ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا دمشق میدان را به تحریر شام واگذار کرد؟ خواندنی ها

چرا دمشق میدان را به تحریر شام واگذار کرد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درباره چرایی سقوط اسد دلایل متفاوتی مطرح شده که در میان آن می‌توان به ضعف ارتش سوریه اشاره کرد؛ گزاره‌ای که به ادعای ناظران در جنگ داخلی سوریه نمایان شد اما به واسطه حمایت‌های نظامی ایران، روسیه و حزب‌الله مانع از آن شد تا دولت سوریه به نقطه‌ای که امروز رسیده، برسد.
 فارین پالسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، سقوط اسد در سوریه حداقل تا حدی نشان از بر بهبود مهارت‌های جنگی نیروهای شورشی است. در آستانه آخرین حمله، حیات تحریرالشام (HTS)، گروه شورشی پیشرو، واحدهای تخصصی شبانه، اسکادران‌های پهپادهای انتحاری، موشک‌های کروز دست ساز و حمله به اعماق خطوط دشمن را توسعه داده بود.
گروه‌های شورشی اختلافات خود را کنار گذاشتند تا بر یک هدف مشترک تمرکز کنند؛ برکناری بشار اسد. اما بودند بازیگران مستقر در سراسر جهان که با گروه‌های شورشی توانمند مشابهی روبرو شده‌اند و بسیار بهتر عمل کرده‌اند و حتی پیروز شده‌اند. حقیقت این است که ارتش اسد در در جریان جنگ 13 ساله عملکرد ضعیفی داشت و در نهایت زمینه را برای سقوط او هموار کرد.
پاشنه آشیل پدر و پسر
به ادعای فارین پالسی، بشار و پدرش حافظ اسد به دنبال شکل دادن به نیروهای مسلح سوریه برای مقابله با بزرگترین تهدیدی بودند که ساختار سیاسی این کشور با آن مواجه بود؛ کودتای نظامی. در خاورمیانه از سال 1945 تا 2011، رهبران کشورها به طور قابل توجهی قدرتشان را در جریان کودتاهای نظامی از دست می‌دادند تا از طریق یک قیام یا تهاجم خارجی.

حافظ اسد که در سال 1970 پس از یک دوره دو دهه‌ای که شامل کودتای مکرر در سوریه بود، قدرت را به دست گرفت، تلاش کرد اطمینان حاصل کند که کودتای او آخرین کودتای سوریه خواهد بود. او و بشار بعداً تلاش کردند توانایی نیروهای مسلح را محدود کنند؛ حتی اگر کاهش وضعیت رزمی به ضررشان تمام شود.
بشار اسد از طریق فرآیندی که به عنوان ضد کودتا شناخته می‌شود، با تثبیت وفادارانش در پست‌های بالا، غفلت از آموزش و ایجاد آژانس‌های اطلاعاتی متعدد برای نظارت بر ارتش مسیر پدرش را دنبال کرد. اگرچه این گام‌ها موجب شد تا بسیاری از چالش‌های نظامی برطرف شود، اما توانایی نیروهای مسلح را برای مبارزه با شورشیان و همچنین دشمنان خارجی قدرتمندی مانند اسرائیل مختل کرد.
حافظ و بشار اسد، هر دو رده‌های بالای ارتش سوریه را با حلقه کوچکی از اعضای خانواده و افسرانی که وفاداری فرقه‌ای به رئیس جمهور داشتند، پر کردند. حافظ با وجود داشتن 9 لشکر، ارتش را با 5 لشکر سازماندهی کرد، زیرا فقط پنج مرد مورد اعتماد داشت. او به دنبال تعریف وحدت میان عناصر ارتش نبود. یک ارتش متحد راحت‌تر می‌توانست کودتا کند.
از هم گسیختگی و گسست تا جنگ داخلی سوریه و پس از آن ادامه یافت و فرماندهان ارشد سوری مکرراً با هم نزاع می‌کردند، زیردستان بر سر اهداف متضاد و وفاداری سلسله مراتب را می‌شکستند و حتی گاهی درگیری‌های فیزیکی و درگیری‌های مسلحانه بین افسران ارشد رخ می‌داد.
در این میان، مسائل دیگر نیز توانایی بشار اسد برای پاسخ به قیام را مهار کرد، از جمله همپوشانی سرویس‌های اطلاعاتی، محدودیت‌های اشتراک‌گذاری اطلاعات و محدودیت در آموزش در مناطق شهری. برای چندین دهه تعریف وفاداران علوی‌ها در افسران ارشد ارتش، اکثریت سنی را خشمگین کرد. در آستانه جنگ داخلی در سال 2011، رویکرد اسد به ارتش خود باعث شد که روحیه ارتش تضعیف شده و اکثریت نیروها با معترضان همدردی کردند.
چرایی انفعال ارتش در جنگ داخلی 2011
هنگامی که اعتراضات سال 2011 در سراسر سوریه رخ داد، از همین رو اسد برای مهار تنش‌ها به رویکرد سخت‌تری متوسل شد تا اطمینان حاصل کند که نیروهایش در میدان نبرد باقی می‌مانند. واحدهایی که تصور می‌شد کمتر قابل اعتماد هستند، در پادگان‌های خود نگاه داشته شدند، با این فرض که سربازان این واحدها در تماس با معترضان ممکن است فرار کنند.
بخش اعظم ارتش در سال اول جنگ از مرخصی محروم شد. استراتژی اسد از این جهت کارساز بود که یگان‌های سوری در روزهای اولیه جنگ فرار نکردند، اما سربازان و واحدها به دنبال فرار از جنگ بودند که در برخی مواقع نتایج ویرانگری به همراه داشت.
ارتش برای زمانی که واحدهایش با شورشیان در تماس بودند، نظم منحصر به فردی برای نبرد تعریف کرد. با این همه او نیروی کافی برای رویارویی با شورشیان نداشت. او در ابتدا سربازانش را برای مقابله با طغیان شهرها متمرکز کرد - اما با این کار، شهرهای دیگر را به دلیل نداشتن نیروهای کافی از دست داد.- این رویکرد شهر محور به شورشیان آزادی عمل داد تا به مناطقی که تحت کنترل دولت نیستند سرازیر شوند. در چنین شرایطی به دست آوردن دستاوردهای ارضی توسط نیروهای دولتی دشوارتر شد. نتیجه این کار بیشتر یک رویکرد ضربتی بود تا یک طرح جامع برای مقابله با شورش.
مسائل روحی و اعتماد نیز عملیات ضد شورش را تحت تاثیر قرار داد. در میانه بی‌اعتمادی متقابل، افسران دائماً به دنبال پیشی گرفتن، تضعیف یا دور زدن یکدیگر بودند. به حاشیه راندن مداوم و تغییر شکل واحدها، نیروهای مسلح را تا سال 2012 به ترکیبی از پرسنل ارتش، افسران اطلاعاتی، باندهای طرفدار دولت تبدیل کرد. این نیروها، وقتی با گلوله باران و حملات هوایی در مقیاس وسیع تقویت شدند، توانستند بر مخالفان غلبه کنند.
در سال 2013، با حضور اعضای مقاومت در جنگ داخلی سوریه، سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه ظرف چند روز به این نتیجه رسید که ارتش سوریه در مبارزه با شورشیان که بسیج نیروها در یگان‌های متعارف را آغاز کرده بودند، ناتوان است. سایر اعضای مقاومت از جمله متحدان حزب‌الله لبنان و پشتیبانی هوایی روسیه به نیروهای سوری کمک کردند تا در برابر شورشیان گام‌هایی جدی برداشته و دستاوردهای بیشتری به دست آورند. هنگامی که مستشاران ایرانی مانورهای نظامی اولیه را علیه شورشیان انجام دادند، این گروه‌ها به سرعت تار و مار شدند؛ گزاره‌ای که نشان داد توانایی نظامی ارتش سوریه تا چه اندازه ضعیف بوده است.
روسیه و ایران به ایجاد تعادل در ارتش کمک کردند؛ گزاره‌ای که به نیروهای حامی سوریه امکان داد تا به آرامی بخش‌های بیشتری را پس بگیرند و در دهه آینده به نتیجه مطلوب برسند. با این حال، حتی زمانی که آنها در بهترین حالت خود بودند، فساد و ناتوانی نیروهای سوریه را با مشکل مواجه کرد. با پیشرفت جنگ و فرسایش توان مالی دولت سوریه، واحدهای ارتش برای اطمینان از رفاه مالی خود به منابع دیگر روی آوردند؛ همین گزاره به پاشنه آشیل ارتش تبدیل شد.
با این حال، تا زمانی که ایران، حزب‌الله، روسیه و اعضای مقاومت بار اصلی جنگ را بر عهده داشتند، ارتش سوریه توانست از چالش‌ها عبور کند. در شرایط کنونی با توجه به تمرکز روسیه و ایران به ترتیب بر جنگ در اوکراین و خاورمیانه و رویارویی حزب‌الله و اسرائیل، ارتش سوریه شانسی برای بقا نداشت. نیروهای سوری، ضعیف، پریشان نتوانستند برای مهار شورشیان گام جدی بردارند. اگرچه هیچ کس در جامعه بین‌المللی سرعت فروپاشی دمشق را پیش بینی نکرد، اما این گزاره غافلگیرکننده نبود.
نیروهای سوری در حال رویارویی با جنگی بودند که برای جنگیدن در آن آماده نبوده و به شدت به حمایت خارجی نیاز داشتند. با این حال باید اعتراف کرد که اسدها در یکی از بی‌ثبات ترین دوره‌های تاریخ خاورمیانه، بیشتر از همتایان خود در قدرت ماند. بشار اسد 13 سال درگیر جنگ داخلی بود اما توانست تنش‌ها را مهار کرده و حالا کناره گیری کند و در جایی امن مستقر شود.
ساناز نفیسی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1316887/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهار معدن‌کاران آمریکایی

مجوزی که آمریکا برای سوریه صادر کرد، چه بود؟

نفوذ خارجی در آمریکا؛ رسوایی‌ها و لابی‌گری‌های میلیاردی در 2024

‌برجام نقطه شروع مذاکره ایران و آمریکا؟/ بهشتی پور: پول هایی که به واسطه برجام وارد کشور شد نشان دهنده جنبه های مثبت این توافق است

تلاش دولت آمریکا برای مهار فعالیت‌های ارز دیجیتال افشا شد

آمریکا برخی محدودیت‌ها علیه سوریه را کاهش داد

بارش شدید برف و یخبندان در آمریکا؛ دست‌کم 5 نفر جان باختند

بیانیه مهم وزارت امور خارجه ونزوئلا

نسخه تسلیم در پوشش مذاکره با آمریکا

سرمقاله خراسان/ تهمتن خوانش عالمانه از تاریخ اسلام و ایران

وحشت به جان شهرک‌نشینان صهیونیست افتاد

حماس و فتح: تشکیلات خودگردان فلسطین همه خطوط قرمز را زیر پا گذاشته است

آب؛ گروگان جدید اسرائیل!

همتی: پنجره صدور مجوز احیا شد

وزیر اقتصاد: درباره دلار نظری نمی‌دهم!

خطر سلطه قطعه‌سازان بر صنعت خودروسازی ایران

نظامیان ائتلاف آمریکایی در عراق کشته و زخمی شدند

اهل مذاکره ایم؛ داوطلب تحریم نیستیم

ممنوعیت های جدید دولت جولانی برداشته شد

یمن ناو هواپیمابر آمریکا را با موشک و پهپاد زد

آماده‌باش در آمریکا در پی طوفان بزرگ زمستانی

ونزوئلا روابط دیپلماتیک خود را با پاراگوئه قطع کرد

ده‌ها شهید و مجروح در حملات بامدادی به غزه

سهم 43.1 درصدی فارغ التحصیلان از جمعیت بیکار کشور

سفر نخست‌وزیر عراق به تهران؛ طلیعه‌ای برای تقویت اتحاد در سایه تحولات منطقه

سنتکام مدعی دستگیری یکی از سران داعش شد

5 میلیارد دلار رانت ارزی

مجرمان اخلاقی نمی‌توانند ملت کانادا را رهبری کنند

درگیری سنگین میان مهره‌های آمریکا و ترکیه

خداداد عزیزی توسط منافقین ترور شد؟

درخواست جنجالی ترامپ/ کانادا به آمریکا الحاق شود

سیستم پرداخت شبکه X در سال 2025 راه‌اندازی می‌شود!/ صعود زیرپوستی دوج‌کوین در راه است؟

آمریکا این تعداد زندانی گوانتانامو را به عمان فرستاد

ترامپ به استعفای ترودو واکنش نشان داد

1800 پرواز در آمریکا لغو شد

فریمان:ایران باید بپذیرد که ساختار جهان تغییر کرده/به طور قطع حشدالشعبی در عراق منحل می‌شود/قبل از اینکه شیعیان حوثی آسیب ببینند،پیشقدم صلح شویم

نقطه عزیمت از ظاهرسازی کارنابلدها به شایسته‌سالاری متعهد

کافی است اراده سیاسی باشد آن وقت دلار 20 هزار تومان می‌شود!

جنجال ایلان ماسک در سیاست اروپا

دختر ایرانی در بوندسلیگا فینالیست شد

آیا شیوع ویروس HMPV در ایران حقیقت دارد؟ + علائم و راه درمان

واکنش عجیب ترامپ به استعفای ترودو

برف 20 متری؛ جاده‌ای از بین تونل برفی در ژاپن

فوری؛ شیطنت عضو هیات رییسه به اسم استعلام از نهاد بین المللی! / از داخل ایران علیه کفاشیان به فیفا گزارش ارسال شد؛ حامی اسراییل پای بیگانه را به فوتبال باز کرد!

درخواست وزیر خارجه آمریکا برای رسیدن به توافق آتش‌بس غزه در هفته‌های آتی

پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا تأیید شد

نخستین گام آمریکا برای کاهش تحریم‌های سوریه

ادعای سنتکام درباره دستگیری یکی از رهبران داعش

فرش قرمز استاندار گیلان پیش پای سرمایه گذاران

شرایط، قوانین و نحوه گرفتن وقت سفارت آمریکا برای کودکان