ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیشنهاد وقیحانه حمله به ایران در صورت شکست توافق با آمریکا / معمار تحریم‌های ایران با این تجویز به دنبال چیست؟ ایالات متحده آمریکا

پیشنهاد وقیحانه حمله به ایران در صورت شکست توافق با آمریکا / معمار تحریم‌های ایران با این تجویز به دنبال چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادآنلاین، ریچارد نفیو در چند سال گذشته عضو تیم مذاکره‌کننده آمریکا در خصوص پرونده هسته‌ای ایران بوده است. وی اخیراً در مقاله‌ای در مجله فارن افرز مدعی شده است قبل از آنکه حمله نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران را آغاز کنیم، امکان متوقف کردن برنامه‌ی هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی و مذاکره وجود دارد.
در نظر وی برطرف کردن چالش‌ها میان دولت‌ها از طریق دیپلماسی بسیار کم هزینه‌تر و پایدارتر خواهد بود. او با توجه به تجربیات اوایل دهه 2000 که برنامه هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی مهار شد، بسیار به این شیوه خوش‌بین و امیدوار است. در ادامه این یادداشت تلاش خواهیم کرد به مهم‌ترین ابعاد مقاله موجود از جمله ویژگی‌های برنامه هسته‌ای ایران در شرایط کنونی، دلایل مهم بودن مذاکره در این برهه از زمان و جایگزین کردن راهی دیگر از سوی آمریکا بر اقدامات هسته‌ای ایران بپردازیم. 
ریچارد نفیو سیاستمدار، پژوهشگر و نویسنده کتاب هنر تحریم‌ها است. او فارغ‌التحصیل از دانشگاه جرج واشنگتن در سال 2004 می‌باشد و در حال حاضر به عنوان مدیر مرکز سیاست جهانی انرژی در دانشگاه کلمبیا مشغول به فعالیت است. نفیو در طول سال‌های فعالیت خود، مشاور ویژه آمریکا در خصوص منع گسترش سلاح هسته‌ای در نقاط مختلف جهان بوده است. همچنین درطی سال‌های 2011 تا 2013 پرونده ایران در شورای امنیت را بر عهده داشته و به عبارتی دیگر برنامه‌ریزی و اجرایی کردن تحریم‌های آمریکا در خصوص ایران را عهده‌دار بوده است. با توجه به عرصه فعالیت نفیو در وزارت امور خارجه و وزارت انرژی آمریکا، جوایزی از مقامات آمریکایی به او داده شده است.
در ابتدای مقاله نفیو معتقد است نوع برخورد با برنامه هسته‌ای ایران به عوامل مختلفی از جمله عملکرد برنامه هسته‌‌ای ایران، پشتیبانی قدرت‌های بزرگ جهانی و موقعیت آمریکا بستگی دارد. در این صورت تشخیص و نوع برخورد جامعه‌ بین‌الملل در موقعیت‌های زمانی گوناگون درباره پرونده هسته‌ای ایران متفاوت بوده است. به عنوان مثال در زمانی که ثابت شد برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز نیست، تحریم‌های بیشتری علیه ایران وضع شد. با همین پیش فرض نفیو در شرایط کنونی حمله به تأسیسات ایران را مناسب ندانسته و استدلال خود را این گونه مطرح می‌کند: «حمله به ایران در شرایط کنونی، منجر به هرج ومرج در خاورمیانه می‌شود و امکان تمرکز آمریکا بر روی مناطق دیگر را کاهش می‌دهد. همچنین اگر حمله از سوی آمریکا شکست بخورد، اعتبار آمریکا در جهان زیر سوال می‌رود.»
در قسمتی از مقاله، نفیو به دلایل خود بر اهمیت جلوه دادن برقراری مذاکره با ایران اشاره می‌کند. نخست آنکه ساخت سلاح هسته‌ای در ایران بومی شده است و در صورت حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران، هم ممکن است تمام تجهیزات هسته‌ای ایران از بین نرود و هم آنکه در صورت نابودی آن، ایران توانایی بازتولید این فناوری را دارد. در مرحله دوم اگر حمله‌ای گسترده به سوی اهداف ایران رخ دهد، هزینه آن به مراتب بسیار بیشتر از راه‌های دیگر مهار ایران خواهد بود. حمله نظامی به دلیل پیش‌بینی ناپذیر بودن نتیجه آن، در حال حاضر برای منافع بلند مدت آمریکا در خاورمیانه سودآور نخواهد بود. در مرحله سوم اگر آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، ایران طبیعتاً به دنبال اقدامی متقابل بر می‌آید و به میزان تسلیحات هسته‌ای خود می‌افزاید. در این صورت علاوه بر ناپایدار شدن وضعیت، مسابقه تسلیحاتی و معمای امنیت در منطقه خاورمیانه به راه می‌افتد. 
در پایان نیز ریچارد نفیو در صورت شکست خوردن توافق میان دو کشور، اقدام نظامی از سوی آمریکا را پیشنهاد می‌دهد. او بیان می‌کند در صورت حمله به ایران، احتمالا طبقه متوسط ایرانی خواهان تغییر رژیم خواهند بود (!) زیرا معمولاً در کشورهای خاورمیانه‌ای، شهروندان یکی از دلایل رخ دادن حمله نظامی به کشورشان را ضعف در درون نظام سیاسی خود می‌دانند. همچنین آشوب داخلی مقامات ایرانی را در وضعیتی قرار خواهد داد که توانایی تصمیم‌گیری آن‌ها در برابر بازیگر خارجی کاهش می‌یابد. از سویی دیگر احتمالاً حملات برنامه‌ریزی شده از سوی آمریکا به صورتی خواهد بود که به دارایی‌های نظام سیاسی ایران ضربه جدی خواهد زد.
انتشار این نوع مقاله در این برهه زمانی از سوی فردی تأثیرگذار در پرونده هسته‌ای ایران دارای چندین نکته حایز اهمیت است. در راس هرم، روی کار آمدن دونالد ترامپ در کاخ سفید، یادآور فشار حداکثری بر روی ایران و تهدید به حملات نظامی از سوی آمریکایی‌‌ها است. موضوع کاهش توان هسته‌ای ایران از سوی آمریکا هم در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ دنبال شد و هم با ردیابی اهداف کابینه ترامپ در حال حاضر نیز این موضوع دارای اولویت است. علاوه براین دلیلی که احتمالاً موضوع هسته‌ای ایران را پیچیده‌تر از گذشته می‌کند آن است که شرایط یکساله خاورمیانه بسیار پیچده‌تر شده است و دشمنی ایران و رژیم صهیونیستی به نوعی نظم خاورمیانه را دچار تحول کرده است. برخی تحلیلگران معتقدند در شرایط کنونی رژیم صهیونیستی امیدوار است پس از ضربه به اعضای محور مقاومت، با کمک آمریکا بتواند حمله موثری علیه سایت‌های اتمی ایران ترتیب داده و تهران را مجبور به عقب نشینی کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1315641/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنگوی وزارت امور خارجه: اینکه می‌گویند به دلیل قرار گرفتن تابلوی ایران در کنار اسرائیل از نمایشگاه «اکسپو» انصراف دادیم، صحت ندارد | تصمیم برای عدم شرکت، از سوی نهاد متولی و مرتبط اتخاذ شده

رمزگشایی از مداخله‌گرایی ماسک در اروپا

شاه: بدون من اروپا پس از سه ماه خواهد مرد!/ ایران تجزیه می‌شود

علی پی چیست و چه کاربردی دارد؟

ثبات قیمت نفت سنگین ایران در سال 2024

کرونای جدید در راه است؟ / ماجرای ویروس تنفسی جدید

در صورت تهدید، عملیات نظامی علیه افغانستان انجام می‌دهیم

داعش در حال بازگشت است/ سوریه تهدید فوری است

یمن، حق پاسخ را برای خود محفوظ نمی‌داند، بلکه فورا پاسخ می‌دهد

به تختی کمک کردم تا در امارات ویزای آمریکا بگیرد/ خانه پدری همسر تختی در تجریش 5 هزارمتر بود!

بایدن در سالروز حادثه تسخیر کنگره: دموکراسی تضمین شده نیست

اقدام ترامپ در جریان حمله به کنگره تهدیدی برای دموکراسی بود

قیمت فروش نفت عربستان افزایش یافت

حمید فرخ‌نژاد، بازیگر در آمریکا راننده تاکسی شده! + فیلم

فیلمی که داریوش مهرجویی مشاور آن بود آماده نمایش شد

سرمقاله جوان/ خون شهید هرگز هدر نمی‌رود

حفر چاه آب و لوله‌کشی برای آبرسانی به اردوگاه‌های مردم جنگ‌زده شمال غزه

وزرای صهیونیست: کرانه باختری باید مثل نوار غزه شود

ویدئویی جدید از لحظه انفجار سایبر تراک تسلا مقابل هتل ترامپ

مصر مداخله نظامی در یمن را تکذیب کرد

واریز پاداش پایان خدمت بازنشستگان فرهنگی 1402، به‌زودی

محدودسازی گاز پتروشیمی‌ها به دلیل افزایش مصرف در بخش خانگی

ایران؛ سومین کشور جهان در محدودیت‌های اینترنتی

دور جدید ثبت نام خودروهای وارداتی آغاز شد

مدیرعامل: ظرفیت تولید کارخانه سیمان ایلام سه برابر مصرف سالانه استان است

نرخ دینارعراق، درهم امارات و سایر ارزها در بازار امروز 17 دی 1403 + جدول

السودانی: ارتش ما دیواری محکم در برابر تروریسم و تهدیدهاست

تضمین انقلاب اسلامی با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت میسر است / در دهه فجر باید به دنبال تبیین و گفتمان باشیم

مجتبی مجاهدی : سیاست‌گذاری درست و حمایت از زیرساخت‌ها کلید کاهش شکاف دیجیتال و توسعه اقتصادی است

اهمیت اسراتژیک منطقه آزاد‌ برای سیستان/ بازگشت امید به مردم!

کتاب «نافع؛ تفسیر اقتصادی قرآن» روانه بازار نشر شد + لینک خرید

چرخه اقتصادی معیوب، مسبب ناترازیهای کشور است

معرفی یکی از مناطق مطرح برای انتقال پایتخت | داوطلب ادامه تحریم نیستیم | از هاب بودن در منطقه غفلت کردیم

استیضاح؛ حق قانونی یا شتاب‌زدگی در نظارت؟

پیش‌بینی افزایش 2 برابری سهم صادرات تعاونی‌ها

تنش مرزی سودان و چاد؛ آیا همکاری‌های اقتصادی می‌تواند نجات‌بخش باشد؟

عارف: داوطلب ادامه تحریم نیستیم/یکی از مناطق مطرح برای انتقال پایتخت می‌تواند منطقه مکران باشد

آیت الله حسینی بوشهری: جلوگیری از خروج سرمایه‌ها از کشور امری ضروری است

65 درصد ناوگان مسافری فرسوده تر از فرسوده است !

تریبون ها علیه مسعود پزشکیان و دولتمردانش/ موافقان دیروز رئیسی در صف منتقدان امروز رئیس جمهور!

65 درصد ناوگان مسافری فرسوده‌تر از فرسوده است !

رعایت قوانین حوزه‌ کار و حمایت از کارگران انتظار ما از جامعه کارفرمایان است

داروی قاچاق و تقلبی از یک منزل مسکونی کشف شد

کارگری: به دنبال جایگاه تک رقمی در ژاپن هستیم/ به دنبال تحول حوزه پارالمپیکی ها هستیم

تعلیق درخواست پناهندگی شهروندان سوری در کشورهای عضو اتحادیه اروپا

بقائی: سوریه نباید مامن و پناهگاهی برای تروریست‌ها شود / آغاز دور جدید مذاکرات ایران و اروپا

چین بزرگ‌ترین صادرکننده خودرو در جهان

قیمت نفت امروز دوشنبه 17 دی 1403

گسترش مجوز محصولات اصلاح و ویرایش ژنتیکی شده

عوامل کلیدی تأثیرگذار بر بازار نفت در سال 2025