انتقاد شدید جمهوریخواهان آمریکا از پیوند ماسک و چین
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - برخی از جمهوریخواهان به روابط تجاری ایلان ماسک با چین و مخالفت او با لایحه هزینههای دوجانبه که به چین مرتبط است، انتقاد کردهاند. ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیسایکس، روابط عمیق اقتصادی با چین دارد که شامل تأسیس بزرگترین کارخانه تسلا در شانگهای میشود.
گروه بینالملل به نقل از نیوزویک: پیامدهای ناشی از لایحه هزینههای دوجانبه که اوایل این ماه تحت تأثیر شدید ایلان ماسک به تصویب رسید، باعث شده است برخی از جمهوریخواهان نسبت به روابط تجاری ماسک با چین انتقاد کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این بحران پس از اظهارات اخیر ماسک مبنی بر حمایت از کارگران خارجی و تأثیرگذاری چشمگیر او در دولت جدید ترامپ به وجود آمده است. ماسک، که یکی از بزرگترین متحدان و حامیان مالی دونالد ترامپ است، نقش اصلی در شکست توافق هزینههای دوجانبه ایفا کرد. ماسک از قانونگذاران جمهوریخواه خواسته بود که این لایحه را رد کنند، لایحهای که برخی از دموکراتهای مجلس نمایندگان معتقدند به دلیل مفاد آن که به چین مربوط است، هدف قرار گرفته است.
روابط تجاری ماسک و چین ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا و اسپیسایکس، روابط تجاری عمیقی با چین دارد و اغلب از این کشور که رابطهای تنشآمیز با ایالاتمتحده و حزب جمهوریخواه دارد، تمجید میکند. تسلا کارخانهای بزرگ در شانگهای دارد که در سال 2019 افتتاح شد و بزرگترین کارخانه این شرکت به شمار میرود که نیمی از تولیدات جهانی تسلا را تأمین میکند. علاوه بر تولید، چین بازار بزرگی برای تسلا به حساب میآید و یکی از بازیگران کلیدی در زنجیره تأمین باتریهای جهانی است. ماسک همچنین با مقامات بلندپایه چینی ملاقات کرده است، از جمله نخستوزیر لی چیانگ، وزیر امور خارجه کین گانگ، وزیر صنعت جین ژوانگلونگ و وزیر تجارت وانگ ونتائو.
ماسک، که در حال حاضر ثروتمندترین فرد جهان است، در چین سرمایهگذاری کرده است، کشوری که برای شرکت خودروسازی تسلا اهمیت زیادی دارد. کارخانه تسلا در شانگهای یکی از بزرگترین مراکز تولید خودروهای تسلا در جهان است. علاوه بر تولید، چین بهعنوان یک بازار اصلی برای تسلا و یکی از بازیگران کلیدی در زنجیره تأمین باتریهای جهانی است. ماسک همچنین بارها از پیشرفتهای تکنولوژیکی چین تمجید کرده است، از جمله برنامه فضایی، زیرساختها و انرژیهای تجدیدپذیر این کشور. در سال 2019، پس از بازدید از چین، ماسک پیشنهاد دریافت اقامت دائم در این کشور را دریافت کرد و گفت: من چین را دوست دارم و میخواهم بیشتر به اینجا بیایم.
اوایل این ماه، ماسک مخالفت خود را با لایحه هزینههای دوجانبه که قصد داشت مانع از تعطیلی دولت شود، اعلام کرد. برخی از قانونگذاران معتقدند که مخالفت ماسک با این لایحه به دلیل مفاد آن در ارتباط با چین بوده است. لایحه اولیه شامل ممانعت یا الزام به اطلاعرسانی در مورد تراکنشهای خارج از کشور با چین در بخشهایی مانند نیمههادیها، فناوری کوانتومی و هوش مصنوعی بود. همچنین این لایحه شامل بررسی گسترش مالکیت املاک چینی نزدیک به سایتهای حساس امنیت ملی و الزام به مطالعه خطرات امنیتی مودمها و روترهای مصرفی ساخت چین بود. نسخه نهایی لایحه تمام مفاد مربوط به چین را حذف کرد.
انتقاد جمهوری خواهان از ماسک برخی از جمهوریخواهان نسبت به روابط ماسک با چین اعتراض کردهاند، از جمله استیو بنن، استراتژیست سابق کاخ سفید ترامپ که قبلاً گفته بود: کارفرمایان او از حزب کمونیست چین هستند. اکنون، در میانه منازعات داخلی بر سر ویزاهای H-1B، بسیاری از حامیان ترامپ نگرانیهایی نسبت به روابط تجاری ماسک با چین دارند.
استیو بنن در پیامی به نیوزویک گفت: «من همیشه درباره نگرانیهای زیادی در مورد روابط مالی ایلان ماسک با حزب کمونیست چین داشته ام - مشارکت تسلا در چین پایهگذار کل امپراتوری تجاری اوست و آنها آن را کنترل میکنند.» او همچنین گفت که باور ندارد ماسک بهخاطر مفاد مرتبط با چین در لایحه هزینههای دوجانبه مخالفت کرده باشد.
لاورا لومر، فعال جمهوریخواه، در برنامه استیو بنن، جنگ اتاق در روز جمعه، در مورد ماسک و پیوندهایش با چین گفت: «من همچنین با روابط او با چین مشکل دارم... چرا این شخص باید دسترسی بدون محدودیت به رئیسجمهور ترامپ داشته باشد؟ و پیامدهای امنیت ملی این موضوع چیست؟»
رزا دلائورو، نماینده دموکرات، در بیانیهای مطبوعاتی در 20 دسامبر گفت: «سرمایهگذاریهای ماسک در چین و پیوندهای او با حزب کمونیست چین در چند سال اخیر گسترش یافته است. کارخانه تسلا در شانگهای حدود 50 درصد از تولید خودروهای تسلا در سطح جهانی را به عهده دارد. جای تعجب نیست که رئیسجمهور ماسک نمیخواهد لایحهای که این مفاد را در خود دارد به قانون تبدیل شود.»
جمهوریخواهان مخالف ترامپ در پستی در شبکه X نوشتند: MAGA تازه فهمیده که DOGE هیچ وقت درباره "کارآمدی دولت" نبوده. بلکه ابزاری بوده برای ایلان ماسک تا خواستار مقررات زدایی شود، تحقیقات جنایی علیه شرکتهایش را متوقف کند و کار را برای گسترش کسبوکارهایش در چین آسانتر کند.
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه، در 3 ژانویه 2022 در پستی در X نوشت: «دقیقاً بعد از اینکه رئیسجمهور بایدن قانون جلوگیری از کار اجباری اویغورها را امضا کرد. شرکتهای بدون کشور به حزب کمونیست چین کمک میکنند تا نسلکشی و کار اجباری در این منطقه را پوشش دهند.»
روابط ایالاتمتحده و چین تحت دولت ترامپ جدید هنوز روشن نیست. در حالی که ایلان ماسک چهرهای دوستانه از خود به نمایش میگذارد، معرفی افرادی همچون مارکو روبیو (به عنوان وزیر امور خارجه) و مایک والتز (به عنوان مشاور امنیت ملی)، که از مخالفان سرسخت چین هستند، نشاندهنده رویکرد متفاوتی به چین است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1309555/