ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میانجی غیرقابل باور میان ایران و آمریکا؛ پوتین بین تهران و ترامپ صلح برقرار می‌کند؟ ایالات متحده آمریکا

میانجی غیرقابل باور میان ایران و آمریکا؛ پوتین بین تهران و ترامپ صلح برقرار می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش تازه‌نیوز، انتخاب نوشت: دنیس راس در یادداشتی در پایگاه خبری پراجکت سیندیکیت نوشت: هرچند ممکن است بر خلاف انتظار عموم به نظر برسد، اما شانس بالایی وجود دارد که خاورمیانه در سال آینده باثبات‌تر شود. بخش زیادی از این امر بستگی به این دارد که آیا دولت جدید ایالات متحده می‌تواند از موضع ایران برای توافقاتی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور منتخب، به آنها افتخار می‌کند، استفاده کند یا خیر.
در ادامه این مطلب آمده است: با توجه به درگیری‌ها در غزه و لبنان، و تبادلات نظامی مستقیم بین اسرائیل و ایران، تصور هرگونه چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای برای خاورمیانه در سال آینده دشوار به نظر می‌رسد. برای بسیاری از ناظران، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید تنها بر ابهام‌ها می‌افزاید. اما در حالی که معمولاً باید بدترین‌ها را در خاورمیانه انتظار داشت، من امکان ظهور برخی صف بندی‌های مثبت جدید را می‌بینم.
این بدان معنا نیست که تلفات ویرانگر فلسطینی‌ها در غزه، ویرانی‌ها در بخش‌هایی از لبنان، از جمله در محله‌های جنوبی بیروت، یا عزم راسخ اسرائیلی‌ها برای اینکه هرگز دوباره به اندازه 7 اکتبر 2023 آسیب‌پذیر نباشند را نادیده بگیرم. کسانی که باید در صلح‌سازی مشارکت کنند، در حال حاضر فاقد اعتماد به هم هستند و این قابل درک است. اما صلح‌سازی احتمالاً هدف درستی برای سال آینده نیست. در عوض، تمرکز باید بر پایان دادن به درگیری‌های جاری و ایجاد مبنایی برای ثبات و امنیت باشد. اگر این کار به خوبی انجام شود، پایه‌ای برای صلح‌سازی مجدد ایجاد خواهد کرد.
چنین نتیجه‌ای در صورتی محتمل‌تر می‌شود که صف بندی‌های جدیدی در منطقه ظهور کنند. حمله تروریستی حماس در سال 2023 – و به دنبال آن شلیک موشک‌های متعدد به شمال اسرائیل توسط حزب‌الله در جنوب لبنان – اسرائیل یک کارزار نظامی را آغاز کرد که آسیب زیادی وارد کرده، اما حماس و حزب‌الله را نیز به شدت تضعیف نموده است. رهبران آنها، یحیی سنوار و سیحسن نصرالله، و بیشتر کادر‌های رهبری آنها، اکنون از بین رفته‌اند.
تضعیف نیرو‌های نیابتی
حماس ممکن است هنوز وجود داشته باشد، اما دیگر نیروی نظامی کارآمدی ندارد. در 6 اکتبر 2023، حماس دارای پنج تیپ متشکل از 24 گردان بود. امروز، دیگر هیچ واحد سازمان‌یافته‌ای ندارد. ممکن است چند هزار نفر هنوز مسلح باشند، و گروه‌های کوچک دو یا سه نفره می‌توانند مقاومت محلی نشان دهند، اما ساختار نظامی و بیشتر زیرساخت‌های نظامی (انبار‌های سلاح، آزمایشگاه‌ها، تأسیسات تولید) این گروه از بین رفته است. بیش از نیمی از تونل‌های حماس منهدم شده‌اند و احساسات عمومی در غزه علیه این گروه تغییر کرده است، به طوری که نظرسنجی اخیر موسسه زاگبی نشان می‌دهد که تنها 7 درصد از مردم غزه تمایل دارند که این گروه کنترل این منطقه را حفظ کند.
خشم نسبت به عملکرد این گروه نشان می‌دهد که مردم غزه خواهان پایان جنگ هستند و به احتمال زیاد از یک دولت موقت تحت نظارت یک ائتلاف بین‌المللی با مشارکت عربی استقبال خواهند کرد. امارات متحده عربی قبلاً اعلام کرده که در ترتیبات انتقالی برای اداره غزه، نظارت بر بازسازی آن، تضمین نظم و قانون، جلوگیری از قاچاق، و هموار کردن راه برای حکومت نهایی فلسطینی تحت نظارت تشکیلات خودگردان فلسطینی واقعاً اصلاح‌طلب شرکت خواهد کرد.
این مطالب را از دست ندهید:
تصاویر دلخراش سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجان منتشر شد +ویدیو دلیل سقوط هواپیمای مسافربری؛ کدام کشور موشک شلیک کرد؟ +جزئیات سرمربی نامدار کروات هدایت پرسپولیس را برعهده می‌گیرد؟ پایان ماجرای سعید جلیلی؛ چه پزشکیان باشد و چه نباشد او برای همیشه کنار رفت! با نابودی نظامی حماس و ناتوانی فزاینده آن در بازسازی خود، سال آینده یک جایگزین برای حکومت این گروه در غزه در دسترس و قابل دستیابی است. علاوه بر این، این فقط حماس نیست که تضعیف شده است. حزب‌الله مهم‌ترین نیروی نیابتی ایران نیز چنین وضعیتی دارد. این گروه تمام شبه نظامیان نیابتی دیگر را آموزش داده، به توسعه توانایی آنها برای ساخت سلاح‌های خود کمک کرده، به عنوان نیرو‌های ضربتی ایران در سوریه عمل کرده و یکصد و پنجاه هزار موشک خود را به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر حمله اسرائیل به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران به نمایش گذاشته است. اما اکنون این عامل بازدارنده اساساً از بین رفته است.
به گفته یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل تا اوایل نوامبر، تقریباً 80 درصد از موشک‌های حزب‌الله از بین رفته است. اسرائیل رهبری این گروه را نابود کرده، فرماندهی و کنترل آن را برچیده، ارتباطات آن را تضعیف کرده و به طور کلی موقعیت آن را در لبنان تضعیف نموده است. تا اواسط نوامبر، علائمی از حرکت حزب‌الله و اسرائیل به سمت آتش‌بس وجود داشت (که با توجه به اینکه ایران باید حزب‌الله را حفظ کند و به آن فرصتی برای بهبود ببخشد، جای تعجب ندارد).
حداکثر فشار
حداقل، «محور مقاومت» تحت رهبری ایران ضربه بزرگی خورده است. بر این اساس، برخی از استراتژیست‌های برجسته ایرانی – مانند کمال خرازی، وزیر امور خارجه سابق که به آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر معظم ایران، مشاوره می‌دهد – شروع به صحبت در مورد توسعه سلاح هسته‌ای برای تقویت بازدارندگی ایران کرده‌اند. اما انجام این کار با بازگشت ترامپ به کاخ سفید خطرناک خواهد بود. رئیس‌جمهور منتخب همواره موضعی سرسختانه در قبال ایران داشته و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل قبلاً گفته که او و ترامپ در مورد برنامه هسته‌ای ایران «هم نظر» هستند.
از آنجایی که ترامپ خود را فردی نشان می‌دهد که به جنگ‌ها پایان خواهد داد، گمان می‌کنم که او ترجیح می‌دهد به جای دخالت مستقیم ایالات متحده، به نتانیاهو چراغ سبز نشان دهد تا زیرساخت‌های هسته‌ای ایران را از بین ببرد و در عین حال هر گونه ابزار اضافی مورد نیاز را برای انجام این کار در اختیار اسرائیلی‌ها قرار دهد.
با این وجود، باید به یاد داشته باشیم که سیاست ترامپ در قبال ایران «فشار حداکثری» است، استراتژی‌ای که هدف آن نه که لزوماً تغییر حکومت، بلکه تغییر در رفتار تهران است. تصور اینکه او از تهدیدات اسرائیل و اجرای شدیدتر تحریم‌های نفتی برای بررسی امکان دستیابی به توافق هسته‌ای جدید استفاده کند، دشوار نیست. به هر حال، او بار‌ها گفته است که انجام یک توافق با ایرانی‌ها یکی از اهداف دوره دوم ریاست‌جمهوری او خواهد بود.
البته، ایرانی‌ها در دور اول تمایل چندانی به معامله با او نشان ندادند. آنها به سیاست فشار حداکثری او با چیزی که خودشان آن را مقاومت حداکثری نامیدند پاسخ دادند – استراتژی‌ای که شامل حملات به تأسیسات پالایشگاهی عربستان سعودی در عبقیق، مهمترین تاسیسات این کشور، حملات موشکی حوثی‌ها به عربستان، مین‌گذاری نفتکش‌ها و ایجاد مزاحمت برای کشتی‌ها در خلیج فارس بود. در پاسخ، ترامپ در نهایت دستور حمله هدفمند به ژنرال قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس ایران را صادر کرد.
تهران تا پس از پیروزی جو بایدن در انتخابات 2020، برنامه هسته‌ای خود را شتاب نبخشید و حملات نیابتی علیه نیرو‌های آمریکایی در عراق و سوریه را افزایش نداد، و اکنون نیرو‌های نیابتی این کشور به شکل چشمگیری غیرفعال تر از زمانی هستند که ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود با آنها مواجه بود.
آیا ایرانی‌ها می‌توانند با ترامپ راهی برای خروج از بن بست فعلی پیدا کنند؟ با توجه به اینکه تهران همواره استدلال کرده که «قدرت‌های متکبر» – به ویژه ایالات متحده – تا زمانی که جمهوری اسلامی دیگر وجود نداشته باشد، هرگز از امتیاز دهی‌های ایران راضی نخواهند شد، او ممکن است در این مرحله تمایلی به تسلیم شدن نداشته باشد. اما تهران گاهی اوقات در مواجهه با هزینه‌ها یا خطرات بالا، سیاست‌های خود را به صورت تاکتیکی تغییر می‌دهد. بنابراین، من تعجب نخواهم کرد اگر ایرانی‌ها برای میانجیگری توافق با ترامپ به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه روی آورند. با توجه به علاقه ترامپ به پوتین و تمایل پوتین به فراهم کردن شانسی برای ترامپ برای دستیابی به یک موفقیت قابل توجه با هدف محدود کردن حمایت ایالات متحده از اوکراین، روس‌ها ممکن است با چنین چیزی همراه شوند. من مطمئن نیستم که این احتمال چقدر واقعی و معنادار باشد، اما نمی‌توان آن را منتفی دانست.
طلوعی جدید؟
حتی اگر توافق بین دولت ترامپ و ایران بعید به نظر برسد، تضعیف محور ایران و تغییر موازنه قوا در منطقه، امکان صف بندی‌های مجدد را فراهم می‌کند. فرماندهی مرکزی ایالات متحده پیش از این در همکاری سامانه‌های دفاع هوایی و موشکی یک ائتلاف منطقه‌ای که شامل تمام شرکای عرب آمریکا (به ویژه سعودی‌ها) و اسرائیلی‌ها می‌شدد، موفق عمل کرده است. همکاری منطقه‌ای یکی از اهداف اصلی دولت بایدن بود، و شایان ذکر است که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، صحبت از ایجاد یک اتحاد شبیه ناتو در خاورمیانه بود. روند ادغام امنیتی احتمالاً ادامه خواهد داشت و دولت جدید نیز دیدگاه خود را در مورد ادغام و توسعه اقتصادی گسترده‌تر – که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ تا حدود زیادی توسط جیرد کوشنر، داماد او شکل گرفته است – ترویج خواهد کرد.
علاوه بر این، ترامپ گفته که می‌خواهد توافق‌های ابراهیم را گسترش دهد – یعنی، عربستان سعودی را در میان کشور‌هایی که روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل عادی کرده‌اند، بگنجاند. سعودی‌ها به دولت بایدن تصریح کردند که آماده توافق صلح با اسرائیلی‌ها هستند، مشروط بر اینکه یک پیمان دفاعی با ایالات متحده و مسیر معتبری به سوی تشکیل کشور فلسطین تعریف شود. آیا ترامپ می‌تواند این الزامات را برآورده سازد؟ آیا او می‌تواند پیمان دفاعی‌ای پیشنهاد دهد که برای تصویب به 67 رأی در سنا نیاز دارد؟ (به این معنی که احتمالاً به موافقت حداقل 14 یا 15 سناتور دموکرات نیاز دارد) آیا او مایل است توافقی را پیش ببرد که دستاوردی معنادار به فلسطینی‌ها ارائه دهد، حتی اگر این امر تقریباً به طور قطع دولت فعلی نتانیاهو را از هم بپاشاند؟
در هر صورت، سعودی‌ها تا زمانی که جنگ در غزه ادامه دارد، روابط خود را با اسرائیل عادی نخواهند کرد. در حالی که به نظر می‌رسد ارتش اسرائیل آماده پایان دادن به درگیری است، به ویژه به عنوان راهی برای تضمین آزادی گروگان‌های باقی مانده، هنوز مشخص نیست که آیا نتانیاهو با این نقشه راه موافق خواهد بود یا خیر. با این حال، ترامپ به نتانیاهو گفته است که می‌خواهد جنگ تا زمان روی کار آمدن او تمام شود، بنابراین به نظر می‌رسد انگیزه‌هایی که نخست وزیر در سر دارد تغییر کرده باشد.
نتیجه این که توافق عادی سازی روابط بین سعودی و اسرائیل منطقه را دگرگون خواهد کرد. اگر این امر در مدت کوتاه باقی مانده از دوره ریاست جمهوری بایدن محقق نشود، قطعا یکی از اهداف ترامپ در سال آینده خواهد بود؛ و حتی اگر غیرممکن باشد، نابودی حزب‌الله و حماس توسط اسرائیل، همراه با تضعیف ایران، می‌تواند ثبات بیشتر، اگر نه صلح، را برای منطقه به ارمغان بیاورد. حداقل، ایران علاقه کمتری به ایجاد مشکل خواهد داشت – مگر اینکه خود حکومت احساس کند از نظر وجودی تهدید شده است.
در صورت دستیابی به ثبات بیشتر در منطقه، رویکرد اسرائیل به کرانه باختری احتمالاً به یک موضوع اصلی تبدیل خواهد شد. اگر دولت ترامپ بخواهد در مقطعی به توافق با سعودی‌ها دست یابد، باید اقدامی در مورد تلاش‌های وزرای راست‌گرا، یعنی ایتامار بن گویر و بتزالل اسموتریچ برای خنثی ساختن تلاش‌ها جهت تشکیل کشور فلسطینی انجام دهد. این به معنای پایان دادن به شهرک‌سازی‌های مداوم و تلاش تندرو‌ها برای فروپاشی تشکیلات خودگردان فلسطین خواهد بود. همچنین آمریکا باید – به تنهایی و با کمک شرکای کلیدی عرب – برای اصلاحات واقعی تشکیلات خودگردان فلسطین، احتمالاً از طریق انتخاب یک نخست وزیر فلسطینی مستقل و قدرتمندتر اعمال فشار نماید. این هدف دولت اول ترامپ بود و من گمان می‌کنم که سعودی‌ها، اماراتی‌ها و دیگران اکنون بیشتر پذیرای اعمال فشار برای تحقق این مهم خواهند بود.
هرچند ممکن است بر خلاف انتظار عموم ناظران به نظر برسد، اما این شانس وجود دارد که منطقه در سال آینده باثبات‌تر شود. البته، اینجا خاورمیانه است، جایی که همه چیز همیشه می‌تواند اشتباه پیش برود. وضعیت ایران می‌تواند باعث شود که این کشور برای دستیابی به سلاح هسته‌ای تعجیل نماید. اسرائیلی‌ها ممکن است خروج از غزه را دشوار بیابند. ضعف اقتصادی در مصر می‌تواند بسیار مشکل سازتر شود؛ و حوثی‌ها می‌توانند به تهدید کشتیرانی بین المللی در دریای سرخ ادامه دهند یا در صورت عادی شدن روابط عربستان سعودی با اسرائیل، حملات موشکی علیه عربستان سعودی را از سر بگیرند. همه موارد فوق ممکن است. اینکه آیا دولت جدید می‌تواند از ضعف ایران برای دستیابی به ثبات بیشتر منطقه‌ای استفاده کند یا خیر، یکی از بزرگترین آزمون‌های پیش روی آن خواهد بود.

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1307420/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انگشت اتهام‌ آمریکا به روسیه درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی

موافقت سران اتحادیه اوراسیا برای تجارت آزاد با ایران

قطع گاز روسیه 120 میلیارد یورو برای اروپا هزینه خواهد داشت

چگونه آرنه اشلوت به بهتر شدن بازیکنان لیورپول کمک می‌کند / انیمیشن

کشف بزرگ‌ترین معدن طلای جهان؛ ذخایر بیش از 1000 تن طلا

ادعای جدید آمریکا درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی

میزبانی از کاروان‌های پیاده عراقی در ایام ولادت حضرت فاطمه (س) در حرم امام رضا (ع)

رتبه دوم در هدر دادن گاز | بحران گازهای مشعل؛ معضلی جدی در سایه وعده‌های توخالی

تاکید حشمت‌الله عسگری بر ضرورت افزایش حجم تجارت با استان «واسط» عراق

پیام مهم عراقچی به اتحادیه عرب

کدام کشورها گوشت سگ می خورند؟

اتهام‌زنی آمریکا به روسیه درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی

پیام مهم عراقچی به اتحادیه عرب درباره سوریه

ایران آماده ادامه کار و تعامل با اروپا است

گفت‌وگوی سفیر ایران با نایب‌رییس مرکز حکمرانی دولت چین

آمریکا: هواپیمای مسافربری آذربایجانی را روسیه سرنگون کرد!

ادعای آمریکا درباره سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجانی

تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به یمن/ بمباران سنگین صنعاء

توصیه طالبان به الجولانی پس از اعتراضات دمشق

عضو سابق داعش رئیس سازمان اطلاعات سوریه شد!

هاآرتص: حماس توانسته به سرعت شاخه نظامی خود را بازسازی کند

حملات هوایی آمریکا و انگلیس به صنعا

مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان در دی 1403

سفر فرمانده سنتکام به سوریه و عراق

تاکید معاون استاندار تهران بر ضرورت افزایش حجم تجارت با استان «واسط» عراق

تاسیس نهضت سواد آموزی به فرمان امام (ره) وتأثیر آن بر ارتقای سطح توسعه و مشارکت جوامع محلی

مردم سوریه قیمومیت ترکیه را نمی‌پذیرند

وزیر دفاع: زمانی که ما در سوریه بودیم می‌گفتند حضور ایران عامل حملات اسراییل است؛ وقتی ما خارج شدیم اسراییل 500 مرتبه به سوریه حمله کرد! کد می‌دهند که بعد از سوریه نوبت یمن و سپس ایران است؛ دفعه بعدی نوبت خود شما است

تماس تلفنی وزیر خارجه حکومت طالبان با وزیر خارجه الجولانی

گفت‌وگوی خبرنگار ایرانی با حافظ اسد

اوکراین سرعت پرتاب موشک به روسیه را پیش از آمدن ترامپ کاهش داد

شهید سلیمانی از نگاه سیاستمداران شخصیت‌های جهان

ضرورت انسجام و وحدت ملی در مقابل فتنه های ایجاد شده در منطقه

واشنگتن پست: یمن به لحاظ فناوری نظامی پیشرفته‌تر از حد تصور است

وزیر اقتصاد چه بر سر بازار ارز آورد؟

پناهیان: حوادث کنونی به پدیده سفیانی خیلی می‌خورد! عجیب ترین قسمتش این است که یک عده طرفدار بنی امیه در منطقه پیدا شده؛ نقش ترکیه که در حادثه اخیر پررنگ بود، دیگر چه می‌خواهید؟

پاسخ عراقچی به اتحادیه عرب: عبور از دوران پرالتهاب کنونی نیازمند پرهیز از اختلاف‌افکنی و منفعت‌طلبی‌های مقطعی است

واکنش عراقچی به بیانیه اخیر اتحادیه عرب در مورد سوریه + عکس

کدام قاره غمگین‌ترین کودکان جهان را دارد؟

تکذیب کسری بودجه در افغانستان

پیشنهاد ریاست ‌جمهوری اسرائیل به اینشتین

چین تحریم های جدیدی علیه آمریکا وضع کرد

راز بقای «اسد» تا دقیقه 90

کاخ سفید: انصارالله همچنان تهدیدی برای اسرائیل است

«حذف قیمت گذاری دستوری» به ضرر یا سود اقتصاد؟

بحران مسکن؛ 200 واحد آپارتمان به نام یک نفر!

به کارگیری حداقل 500 کارمند برای هر هواپیما

کالاهای ممنوع‌الورود در بازار

توصیه عراقچی به اتحادیه عرب + عکس

برگزاری بازارچه خیریه بانوان دیپلماتیک وزارت خارجه