ایرانیان جهان

آخرين مطالب

لس آنجلس، شهری در جوار اقیانوس آرام ایالات متحده آمریکا

لس آنجلس، شهری در جوار اقیانوس آرام
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش صدای حوزه، به بهانه آتش سوزی های گسترده در شهر لس آنجلس در ایالت کالیفرنیای آمریکا، به بررسی موقعیت این شهر پرداخته شده است که در ادامه مطالعه می نمایید:
لس آنجلس شهر فرشتگان لس آنجلس، در مدار 34 درجه‌ی جغرافیایی قرار گرفته است؛ یعنی موقعیتی شبیه شوش و شوشتر در ایران، بغداد در عراق و دمشق در سوریه.
این منطقه پیش‌تر «دره‌ی دود» نام داشت و یک روستای سرخ‌پوستی بود. بعد از آن‌که به دست اسپانیایی‌ها افتاد، آجر به آجر روی هم گذاشته شد تا شهری اتوپیایی به‌نام لس‌آنجلس ساخته شود و چشم مردم جهان را به خود خیره کند.
لس آنجلس یا شهر فرشتگان، صبح‌ها با اقیانوس آرام (Pacific Ocean) دست به دست هم می‌رساند و شب‌ها در سایه‌ی کوه‌های سانتا مونیکا (Santa Monica Mountains) و دره‌ی سن گابریل (San Gabriel Valley) به خواب می‌رود. بعید است که امروز از مردمان سرخ‌پوست بومی «تونگوا» که در سال 1542 میلادی توسط دریانوردان اهل اسپانیا سلاخی شدند، صدایی باقی مانده باشد. آن‌ها کشته شدند تا لس‌آنجلس جایی شود که چشم‌های مردم جهان همیشه به آن خیره بمانند: ستاره‌های سینمایی در هالیوود آن جمع شوند؛ سکانس‌های نامدارترین فیلم‌ها در استودیوهای قرن بیستم در کنار هم قرار بگیرند؛ آرزوی کودکان سرتاسر جهان بازدید از #والت_دیزنی این شهر باشد؛ پیشرفته‌ترین موتورهای جت در آن ساخته شوند؛ حتی شاتل‌های فضایی نیز در بازگشت به زمین در آن فرود آیند. آیا این همه کم بود که امروز آتشی به این فهرست اضافه شد تا همه‌ی این خیره‌کننده‌ها را در شعله‌های خود فرو برد؟!
رشد و توسعه‌ی لس‌آنجلس از نظر زمانی، با کشف اولین چاه‌های نفت در سال 1890 میلادی به این سو آغاز شد. تا قبل از این‌که آتش، اقتصاد این شهر را دود کند و به هوا بفرستند، تولید ناخالص شهری لس‌آنجلس در سال بیش از یک تریلیون دلار بود. اما چه می‌شود کرد؛ نفت ماده‌ای آتش‌زاست؛ نفت می‌سوزد و می‌سوزاند؛ گاهی سرنوشت یک ملت را و گاهی دار و ندار سومین شهر با بالاترین تولید ناخالص شهری جهان را.
بورلی‌هیلز (Beverly Hills)، یکی از اشرافی‌ترین و گران‌قیمت‌ترین شهرهای امریکا در جوار لس‌آنجلس ساخته شده است. این شهر الهام‌بخش که در دهه‌های گذشته متمولان ایرانی کوشیدند تا شبیه آن را در شمال تهران نیز بسازند، محل زندگی ایرانیان ثروتمندی است که غالبا یهودی هستند. جمشید دلشاد، یکی از یهودیان ایرانی‌الاصل ساکن این شهر، چندین سال شهردار بورلی‌هیلز بود. اکنون این شهرک نیز طعمه‌ی آتش شده است.
نفت، شهر، فرشته نیمه‌ی نخست قرن شانزدهم، قرن توسعه‌ی #استعمار در سواحل غربی قاره‌ی آمریکاست. در سال 1542میلادی، «خوان رودریگز کابریلو» که یک اسکادران رزمی دریایی متعلق به پادشاهی اسپانیا را رهبری می‌کرد، کشتی خود را به سواحل لس آنجلس رساند و مدعی شد که این خاک به کشور متبوع او تعلق دارد. وی با بومیان این منطقه که «تونگوا» نام داشتند، درگیر شد.
ما از سرنوشت قبائل تونگویی که در این منطقه در بیش از 100 روستا زندگی می‌کردند، پس از ورود اسپانیایی‌ها خبر نداریم. اسپانیایی‌ها بخشی از این مردم را «گابریلینو» و گروهی دیگر را «فرناندینو» نامیدند. این نام‌ها همان عناوین عملیات‌های تبشیری میسیونرهایی بود که نیروهای نظامی را در اکتشافات دریایی فراقاره‌ای همراهی می‌کردند. این دو عنوان، اکنون نام دو دره‌ی سرسیز در لس آنجلس است که البته این روزها با آتش دست‌وپنجه نرم می‌کند.
ملاحان اسپانیایی، به‌تدریج سرزمین‌های تازه کشف‌شده‌ی غرب قاره‌ی امریکا را به یک سرزمین یک‌پارچه تبدیل کردند و آن را «اسپانیای نو» (New Spain) نامیدند. پادشاهی اسپانیای نو از سال 1519 تا 1821 میلادی، نگینی درخشان پاسیفیک یا اقیانوس آرام بود. اسپانیای نوی آن‌روز، شامل مکزیک و بخش‌هایی از کالیفرنیا امروز می‌شد. استقلال مکزیک از امریکا در سال 1821 میلادی به تاریخ این واحد سیاسی پایان بخشید.
منطقه‌ی کالیفرنیا و ازجمله لس‌آنجلس، سالیان متمادی موضوع منزاعه‌ی نظامی مکزیک تازه‌استقلال‌یافته با آمریکا بود. این کشمکش در نهایت به نفع آمریکا به اتمام رسید و ایالت کالیفرنیا در سال 1848میلادی به‌موجب «معاهده‌ی گوادلوپ هیدالگو» (Guadalupe Hidalgo) به ایالات متحده ضمیمه گردید. این اتفاق درآن‌سوی اقیانوس‌ها برای ما ایرانیان در حالی رقم می‌خورد که از زمان انعقاد معاهده‌ی ترکمنچای 20 سال سپری شده بود. توجه به این هم‌زمانی‌ها نشان می‌دهد که چگونه کره‌ی خاکی در آن دوره دست‌خوش تغییر چهره بوده و میان فاتحان دست به دست می‌شده است.
گذشت زمان پرده از این راز برداشت که نفت چه نقشی در این کشمکش‌های مرزی میان مکزیک و امریکا داشته است. سال 1892میلادی نفت کالیفرنیا، مهم‌ترین دارایی مورد طمع در این منطقه بود. استخراج نفت به سرعت پیگیری شد و کار را به جایی رساند که کالیفرنیا در سال 1923 یک چهارم تولید نفت جهان را به خود اختصاص داد و به بزرگترین تولیدکننده‌ی نفت ایالات متحده تبدیل گردید.
اهمیت استراتژیک سواحل لس‌آنجلس موجب شد که این شهر به یکی از معابر و مقاصد و ایستگاه‌های کریدور ریلی ایالات متحده امریکا نیز تبدیل شود. خط ریلی راه‌آهن میان‌قاره‌ای، که از بندر نیواورلئان واقع در جنوب شرق امریکا آغاز می‌شد، در سال 1876 به لس‌آنجلس در جنوب غرب این کشور رسید. جابه‌جایی کالا با این خط ریلی باعث شد که دیگر نیازی به دورزدن کشتی‌ها در جنوب امریکا نباشد؛ کاری که اینک کانال پاناما آن را تسهیل نموده است.
چهره‌ی پنهان شهر فرشتگان؛ کارخانه‌های نظامی در پوستین هالیوود منطقه‌ی هالیوود از سال 1910 به شهر لس‌آنجلس پیوست. 10 شرکت فیلم‌سازی بزرگ در آن زمان در این شهر سینمایی فعالیت خود را آغاز کردند. این ده شرکت تا سال 1921 میلادی قریب به 80 درصد فعالیت سینمایی جهان را به خود اختصاص می‌دادند. لس آنجلس یا «شهر فرشتگان» اکنون با داشتن هالیوود، پذیرای زیباترین زنان از سرتاسر دنیا شده بود که هر کدام‌شان برای پیداکردن نقش و اجرای بازی در یکی از فیلم‌های کارگردانان آمریکایی گوی سبقت را از یک‌دیگر می‌ربودند. همین هالیوود و صنایع پیرامونی آن بود که عامل مصونیت‌بخش ایالت کالیفرنیا در ماجرای رکود بزرگ شد و از این ایالت را از ورشکستی نجات داد.
شاید باور این نکته سخت باشد که لس‌آنجلس یکی از مهم‌ترین شهرهای نظامی ایالات متحده است. اجازه بدهید بگویم که فعالیت‌های نظامی این شهر در پشت حجاب هالیوود پنهان شده‌اند. شرکت هواپیماسازی داگلاس (Douglas Aircraft Company)، هواپیمای هیوز (Hughes Aircraft)، لاکهید (Lockheed)، هوانوردی آمریکای شمالی (North American Aviation)، شرکت نورث روپ (Northrop Corporation) و شرکت ولتی (Vultee) نمونه‌‎هایی از صدها شرکت و مجموعه‌ی نظامی هستند که در لس‌آنجلس فعالیت دارند. همین شرکت‌ها و مجموعه‌های هواپیماسازی و کشتی‌سازی لس‌آنجلسی بودند که در اثنای #جنگ_جهانی به آتش‌ها و خونریزی‌های بزرگ دامن زدند که روی هزاران جنگ خانمان برانداز تاریخ را تا به امروز سفید کرده است.
وقتی هواپیمای برادران ویلبر رایت در سال 1903 میلادی به پرواز درآمد، تولید هواپیمای برادران رایت در لس‌آنجلس سر به فلک کشید. ویلیان نادسن، مشاور دفاع ملی ایالات متحده در جنگ جهانی دوم گفت:
«امریکا در جنگ جهانی دوم پیروز شد، چون ما دشمن را در بهمنی از تولید خفه کردیم؛ چیزی که هرگز کسی مشابه آن را ندیده بود و حتی در رویای ممکن هم نمی‌توانست تخیل کند».
چه کسی می‌داند، شاید آتش امروز، بازگشت همان آتش‌هایی است که روزگاری نه چندان دور از این ساحل تغدیه می‌شدند. یکی دیگر از چهره‌ی پنهان لس‌آنجلس، تنش‌های قومیتی و نژادی است؛ شورش واتس (Watts riots) در سال 1965 تنها یک نمونه از این تنش‌هاست. چه کسی می‌داند شاید روزی نه‌چندان دور، به قاعده‌ی اثر پروانه‌ای فتنه‌انگیزی‌های امریکا در سرتاسر جهان باز هم از این منطقه به کانون اصلی خود برگردد. همسایگی با مکزیک آن هم در دوره‌ی دیوانه‌ای به‌نام ترامپ این بازگشت را قابل انتظار می‌کند.
این نکته را نیز به دانستنی‌های خود درباره‌ی شهر فرشتگان اضافه کنید که اینترنت نیز متولد لس‌آنجلس است. «شبکه آژانس پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته» موسوم به آرپا (ARPANET) در سال 1969 میلادی، نخستین بسته‌ی اطلاعاتی را از دانشگاه ایالتی لس‌آنجلس به موسسه‌ی تحقیقاتی استنفورد ارسال کرد و این بسته با موفقیت دریافت شد.
پایتخت جهانی کشتی‌های کروز لس آنجلس، شهری جلگه‌ای و کوه‌پایه‌ای است. ارتفاعات کوه سن‌گابریل (جبرئیل مقدس) از 1547متر بلندای خود بر شهر مشرف است؛ این ارتفاعات در نقطه‌های دورتر حتی تا 3500 متر نیز می‌رسند. دره‌ها و دشت‌ها و رودخانه‌های دائمی و فصلی شهر، تا دامن اقیانوس آرام و رنگ ارغوانی اغواگرانه‌اش امتداد پیدا می‌کنند.
لس آنجلس همیشه آتشی در زیر خاکستر نیز دارد. این شهر بر روی گسل‌های منطقه‌ی پاسیفیک بنا شده است. تقریبا هر قرن یک‌بار، لس آنجلس میزبان یک زلزله خانمان‌برانداز بوده است. به این مهمانان ناخوانده می‌توان رانش زمین و سونامی را نیز اضافه کرد.
تابستان‌های خشک و زمستان معتدل، مهم‌ترین ویژگی آب‌وهوایی لس‌آنجلس است؛ بچه‌های این شهر اگر در زمستان‌ها به بازی در والت دیزنی مشغول نشوند، حسرت برف تا ابد در دل‌شان خواهد ماند. تفاوت دمایی روز و شب در سواحل اقیانوسی چنین اقلیمی باعث می‌شود که پدیده‌ای به‌نام «جوون گلوم» (June Gloom) در ساعت اولیه‌ی صبح شکل بگیرد؛ یعنی همان مه غلیظ صبح‌گاهی که تا ظهر طول می‌کشد. این پدیده اواخر بهار و اوایل تابستان شایع است.
سال‌های اخیر، خشکسالی وضعیت اقلیمی جدیدی را در لس‌آنجلس ایجاد کرده است. این وضعیت زمینه‌ی مساعدی برای آتش‌سوزی است. خطر بی‌آبی که از همان نخست نیز با قنات تامین می‌شد، اینک یک تهدید امنیتی برای ساکنان این شهر است. ترکیب «ال‌نینو» تابستانه با «لانینا»ی زمستانه باعث شده است که در سال‌های اخیر سیل در مناطق پست‌تر و رانش گل در تپه‎ها رایج‌تر شود. آن‌چه این وضعیت را تشدید می‌کند از بین رفتن دامنه‌های جنگلی پس از وقوع آتش‌سوزی در سال‌های اخیر است. این وضعیت می‌تواند تهدیدی برای اقتصاد دریایی ایالت کالیفرنیا تلقی شود.
بندر لس‌آنجلس در خلیج سن‌پدرو، در یکی از خلیج‌های زیبای اقیانوس آرام تاسیس گردیده است. فاصله‌ی بندر با مرکز شهر تقریبا 32 کیلومتر است. این بندر، 69 کیلومتر فضای ساحلی دارد و همین امر باعث شده است که به پنجمین بندر پرتردد کانتینری جهان تبدیل شود. این بندر، شلوغ‌ترین بندر کانتینری امریکا و نامدارترین مرکز کشتی‌های کروز در جهان می‌باشد. کشتی‌های کروز، کشتی‌های مسافرتی هستند و کارکرد توریستی و تفریحی دارند. تخمین زده شده است که حدود 590 هزار مسافر در اثنای سال از این بندر در قالب مسافرت دریایی تردد می‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1324711/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خانه موریاما؛ ترکیبی از سادگی و نوآوری در معماری معاصر ژاپن

برنامه دانشگاه تهران برای تبادل دانشجو با دانشگاه‌های ژاپن

سرمایه‌گذاری ژاپنی‌ها در انرژی‌های تجدیدپذیر خراسان رضوی

طرح اروپا برای اعمال تحریم های جدید بر روسیه

پروازهای مستقیم ایران به اروپا از سر گرفته می شود؟

چهره نزدیک به جلیلی: مذاکرات ایران با اروپا «بی‌ثمر» است

کاهش تحریم‌های سوریه در دستور کار اروپا

از سرگیری دوباره پروازهای اروپایی | این کشورها مقاصد پروازها

تلاش ایران برای دسترسی و فروش نفت‌های بلوکه شده در چین

چین توانست؛ ایران همچنان دارد تلاش می کند

درانی: طالبان باید بهای حمایت از «تی.تی.پی» را بپردازند

تصاویر آخرالزمانی از آتش‌سوزی در آمریکا + فیلم

فیلم آخرالزمانی از گردباد آتش در لس‌آنجلس آمریکا

اظهار نظر جدید ترامپ درباره آتش سوزی های آمریکا

ایرانیان مقیم در آمریکا در معرض خطر آتش سوزی قرار گرفتند

آمریکا، سرزمین بلا/خسارت 1266میلیارد دلاریِ 13 طوفان

ترامپ جدیدترین معاونان کاخ سفید را معرفی کرد

صفر تا صد آتش سوزی لس‌آنجلس آمریکا + فیلم

جاسوسی هوایی آمریکا مجدد فعال شده است

مجارستان: دود تحریم‌های آمریکا علیه روسیه به چشم اروپا می‌رود

حدود 35 هزار خانه و کسب‌وکار در لس‌آنجلس همچنان برق ندارند

زیر ضرب موافقان

حماس: مذاکرات آتش بس از طرف ما جدی است

جزئیات جدید از توافق پیشنهادی آتش‌بس در غزه

اسرائیل طرح‌هایی برای عقب‌نشینی از غزه را تصویب کرد

لهستان هواپیمای اسلواکی به مقصد روسیه را به آسمانش راه نداد

جنایت‌های فجیع صهیونیست‌ها در حق اسیران غزه

پنس: پیروزی ترامپ را تبریک گفتم

وزیر خارجه عربستان: سوریه نباید تهدیدی برای کشورهای منطقه باشد

هیئت اعزامی اسراییل وارد قطر شد

نرخ‌ سازی در روزهای تعطیل جواب نداد

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی: پروازهای اروپایی از سرگرفته می‌شود؛ اسپانیا، آلمان،‌ اتریش و پاریس مقاصد پروازها

خسارت 1266 میلیارد دلاریِ 13 طوفان در آمریکا

ناترازی 9 میلیون لیتری بنزین در کشور با مصرف CNG و LPG حل می‌شد

سهم 73 درصدی بخش خانگی از گاز طبیعی

لغو انتخابات زودهنگام در عراق؛ دولت السودانی به کار خود ادامه می‌دهد

لیست داروهای مجاز برای زائران عتبات عالیات مشخص شد

ابوعامر العیساوی: هیچ انسان عاقلی الحشدالشعبی را منحل نمی‌کند

صیدی: ناترازی ها، فعالیت شرکت های بورسی را 9 ماهه کرد

نقش زنان در اقتصاد چیست؟

رضایت فدراسیون فوتبال در پرونده شکایت از فریادشیران

پزشکیان: تا امروز از هر راهی خواستیم برای رفع ناترازی‌های انرژی اقدام کنیم، با مشکل مواجه شده‌ایم

ورود خودروهای آمریکایی به ایران بدون محدودیت قانونی

سفیر ژاپن با استاندار خراسان رضوی دیدار کرد

پیوند خواهرخواندگی بین مشهد و یکی از شهرهای ژاپن

نقل و انتقالات فوتبال اروپا امروز یکشنبه 23دی 1403 / کایل واکر از سیتی جدا شد

گل‌های تماشایی لیگ قهرمانان اروپا در فصل 99-1998 با درخشش بکام، اینزاگی، شوچنکو و ریوالدو

گسترش فعالیت‌های اتحادیه اروپا در هرات

نشست اتحادیه اروپا با موضوع رفع تحریم سوریه

اختصاصی: ایران بدون تمرین برابر برزیل و فرانسه