ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نقش گندله در تجارت جهانی سنگ‌آهن آسیا و اقیانوسیه

نقش گندله در تجارت جهانی سنگ‌آهن
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کشور چین تمایل زیادی به تامین ماده اولیه مورد نیاز خود به شکل دانه‌بندی دارد و با اختلاف بزرگ‌ترین واردکننده سنگ‌آهن دنیا است. در سال 2023، کل تجارت سنگ‌آهن دنیا حدود یک میلیارد و 530 میلیون تن ارزیابی شد که از این مقدار 75 درصد آن به چین اختصاص داشت. کشور‌های حاشیه خلیج فارس از جمله بحرین و عمان، طی سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری‌های فراوانی در زمینه تولید گندله سنگ‌آهن انجام داده‌اند و به دنبال آن واردات سنگ‌آهن دانه‌بندی و کنسانتره به این کشور‌ها رشد قابل‌توجهی داشته‌ است.
این امر رشد و توسعه فولادسازی را در کشور‌های منطقه سرعت بخشیده ‌است.
چین بزرگ ترین واردکننده سنگ‌آهن تجارت سنگ آهن در دنیا به شکل‌های دانه‌بندی، کنسانتره و گندله انجام می‌پذیرد اما سهم تجارت گندله نسبت به سایر اشکال سنگ‌آهن پایین‌تر است. لازم‌ به‌ ذکر است که سنگ‌آهن دانه‌بندی و کنسانتره تحت فرآیند آگلومراسیون به گندله و سینتر تبدیل می‌شود، این فرآیند به‌ دلیل انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، اکسیدهای گوگرد و غبار اثرات مخرب زیست‌محیطی زیادی به‌دنبال دارد. لازم‌ به‌ ذکر است که فرآیند تولید گندله به‌ دلیل برخورداری از تکنولوژی‌های جدیدتر نسبت به سینتر آلاینده‌های کمتری ایجاد می‌کند. از دیگر مزایای گندله در فرآیند احیا مستقیم نسبت به سینتر، می‌توان به نرخ بازیابی بالای این محصول اشاره کرد. در واقع همین مزایا سبب شده‌ است که تجارت سنگ‌آهن آگلومره فقط به شکل گندله انجام پذیرد.
با‌توجه به اهمیت بالای کاهش انتشارات کربنی در کشور‌های توسعه‌یافته، واردات گندله سنگ‌آهن به این کشور‌ها طی سال‌های اخیر افزایش داشته است. بنابراین می‌توان گفت از مزایای استفاده از گندله برای کشور‌های وارد‌کننده آن، کاهش انتشار آلاینده‌ها در صنعت آهن و فولاد آنهاست و همین امر تمایل را برای واردات این محصول به کشور‌های مختلف افزایش می‌دهد. کشور چین، بزرگ‌ترین تولید‌کننده فولاد جهان است که ماده اولیه مورد نیاز این صنعت را به شکل خام تامین می‌کند. از این‌رو چین در بازار جهانی با اختلاف زیاد از سایر کشور‌ها، بزرگ‌ترین وارد‌کننده سنگ‌آهن جهان به‌ شمار می‌رود. با توجه به این موارد، کشور‌های مختلف با در نظر گرفتن نیاز داخلی و با توجه به زیرساخت‌های موجود، سنگ‌آهن مورد نیاز خود را به شکل گندله، سنگ‌آهن دانه‌بندی یا کنسانتره وارد می‌کنند.
تجارت جهانی سنگ‌آهن با گذشت زمان، روند کلی تجارت جهانی سنگ‌آهن افزایشی بوده‌ است. این افزایش به‌ ویژه در 10 سال آخر دوره مورد بررسی، با شیب بیشتری اتفاق افتاد؛ به گونه‌ای که حجم تجارت سنگ‌آهن از 365 میلیون تن، به بیش از یک میلیارد و 530 میلیون تن در سال 2023 افزایش یافت. لازم‌ به‌ ذکر است که این امر بیشتر تحت‌تاثیر افزایش واردات سنگ‌آهن چین بوده‌ است.
سهم چین در این بازار افزایش چشمگیری داشت و در سال 2023، چیزی در حدود 75 درصد از کل صادرات سنگ‌آهن جهان به مقصد چین بوده‌ است. کشور چین، بزرگ‌ترین تولید‌کننده فولاد در جهان به‌‌شمار می‌رود و با توجه به سهم بالای این کشور از واردات سنگ‌آهن، می‌توان گفت نسبت به سایر کشور‌ها تمایل فراوانی برای واردات مواد خام از جمله سنگ‌آهن دارد.
تمایل چین به واردات سنگ‌آهن بالاست زیرا ذخایر داخلی این کشور عیار پایینی دارند و در ضمن میزان تولید داخلی، پاسخگوی تقاضای عظیم صنایع فولادی این کشور نیست. تولید فولاد نیازمند سنگ‌آهن با کیفیت بالا (عیار بیشتر از 60 درصد) است اما ذخایر داخلی چین عمدتا عیار پایین‌تری دارند و منابع داخلی موجود، قابلیت تامین کل نیاز این کشور به سنگ‌آهن را ندارند.
به همین دلیل، چین سنگ‌آهن دانه‌بندی را از کشورهایی مانند استرالیا و برزیل وارد می‌کند که هم عیار بالاتری نسبت به سنگ‌آهن چین دارند و هم نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر، سنگ‌آهن را با قیمت مناسب‌تری عرضه می‌کنند. علاوه‌براین، با توجه به عیار مناسب سنگ‌آهن استرالیا و برزیل، این واردات به کاهش هزینه‌های تولید و افزایش بهره‌وری در صنایع فولاد چین کمک می‌کند.
کشور چین، حجم بسیار زیادی از سنگ‌آهن را وارد می‌کند و این امر سبب شده تا روند حجم کل تجارت سنگ‌آهن دنیا تحت تاثیر واردات این کشور قرار بگیرد. بنابراین با توجه به حجم بالای واردات سنگ‌آهن چین و مستثنی بودن تمایل این کشور به واردات مواد خام، برای بررسی روند سهم گندله در بازارهای جهانی، واردات سنگ‌آهن کشور چین در نظر گرفته نشده‌ است. سهم گندله در بازار جهانی سنگ‌آهن طی سال‌های 2001 تا 2014 روند افزایشی در پیش گرفت اما از سال 2014 تا 2023، سهم گندله در تجارت جهانی سنگ‌آهن کاهش یافت. یکی از دلایل اصلی کاهش سهم گندله در این بازار می‌تواند به افزایش تمایل برخی کشورها به واردات سنگ‌آهن برگردد. بررسی‌ها نشان داد که همزمان با کاهش این سهم، واردات سنگ‌آهن به برخی کشور‌های حاشیه خلیج فارس افزایش یافته است.
طی سال‌های اخیر و به‌ ویژه از سال 2014، سهم گندله در بازار تجارت سنگ‌آهن با کاهش همراه بود و از 38 درصد در سال 2014، به حدود 27 درصد در سال 2023 کاهش پیدا کرد. سهم گندله در بازار جهانی تجارت سنگ‌آهن در سال 2023 برابر با 27 درصد به دست آمد که این سهم نسبت به سال قبل از آن، در حدود 4 واحد درصد افت داشت.
توسعه صنعت گندله‌سازی توسعه صنعت گندله‌سازی در برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عمان و بحرین، می‌تواند بر این سهم اثر‌گذار باشد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که حجم واردات سنگ‌آهن به کشور‌های بحرین و عمان، به‌ویژه در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشت و این دو کشور طی سال 2024، در مجموع بیش از 24 میلیون تن واردات سنگ‌آهن داشته‌اند که این میزان نسبت به سال قبل از آن، در حدود 14 درصد رشد را تجربه کرد. به‌ طور کلی افزایش واردات سنگ‌آهن این دو کشور طی دوره
10 ساله منتهی به 2023 سرعت گرفته‌ است. لازم‌ به‌ ذکر است که در این دوره سهم گندله در بازار جهانی سنگ‌آهن روند کاهشی داشت که با روند افزایشی واردات سنگ‌آهن به عمان و بحرین همخوانی دارد. سهم این دو کشور از تجارت جهانی سنگ‌آهن در سال 2023 به 6 درصد رسید؛ در حالی که این سهم در سال 2014 تنها 3 درصد برآورد شد.
امروزه در کشورهای منطقه خلیج فارس به‌ دلیل برخورداری از منابع عظیم گاز طبیعی، روش احیا مستقیم برای تولید آهن گسترش زیادی پیدا کرده‌ است. کشور‌های بحرین و عمان با توجه به موقعیت جغرافیایی و دسترسی به آب‌های آزاد، از امکان تجارت با کشور‌های مختلف برخوردار هستند و همین امر شرکت‌های بزرگ را به سرمایه‌گذاری در این کشور‌ها برای تولید و تامین گندله مورد نیاز منطقه تشویق کرده‌ است.
بحرین طی سال‌های اخیر در صنعت گندله‌سازی رشد چشمگیری داشته است. شرکت «GIIC» با همکاری کوبه استیل ژاپن، واحدهای گندله‌سازی پیشرفته‌ای با ظرفیت چند میلیون تنی در شهر حد احداث کرده است. بحرین‌ استیل نیز با تولید سالانه 4 میلیون تن گندله، به تامین‌کننده اصلی برای صنایع فولاد منطقه از جمله عربستان‌سعودی تبدیل شده است.علاوه‌براین در سال 2024، قراردادی دو میلیارد دلاری بین فولاد بحرین و ارکان امارات امضا شد که به توسعه بیشتر این صنعت کمک می‌کند. بحرین اکنون نقش مهمی در تامین مواد اولیه صنایع فولادسازی منطقه ایفا می‌کند. عمان نیز در سال‌های اخیر به یکی از مراکز اصلی گندله‌سازی در خاورمیانه تبدیل شده است. شرکت برزیلی واله با سرمایه‌گذاری دو میلیارد دلاری، دو کارخانه در بندر صحار با ظرفیت 9 میلیون تن در سال ایجاد کرده است. شرکت «Jindal Shadeed» نیز در حال ساخت کارخانه‌ای با ظرفیت 6 میلیون تن در عمان است که تا پایان 2024 به بهره‌برداری خواهد رسید. با مشارکت شرکت‌های بین‌المللی، عمان به یک قطب کلیدی برای تامین گندله در منطقه تبدیل شده است.
سخن پایانی به‌منظور تولید گندله آهن، سنگ‌آهن آسیاب‌شده به‌اندازه بین صفر و صد میکرون به‌عنوان منبع تغذیه گندله در نظر گرفته می‌شود. گندله‌سازی حلقه‌‌ میان معادن سنگ‌آهن و کارخانه‌های تولید فولاد است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311330/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مذاکرات هسته ای ایران و اروپا چه سرانجامی خواهد داشت؟

بصیرت تنها راه مقابله با دشمن است

پکن: تحریم‌های آمریکا علیه شرکتهای فناوری چینی بی‌اساس است

پیش بینی قطعی گسترده برق و گاز در سراسر آمریکا از هفته آینده

آمریکا و انگلیس بازهم یمن را مورد حمله هوایی قرار دادند

سیگنال مذاکراتی عراقچی به دونالد ترامپ

یمن: موشک ما از پدافند اسرائیل عبور کرد/ حمله مشترک آمریکا و انگلیس به صعده

پکن تحریم‌های آمریکا علیه شرکتهای فناوری چینی را بی‌اساس دانست

چراغ سبز ترامپ یا شل کردن تحریم‌ها توسط بایدن؟ واقعیت پشت افزایش صادرات نفت ایران

سرمقاله سازندگی/ تغییر گفتمان در 2025

ادعای تل‌آویو دروغ از آب درآمد؛ شلیک 20 موشک از سمت نوار غزه

زنده شدن مقاومت زیر آوارها

جنایت اسرائیل در نابلس در پوشش آمبولانس

ارزش بازار سرمایه به 120 میلیارد دلار رسید

دهمین عرضه اولیه امسال امروز رونمایی می‌شود

لحظه شلیک به مخفیگاه نیروهای داعش در دل کوه را ببینید

این کشور همسایه مشکل‌گشای ایران می‌شود؟

کارگاه بازی آموزشی "اتاق فرار هوش سیاه" در بیمه دی برگزار شد

استیضاح‌های سیاسی یا نظارتی؟ تحلیل تلاش‌های مخالفان برای استیضاح وزرای نفت و اقتصاد

نماینده مجلس: استیضاح وزرا وقت کشی است و اکثریت مجلس با آن همراه نمی‌شود

مزایای عضویت ایران در گروه ویژه اقدام مالیFATF (فاتف)

سیاست‌های اقتصادی بدون توضیح سازوکار؛ وعده‌های جذاب یا توهمات خطرناک؟

خارگ قلب تپنده اقتصاد ایران؛ از گذشته‌ای پرافتخار تا آینده‌ای روشن

حمله مشترک آمریکا و انگلیس به یمن

اعتراف مؤسسه دریایی آمریکا / شاید بتوان جایزه بزرگ سال 2024 را به یمنی‌ها داد!

خطای شناختی از آمریکا در افکار عمومی/ آمریکا به‌دنبال حذف مؤلفه‌های قدرت ایران است

شراکت آمریکا و اسرائیل برای از پا درآوردن چین

بالاخره ترامپ چراغ سبز داد یا بایدن شُل کرد؟ | هدف فقط یک چیز است...

بیانیه مهم آمریکا درباره آتش بس در غزه/ آخرین رایزنی‌های بلینکن برای پایان جنگ

احتمال ارائه کمک‌های جدید به کی‌یف در هفته‌های آخر دولت بایدن

تجاوز مجدد آمریکا و انگلیس به یمن

تحلیل تاثیر سیاست‌های تجاری ترامپ بر اقتصاد خاورمیانه

بالاخره ترامپ چراغ سبز داد یا بایدن شل کرد؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نقض دو‌طرفه قرارداد اجتماعی

لوکاشنکو: ما انتخاباتی به سبک ترامپ نمی‌خواهیم

روسیه: حمله اخیر اوکراین با موشک‌های آمریکایی را قطعا پاسخ می‌دهیم

فرمانده یمنی: برای پاسخ به هر تجاوزی آماده هستیم

وزیر صمت: تصمیم اولیه برخی مدیران قطع کامل برق و گاز صنایع بود

اعلام آخرین وضعیت ساخت مسکن کارگران؛ اعطای تسهیلات ویژه و‌ زمین رایگان

فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛ تحریک دوسویه بورس

طرح اسرائیل برای تجزیه کشورهای منطقه

مزایای عضویت ایران در FATF از نگاه رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه

رویکرد حمایتی به زنان سرپرست خانوار باید از نگاه صرفا خیریه ای خارج شود

هواپیمای این کشور با 200 مسافر ربوده شد+ جزئیات

افزایش نگرانی‌ها از شیوع یک عفونت تنفسی جدید در چین

امنیت در افغانستان برقرار است

تیک‌تاک متهم شد که از اعمال غیرقانونی در بستر خود آگاه بوده است

ادعای جدید آمریکا: چین انصارالله یمن را مسلح می‌کند

افزایش فروش سالانه خودرو در آمریکا

خبر ترسناک از اعلام آمادگی آمریکا برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران