ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نیاز نظام جولانی به دشمن بیرونی خواندنی ها

نیاز نظام جولانی به دشمن بیرونی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حاکمان جدید سوریه برای حفظ انسجام خود گویی نیازمند یک «دشمن بیرونی» هستند تا از طریق حملۀ لفظی به آن، از پراکندگی نیروهای خود در این مرحله از کارشان جلوگیری کنند. با توجه به روابط مستحکم جمهوری اسلامی با نظام اسد، ظاهراً آنها در این زمینه به ایران چشم دوخته‌اند.
 احمد زیدآبادی| پس از گذشت دو هفته از سقوط دولت بشار اسد در سوریه، لحن رهبران جدید این کشور و حامیان خارجی آنها در ترکیه علیه جمهوری اسلامی تشدید شده است. رهبران هیئت تحریرالشام که زمام امور سوریه را پس از سقوط بشار اسد در دست گرفته‌اند، در روزهای اخیر نسبت به آنچه «تلاش‌های ایران برای بی‌ثبات‌سازی دولت جدید سوریه» می‌نامند، هشدار می‌دهند.
این هشدارها به‌طور غیرمستقیم توسط رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه نیز تکرار شده است. دولت ترکیه پنهان نمی‌کند که نیروی اصلی حامی گروه اسلامگرای هیئت تحریرالشام است و به همین جهت نسبت به ثبات و موفقیت سوریه در دورۀ زمامداری این گروه، حساس است.
ظاهراً دولت رجب طیب اردوغان در تجهیز و آموزش نیروهای گروه تحریرالشام که در ده سال گذشته بر استان ادلب سوریه تسلط داشته است، به صورتی چراغ خاموش بسیار فعال بوده است. آموزش‌ها تنها جنبۀ تسلیحاتی و سیاسی نداشته و به نظر می‌رسد نوعی آموزش اعتقادی، بخش اصلی فعالیت ترک‌ها در این زمینه بوده است.
حزب عدالت و توسعۀ ترکیه به رهبری آقای اردوغان به نیروهای اسلامگرای فعال در جهان عرب، به چشم یک سرمایه برای بسط نفوذ خود می‌نگرد. خاستگاه نیروهای اسلامگرا در جهان عرب عموماً تشکیلات اخوان‌المسلمین است. اخوان‌المسلمین در سال 1928 درست چهار سال پس از الغای نظام خلافت در ترکیه توسط حسن البناء در شهر اسکندریۀ مصر بنیان گذاشته شد.
شکل‌گیری اخوان‌المسلمین دقیقاً در واکنش به الغای خلافت پس از فروپاشی امپراطوری عثمانی و بحران فکری ناشی از آن در بین مسلمانان سنی صورت گرفت. آن دسته از مسلمانانی که نظریۀ سیاسی اسلام را فقط در نظام خلافت منحصر می‌دیدند، با سودای احیای خلافت و تشکیل یک امپراطوری یکپارچه در کل ممالک اسلامی، به اخوان‌المسلمین پیوستند.
اخوان‌المسلمین در روند فعالیت‌های خود، شعبه‌هایی در بسیاری از کشورهای مسلمان تشکیل داد و با ظهور سیدقطب در این تشکیلات، به سمت رادیکالیسم سیاسی گرایش پیدا کرد. آموزه‌های سیاسی سیدقطب، زمینه‌ساز برداشت‌های افراطی بی‌سابقه‌ای از متون دینی و شکل‌گیری نگاهی بسیار منفی نسبت به «مسلمانان عادی» شد. منظور از مسلمانان عادی آن دسته از افراد مسلمانی بودند که به زندگی معمولی در جوامع مدرن عادت کرده بودند و تلاشی در جهت «اسلامی‌سازی دولت و جامعه» نمی‌کردند.
آن دسته از گروه‌هایی که تحت تأثیر آموزهای سیدقطب، خود را مسلمان واقعی می‌پنداشتند، به تکفیر مسلمانان عادی و جوامع آنها روی آوردند و با استفاده از ابزار ترور، فعالیت سیاسی خونباری را آغاز کردند. این جریان به‌طور فزاینده‌ای رو به افراط‌گری و خشونت داشت و اوج آن در سازمان القاعده و سپس با فاصلۀ بیشتری در گروه داعش ظهور و بروز کرد. تسلط داعش بر بخشی از خاک سوریه و عراق، چنان تجربۀ هولناک و انزجارآوری بود که مسلمانان عادی را از گروه‌های اسلامگرای سیاسی به وحشت افکند.
هیئت تحریرالشام نیز ابتدا بخشی از سازمان جهانی القاعده بود، اما به مرور زمان از آن جدا شد و بعد از فروکش کردن جنگ داخلی سوریه بر استان ادلب تسلط پیدا کرد.
به نظر می‌رسد دولت ترکیه با استفاده از سلطۀ هیئت تحریرالشام بر ادلب، فرصت را برای تجهیز و بسیج و آموزش آنها مناسب دید تا از یک طرف، آنان را برای ساقط کردن دولت بعثی خاندان اسد آماده سازد و از طرف دیگر، ایدئولوژی مبتنی بر جهاد و تکفیر آنان را به سمت نوعی اسلام میانه و معتدل هدایت کند. در واقع، هدف ترک‌ها، انتقال و آموزش ایدئولوژی حزب عدالت و توسعه به گرو‌های اسلامگرای افراطی شبیه هیئت تحریرالشام بوده است.
در ایدئولوژی حزب عدالت و توسعه، به امر توسعۀ اقتصادی به عنوان موضوعی مثبت و مورد نیاز جوامع مسلمان نگریسته می‌شود و مقدمات و الزامات چنین امری نیز مورد شناسایی قرار می‌گیرد. از الزامات چنین نگرشی، عدم اصرار بر تحمیل مظاهر شرع به مردم غیرمسلمان و مسلمانان عادی، پذیرش سطحی از تنوع و تکثر سیاسی و اجتماعی و فرهنگی و مدارا در حوزۀ روابط خارجی از جمله رابطۀ عادی با کشورهای غربی است.
قاعدتاً به همین دلیل است که رهبران هیئت تحریرالشام به‌خصوص احمد الشرع پس از تسلط بر سوریه، برخلاف انتظارها و پیش‌بینی‌ها، نه چهرۀ یک گروه جهادی و تکفیری مانند القاعده و داعش را از خود به نمایش گذاشتند و نه علاقه‌ای به تکرار رفتار گروه طالبان در افغانستان از خود نشان دادند. آنها در گفتار و پوشش ظاهری، تا اندازۀ زیادی مانند رهبران حزب عدالت و توسعه ظاهر شدند و از این جهت محافل خارجی را شگفت‌زده کردند.
به نظر می‌رسد ترکیه از هیئت تحریرالشام انتظار دارد که با الگوبرداری از مدل «توسعۀ اسلامی ترکیه» سوریه را به کشوری اسلامی اما معتدل و ملایم تبدیل کند. از نظر ترک‌ها، این مسیر نه‌فقط ثبات سوریه را تضمین می‌کند بلکه موجبات نفوذ سیاسی در ترکیه در بخشی از جهان عرب را فراهم می‌آورد.
ترک‌ها اما بر این گمانند که جمهوری اسلامی به دلیل از دست دادن متحد خود در سوریه، در پی تلاش برای بی‌ثبات کردن آن کشور است. مسئولان ایرانی تاکنون در این مورد صحبت‌های متفاوتی مطرح کرده‌اند.
به نظر می‌رسد که وزارت خارجه در ابتدا تصور می‌کرد که هیئت تحریرالشام نظامی مشابه نظام طالبان افغان در سوریه مستقر می‌کند و بنابراین، در پی تکرار روابط تهران – کابل با دمشق بود. این فرضیه اکنون چندان مقرون واقعیت تلقی نمی‌شود.
به هر حال، حاکمان جدید سوریه برای حفظ انسجام خود گویی نیازمند یک «دشمن بیرونی» هستند تا از طریق حملۀ لفظی به آن، از پراکندگی نیروهای خود در این مرحله از کارشان جلوگیری کنند. با توجه به روابط مستحکم جمهوری اسلامی با نظام اسد، ظاهراً آنها در این زمینه به ایران چشم دوخته‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1307100/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر در اروپا به صدا در آمد

شرکای GAIB با OpenLedger: تبدیل استفاده از داده ها در هوش مصنوعی و محاسبات

نیویورک تایمز: شرکای آمریکا روابط تجاری با روسیه را افزایش داده‌اند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

سایه تحولات خاورمیانه بر روابط ایران و آمریکا/ آینده برنامه هسته ای ایران در عصر ترامپ؛ توافق بزرگ میان تهران و واشنگتن محقق می‌شود؟

به زودی مجلس «رای به عدم کفایت پزشکیان» می دهد!

فشارها زیاد است/ می‌توان کارهای اساسی انجام داد

ایران به اتحادیه اوراسیا نزدیک‌ تر شد

فرود اضطراری هواپیمای مشهد – نجف

تصویب 705میلیون دلار سرمایه‌ گذاری خارجی

بحران آب و هوایی در 2025؛ زنگ خطر برای اروپا

شرکای آمریکا روابط تجاری با روسیه را افزایش داده‌اند

ترامپ نیامده این افراد را با اعدام تهدید کرد

خروج آرام از بانک مرکزی/آیا فرزین به پایان خط رسیده است؟

کاسه چه کنم؟ در دست پپ و سیتی!

قهرمان سابق اروپا در انگلیس بیدار شده است!

گوترش: تشدید تنش‌ها میان یمن و اسراییل را محکوم می‌کنم

پاناما دست رد به سینه ترامپ زد

نتانیاهو: به دنبال عادی سازی روابط با عربستان هستیم

ماجرای ترور قیس خزعلی چیست؟

ارائه تسهیلات بانکی در خوزستان 18 درصد کمتر از میانگین کشوری

پزشکیان 28 دی به مسکو سفر می‌کند

برگزاری جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان گیلان

پیش‌بینی هوش مصنوعی از قیمت دلار تا پایان سال

نیویورک تایمز: شرکای آمریکا روابط تجاری با روسیه را افزایش داده‌اند

اتحادیه عرب بر جلوگیری از مداخله کشور‌های خارجی در سوریه تاکید کرد

طوفان غرب آمریکا را درنوردید/ آماده باش صادر شد

ماجرای اختلاس چندهزار میلیاردی در گل‌گهر

لزوم توجه به رفع مشکلات گمرک و پایانه مرزی آستارا

اتهام ‌پراکنی اتحادیه عرب علیه مواضع ایران

افزایش قیمت نفت با امید به محرک‌های مالی چین

گفتگوی اختصاصی با «اولی هاینونن» معاون پیشین آژانس؛ ترامپ به میانجی در گفت‌و‌گو با ایران اعتقادی ندارد/ طیف وسیعی از موضوعات روی میز آمریکاست

با تائید پنج کشور عضو؛ ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد

هشدارهای سقوط طبقه متوسط را جدی بگیرید/ نگرانی جدی از ناترازی‌های اجتماعی

10 علت اصلی فروپاشی شوروی

گزارش نیویورک تایمز از ناتوانی اروپا در اعمال تحریم‌های شدید علیه روسیه

نتانیاهو: برخی از اعضای تیم مذاکره کننده اسراییل دروغ‌های حماس را باور کردند

از آینده تروریست اجاره‌ای تا سناریوی آمریکا و اسرائیل در سوریه + فیلم

پزشکیان: طور دیگر نگاه کنیم/ مملکت اگر خراب شود ما آنرا خراب کردیم، آمریکا و بیگانگان نمی‌توانند

درخواست رسانه‌ی آمریکایی برای جلوگیری از بازگشت ترامپ به قدرت

ایران به عضویت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد

ببینید | حرف‌های تلخ یک پسر جوان روی آنتن زنده صداوسیما درباره شرایط اقتصادی با چاشنی مهریه

دیدار وزیر صمت با پوتین

بیانیه مغرضانه اتحادیه عرب درباره ایران

جابه‌جایی در جدول 10 اقتصاد بزرگ جهان| اقتصاد آلمان از ژاپن و هند از بریتانیا سبقت گرفت

رشیدی: بنزین را اگر از اروپا هم بیاوریم وضعیت همین است | آلودگی هوای تهران شرایط دشواری است

پوتین: روسیه به دنبال پایان دادن به جنگ اوکراین است

این کشور بزرگترین مصرف‌کننده آسیایی گوشت سگ است/ کدام کشورها گوشت سگ می‌خورند؟

افزودن 10 هزار تخت بیمارستانی در افغانستان

ساخت سد ولسوالی قادس در بادغیس

چند پیام‌ عملیات‌های یمن/ هشدار بزرگ برای واشنگتن و تل‌آویو