ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما خواندنی ها

سرمقاله جوان/ سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان / «سرانجام دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ما» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم جعفر حسن‌خانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دموکراسی یا دیکتاتوری؟ غرب و امریکا کدام یک را برای ما می‌پسندد؟ در رسانه‌های فارسی‌زبان که از سوی دولت‌های غربی تأمین مالی می‌شوند، نوید آن داده می‌شود که خواست و پسند غربی‌ها برای ما دموکراسی است و برای آن در تلاش هستند. اما آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به سراغ زمین واقعیت رفت، چراکه سیاست‌های اعمالی با سیاست‌های اعلامی یکی نیست. در سیاست‌خارجی کشور‌ها آنچه اعلام می‌شود با آنچه اعمال می‌شود گاهی متضاد است. خوش خیالی است که سیاست‌های اعلامی را درباره عملکرد یک کشور مبنای قضاوت قرار داد، لذا برای پاسخ به این سؤال مهم که «آیا این تصویر دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب با واقعیت مطابقت دارد یا نه» باید به تاریخ عملکرد‌ها رجوع کرد. 
تاریخ ایران چه می‌گوید
در تاریخ ایران غرب یک بار برای ما انتخاب کرد، اما انتخاب او برای ما دموکراسی نبود؟ انتخاب غرب برای ایران همان انتخابی بود که برای دیگر کشور‌های منطقه نظیر ترکیه و مصر کرده بود. انتخاب غرب برای ما و دیگر کشور‌های هم‌سرنوشت با ما، حکومت‌های خودکامه بود. در ابتدای قرن قبلی جایی که حکومت ایران یعنی حکومت قاجار ضعیف و قدرت و حضور غربی‌ها در ایران نیز فزاینده شده بود، آنها از سرنگونی «حکومت مشروطه» در ایران حمایت و «حکومت دیکتاتوری» را در این سرزمین بر قرار کردند. برخی روشنفکران غرب‌زده هم در مدح و فواید دیکتاتوری و منور بودن آن شروع به نوشتن و گفتن کردند. این‌گونه بود که دیکتاتوری رضا شاه در ایران شروع به کار کرد. در آن دوران غربی‌ها با حمایت خود، حکومتی در ایران برقرار کردند که تا خصوصی‌ترین حوزه‌ها دخالت می‌کرد. به عنوان مثال در دوران ریاست رکن‌الدین مختاری بر شهربانی، نامه‌های شهروندان قبل از ارسال جلوی صندوق پست خوانده می‌شد، و حتی سفر بین شهری نیازمند اجازه از حکومت بود، مخالف و موافق منتقد در آن به سرعت کشته می‌شدند و فرقی نمی‎کرد آن فرد چه کسی باشد: مرگ یا زندان برای مخالف و منتقد تنها کالای اهدایی حکومت بود. میرزاده عشقی شاعر نوگرا، تقی آرانی نظریه پرداز مارکسیسم، علی‌اکبر اسدی داماد اولین نخست وزیر حکومت و بسیار نفرات دیگر از عمق جان و به قیمت جان نتیجه انتخاب غربی‌ها برای مردم ایران را درک کردند. سؤال همچنان باقی است چرا در آن دوران که غرب در ایران قدرت داشت از دموکراسی در ایران حمایت نکرد و دیکتاتوری چکمه پوش بر سر کار آورد؟ طرح جمهوری‌خواهی رضاخانی هم دموکراسی نبود بلکه همان ریاست جمهوری‌های مادام عمری بود که امروزه در برخی کشو‌های عربی متداول است. 
تاریخ منطقه چه می‌گوید

در منطقه هم تاریخ به ما می‌گوید بعد از فروپاشی عثمانی همه حکومت‌های عربی شکل گرفته، حاصل انتخاب غربی‌ها بود. انتخاب غربی‌ها برای هیچ یک از این حکومت‌ها دموکراسی نبود. از سواحل غربی شمال آفریقا تا سواحل شرقی شبه جزیره عرب، غربی‌ها هیچ دموکراسی تأسیس نکردند. البته دموکراسی سرنگون کردند، نظیر آنچه در برخی کشور‌های اسلامی در جریان بیداری اسلامی و بهار عربی رخ داد. 
تجربه سوریه چه می‌گوید
این روز‌ها در سوریه «حکومت سکولار فردسالار تک حزبی» که مخالف غرب بود از میان رفته است. اما امریکا و اروپا در سیاست‌های اعمالی خود، از یک عضو القاعده را که خود و اطرافیانش سویه‌های فکری ارتجاعی و تکفیری دارند، مورد حمایت قرار داده و از فهرست تروریست‌ها حذف کرده‎ است. هیچ نشانه واقعی از حمایت غرب از دموکراسی در سوریه دیده نمی‌شود. آخرین روز حکومت سکولار فردسالار تک حربی، اولین روز حمله نظامی امریکا و اسرائیل به زیرساخت‌های سوریه بود. برای حفظ ظاهر هم که شده هدیه بمب به مردم سوریه را به تعویق نینداختند و از فردای سقوط حکومت سوریه بمباران را آغاز کردند. سوریه امروز در میانه حمله نظامی، اشغال خارجی در شمال و جنوب و حضور نیرو‌های غیر دموکراتیک تکفیری قرار گرفته است. چه بسیار روشنفکران غربگرای سوری که در سال‌های قبل از 2011 میلادی، بر این تصور بودند که فردای حکومت بعث در سوریه، زیبا و دموکراتیک خواهد بود. اما امروز ارمغان فرستادگان امریکا به سوریه دیدار و توافق با فردی است که هیچ نسبتی با تصویرسازی‌های رؤیایی آن روشنفکران در آن سال‌ها ندارد. 
فرجام سخن
تاریخ یک سده سیاست اعمالی غرب شامل انگلیس و امریکا در منطقه غرب آسیا که تجربه سوریه آخرین نمونه آن بود، نشان می‌دهد که ارمغان غربی‌ها برای ما انتخاب میان دو چیز است: هرج و مرج یا دیکتاتوری. آنان زمین سوخته می‌خواهند، زمینی که هیچ توانی برای عرض اندام دربرابرشان نداشته باشد. زمینی که فاقد امکان پیشرفت و توسعه باشد تا احتمال مخالفت با غرب در آینده این منطقه منتفی شود. مردم‌سالاری دینی ما با ضعف‌ها و قوت‌هایش انتخاب مردم این سرزمین برای خود است. اساساً مردم‌سالاری را نمی‌توان با دستور و فرمایش خارجی و به شکل نیابت از مردم برقرار کرد. غربی‌ها دغدغه توانمندسازی مردم‌سالاری ما را ندارند. خواب و سیاست اعمالی و نه اعلامی آنها برای آینده ایران یا هرج مرج است یا بازسازی یک دیکتاتوری وابسته. این دموکراسی‌خواهی نیابتی غرب برای ایرانیان، زرورقی بیش نیست که سیاست اعمالی خود را در آن شکلات‌پیچ کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفیر چین در مسکو: ما به تقویت هماهنگی استراتژیک و گسترش همکاری‌های متقابل اقدام خواهیم کرد

ناسا: سد عظیم سه‌ دره چین، چرخش زمین را کُند می‌کند! + عکس

ایلان ماسک انفجارها در آمریکا را تروریستی خواند

قیمت جهانی نفت امروز 14 دی؛ برنت 76 دلار و 8 سنت شد

ترامپ، بایدن را بدترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا دانست

انهدام 22 پهپاد اوکراینی در آسمان روسیه

ظرفیت تولید برق تجدیدپذیر از 1500 مگاوات گذشت

ظریف: کمتر اتفاق می‌افتاد که اختلاف نظر

چرا برخی از پیشنهاد رفراندوم روحانی وحشت زده شده‌اند؟!

امیدوارم بخش دیگر مشکل فیلترینگ هم حل شود

جمهوری آذربایجان در مسیر گسترش بازار گاز خود در اروپا

سیگار: سقوط افغانستان نتیجه خودفریبی سیستماتیک آمریکا بود

شدت گرفتن روند افزایش قیمت نفت

جزییاتی از عامل حمله نیواورلئان؛ تنها و الهام‌گرفته از داعش

واکنش ایلان ماسک به حملات اخیر تروریستی در آمریکا

جزئیات انفجار خودروی تسلا سایبرتراکی مقابل هتل ترامپ

حمله هوایی اسرائیل به تأسیسات نظامی سوریه

رهبر فلسطینی: مذاکرات آتش‌بس روز جمعه در غزه تعیین کننده است

پلیس آمریکا: راننده سایبرتراک منفجر شده برابر هتل ترامپ یک نیروی زبده ارتش بود

ذخایر گازی اروپا ته می‌کشد

احتمال گران شدن دارو تا پایان امسال

سرمایه‌گذاری خارجی در تابستان به اوج رسید

مشاهدۀ بیماری تب برفکی در لرستان

چرا اوکراین شیر انتقال گاز روسیه به اروپا را بست؟

مقایسه افتخارات لیورپول و منچستریونایتد؛ کدام تیم پرافتخارتر است؟

چین با ساخت این هیولای آبی، چرخش زمین را کند کرد!

تحلیل جوزف نای از وضعیت بریکس در 2025/ خوبی این سازمان در چیست؟

طالبان: پاکستان ناکامی‌هایش را به افغانستان ارتباط ندهد

زلنسکی: ترامپ می‌تواند به متوقف کردن جنگ کمک کند

دیپلمات چینی، رویاروی آمریکا با کشورش را بازی با آتش توصیف کرد

رهبر انصارالله یمن: ایران موضع خصمانه شدیدی نسبت به دشمن اسرائیلی دارد/ ایران نقش شرافتمندانه ای در یاری فلسطین داشته است/ برخی کشورهایی که با دشمن هم‌دستی می‌کنند می‌خواهند خود را به عنوان ارائه‌دهنده موضع اسلام و کشورهای عربی معرفی کنند

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/14

آمریکا فروش میلیارد دلاری موشک به این کشور را تایید کرد

مذاکرات ایران و هند برای افزایش تجارت انرژی

روند صعودی قیمت نفت قوت گرفت

نیویورک‌تایمز: اسرائیل حریف یمن نمی‌شود

حملهٔ موشکی یمن به فلسطین اشغالی

رژیم صهیونیستی مدعی رهگیری پهپاد یمنی شد

اردوغان به دنبال تغییر کابینه ترکیه

تسهیلات 5 میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای تجدیدپذیرها

نماینده مجلس: نتیجه ورود دولت به قیمت گذاری دستوری معکوس بوده است

چشمی: بریده‌ام و از استقلال جدا می‌شوم

تحرکات دریایی و هوایی چین اطراف تایوان

اسب چناران؛ اسبی که ناصرالدین شاه برای فتح چین به وجود آورد +عکس

سالیوان : باید به تاسیسات اتمی ایران حمله کرد | بی‌اعتنایی بایدن به پیشنهاد سالیوان برای حمله به تاسیسات اتمی ایران

بیشترین سرچ‌های گوگل در سال 2024

دولت آمریکا فروش موشک به ژاپن را تایید کرد

قیمت نفت روند صعودی گرفت

تلاش پاکستان برای معافیت از تحریم‌های گازی

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/14/ برنت 76 دلار و 8 سنت شد