ایرانیان جهان

آخرين مطالب

هسته سخت کیست؟ خواندنی ها

هسته سخت کیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
درحالی‌که جریان نزدیک به جلیلی و پاجوش‌های مجلس خود را هسته سخت نظام می‌دانند و مدام بر سر نظام منت‌گذاری می‌کنند، جریان دیگر اصولگرایان در مقابل آنها قرار دارند. این رقابت امروز بر سر استیضاح وزیر اقتصاد کاملا مشاهده می‌شود. کدام‌یک از آنها «هسته سخت نظام» هستند؟ آیا می‌توان جریان پاجوش‌ها را نه «هسته سخت»، بلکه «پوسته شل» نامید؟ در نهایت اینکه چرا حرف‌های آنها متضمن یک تهدید برای نظام است؟ در انتخابات مجلس دوازدهم در سال 1402 و زمانی که ابراهیم رئیسی در قید حیات بود، رقابتی میان دو جریان در داخل اصولگرایان شکل گرفت؛ رقابتی که خودشان از آن با عنوان رقابت «چنارها» و «پاجوش‌ها» یاد می‌کنند. این رقابت اگرچه از قبل هم وجود داشت، اما انتخابات مجلس دوازدهم و بعد از آن انتخابات ریاست‌جمهوری، آن را به نقطه اوج رساند؛ رقابتی که در آن جریان نزدیک به دولت ابراهیم رئیسی و سعید جلیلی فهرستی ارائه دادند که در مقابل فهرست اصلی اصولگرایان بود. حالا بار دیگر این رقابت به نوعی دیگر بازتولید شده است. پاجوش‌های مجلس به دنبال استیضاح عبدالناصر همتی هستند تا به ‌این‌ ترتیب دولت را در بحبوحه وقایع منطقه و جهان به بی‌ثباتی بکشانند. اما در نقطه مقابل، هیئت‌رئیسه مجلس و محمدباقر قالیباف با آن مخالفت کرده و به‌درستی طرح استیضاح در چنین وضعیتی را منجر به بی‌ثباتی دانسته است. اما پاجوش‌ها معتقدند به ‌این ‌ترتیب مجلس بی‌خاصیت می‌شود. نکته اینجاست که پاجوش‌ها همواره به این بهانه که «هسته سخت نظام » هستند و در مقاطع حساس «حاضرند برای نظام هزینه بدهند»، خواسته‌های خود را تحمیل می‌کنند.
نمونه‌های فراوانی از آن می‌توان یاد کرد که این جریان چگونه در مقاطع مختلف سعی کرده نظر خود را به این بهانه که هسته سخت نظام است، به سیستم تحمیل کند. از آن اظهارنظرهای مکرر «رئیس ستاد انتخاباتی حزب شریان» گرفته تا اظهارات فؤاد ایزدی که اجرانشدن قانون حجاب را به همین «هسته» گره زده و گفته بود: «اگر این هسته سخت نظام ناراحت شوند و فکر کنند که نظام دیگر آن‌چنان که فکر می‌کنند اسلامی نیست، در مقاطع حساس از نظام حمایت نخواهند کرد». حرف‌های او را زاکانی هم به‌تازگی تکرار کرده و گفته است: «دشمن زمانی می‌تواند به ما ضربه بزند که هسته سخت نظام اسلامی دچار تردید شود». یا آن مجری برنامه طنز تلویزیون که می‌گفت: «مگر ما اسکل نظام مقدس هستیم که هشت ماه مردم را بخندانیم و اینها را مسخره کنیم، بعد اینها برگردند به صداوسیما؟». تجربه هم نشان داده که آنها به واسطه اینکه چنین روش «پرمنت» و «طلبکارانه‌ای» را با سیستم دنبال کرده و در مواردی به خواسته خود رسیده‌اند، مدام از همین روش برای تحمیل خواسته خود استفاده می‌کنند. حالا هم پای‌شان را در یک کفش کرده‌اند و پشت سر هم به دنبال تحمیل خواسته خود هستند که موارد اخیر آن عبارت است از برکناری ظریف، ابلاغ قانون حجاب و استیضاح همتی. اما آیا واقعا آنها هسته سخت نظام به شمار می‌روند یا آنکه رقیب آنها یعنی «چنارهای» سیاست اصولگرایی را باید «هسته سخت» دانست؟
پوسته شل، نه هسته سخت
اول اینکه اینها خود را هسته سخت کشور، مردم و جمهوری اسلامی حتی ایران نمی‌دانند؛ آنها خود را محافظان و یاران نظام می‌بینند و میان نظام و مردم تفکیک اساسی قائل‌اند. نکته دوم این است که در ادبیات سیاسی، هسته سخت به کسانی گفته می‌شود که در درون قدرت حضور دارند و تصمیم‌گیران اصلی هستند؛ بنابراین این طیف از آنجایی که طیف هوادار هستند، هسته به حساب نمی‌آیند و قشر و پوسته و غشای آن تفکر محسوب می‌شوند.
‌اما چرا شل هستند و سخت نیستند؟
آنها خود را هسته سخت می‌دانند اما بسیار شل هستند؛ زیرا با مواجه‌شدن با اندک ناملایمت یا چیزی که خواسته مطلوب آنها نیست، در مقابل آنچه مدعی هستند به آن وفادارند، می‌ایستند و شل بودن‌شان را نشان می‌دهند. کافی است که خواسته‌شان برآورده نشود و در اینجا بحث بر سر خواسته‌های مادی نیست، بلکه خواسته‌های معنوی، اندیشه‌ها و تفکراتی است که دارند. اگر با بازخورد مثبت حاکمیت مواجه نشوند، به‌سرعت در مقابل آن موضع می‌گیرند. تعداد زیادی از این افراد را می‌توان نام برد که با اولین ناملایمت وارد چنین فازی شدند یا بعد از مدتی به چنین شرایطی گرفتار شدند. آنها که حتی در قدرت بودند، بعد از مدتی که از قدرت کنار گذاشته شدند، رفتار و گفتارشان تغییر کرد.
هسته سخت کیست؟
بیشتر از آنکه پاجوش‌ها هسته سخت نظام باشند، شورای ائتلاف اصولگرایان را که هدایت آن با قالیباف و حدادعادل است، می‌توان همچنان هسته سخت به شمار آورد؛ جریانی که در درون قدرت است و به مراکز آن نزدیکی دارد. این درحالی است که پاجوش‌ها و حامیان آنها در فضای مجازی یا شعارگویان تجمعات کم‌رمق را در مرکزیت هسته تصمیم‌گیری قدرت نمی‌بینید، بلکه آنها بیشتر هاله بیرونی و پوسته اطراف قدرت را تشکیل می‌دهند. این پوسته اتفاقا باید سخت باشد و از آن هسته حمایت کند، اما آنها تمایل دارند از لایه پوسته به مغز تصمیم‌گیری وارد شوند، اما چنین فرصتی پیدا نمی‌کنند. در نتیجه، برای دریافت خواسته‌های خود از هسته سخت، در مقاطعی دچار زاویه می‌شوند و به تعبیری «مسئله‌دار» می‌شوند. از عبارت «مسئله‌دار‌شدن» درواقع می‌توان با عنوان «شل»شدن یاد کرد. بنابراین وقتی این جریان نمی‌تواند مطالبات خود را به دستور کار سیستم تبدیل و تحمیل کند، با مسئله‌دار‌شدن، شل شده و درحالی‌که به «پوسته شل‌» تبدیل شدند، در توهم آن به سر می‌برند که خود را «هسته سخت نظام» می‌بینند.
به هر ترتیب، پوسته شل افرادی هستند که فقط ادعا می‌کنند در مواقع حساس از نظام (و نه مردم و ایران) دفاع خواهند کرد. اما با کوچک‌ترین ناملایمتی، وقتی که مردم و خود نظام را تهدید می‌کنند، وضعیت‌شان مشخص است. به نظر می‌رسد که آنها می‌خواهند از وضعیتی که امروز بشار اسد و سوریه دچار آن شده، بهانه‌ای بسازند برای منت‌گذاری بر سر سیستم و در یک نگاه سیستم را ترسانده و خودشان را ضامن بقا جا بیندازند و به این بهانه نیز خواسته خود را به نظام تحمیل کنند. اما به نظر می‌رسد که درس مهم وقایع سوریه همین است که سیستم‌ها نه بر شانه‌های «پوسته شل» و حتی «هسته سخت» جریان‌های سیاسی، بلکه بر شانه‌های میلیون‌ها نفر از مردم باقی می‌مانند. میلیون‌ها نفر از مردمی که حتی ممکن است معترض باشند، به تداوم حکمرانی رأی می‌دهند؛ چون سیستم را مدافع مطالبات خود می‌بینند، نه مطالبات یک اقلیت پرتوقع. درواقع سیستم‌هایی با قدرت بازوی هسته‌ای که خود را وفاداران می‌نامند، تداوم پیدا نکرده و پایدار نمی‌مانند. اگرچه ممکن است برای مدتی محدود به ثبات برسند، اما پایدار نمی‌مانند، مگر با اتکا به قدرت مردم. این پوسته شل در‌حال تدوین دستور کار برای سیستم است. آنها سیستم را تهدید می‌کنند که اگر به مطالبات آنها نظیر «اجرای قانون حجاب»، «برداشته‌نشدن فیلترینگ»، «حمله وعده صادق 3»، «حذف ظریف» و «استیضاح همتی» اهتمام نکند، دست از حمایت خود برمی‌دارند. اگر ذره‌ای عقل به خرج دهند، تجربه سال 90 تا 92 و روزهای پس از «خانه‌نشینی» را به یاد می‌آورند و متوجه خواهند شد که سرنوشت این «تهدید»ها چیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1317282/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش شمار قربانیان زلزله در غرب چین به 95 تن

شوک نفتی چین به جهان / چین دیگر تقاضای جهانی نفت را افزایش نمی‌دهد

وزیر فرهنگ: ایران و چین مستند‌های خبری تولید کنند

حداقل سرمایه برای واردات از چین

قهرمان سابق آسیا در آستانه‌ فروپاشی

جزییاتی تازه درباره ویروس جدید چینی

کیهان: شراکت ایران و چین آهنین است | هر دو کشور نمی توانند یکدیگر را نادیده بگیرند

طراحی ترسناک ریل قطار در چین + فیلم

دستور ویژه رییس جمهور برای خرید واگن از چین

التهاب ریه ناشی از ویروس HMPV شبیه کووید است

افزایش شمار قربانیان زلزله در چین

تلفات زمین‌لرزه تبت به 95 نفر رسید

همکاری Singular AI و COPX AI نوآوری در هوش مصنوعی غیرمتمرکز و امور مالی پیشگام

افزایش تعاملات افغانستان و روسیه

برنامه طالبان «آب فروشی» به ایران است

آمریکا اورانیوم غنی شده خود را از کجا می‌آورد؟

اوکراین در جنگ با روسیه شکست میخورد؟

ترامپ فرصت دیپلماسی با ایران را از دست ندهد/ تاکید بر «فوریت تعامل» با تهران

پیش‌بینی تهدید تروریسم داخلی دشوار برای آمریکا در سال 2025

انتقال کمک‌های نظامی آمریکا از مصر به لبنان

بهای نفت به بالاترین سطح در 3 ماه گذشته رسید

قیمت یک خانه در تهران چند برابر آمریکاست؟

ترامپ فرصت توافق با ایران را از دست ندهد | «فوریت تعامل» با تهران | روایت هاس از 3رفتار ایران که موجب نگرانی مداوم است

مردم آمریکا در دفاع از پزشک زندانی فلسطینی تجمع کردند

فارن پالیسی: آمریکا در توقف یمن ناکام مانده است

قطع برق حدود 190 هزار مشترک در آمریکا بر اثر طوفان

درخواست سندرز برای توقف فروش تسلیحات آمریکا به اسرائیل

خط و نشان کره شمالی به دشمنانش قبل از آمدن ترامپ

حوثی‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنند/شکست آمریکا در ایجاد بازدارندگی و تضعیف یمن

با قیمت خانه در تهران چند خانه در آمریکا می‌شود خرید؟

ترامپ سفر پسرش به گرینلند را تایید کرد

ترامپ و چالش‌های جهانی 2025

مغالطه دلارزداها

سرمقاله شرق/ شرایط سوریه و آینده منطقه

مسرور بارزانی برای دیدار با اردوغان وارد ترکیه شد

سفر خداحافظی وزیر خارجه آمریکا به شرق آسیا

مقام صهیونیست: اسرائیل باید برای پایان جنگ غزه اعلام آمادگی کند

بازار سرمایه قله 2 میلیون و 900 هزار واحد را هم فتح کرد

روایت دستیار وزیر نفت از سود عجیب قاچاق گازوئیل؛ یک میلیارد تومان وارد کنید، 200 میلیارد تومان می‌شود!

بهانه تازه آمریکا برای ماندن در خاورمیانه؛ عراق دست به دامان واشنگتن شد/ ترامپ خروج از شام و بغداد را اجرایی می‌کند؟

اروپا نگران تبدیل سوریه به پایگاه تروریستی است/ دستگاه اطلاعات عراق برای جولانی شرط گذاشته است/ وضعیت دمشق ژله‌ای است!

انحلال حشد الشعبی کذب است / تلاش برای مرعوب کردن مقاومت عراق و تضعیف آن

11 مقر مخفی داعش در عراق متلاشی شد

انحلال حشد الشعبی کذب است / تلاش برای تضعیف و مرعوب کردن مقاومت عراق

سفر مسرور بارزانی به ترکیه و دیدار با اردوغان

نشست هم‌اندیشی مدیران ارشد ایثارگر بانک‌های کشور برگزار شد

شیراز و اردکان مستعد گسترش گردشگری و رونق اقتصادی/ بعضی فرصت‌های گردشگری از چشم‌ها مغفول مانده است

نرخ بیکاری پاییز 1403 / سهم 43/1 درصدی فارغ‌التحصیلان از جمعیت بیکار

گزارش اقتصادی روزنامه آمریکایی با طعم تحریک شورش اجتماعی

خیزش لاریجانی علیه گرانی/ نیک‌اندیشی با طعم خون!