ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد اخبار ایران

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - باتوجه به شرایط کنونی شبکه بانکی به‌نظر می‌رسد سازکارهای نظم‌بخشی به نظام بانکی، کارآیی و تاثیر خود را از دست داده است. مطلوب یا نامطلوب بودن ابزارهای کنترلی باتوجه به حصول نتیجه آنها، موردبحث کارشناسان اقتصادی است. افزایش حجم پول از سوی شبکه بانکی و ضعف حکمران اقتصادی در ایجاد ضمانت برای پول به‌وجودآمده نیز، مهم‌ترین ایرادی است که متخصصان اقتصادی به حکمران اقتصادی وارد می‌دانند.
از آنجا که حکمران اقتصادی خود در ایجاد پول‌های جدید نقشی نداشته و از درآمدهای انتشار آن بهره‌مند نشده، پشتوانه‌ای برای این مبالغ جدید در نظر نمی‌گیرد. اما در نهایت هزینه خلق پول بانک‌ها برعهده حاکمیت اقتصادی است. اما خلأ ایجادشده به‌واسطه پول بدون پشتوانه موردبحث کارشناسان اقتصادی است، چراکه کاهش ضمانت پول است که تورم ایجاد کرده و نه افزایش حجم پول. صمت در همین زمینه با ایمان اسلامیان ، کارشناس پولی و بانکی گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.

ایرانیان جهان

به‌اعتقاد عده‌ای از کارشناسان، آنچه در بحث نقدینگی باعث تورم شده، کاهش ضمانت پول ایجادشده است و نه افزایش حجم پول. ارزیابی شما از این دیدگاه چیست؟
در حال‌ حاضر یکی از مهم‌ترین عوامل تورم، خلق پول است. اگر بخواهیم مانع خلق پول شویم، باید از حالت رکود خارج شویم و با افزایش توان ضمانت حکمران اقتصادی، حجم پول حکمران اقتصادی را افزایش دهیم. متاسفانه در ادبیات اقتصادی امروزه افزایش حجم پول حاکمیتی، معادل افزایش حجم پول توسط بانک در نظر گرفته می‌شود که این تصور اشتباهی است. افزایش حجم پول از سوی حکمران اقتصادی مشروع است، اما افزایش حجم پول از سوی بانک عملی نامطلوب است. حکمران اقتصادی باید حجم پول موردنیاز کشور را محاسبه و این میزان پول را ایجاد کند؛ با این قید که خود را آماده ضمانت پول‌های اضافه به‌وجودآمده کند.
سیاست‌گذار اقتصادی ابزار کنترلی ترازنامه بانکی را در دست دارد که می‌تواند به‌واسطه آن نظام مالی بانک‌ها را کنترل کند، اثربخشی این ابزار کنترلی را چطور بررسی می‌کنید؟
اما وقتی درباره ابزارهای مختلف کنترلی در دست حکمران اقتصادی صحبت می‌کنیم، باید در بخش‌های مجزا آنها را بررسی کرد. به‌عنوان‌مثال وقتی درباره ترازنامه بانکی حرف می‌زنیم، باید در دو بخش مجزا آن را بررسی کرد؛ یکی بانکداری متمرکز و دیگری بانکداری غیرمتمرکز که هنوز در ایران به‌طورقانونی آغاز نشده است، اما در هر صورت چه قانون‌گذار و چه سایر فعالان اقتصادی باید خود را آماده ترازنامه‌های غیرمتمرکز بکنند.
موضوعی که بسیار جای بحث دارد، این است که کنترل ترازنامه بانکی آیا اثربخش است یا خیر؟ و اگر اثربخشی دارد، نحوه انجام آن باید چگونه باشد که بهترین تاثیر را داشته باشد. در کنترل ترازنامه‌ها دو رویکرد وجود دارد؛ رویکرد کمی و کیفی. در رویکرد کمی آن، توازنی که باید به‌شکل مقداری در ترازنامه وجود داشته باشد را چک کنیم.
یعنی دارایی و سرمایه‌اش را چک می‌کنیم تا کسری و ناترازی آن را دریابیم. بسیاری از بانک‌های ما در حال‌ حاضر حتی در کنترل مقداری هم دچار ایراد و ناترازی هستند و این برقراری تعادل باید به‌سرعت انجام شود. در رویکرد کمی باید برنامه‌ریزی مالی هم در نظر گرفته شود.
کنترل کیفی اقلام ترازنامه بانکی زمانی اتفاق می‌افتد که بانکی در عمل تعادل دارد و به‌اصطلاح بانک ترازی است، اما در بررسی متوجه می‌شوید که بسیاری از داده‌هایی که ارائه شده، از کیفیت لازم برخوردار نیست. به‌عنوان‌مثال، دارایی‌ها زیاده‌نمایی شده است.
یکی از متعارف‌ترین اقداماتی که هنگام تجدید ارزیابی دارایی بانک‌ها اتفاق می‌افتد، اظهار کردن به افزایش سرمایه بانک‌ها است. یعنی بانک‌ها برای آنکه توان افزایش کاذب سرمایه خود را نشان دهند، دارایی خود را تجدیدارزیابی و دارایی خود را به‌شکل کاذب ارزش‌گذاری می‌کنند و به‌شکل صوری و کاذب خود را تراز نشان می‌دهند.
ابزارهای کنترلی در کشورهای توسعه‌یافته چه سازکاری دارند؟
باتوجه به توسعه زیرساخت‌های فناورانه در دنیا و کشور، ابزارهای دیگری برای کنترل ترازنامه بانک‌ها وجود دارد. اعم از کنترل‌های پیشگیرانه و کنترل‌های پیش‌نگرانه. عمده کنترل‌هایی که در کشور ما انجام می‌شود، کنترل‌های گذشته‌نگر است. یعنی بعد از اینکه اتفاقی رخ داد، شروع به بررسی و حل آن می‌کنیم. در صورتی که در کشورهای توسعه‌یافته، نهاد ناظر بانکی نگاه آینده‌نگرانه دارند، از این‌رو هم از ایجاد ناترازی پیشگیری می‌کنند و هم ابزارهای کنترلی آنها مبتنی بر آینده است. حتی در نظام حسابرسی ایران که دیوان محاسبات عملکرد دولت‌ها را بررسی می‌کند، گزارش‌هایی که منتشر می‌شود، عمدتا ناظر بر گذشته است. چنین گزارش‌هایی بی‌فایده است و تاثیری بر بهبودی وضعیت بانک ندارد. از این‌رو بهترین کاری که در این زمینه می‌توان انجام داد، رویکرد پیشگیرانه و پیش‌نگرانه است.
مورد دیگر در ترازنامه بانک‌ها، بحث انحلال بانک‌های ناتراز است. در حال ‌حاضر باوجود اقتداری که برای بانک مرکزی در راستای ادغام بانک‌ها ایجاد شده، می‌تواند به‌راحتی بانک‌ها را در بانک‌های دیگر ادغام و منحل کند. بانک‌های ناتراز مشکلات خود را به‌شدت به کلیت اقتصاد تحمیل می‌کنند و ناترازی یک بانک، اقتصاد کشور را از تعادل خارج می‌کند. از این نظر تابوی انحلال بانک‌های ناتراز باید شکسته شود. بانک مرکزی با ابزارهایی که در دست دارد، می‌تواند پیش از موعد، مانع ناترازی بانک‌ها شود.
بانک‌های ناتراز با ایجاد ناترازی در اقتصاد و از پدیده سواری مجانی استفاده می‌کنند و حکمران اقتصادی مجبور است تا جور بانک‌های ناتراز را بکشد و از محل منابع عمومی ایرادات را پوشش بدهد. از این‌رو کنترل روزآمد ترازنامه بانکی چه از منظر کمی و چه از منظر کیفی، مهم و اثربخش است.
ابزارهای کنترلی در دست سیاست‌گذار اقتصادی بسیار زیاد، اما حاشیه قدرت او اندک است. به‌زعم کارشناسان پولی و بانکی، گاه در تعریف مشکلات اقتصادی و گاه در تدبیر برای حل مشکل اقتصادی راه اشتباه رفته‌ایم. آنچه شبکه بانکی کشور را ناتراز و راه‌حل ایجاد تعادل در آن را با مشکل مواجه ساخته، عزم سیاست‌گذار برای حل ریشه‌ای بسیاری از مواضعی است که هزینه بسیاری را به‌واسطه ناترازی به دولت تحمیل کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1317468/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابومسلم فراهم به مقام قهرمانی رسید

سوریه، طعمه آمریکا؟

فردریکسن: گرینلند فروشی نیست و متعلق به شهروندان‌اش است

امارات به دنبال اداره موقت نوار غزه بعد از جنگ

آمریکا: شبه نظامیان سودان مرتکب نسل‌کشی شده‌اند

ترکیب خطرناک «پوتین» و «ترامپ» برای اروپا

19 عضو گروه تحریک طالبان پاکستان کشته شدند

نخست‌وزیر لبنان به زودی به دمشق سفر می‌کند

مشاور نتانیاهو: تداوم جنگ زیان‌های جانی سنگینی را برای ما در پی دارد

نماینده کنگره به ترامپ: ارسال پول نقد برای طالبان را متوقف کن!

اذعان مجدد وزیر جنگ پیشین اسرائیل به نسل‌کشی در غزه

ترامپ: نام خلیج مکزیک، خلیج آمریکا می‌شود

وزیر جنگ اسبق اسرائیل: جنایاتم اخلاق مدارانه بود

درخواست افزایش 35درصدی حق مسکن کارگران در شورای عالی کار

5 استان بیشترین مصرف گاز را دارند

حجم کل معاملات شمش طلا از 14 تن عبور کرد

رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس‌جمهور: اجازه ندهیم جریانات سیاسی شهدا، دفاع مقدس و انقلاب را به نفع خود مصادره کنند‌/ کشور ما اکنون در جنگ دیگری است؛جنگ اقتصادی با دشمنی بزرگ‌تر و با شدت بیشتری علیه کشور و مردم وجود دارد‌‌

میدری: وزارت رفاه به دنبال انباشت سرمایه در مناطق کشور است

روابط عمومی اتاق‌ها با هم‌افزایی به پیشبرد اهداف کمک می‌کنند | سطح ارتباطی بین اتاق‌ها و جامعه را تقویت کنیم

تخت روانچی:رهبر انقلاب هرگونه استفاده از سلاح هسته‌ای را ممنوع اعلام کردند

تحلیل فعال اقتصادی روس از سفر پزشکیان

درخواست حماس از کشورهای عربی و اتحادیه عرب درباره اسرائیل

زایمان یک زن 4 ساعت بعد از آگاهی از بارداریش

شیوع ویروس متاپنوموویروس انسانی در چین | افزایش موارد ابتلا و علائم مشابه آنفلوآنزا

آمار قربانیان زلزله چین به بیش از 120 نفر رسید

احتمال آزادی دستیار بن لادن در مذاکرات واشنگتن با طالبان

مذاکرات واشنگتن با طالبان برای آزادی دستیار «بن لادن»

در چهارچوب برجام حاضر به گفت‌وگو هستیم

رسانه آمریکایی: مذاکرات آمریکا و طالبان برای تبادل زندانیان

طرح خطرناک تجزیه سوریه به چهار رژیم متخاصم

تحریم فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان توسط آمریکا

نقش‌آفرینی امارات در اداره موقت نوار غزه

انتخاب ریاست جمهوری لبنان؛ انعطاف حزب‌الله یا انسداد جعجع؟

لحظه دست ندادن این مرد با کاملا هریس جنجال برپا کرد | دست هریس روی هوا ماند + فیلم

کنگره آمریکا به دنبال تحریم دیوان کیفری بین‌المللی

افشای شروط ایران برای آغاز مذاکرات؛ قاتل برجام دوباره به تعهداتش بازمی‌گردد؟

آمریکا فرمانده واکنش سریع سودان را تحریم کرد

آیا «مکران» می‌تواند جایگزین تهران شود؟

براندازان به دنبال نابودی زیرساخت‌های ایران

استیضاح؛ نمایشی یا ضروری؟

بازخوانی گروه‌‏های آخرالزمانی که در سال‏‌های اخیر پدیدار شدند

سناتور مرکلی: آمریکا در نابودی غزه شریک جرم است

ارتش اسراییل پایان ماموریت تیپ «کفیر» در شمال غزه را اعلام کرد

روسیه مدعی شد: کشته شدن 325 نظامی اوکراینی در کورسک

حمله شدید اللحن کانال 14 اسراییل به اردوغان

ادامه ناامنی‌ها در سوریه؛ کشته‌شدن 3 نفر در تیراندازی جاده «طرطوس»

ایرلند رسما خواستار پیوستن به شکایت آفریقای‌جنوبی علیه اسرائیل شد

دفاع تمام قد آمریکا از جنایات اسرائیل با تحریم دادگاه لاهه

سهم اندک ایران از مصرف روزانه بنزین دنیا

وزیر تعاون و رفاه اجتماعی: افزایش دستمزد باعث تورم نمی‌شود