عراق در سال 2024؛ راهبرد تعامل با تحولات منطقهای و مقابله با جنایات صهیونیستها
عراق
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - عراق پایان سال 2024 را با حوادث قابل توجهی جشن گرفت که برخی دارای ماهیت داخلی و برخی دارای رویکردی منطقهای بودند و بخش بزرگتری از این تحولات، جزئی از عرصه تحرکات منطقهای بود.
یکی از مهمترین این ویژگیها در سال 2024 این بود که عراق در کانون تعاملات منطقهای بود و چه بسا یکی از بازیگران اصلی این تحولات خصوصاً در ماجرای غزه در فلسطین و جنگ لبنان به شمار میرفت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
عرصه داخلی عراق
بررسی نقش و تأثیر عراق بر تحولات خارجی بدون بررسی اوضاع داخلی این کشور، دقیق به نظر نمیرسد.
یکی از مهمترین تحولات داخلی عراق در سال 2024، انتخابات شوراهای استانی بود که گرچه در اواخر سال 2023 اتفاق افتاد، اما نتایج حاصل از آن بر روند تحولات نیمه اول سال 2024 سایه انداخت و شاخصهای کلی انتخاباتی که قرار است در اواخر سال 2025 برای ورود به پارلمان این کشور برگزار شود را مشخص کرد.
در ارتباط با همین موضوع، انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان عراق در اکتبر گذشته برگزار شد، اما نتایج انتخابات باعث شد تنش بین سران اصلی کرد رقیب و به طور مشخص حزب دموکراتیک کردستان به رهبری مسعود بارزانی و اتحاد ملی کردستان به رهبری بافل طالبانی بالا بگیرد.
همانطور که انتخابات شوراهای استانی مقدمهای برای انتخابات پارلمانی آتی بود، انتخابات اقلیمی نیز با توجه به مقدمه سازی نیروهای کرد برای آن انتخابات مهم ارزیابی میشود.
از سوی دیگر پس از استعفای محمد الحلبوسی رئیس سابق پارلمان عراق و خالی بودن یک ساله این منصب، موضوع ریاست پارلمان عراق هم بخش مهمی از جدال سیاسی را بین فرقههای مختلف تشکیل داده که با انتخاب محمود المشهدانی به ریاست جدید پارلمان به پایان رسید.
موضوع پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در خاک عراق نیز در سال گذشته یکی از موضوعات اصلی مورد درخواست بسیاری از گروههای سیاسی این کشور بود که با جنایتهایی که نیروهای آمریکایی علیه تعدادی از فرماندهان مقاومت عراق نظیر أبو تقوی السعیدی از فرماندهان جنبش النجباء و ابو باقر الساعدی از فرماندهان گردانهای حزب الله انجام دادند، گسترش پیدا کرد.
این حملات در پاسخ به نقش اصلی نیروهای مقاومت اسلامی عراق در حمایت و پشتیبانی از ملت فلسطین و لبنان در جنگ قهرمانانه ضد رژیم صهیونیستی انجام میشود.
حضور فعال منطقهای
عراق در طول سال 2024 دو راهبرد را در پیش گرفت؛ راهبرد اول تقویت ارتباط با کشورها و قدرتهای منطقهای و بین المللی برای توسعه و تحکیم منافع سیاسی و امنیتی و اقتصادی عراق بود که در سفرهای رسمی نخست وزیر عراق و دیگر مسئولین بلند پایه عراقی به کشورهای مختلف شاهد آن بودیم.
راهبرد دوم این بود که عراق به صورت فعال و مؤثر وارد روند حمایت از ملت فلسطین و لبنان شد و تحرکات سیاسی خود را برای پایان دادن به جنگ و جلوگیری از جنایات رژیم صهیونیستی دنبال کرد.
علاوه بر مواضع دولت عراق در حمایت از فلسطین و لبنان، ابتکارات بشردوستانه ای نیز از سوی عراق انجام شد که از جمله آنها ارسال کمک و مواد غذایی و پزشکی به غزه و لبنان، پذیرش مجروحان در بیمارستانهای عراق و میزبانی از هزاران لبنانی بود که توانستند در عراق اقامت کنند.
برگزاری مراسم یادبود و گرامیداشت شهدای شاخص در عراق و ابراز همبستگی مردمی و رسمی با این شهدا از جمله شهید سید حسن نصر الله و شهید سید هاشم صفی الدین و شهید فواد شکر و شهید اسماعیل هنیه و شهید یحیی سنوار و.. نیز قابل توجه بود.
بدون شک همگرایی رسمی و ملی عراق با مقاومت فلسطین و لبنان دارای پیامهای مهمی است و تأثیرات مهم و اساسی در میدان مقاومت دارد که در واقع فارغ از رویکردهای غلط و سطحی در خصوص برخی حوادث مشخص نظیر سقوط دولت سوریه و … است.
در سال 2025 انتخابات پارلمانی بخشی اساسی از روند سیاسی عراق به شمار میرود، از سوی دیگر چالشهای امنیتی به یک شکل و تحولات اخیر سوریه به شکل دیگر در اولویت سیاستگزاریهای مقامات عراقی باقی خواهد ماند و آنها تلاش خواهند کرد تا سناریوی داعش در سال 2014 یعنی دقیقاً 10 سال قبل، بار دیگر در عراق تکرار نشود. لذا عراق محور بسیاری از تحرکات منطقهای خواهد بود تا نگذارد منطقه وارد تنش و آشوب جدید شود، علاوه بر اینکه تلاش خواهد کرد گامی در جهت توقف روند جنگ علیه ملت فلسطین بردارد.
کد خبر 6335135
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1316963/