تا یکسال آینده دلار چند؟
اخبار ایران
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - زینب غبیشاوی/ قیمت دلار و یورو و سایر ارزها، همچنان در مسیر صعودی قرار دارد. دلار وارد کانال 82 هزار تومان شده و یورو نیز 85 هزار تومان را رد کرده است! و انتقادات نسبت به شرایط موجود اقتصادی افزایش پیدا کرده است. تحلیلگران بازار ارز معتقدند این روند هرچند با شیب ملایم، اما ادامه دار خواهد بود و کاهش قیمت ارز اتفاقی نیست که انتظارش را بکشیم.
در همین خصوص رویداد24 در گفتگویی با حمید حاج اسماعیلی کارشناس بازار ارز، به تحلیل شرایط بازار ارز پرداخته که در ادامه میخوانید:
حمید حاج اسماعیلی کارشناس اقتصادی با بیان این نکته که نوسانات ارزی چندوقت اخیر اصلا اتفاق جدیدی نیست که فکر کنیم باید تحلیل و ارزیابی خاصی درباره انجام دهیم، گفت: طی دو سه دهه گذشته بارها و بارها این شرایط و فراز و نشیبها را به شکل مستمر تجربه کردیم و نتیجه همه اقدامات و شیوههایی که برای کنترل، مداخله، ایجاد تثبیت و با توجه به شرایط دو دهه اخیر، نتیجه نهایی آن بازهم افزایش نرخ ارز بوده است.
حاجاسماعیلی با بیان اینکه روند افزایشی نرخ ارز در دو دهه اخیر را ارزیابی کنید و ببینید به صورت مستمر و تدریجی و کاملا افزایشی، به رقم 82 هزار تومان رسیدهایم، گفت: معتقدم عوامل و ریشه افزایش نرخ ارز را در کشور مداوا کنیم. تا زمانی که دولت چهاردهم شروع نشده بود، مداخلات در بازار ارز بیشتر امنیتی بود، با شروع دولت جدید، به نظرم چند فاکتور برای شروع افزایش نرخ ارز دخالت داشتند.
او در ادامه میگوید: با شروع دولت چهاردهم فشارهای امنیتی در بازار ارز کاسته شد و طبیعی هم بود چرا که رویکرد دولت جدید امنیتی نیست. موضوع دوم بحث تقارن انتخاب ترامپ بود.میدانید که آمدن او یک شوک سیاسی بود و با توجه به سیاستهایی که در قبال کشورمان دارد، تشدید کننده نرخ ارز بود. نکته بعدی کسری و کمبود بودجه منابع ارزی است که وزرای اقتصادی دولت جدید تاکید زیادی روی آن دارند که کسری بودجه زیادی داریم و از صندوق ذخیره ارزی پول برداشت کردند. البته سطح تنشهای سیاسی -نظامی و برنامههای هستهای ما طی این مدت ، بر روی نرخ ارز تاثیر زیادی داشته است.
این کارشناس بازار ارز، معتقد است: اگر از روز گذشته نرخ ارز کمی تقلیل پیدا کرده است، این پایین آمدن زبانه آتش است اما آتش خاموش نشده است. همیشه در بخشهایی فوران داریم و بعد از آن که صعود خاصی اتفاق میافتد، ممکن است آرام شود و الان هم اتفاق خاصی نیافتاده که فکر کنیم قیمتها نزولی است. شما شاهد هستید که در روزهای اخیر در مجلس و حضور نمایندگان اقتصادی دولت یعنی آقایان فرزین و همتی، این مباحث مطرح شد که قیمت ارز در همان روزی که آنها در مجلس بودند و قیمت نزدیک 80 هزار تومان بود، بر اساس محاسبات فنی، قیمت واقعی است. دولت جدید یک رویکردی در حوزه فنی دارد و میخواهد ارز را تک نرخی کند. این رویکرد همواره در دولتهایی که گرایش بازار دارند، مطرح میشود.
این فعال بازار ارز در ادامه گفت: دولت با همین مبنا، ارز نیمایی را افزایش داد تا در یک بازار توافقی، بتوانیم ارز مورد عرضه و کنترل دولت که بیشتر هم نیمایی است، به ارز آزاد نزدیک کنیم. خب این در کوتاه مدت طبیعی است که افزایش قیمت ارز را به دنبال داشته باشد، زیرا به هرحال برای بسیاری از کالاها ما سوبسید پرداخت میکنیم و ارز ارزان میدهیم و از واردات و صادرات حمایت میکنیم و زمانی که ارز نیمایی را حذف میکنیم یا قیمت آن را افزایش میدهیم، طبیعی است که قیمت ارز را در بازار افزایش میدهد.
حمید حاج اسماعیلی با بیان این نکته که نگاه به ارز، کالایی است، گفت: از ابتدای انقلاب هم متناسب با نرخ تورم، قیمت ارز بالا میرفت. اکنون مردم عادی هم درگیر این موضوع هستند و متناسب با شرایط اقتصادی ارز تهیه میکنند وداراییهای خود را تبدیل به ارز میکنند. نمیخواهم بگویم سیاست دولت در راستای حذف ارز نیمایی درست است یا خیر، اما تاکیدم بر این است که در کوتاه مدت افزایش قیمت ارز را به دنبال داشته است. اینکه این سیاست در آینده جواب میدهد یا نه ، باید منتظر بمانیم؛ چرا که سیستم اقتصادی ما یک سیستم کاملا پیچیدهای است که نمیتوان به راحتی آن را پیش بینی کرد.
این کارشناس با بیان این که اعتقادم براین است که این چندروز کمی قیمت ارز پایین بیاید اما مجدد بالا میرود، گفت: درست است اکنون پیک تقاضای سال نو میلادی را گذراندهایم، اما تقاضای سال هجری را داریم که تجار و بازرگانان ما، تقاضای ما، سفرها، تهیه مواد اولیه و … مجدد روی قیمت ارز اثر دارد. پیش بینی که دولت برای سال جدید کرده، ما در سال جاری 15 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص دادیم و این در سال جدید به 12 میلیارد کاهش پیدا کرده است! خب آیا تقاضا و مصرف کالاهای اساسی کم شده است؟ خیر دولت با کمبود ارز مواجه است و همین موضوع یعنی افزایش قیمت ارز.
حاج اسماعیلی در ادامه میگوید: تجربیات گذشته به ما ثابت میکند قیمت ارز بعد از جهشهای فورانی معمولا زبانه آن پایین میآید. اما بعد از مدتی بالا میرود. به نظرم قیمت دلار تا 77 الی 78 هزار تومان پایین بیاید، چرا که با کارهایی که انجام داده ایم این مقدار توانایی کاهش بیشتر را ندارد و بعد هم مجدد به تدریج بالا میرود. وقتی ارز نیمایی را افزایش میدهیم و در عین حال دچار کمبود ارز هستیم، نمیتوانیم حمایتهای دهکهای پایین با پرداخت سوبسید که با ارزهای اختصاصی پرداخت میکردیم را پرداخت کنیم. مثلا الان اگر بخواهیم دارو را با ارز آزاد وارد کنیم بخش زیادی از مردم محروم میشوند و سیستم درمانی مشکل میشود، همچنین سایر حوزهها.
او با بیان اینکه از بعد از انقلاب تاکنون همواره بازار را کنترل امنیتی کردهایم، هم کنترلهای فنی را باشیوههای مختلف تجربه کردهایم، گفت: دولت جدید هم کار جدیدی انجام نداده چون مولفههای تاثیر گذار بیرونی همچنان وجود دارد و آنها روی قیمت ارز تاثیر زیادی دارد.
حاج اسماعیلی به قیمت ارز 100 هزارتومانی اشاره میکند و میگوید: این رقم دلار 100 هزارتومانی در دولت سیزدهم مطرح شد و اصلا جدید نیست. شما مطمئن باشید ما حتما در ماههای آینده، حتما از رقم 100 هزار تومان هم عبور میکنیم و در کمتر از یک سال، از این رقم عبور میکند چرا که مولفههای افزایش قیمت ارز از بین نرفته است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1312859/