ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دست انداز‌های ایران برای رسیدن به بازار‌های اوراسیا / کدام کشور‌ها بیشترین خرید از ایران را داشته‌اند؟ اخبار ایران

دست انداز‌های ایران برای رسیدن به بازار‌های اوراسیا / کدام کشور‌ها بیشترین خرید از ایران را داشته‌اند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - با وجودی که ایران هنوز به طور رسمی هنوز عضو اتحادیه اوراسیا نشده، اما در سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای پیوستن به این اتحادیه انجام شده است و در نهایت ایران موفق شد پس از سال‌ها عضو ناظر این اتحادیه شود. هرچند تا رسیدن به عضویت کامل در اتحادیه اوراسیا راه زیادی مانده است، اما به نظر می رسد دریچه‌ جدیدی برای آغاز روابط جدید اقتصادی ایران با کشورهای عضو اتحادیه باز کند.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، عضویت ایران به عنوان ناظر اتحادیه اوراسیا به ایران این اجازه را می‌دهد تا در جلسات و تصمیم گیری‌های اتحادیه شرکت کند و به اطلاعات و داده‌های آن دسترسی داشته باشد. ازسویی دیگر، تعرفه‌های گمرکی بسیاری از کالاها‌ جدیدا حذف شده و مبادلات تجاری بین دو طرف نسبت به گذشته تسهیل شده است. اما راه زیادی تا عضویت کامل ایران در این اتحادیه وجود دارد و موانع زیادی ازجمله تحریم‌های بین المللی، اختلاف در استاندارد‌های تولید، بهداشت و ایمنی و ملاحظات سیاسی وجود دارد که در صورت حل این موانع می توان به بهره برداری کامل از فرصت‌های اقتصادی این اتحادیه امیدوار بود. 
فعالین اقتصادی همچنان اندرخم گشایش خط اعتباری
مهرداد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با خبرنگار تابناک درباره تاثیر عضو ناظر شدن ایران در اتحادیه اوراسیا، گفت: اگر شرایط کشور به لحاظ بین المللی عادی باشد این چنین معاهدات اقتصادی می‌تواند بسیار کمک کننده در بهبود شرایط اقتصادی کشور شود که قادر است امکان ارتباطات اقتصادی با کشورهای دیگر را در زمینه صادرات غیرنفتی افزایش دهد. 
وی با اشاره به اینکه لازم است دولت به فکر چاره اندیشی درباره حل مشکلات بانکی با دیگر کشور‌ها نیز باشد تا بتوان از این معاهدات اقتصادی بهره لازم را ببریم، افزود: دراین میان، شاید دولت‌ها با یکدیگر همکاری اقتصادی داشته باشند، اما بخش خصوصی برای ورود به این بازار با نخستین مانعی که مواجه می‌شوند گشایش خط اعتباری یا اعتبار اسناد داخلی است. فعالین اقتصادی و مشتری‌های صادراتی ایران نمی‌دانند که باید پول حاصل از واردات یا صادرات را به کجا واریز کنند.
صرافی های واسط، تحریم های بین المللی را دور می زنند
این فعال اقتصادی در خصوص روند دورزدن تحریم‌های بانکی به صرافی‌ها اشاره کرد و اظهار داشت: برای دور زدن تحریم‌های بین المللی، فعالان اقتصادی مجبورند که پول حاصل از واردات را اغلب به صرافی‌های دبی و ترکیه واریز کرده و با واسطه پول را انتقال دهند که مشکلات و زمان زیادی را می‌برد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران یکی از مشکلات اصلی فعالان اقتصادی را طولانی شدن زمان انجام معاملات عنوان کرد و افزود: در سال های اخیر بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا با ایران معاملات خود را کاهش داده اند که مهم‌ترین دلیل آن طولانی شدن زمان معاملات است به طوری که از زمان ثبت سفارش تا واریز وجه برای طرف های اقتصادی بین 4 تا 5 ماه زمان می‌برد. در این فاصله زمانی، نرخ‌ها تغییر کرده و مشکلات زیادی برای طرفین اقتصادی به وجود می آید.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا چیست و چه نفعی برای ایران دارد؟
اتحادیه اقتصادی اوراسیا متشکل ازکشور‌های روسیه، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و بلاروس بازار جذابی برای بسیاری از کشور‌های دنیاست چراکه 14.5 درصد منابع نفتی دنیا را در اختیار دارد. رتبه نخست تولید گاز با30.2 درصد سهم جهانی و رتبه چهارم تولید انرژی برق را دارد. همچنین به دلیل دارا بودن 8‌ درصد خط آهن جهان یکی از کریدور‌های مهم ارتباطی محسوب می‌شود. این کشور‌ها پنجمین تولیدکننده بزرگ فولاد هستند. به همین دلیل ارتباط با این اتحادیه بازارجذابی برای همه کشور‌های عضو دارد. 
این درحالی است که به دلیل محدودیت‌های مختلف ازجمله نوسانات نرخ ارز، محدودیت‌های بانکی، موانع گمرکی و اداری و ضعف زیرساخت‌های حمل ونقل سهم ایران از سبد کیک تجاری این اتحادیه بسیار کم بوده است. 
صادرات ایران به کشورهای اورسیا در سال گذشته
بررسی آمار‌های گمرک ایران نشان می‌دهد در 9 ماهه نخست امسال 1403، سه‌ میلیون و 860‌ هزار‌تن کالا به ارزش یک‌ میلیارد و 500‌میلیون دلار به اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا صادر شده‌ است که نسبت به مدت مشابه سال‌ گذشته 21‌ درصد از نظر ارزش و 22‌درصد از نظر وزنی افزایش داشته‌ است. 
عمده کالا‌های صادراتی ایران به اوراسیا شامل محصولات کشاورزی مانند خشکبار، میوه، سبزیجات، محصولات لبنی و صنایع غذایی مانند انواع کنسروها، آبمیوه، رب گوجه فرنگی و همچنین صنایع فلزی مانند آهن آلات، لوله و پروفیل. صنایع شیمیایی نیز مانند کود‌های شیمیایی، مواد شوینده ازپرتقاضاترین کالا‌های صادراتی به اوراسیا است. همچنین محصولات پتروشیمی مانند پلی اتیلن و پلی پروپلین نیز در فهرست کالا‌های صادراتی ایران دیده می‌شود. 
کدام کشور‌ها بیشترین خرید از ایران را داشته اند؟
آمار‌ها نشان می‌دهد روسیه با یک‌میلیون و 960‌هزار تن بیشترین میزان هدف صادراتی کالا‌های ایرانی بوده است و ارمنستان با یک‌میلیون و 480‌هزار تن، قزاقستان با 360‌هزار تن، قرقیزستان با 44‌هزار‌تن و بلاروس با 14‌هزار‌تن ازدیگر خریداران کالا‌های ایرانی بوده‌اند.
به گزارش تابناک ، به نظر می‌رسد هرچند عضویت ناظر ایران در اتحادیه اوراسیا که منجر به افزایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری در کشور می شود ،اما نوسانات نرخ ارزو سطح پایین رقابت‌پذیری محصولات ایرانی در بازار جهانی، موانع و رویه‌های پیچیده گمرکی می تواند دست اندازهایی برسر راه رسیدن به بازار‌های اوراسیا ایجاد کند که برطرف کردن این موانع می تواند بهبودی هرچند اندک در اقتصاد کشور به وجود آورد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1315342/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بقائی: چرا ایران از اکسپو ژاپن انصراف داد؟

بهشتی‌پور: اوکراین بر سر دوراهی صلح و جنگ/بهم ریختگی در گرجستان/تلاش ارمنستان برای نزدیکی به اروپا

تمام جام‌ها و افتخارات نیمار از سال 2010 تا 2024؛ از لیگ قهرمانان اروپا تا مدال طلای المپیک

وضعیت بیمارستان چین بعد از شیوع شبه‌ کرونا

توافقنامه ایران با چین در حوزه اقتصاد و انرژی

فرمانده کل سپاه: سردار سلیمانی در شب تاریک با بالگرد خود را به افغانستان رساند/ او از هیچ ماموریتی کوتاهی نمی کرد

تحریم‌های جدید بایدن علیه نفتکش‌های روسیه

قطعی برق جهانی شد؟

رویترز: نخست وزیر کانادا استعفا می‌دهد

تصاویری از بارش شدید برف در آمریکا

سرمقاله شرق/ این طرف میز

ادعای خبرنگار صهیونیست درباره جزئیات جدید ترور شهید سید حسن نصرالله

وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه به امارات سفر کرد

ماجرای نامه وزیر نفت دولت رئیسی به شعام چه بود؟

عارف: تجربه نشان داده بخش خصوصی در مسکن‌سازی انبوه موفق بوده است

پشت پرده رونق بازار سیاه گوشی‌های آیفون

شهید حکیم یک عالم فرهیخته بود

مقصر اصلی افت قدرت خرید مردم شناسایی شد

شکست بزرگ بن‌ سلمان در راه است

بهای سنگین تعطیلی مدارس/ضرر اقتصادی و افزایش افت تحصیلی

تدوین برنامه راهبردی حوزه تعاون در اداره کار البرز

سیاست‌های وزارت اقتصاد در تقابل با رانت‌خواری / همتی مستحق استیضاح است؟

شیوع ویروس HMPV در چین و هند؛ فعلا نیازی به نگرانی نیست

چین بیشترین ویزا را برای تاجران افغان صادر کرده است

افزایش 1.5 میلیارد دلاری حجم تجارت افغانستان در 2024

آمریکا برخی تحریم‌های سوریه را کاهش می‌دهد

قیمت کتیزن امروز دوشنبه 17 دی

عقب‌نشینی نفت از اوج قیمت 3 ماهه

ابعاد تازه ای از حمله سایبری چین به آمریکا آشکار شد

مردم مغرب حمایت رباط از رژیم اسرائیل را محکوم کردند

روابط تجاری چین و آمریکا 700 میلیارد دلار  است

بلینکن: توافق آتش‌بس در غزه به‌زودی اعلام می‌شود

تهدید تاسیسات هسته‌ای ایران نقض منشور سازمان ملل متحد است

ادعای آمریکا مبنی بر نفوذ مجدد هکرهای چینی به زیرساخت‌ها

قیمت میجر امروز دوشنبه 17 دی به دلار و تومان

واکنش به تهدیدات آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران | ماجرای بازرسی دیپلمات های ایرانی در لبنان | اقدام عربستان برای اعدام ایرانیان

سرمای وحشتناک آمریکا را درمی‌نوردد

ماجرای ترور خداداد عزیزی توسط منافقین!

یخبندان در آمریکا عرضه گاز را کاهش می‌دهد

سرمقاله کیهان/ کدام مدیریت ناکارآمد است؟

سرمقاله همشهری/ تعامل و ثبات مدیریتی رمز عبور از چالش‌ها

برنامه‌ریزی رژیم صهیونیستی برای اشغال مواضعی در خاک لبنان

رئیس جمهور ترکیه به سومالی می‌رود

تیراندازی به سمت صهیونیست‌ها در شمال کرانه باختری؛ هلاکت 3 شهرک‌نشین

پیام جالب عضو ارشد جنبش انصارالله یمن برای صهیونیست‌ها

ماجرای نامه جواد اوجی به شعام چه بود؟

عضو کمیسیون اقتصادی: نوسانات قیمت ارز بیشتر از خود قیمت به اقتصاد ضربه می‌زند

پاکستان، عامل ورود تب برفکی به ایران

رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه سفر می کند/ تهران میزبان نخست‌وزیر عراق

پوتین از پزشکیان دعوت کرد/ جزئیات سفر رئیس جمهوری به مسکو