بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - اوکراین در آستانه مراسم تحلیف دونالد ترامپ تلاش میکند تا نزدیکان رئیسجمهور آینده آمریکا از حزب جمهوریخواه را متقاعد سازد که از کییف حمایت کنند. با این حال، هنوز مشخص نیست که سیاست خارجی ترامپ چگونه خواهد بود و آیا وی حمایت آمریکا از اوکراین را حفظ خواهد کرد یا خیر. رسانههای جهانی در این خصوص چه مینویسند:
پنجشنبه آینده، 9 ژانویه، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نشستی را با متحدان اوکراین در پایگاه هوایی رامشتاین در آلمان برگزار خواهد کرد تا کمکهای نظامی را بررسی کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این نشست تنها چند روز پیش از بازگشت ترامپ به کاخ سفید برای دومین دوره ریاستجمهوری وی برگزار خواهد شد. در این نشست که بیستوپنجمین جلسه گروه تماس دفاعی اوکراین خواهد بود، آستین ریاست بحثها میان وزرای دفاع بیش از 50 کشور را برعهده خواهد داشت. آخرین نشست این گروه در ماه سپتامبر برگزار شد.
روزنامه "واشنگتن پست" نوشته است: نیروهای روسیه با سرعتی بیسابقه از آغاز درگیری در حال پیشروی در مناطق شرقی اوکراین هستند. بسیاری شک دارند که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، تا زمانی که نیروهایش ابتکار عمل را در دست دارند، به آتشبس رضایت دهد و نگرانند که ولودیمیر زلنسکی مجبور شود به امتیازات ارضی دردناکی تن دهد.
به گزارش روزنامه "تایمز "، چندین هفته است که مشاوران زلنسکی به واشنگتن سفر میکنند تا افراد نزدیک به ترامپ را متقاعد کنند. با این حال، طبق قانون لوگان، دولتهای آینده نمیتوانند سیاستی را با شرکای خارجی ایالات متحده به پیش ببرند. با این وجود، مقامات اوکراینی معتقدند که تیم جدید کاخ سفید هنوز در حال تدوین استراتژی خود است و اوکراین تلاش میکند بر این روند تأثیر بگذارد.
بیشتر بخوانید واکنش تند ایران به اظهارات گستاخانه نماینده انگلیسی درباره ترور شهید سلیمانی موافقت ترامپ با توقف استرداد شهروند ایرانی از ایتالیا درخواست جنجالی ترامپ/ کانادا به آمریکا الحاق شود اروپا احتمالا 4.5 درصد تولید ناخالص داخلی را برای دفاع هزینه کند احساس تاسف زلنسکی درباره تسلیحات هستهای
هدف دولت جدید آمریکا تنها میانجیگری برای آتشبس نیست، بلکه وادار کردن پوتین به نشستن پای میز مذاکره نیز هست. روسیه هیچ نشانهای از آمادگی برای بحث در مورد توافقات صلح، به جز مواردی که شامل تسلیم کامل اوکراین باشد، نشان نمیدهد. در این شرایط، تحریمهای آمریکا ممکن است انگیزهای برای ورود جدی روسیه به مذاکرات ایجاد کند.
"نیویورک تایمز" نیز نوشته، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا برای نخستین بار اعتراف کرد که واشنگتن از مدتها پیش از آغاز عملیات نظامی روسیه، اوکراین را مسلح میکرده و از سپتامبر 2021، واشنگتن به صورت مخفیانه مقادیر زیادی تسلیحات به کییف ارسال کرده است تا مطمئن شود اوکراین برای دفاع از خود آماده است.
به گفته بلینکن، آمریکا با «دیپلماسی استثنایی» توانست بیش از 50 کشور را در حمایت از اوکراین متحد کند. او تأکید کرد که شهروندان اوکراین باید خود درباره آیندهشان تصمیم بگیرند. وی افزود که شرایط آتشبس میتواند «اشکال مختلفی» داشته باشد. به عقیده او، این امر ممکن است با عضویت اوکراین در ناتو محقق شود یا تضمینهای امنیتی از سوی کشورهای مختلف به این کشور ارائه شود.
ونس صحبتی درباره برنامه ترامپ برای گفتوگو با پوتین نکرد
جیمز دیوید ونس، معاون منتخب رئیسجمهور آمریکا، به این پرسش پاسخی نداد که آیا دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، قصد دارد گفتوگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، انجام دهد یا خیر. ونس در پاسخ به سئوال خبرنگاری در این خصوص پس از جلسه مشترک مجلس سنا و مجلس نمایندگان کنگره آمریکا، فقط گفت: «آرام باشید، دوستان.»
پیشتر در همان روز، کنگره آمریکا به طور رسمی دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، را به عنوان برنده شصتمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد. پیروزی نامزد جمهوریخواه بدون هیچگونه اعتراض رسمی تأیید شد.
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در گفتوگو با روزنامهنگار آمریکایی، لکسی فریدمن، اعلام کرد که آماده است مذاکراتی را با ایالات متحده و کشورهای اروپایی برای حلوفصل مناقشه انجام دهد.
درخواست روسیه برای واکنش به حملات اوکراین به تأسیسات هستهای
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، در بیانیهای که در وبسایت این وزارتخانه منتشر شد، تاکید کرد که جامعه بینالمللی باید فوراً به حملات مداوم اوکراین به تأسیسات هستهای روسیه واکنش نشان دهد.
زاخارووا گفت: «روسیه از جامعه بینالمللی میخواهد که فوراً و به جدیترین شکل ممکن به حملات مداوم رژیم کییف به زیرساختهای هستهای و انرژی روسیه واکنش نشان دهد و کییف را وادار کند که از بازی با جان مردم در اروپا و سایر قارهها دست بردارد.»
وی یادآور شد که روز گذشته، 5 ژانویه، نیروهای مسلح اوکراین تلاش کردند با استفاده از پهپاد، نیروگاه هستهای زاپروژیا و شهر انرگودار در مجاورت این تاسیسات که محل زندگی کارکنان این نیروگاه و خانوادههایشان است، را هدف قرار دهند. این حمله دفع شد و هیچ خسارت یا تلفات جانی به همراه نداشت.
زاخارووا تأکید کرد که مقامات کییف، که بهطور مداوم با شکست مواجه میشوند، با شکستهای پی در پی در جبهه نبرد، دست به چنین اقدامات خودسرانهای میزند. وی افزود که این اقدامات تا زمانی که جامعه بینالمللی با قاطعیت، صراحت و بدون ابهام آنها را محکوم نکند، ادامه خواهند داشت. این دیپلمات یادآور شد که رهبری اوکراین بهطور مداوم قوانین ایمنی هستهای و حقوق بینالملل را نادیده میگیرد و حملات به تأسیسات هستهای روسیه را ادامه میدهد، اقداماتی که نه قابل بخشش و نه توجیهپذیر هستند.
وی همچنین به حملهای اشاره کرد که پیشتر به کاروان کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) صورت گرفته بود و افزود که اوکراین حتی به خطر جانی کارشناسان این آژانس توجه نکرده است. زاخارووا تأکید کرد که آژانس باید این اقدامات را صریحاً محکوم کرده و به اوکراین اعلام کند که حمله به نیروگاه زاپروژیا یا هر تأسیسات هستهای دیگر روسیه غیرقابل قبول است.
ماکرون: اوکراین باید مسائل سرزمینی را بر اساس واقعیت بررسی کند
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، اعلام کرد که اوکراین باید در بررسی مسائل سرزمینی، به واقعیتهای موجود تکیه کند. وی این سخنان را در کنفرانس سفیران فرانسه در پاریس بیان کرد. ماکرون گفت: «اوکراینیها باید در خصوص مسائل سرزمینی به شکلی واقعگرایانه گفتگو کنند.»
رئیسجمهور فرانسه تأکید کرد که مسلماً حلوفصل مناقشه «سریع و آسان نخواهد بود» و افزود که اروپا باید به کییف تضمینهای امنیتی لازم را ارائه دهد.
پیشتر، در اوایل ژانویه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرده بود که اوکراین احتمالاً نمیتواند مناطقی را که طبق نتایج همهپرسی به خاک روسیه الحاق شدهاند، بازپس گیرد. به گفته وی، کییف مجبور خواهد شد به سازشی که به نفعش نیست، تن دهد.
مقام نظامی آمریکایی: روسیه در مذاکرات صلح برتری کلیدی دارد
دنیل دیویس، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا ابراز عقیده کرده است که روسیه در مذاکرات مربوط به اوکراین یک مزیت کلیدی دارد.
وی در مصاحبهای یادآور شد که نیروهای مسلح روسیه این قدرت را دارند که از طریق نظامی به تمامی اهداف خود دست یابند و افزود: «حقیقت تلخ این است که اهمیتی ندارد چه کسی، از جمله دونالد ترامپ، در مذاکرات شرکت کند، زیرا پوتین [رئیسجمهور روسیه] در این فرآیند برتری کلیدی داشته و نیروهایش در جبهه نبرد در حال پیشروی هستند.»
دیویس پیش از این و در ماه اکتبر نیز طرح پیروزی پیشنهادی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین را «متناقض و بیمعنا» توصیف کرده و گفته بود که زلنسکی در استفاده از اصطلاحات دچار سردرگمی شده و نمیتواند تفاوت بین مذاکره و راهحل نظامی را تشخیص دهد.
دیپلمات انگلیسی: جنگ اقتصادی غرب علیه روسیه بینتیجه بوده است
"یان پراود" دیپلمات بریتانیایی در مقالهای برای مجله Responsible Statecraft که روز دوشنبه منتشر شد، به این نکته اشاره میکند که جنگ اقتصادی که کشورهای غربی از مدتها قبل علیه روسیه آغاز کردهاند، به هیچ نتیجه قابلتوجهی نرسیده است.
پراود در این مقاله نوشت که تلاشها برای تأثیرگذاری بر تصمیمات مسکو از طریق تحریمها، از 11 سال پیش توسط واشنگتن آغاز شده، اما این تلاشها هیچگاه به موفقیت برای غرب منجر نشدهاند. وی گفت: «ما باید این سؤال را مطرح کنیم که چگونه میتوان این [جنگ اقتصادی] را به پایان رساند، بهجای اینکه همان ایدههای قدیمی را ارائه دهیم که بدون شک، تنها به طولانی شدن آن منجر خواهند شد.»
این دیپلمات بریتانیایی همچنین تأکید کرد که طراحی روشهای جدید برای تأثیرگذاری بر اقتصاد روسیه به همان اندازه بیمعنی است که ادامه اعمال تحریمهای جدید، زیرا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بارها نشان داده که تصمیماتش به محدودیتهای اعمالشده از سوی غرب علیه کشورش وابسته نیست.
روز گذشته همچنین گزارش شد که دولت جو بایدن، رئیسجمهور فعلی آمریکا، قصد دارد تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعمال کند. در اواخر دسامبر هم خبرگزاری بلومبرگ به نقل از منابع خود فاش کرده بود که دولت بایدن برنامههایی برای تشدید تحریمها علیه صادرات نفت روسیه دارد.
تکذیب ادعای عذرخواهی لوکاشنکو از زلنسکی در روزهای نخست جنگ
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس، در روزهای نخست آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه از ولودیمیر زلنسکی، رهبر اوکراین، عذرخواهی نکرده است. این موضوع را ناتالیا ایسمنت، سخنگوی رئیسجمهور بلاروس، اعلام کرد. وی در گفتگو با خبرنگاران در این بار گفت: «رئیسجمهور بلاروس هیچ عذرخواهی از زلنسکی نکرده است، به این دلیل ساده که ما دلیلی برای عذرخواهی نداشته و نداریم..»
ایسمنت این اظهارات را در واکنش به گفتههای زلنسکی در مصاحبه با روزنامهنگار آمریکایی، لکسی فریدمن، مطرح کرد. زلنسکی ادعا کرده بود که لوکاشنکو گویا در یک گفتگوی تلفنی با وی از نقش خود در اقدام نظامی روسیه تبری جسته است. سخنگوی لوکاشنکو توضیح داد که دولت اوکراین اولین طرفی بود که تحریمهایی علیه مینسک اعمال کرد و در این زمینه حتی «از آمریکا و تمامی غرب هم جلوتر حرکت کرد.»
وی افزود که گفتگو بین دو رئیسجمهور تنها به دلیل واکنش احساسی نیکولای، پسر کوچک رئیسجمهور بلاروس به آغاز جنگ صورت گرفت و طی آن، لوکاشنکو از زلنسکی خواسته بود که پای میز مذاکره بنشیند.
زلنسکی در همان مصاحبه همچنین گفت که به دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، پیشنهاد داده تا 300 میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده روسیه را برای خرید تسلیحات به کییف بفروشد. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در واکنش به این سخنان اعلام کرد که این اظهارات زلنسکی تأیید کننده روابط فاسد عمیق او با کشورهای غربی است. وی یادآور شد که پیشنهادهای رشوه از سوی زلنسکی به مقامات اروپایی قبلاً نیز فاش شده بود.
دولت آلمان امکان سفر شولتس به مسکو تا 23 فوریه را رد کرد
دولت آلمان اعلام کرد که اولاف شولتس، صدراعظم این کشور، تا پیش از انتخابات زودهنگام آلمان که برای 23 فوریه برنامهریزی شده است، به مسکو سفر نخواهد کرد. این موضوع را روز دوشنبه استفن هبشتریت، سخنگوی دولت در یک نشست خبری بیان کرده و یادآور شدکه رودریک کیزهوتر، نماینده پارلمان آلمان از حزب مخالف اتحادیه دموکراتمسیحی، تاکنون دوبار تلاش کرده تا شایعات نادرستی درباره سفر شولتس به مسکو منتشر کند.
یک روز قبل کیزهوتر گفته بود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، ممکن است پیش از انتخابات زودهنگام بوندستاگ در 23 فوریه با اولاف شولتس دیدار کند. او همچنین اشاره کرد که دیداری میان رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، و رهبر روسیه نیز ممکن است برگزار شود و تاریخ این دیدار برای ماه مارس پیشبینی شده است.
نیروهای مسلح روسیه شهر کوراخووا را تصرف کردند
وزارت دفاع روسیه روز دوشنبه گزارش داد که نیروهای نظامی این کشور بهطور کامل شهر کوراخووا، که بزرگترین منطقه مسکونی در جنوب غربی سرزمین دونباس است، را تحت کنترل خود درآوردند.
طبق اطلاعات وزارت دفاع روسیه، در جریان آزادسازی این شهر، ارتش اوکراین بیش از 80 درصد نیروهای انسانی خود (بیش از 12 هزار نفر) و حدود 3 هزار واحد تسلیحات و تجهیزات نظامی، از جمله 40 تانک و خودروهای زرهی جنگی، را از دست داده است. همچنین، اشاره شده که این شهر در طول 10 سال گذشته به یک منطقه مستحکم نظامی با شبکهای پیشرفته از مواضع دفاعی و تأسیسات زیرزمینی تبدیل شده بود.
آندری بلویوسوف، وزیر دفاع روسیه، شب گذشته در پیام تبریکی که در کانال تلگرام وزارت دفاع منتشر شد، از نیروهای نظامی روسیه به دلیل شجاعت و قهرمانیشان در تصرف شهر کوراخووا قدردانی کرده و یادآور شد که این رویداد «در تاریخ حماسههای نظامی ثبت خواهد شد.»
کنترل چند منطقه مسکونی دیگر اوکراین بدست روسها افتاد
وزارت دفاع روسیه پیش از این نیز روز گذشته اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور منطقه مسکونی "داچنسکویه" در جمهوری مردمی دونتسک را به تصرف خود درآوردند. طبق این گزارش، نیروهای روسیه به نیروهای انسانی و تجهیزات طرف اوکراینی در مناطق مجاور نیز آسیبهای قابلتوجهی وارد کردند. علاوه بر این، 14 حمله متقابل نیروهای اوکراینی دفع شد.
بر اساس اطلاعات ارائه شده، تلفات ارتش اوکراین در این محور شامل حدود 500 نیروی نظامی، چهار تانک، سه خودروی جنگی پیادهنظام و تجهیزات دیگر بوده است.
در روز 4 ژانویه نیز گزارش شد که نیروهای روسیه منطقه مسکونی "نادیا" در جمهوری مردمی لوهانسک را تحت کنترل خود درآوردند. در این عملیات همچنین تسلیحات سنگین ارتش اوکراین و یک انبار مهمات تخریب شد.
منبع : تسنیم
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1318893/