ایرانیان جهان

آخرين مطالب

طالبان به قوانین بین‌المللی پایبند نیست افغانستان

طالبان به قوانین بین‌المللی پایبند نیست
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: کمبود آب از این ظرفیت بالقوه برخوردار است که به نقطه عطف درگیری در منطقه تبدیل شود، زیرا افغانستان و همسایگان آن کشور برای دسترسی به منابع محدود آب با یکدیگر رقابت می‌کنند. در این میان، طالبان یک رژیم معمولی نیست که به قوانین بین‌المللی پایبند باشد و رهبران منطقه باید رویکردی عملگرایانه در قبال آن اتخاذ کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اندیشکده استرالیایی "انستیتو لووی" با انتشار گزارشی درباره نقش طالبان در دامن زدن به تنش بر سر آب، از احتمال دامنه دار شدن درگیری تحت تاثیر این عامل در آسیای مرکزی خبر داده است.
این اندیشکده می‌نویسد: "طالبان از زمان تصرف افغانستان در آگوست 2021 با تشدید تنش‌ها با کشور‌های همسایه آن کشور به ویژه بر سر مسائل مرتبط با آب و امنیت منطقه‌ای مواجه بوده است. درگیری‌های مرگبار رژیم طالبان با ایران بر سر حقابه و حملات طالبان به پاکستان، چالش‌هایی را از سوی افغانستان برای ثبات منطقه ایجاد می‌کند. در این میان، تاجیکستان حضور نظامی خود را در امتداد مرزهایش با افغانستان تقویت کرده و مانور‌های مشترکی را با روسیه انجام داده است. چین که مرز کوچکی با افغانستان دارد، از سال 2021 به این سو، چندین مانور نظامی مرزی را انجام داده است. این اقدامات شامل مانور‌های مشترک آن کشور با تاجیکستان و ایجاد یک پایگاه نظامی در نزدیکی مرز افغانستان و تاجیکستان بوده‌اند. "
به نوشته اندیشکده انستیتو لووی "ازبکستان و ترکمنستان نیز همانند دیگر همسایگان افغانستان حضور نظامی خود را در مرز‌های مشترکشان با آن کشور افزایش داده‌اند. ازبکستان در مانور‌های مشترک ضد تروریسم با روسیه شرکت داشته که نشان دهنده نگرانی فزاینده در مورد بی ثباتی افغانستان است. این اقدامات بازتاب دهنده نگرانی کشور‌های آسیای مرکزی در مورد خطرات ناشی از سرایت بی ثباتی به قلمرو آنان است. هرگونه تشدید بیش‌تر تنش و منازعه در منطقه‌ای که از پیش متشنج بوده می‌تواند آتش درگیری گسترده تری را شعله ورتر سازد. اهمیت عامل غیرقابل پیش بینی بودن رژیم طالبان همراه با بحران‌های داخلی افغانستان وضعیت شکنندگی منطقه را تشدید می‌کند".

ایرانیان جهان

این اندیشکده استرالیایی با اشاره به اینکه کمبود آب از ظرفیت بالقوه تبدیل شدن به نقطه عطف درگیری در منطقه برخوردار است می‌نویسد: "دلیل این وضعیت آن است که افغانستان و همسایگانش برای دسترسی به منابع محدود آب با یکدیگر رقابت می‌کنند. سالهاست که خشکسالی، سیل و نوسانات شدید دما افغانستان را گرفتار کرده است. چنین بلایایی همراه با تغییرات آب و هوایی بدتر می‌شود. طالبان در تلاش برای کاهش خسارات ناشی از تغییرات آب و هوایی چندین پروژه زیربنایی کلیدی از جمله کانال قوش تپه در شمال افغانستان را با هدف رسیدگی به بحران آب در آن کشور از سر گرفته است. همچنین، امنیت آب برای ازبکستان و ترکمنستان نیز مسئله‌ای حیاتی است. ازبکستان به دلیل تغییرات آب و هوایی، با کاهش سطح رودخانه‌ها و کاهش بارندگی، با کمبود شدید آب دست و پنجه نرم می‌کند. مصرف سرانه آب آن کشور در فاصله سال‌های 2008 تا 2022 به میزان 60 درصد کاهش یافته است. "
همسایگان شمالی افغانستان، نگران امنیت آب هستند
در ادامه این گزارش آمده است: "رودخانه آمودریا (جیحون) منبع آب حیاتی برای افغانستان و همسایگان شمالی آن کشور است. پیش از ظهور طالبان، کشور‌هایی مانند ازبکستان و ترکمنستان کمتر نگران پروژه‌هایی مانند کانال قوش تپه بودند، زیرا عملیاتی شدن آن پروژه‌ها به دلیل حملات شورشیان طالبان به تعویق افتاده بود. با این وجود، وضعیت اکنون به طرز چشمگیری تغییر کرده است. همسایگان شمالی افغانستان به طور فزاینده‌ای نگران امنیت آب، به ویژه جریان آمودریا به قلمرو خود هستند. رهبری طالبان، بر خلاف رژیم‌های سیاسی متعارف، توسط ایدئولوژی هدایت می‌شود. بسیاری از اعضای آن حکومت متشکل از افراد مذهبی هستند که باوری به راه حل‌های انسان ساخته و زمینی برای مشکلات دنیوی ندارند. علاوه بر آن، همراه با بی‌توجهی طالبان به هنجار‌های بین‌المللی، تلاش‌ها برای حل و فصل اختلافات مربوط به آب را از طریق دیپلماتیک پیچیده شده است. "عبداللطیف منصور" یک فرمانده سابق نظامی طالبان که در حال حاضر تحت تحریم‌های سازمان ملل قرار دارد اکنون سرپرستی وزارت انرژی و آب افغانستان را بر عهده گرفته است که نشان دهنده رویکرد غیر معمول رژیم طالبان در مقایسه با سایر رژیم‌های سیاسی نسبت به امر حکمرانی است. "
اندیشکده انستیتو لووی در ادامه گزارش خود آورده است: "افغانستان در زمره کشور‌هایی است که بیشترین آسیب پذیری را در برابر تغییرات آب و هوایی دارد: ششمین کشور از نظر خطر مواجهه با بحران و دوازدهمین کشور از بین کشور‌هایی با بیش‌ترین خطر مواجهه با تغییرات آب و هوایی. افغانستان در فاصله سال‌های 2012 تا 2023 میلادی شاهد کاهش 12 درصدی بارندگی بود و بارش برف در آن کشور در فاصله سال‌های 2014 تا 2020 به میزان 19 درصد کاهش یافت و مناطق شمالی افغانستان بیش‌ترین آسیب را از این تغییرات متحمل شدند. طالبان مصمم است که حقابه افغانستان به ویژه از آمودریا را تامین کند. افغانستان 30 درصد از جریان رودخانه را به خود اختصاص داده است، در حالی که ازبکستان 6 درصد و ترکمنستان 1 درصد سهم دارند. با این وجود، افغانستان تنها 2 درصد از کل دِبی رودخانه را مصرف می‌کند، در حالی که این میزان برای ازبکستان 48.2 درصد و برای ترکمنستان 35.8 درصد است. انتظار می‌رود کانال قوش تپه میزان آب جریان پایین دست را تا 15 درصد کاهش دهد و باعث تشدید نگرانی در میان مقام‌های کشور‌های پایین دست در مورد منابع آب در آینده شود".
این اندیشکده با ارائه پیشنهاد به کشور‌های همسایه افغانستان در مورد رویکردی که می‌توانند در قبال طالبان در پیش گیرند می‌نویسد: "در واکنش به این نگرانی‌ها دولت ازبکستان رویکردی دیپلماتیک در پیش گرفته است و مقام‌هایی را به کابل فرستاده تا کمک‌هایی را به طالبان ارائه دهند. این نشان می‌دهد که ازبکستان از ظرفیت بالقوه حل مسالمت آمیز این موضوع از طریق مذاکره به رسمیت می‌شناسد. ترکمنستان علیرغم اتکای شدید به آمودریا، که آب 80 درصد جمعیت آن کشور را از طریق کانال قره کوم تامین می‌کند، هنوز اقدام قابل توجهی انجام نداده است. یکی از راه حل‌های بالقوه برای حل این بحران، استفاده از اهرم وابستگی انرژی افغانستان به همسایگانش است. افغانستان برای تامین 73 درصد انرژی خود به ازبکستان و ترکمنستان متکی است که ازبکستان 57 درصد و ترکمنستان 17 درصد انرژی آن کشور را تامین می‌کنند. آن کشور‌ها می‌توانند از منابع انرژی خود به عنوان اهرمی برای چانه زنی در مذاکرات با طالبان استفاده کنند و رژیم طالبان را تشویق کنند تا در گفتگو‌های دیپلماتیک بر سر حقابه شرکت کند. "
ضرورت همکاری منطقه‌ای برای جلوگیری از تبدیل بحران آب به درگیری نظامی
این اندیشکده استرالیایی در پایان گزارش خود همکاری منطقه‌ای برای جلوگیری از تبدیل بحران آب به درگیری نظامی را امری ضروری برمی‌شمارد و می‌افزاید: "جامعه بین المللی نمی‌تواند حقابه افغانستان را نادیده بگیرد، اما مهم است که تاثیرات منفی زیست محیطی ناشی از پروژه‌هایی مانند کانال قوش تپه به حداقل ممکن کاهش یابند. آسیای مرکزی در حال حاضر تحت فشار تغییرات آب و هوایی قرار دارد و تنش‌های مرتبط با آب می‌تواند باعث ناآرامی و درگیری شود. طالبان یک رژیم معمولی نیست که به قوانین بین‌المللی پایبند باشد. از همین رو، رهبران منطقه باید رویکردی عملگرایانه در قبال آن رژیم و مشکلات شان با آن اتخاذ کنند. درگیری مرگبار بین ایران و افغانستان بر سر حقابه در ماه مه 2023 هشداری است مبنی بر آن که اوضاع ناآرام است. مذاکره تنها راه مناسب برای اجتناب از تشدید بیش‌تر نزاع و راهی برای تضمین ثبات منطقه است".
منبع: اقتصاد24

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1324453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقامات آلمانی: تلاش برای دور زدن تحریم‌ها

نفتکش روسی در آب‌های آلمان گیر افتاد

کشورهای اروپایی برای جنگی فاجعه بار آماده می‌شوند

حمله نماینده نزدیک به جبهه پایداری به دولت در آستانه مذاکرات ایران و اروپا/ قطعا بی ثمر است/ از یک سوراخ چند بار باید گزیده شویم؟

تلاش فیلیپین برای حفظ موقعیت خود در دریای جنوبی چین

چین دومین دارنده ذخایر لیتیوم جهان

افزایش 90 درصدی صادرات سنگ آهن اوکراین

«توسعه انرژی تجدیدپذیر» زمینه خوبی برای همکاری ایران و چین است

چین از ربات انسان نمای پیشرفت‌ی D9 رونمایی کرد

طالبان؛ پیوند کلیه را ممنوع کرد

ماجرای صادرات مفت سیمان به افغانستان برای سدسازی علیه ایران چیست؟

آمریکا با تمام امکانات در مقابله با آتش‌سوزی درمانده است

موج ناامیدی کاربران آمریکایی «ایکس» از ناکارآمدی مسئولان؛ در جهنم لس‌آنجلس تنها ماندیم!

جزئیات جدید از آتش‌سوزی لس آنجلس/ 16 نفر کشته و 13 نفر مفقود

آتش در خرمن شهر فرشتگان | از واکنش ترامپ و بایدن تا بی خانمانی هالیوودی‌ها

بایدن از تصمیم حذف راستی‌آزمایی زاکربرگ عصبانی شد!

اعلام آمادگی سوئیس برای میزبانی از دیدار پوتین و ترامپ

کناره گیری بازپرس ویژه وزارت دادگستری آمریکا

همش مال ما!

پشت‌پرده اقدام غیرخلاقی روزنامه نزدیک به سپاه درباره آتش لس‌آنجلس/ صداوسیما به دنبال چیست؟

پشت‌پرده اقدام غیراخلاقی روزنامه نزدیک به سپاه درباره آتش لس‌آنجلس/ صداوسیما به دنبال چیست؟

بررسی پدیده سفر بلاگر‌های ایرانی به آمریکا: تسهیل یا تغییر تصویر آمریکا

زندانیان ندامتگاه کالیفرنیا برای خاموش کردن آتش اعزام شدند

اختلاف تندروهای چپ با کروبی/ تهدید قذافی در لبنان بر سر امام موسی صدر

100 فرمان اجرایی دونالد ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید

پای اسرییل هم به آتش سوزی لس آنجلس باز شد

سرمقاله ابتکار/ تحرکات مشکوک برای تغییر در برخی کشورهای منطقه

آیا واشنگتن از دولت جدید سوریه حمایت خواهد کرد؟

کاهش قابل توجه درخواست‌های پناهندگی در اتحادیه اروپا

تصاویری از حمله غافلگیرکننده رزمندگان مقاومت به نظامیان صهیونیست

نشست ریاض درباره سوریه آغاز شد

5000 شهید و مفقود در طول 100 روز عملیات ارتش رژیم صهیونیستی در شمال غزه

دلیل عدم ترخیص اتوبوس‌های شهرداری از زبان مسئول گمرک

اعلام آخرین قیمت گوشت گوسفند و گوساله

تکذیب خارج شدن سرمایه‌گذار هایپراستار از ایران

تاکید آیت الله اعرافی بر تقویت تبادلات علمی حوزه قم و نجف

قیس الخزعلی: عراق در خط مقدم حمایت از فلسطین و محور مقاومت قرار دارد

ایجاد بندر خشک برای حمل‌ونقل جاده‌ای در خراسان‌جنوبی

حضور‌ چشمگیر فعالان اقتصادی و مدیران شرکت‌های بزرگ تولیدی در غرفه اکسین در نمایشگاه ملی فولاد ایران در برج میلاد

ایالات متحده یک منطقه حیاتی را در سایه بریکس از دست خواهد داد

نشنال اینترست: چین جایگزین آمریکا شده است

واکنش ترامپ به استعفای بازپرس ویژه: «او ننگ است»

میلیارد‌ها دلار نقاشی دود شد/ جزئیاتی تکان‌دهنده از خسارت آتش‌سوزی آمریکا به آثار هنری

سرمقاله وطن امروز/ تعطیلی‌های مکرر و چالش مدیریت انرژی

روسیه کنترل 2 شهرک دیگر شرق اوکراین را به دست گرفت

تظاهرات کادر پزشکی آمریکا در دفاع از مردم غزه

توان مخفی موشکی مقاومت فلسطین از چه منبعی تامین می‌شود؟

آغاز دور دوم انتخابات در کرواسی؛ پیشتازی رئیس‌جمهوری کنونی در نظرسنجی‌ها

روسیه بر دو روستای دیگر اوکراین مسلط شد

قیمت محصولات ایران خودرو منتشر شد