گستردگی و پراکندگی این گروه‌ها از عراق و یمن گرفته تا لبنان و فلسطین، نشان می‌داد که آنها به موازات نیازهای برآمده از حکومت‌های مستقر، امکانی برای توسعه نفوذ داشتند و نقطه تلاقی منافعشان با بازیگران بزرگ منطقه همچون ایران هم می‌توانست دست برتر توسعه نفوذ و گسترش زمین بازی را به آنها ببخشد. اما این همپوشانی منافع نه به معنای گام برداشتن در مسیر ترجیحات ایران که در راه تأمین اهداف خاستگاه مردمی بوده است که زیر چتر حمایت آنها قرار گرفته‌اند. با این نگاه، آرمان فلسطین برای ایران و ارکان پرشمار جبهه مقاومت، فارغ از اشتراکات ایدئولوژیک، گزاره‌ای است که در منظومه امنیت ملی تعریف می‌شود و منافع آنها را در یک مسیر مشترک جای می‌دهد.
دلیل یک غافلگیری
بنابراین غافلگیری تهران از عملیات 7 اکتبر دلیل کافی می‌دهد تا غرب بر تصور وجود پیوند مستقیم و سازمانی ایران و بازیگران غیردولتی خاورمیانه تجدید‌نظر کند و شبکه نفوذ منطقه‌ای ایران را تنها برآمده از اتحادهای مستحکم آن با جریان‌های مبارز محور مقاومت در سراسر جغرافیای خاورمیانه معنا کنند؛ واقعیتی که دلیل مهمی بر بی‌اطلاعی تهران از جزئیات یکی از مهم‌ترین عملیات‌های نظامی حماس در منطقه دست و پا می‌کند و در عین حال واشنگتن را ناگزیر می‌نماید تا در مسیر مواجهه با قدرت بازدارندگی تهران به چاره‌ای غیر از مسیر نبرد مستقیم با جریان‌های مبارز منطقه که آن را بازوهای نیابتی ایران می‌خواند، بیندیشد؛ نسبتی که امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل آن را اینطور توصیف می‌کند: «ما آنها را هدایت نمی‌‌‌کنیم. ما به آنها فرمان نمی‌دهیم. ما با یکدیگر رایزنی مشترک داریم.» او رابطه ایران با این بازیگران را یک «پیمان دفاعی» توصیف و آن را به ناتو تشبیه کرد.
هزینه یک محاسبه اشتباه
مرور وضعیتی که ایران با تلاش برای تقویت ابزارهای بازدارندگی خود به کار گرفته، دلیلی دیگر بر این واقعیت است که فرمان بازیگران دولتی در دست آن نیست. آنچه «لاورنس فریدمن» در اشاره به مفهوم بازدارندگی به عنوان تلاش برای تغییر رفتار دیگران از طریق تهدیدات مشروط توصیف می‌کند، چیزی نیست که برای ایران در خارج از مرزهایش تعریف شده باشد. دستیابی به توانمندی مطمئن موشکی و آمیختگی آن با شیوه‌های نبرد نامتقارن و بارانی از رگبارهای موشکی گسترده که قابلیت تهدید و توانایی اعمال تهدیدات مراکز تجمع و تأسیسات نظامی و منابع اقتصادی و حیاتی بازیگر دشمن را داشته باشد، همه آن چیزی است که در صحنه بازدارندگی امروز ایران دیده می‌شود. بنابراین درک نادرست از جایگاه بازیگران مقابله‌کننده با اسرائیل در راهبرد منطقه‌ای ایران چیزی نیست جز اینکه تصمیم‌گیرندگان سیاست خارجی غرب را به اشتباه بیندازد و زمینه را برای استراتژی فاجعه‌بار آنها در روند ضدیت با ایران فراهم کند. چه فرونشاندن آتش جنگ فلسطین نه از مسیر تهران که از مهار تل‌آویو می‌گذرد و هر محاسبه اشتباه، ایرانی را که به پشتگرمی توان دفاعی بازدارنده‌اش تصمیم می‌گیرد و نه مختصات حاکم بر منطقه، یک قدم بیشتر از ایستگاه دیپلماسی دور می‌سازد و در عین حال امریکا و متحدان منطقه‌ای‌اش را از نقطه صلح و ثبات دور می‌کند.
از این رو شاید ضروری است «سالیوان» که در پی پایان حکومت بشار اسد در سوریه ادعا کرده است، ایران با تضعیف حزب‌الله و محور مقاومت در ضعیف‌ترین نقطه در دهه‌های اخیر قرار دارد، بار دیگر نگاهی به یادداشت سال گذشته خود در «فارن افرز» داشته باشد تا مجبور نباشد چند روز بعد آن را اصلاح کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1304592/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم سالانه «خندیدن» در ژاپن

پاسخ رئیس لورکوزن درباره ژابی به غول‌های اروپا

قابلیت بهینه سازی مصرف انرژی در ایران نسبت به اروپا ٣ برابر است/ در نظام مهندسی ساختمان پدرخوانده و مادر خوانده داریم

هوش مصنوعی نباید مختص گروه کوچکی از مردم باشد

گوشی چینی یک میلیارد تومانی هم آمد

افزایش نقل و انتقالات از خطوط آهن افغانستان

تحریر الشام می تواند همان نقش طالبان در افغانستان را بازی کند؟

سنتکام برای حمله به یمن آماده می شود!

سخنرانی عجیب ترامپ علیه ترنس‌ها

رئیس‌جمهور پیشین آمریکا در بیمارستان

ترامپ رویکرد مذاکره با ایران را درپیش خواهد گرفت

ژاپن بین ایران و آمریکا میانجیگری می‌کند؟

حال رییس جمهور سابق آمریکا مساعد نیست

از سودهای کلان تا ضررهای هنگفت؛ 2024 چگونه برای بازارهای مالی سپری شد؟

ترنس‌ها را از مدارس،‌ ارتش و دیگر حوزه‌های زندگی حذف می‌کنم | به دیوانه‌بازی آناه پایان می‌دهم

«مقاومت» از بزرگترین دستاوردهای انقلاب اسلامی است

به آتش‌کشیده شدن درخت کریسمس برای جولانی دردسر ساز شد

صحبت‌های ترامپ، مظهر جهل فاحش تاریخی است

میانجیگری ژاپن میان ایران و آمریکا صحت دارد؟

تحولات منطقه و 2 مغلطه غربی‌ها درباره ادعای تضعیف ایران

تغییر موضع آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران

سرمقاله صبح نو/ واقعیت قدرت سخت ایران

اوربان: پوتین شریک صادق و نتانیاهو دوست خوب ماست

وزیر جهاد کشاورزی: قطع برق و گاز در بخش کشاورزی به حداقل می‌رسد

300 نظامی سوری از بازگشت به کشورشان خودداری کرده و ترجیح می‌دهند در عراق بمانند

تأکید قائم مقام وزارت علوم عراق بر استفاده از الگوی ایران در ایجاد پارک‌های علمی و فناوری در این کشور

سرکنسول ایران: به روابط با اقلیم کردستان عراق اهمیت می‌دهیم

مخالفت آیت الله سیستانی با منحل کردن الحشد الشعبی

نگرانی یک اقتصاددان از رکوردشکنی دوباره نرخ ارز/ قنبری: تیم اقتصادی دولت بیش از حد دچار انفعال است

لزوم حمایت نظام بانکی از طرح‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری

نخستین پرواز کاملا زنانه با عنوان «ایران بانو» در ایران انجام شد

صندوق بین‌المللی پول: تورم ایران در 5 سال آینده چقدر خواهد شد؟

توقیف موتورسیکلت 20 میلیاردی در اصفهان

اتحاد ایران و مصر، به نفع دنیای اسلام

تورم ایران در 5 سال آینده چقدر خواهد شد؟

اعلام برنامه کامل تیم ملی ایران در لیگ ملت‌ های والیبال 2025 به وقت تهران

فشار‌های رژیم صهیونیستی برای درج نام انصارالله یمن در لیست تروریسم اروپا

تایید تغییرات جستجوی گوگل توسط شرکت‌های هواپیمایی اروپا

موافقت با پرداخت حقوق بازنشستگان با حکم شرعی!

سازمان راهداری:مشکل رانندگان ایرانی در افغانستان حل شد

پیام رهبر تحریر الشام برای هیات آمریکایی در دمشق چه بود؟

انتقاد آمریکا و انگلیس، از احکام دادگاه نظامی پاکستان برای حامیان عمران خان

چرا دست دولت دوم ترامپ در مواجهه با ایران خالی است؟

تعطیلی 300 شعبه استارباکس در آمریکا

اعتراض پکن به لوایح ضد چین قانون بودجه دفاعی آمریکا

خط و نشان محسن رضایی برای سلطنت طلبان

سرمقاله وطن امروز/ تروریست خوب؛ تروریست بد!

شکایت جدید لبنان از رژیم صهیونیستی به سازمان ملل

تصاویر اعتراضات ضد دولتی در قاهره؛ منابع دولتی مصر تکذیب کردند

مقاومت فلسطین: یمن همه محاسبات صهیونیست‌ها را به هم ریخت