ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مذاکره با غرب بدون عدول از اصول خواندنی ها

مذاکره با غرب بدون عدول از اصول
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ایران، یکی از مهم‌ترین موضوعات سیاست خارجی ایالات متحده است که با آغاز به کار «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور جمهوریخواه روی میز کار او قرار می‌گیرد. اینکه او سیاست «فشار حداکثری» را همچنان از سر خواهد گرفت یا سیاست تازه‌ای را در قبال تهران در پیش می‌گیرد، پرسش مهمی است که «ایران» در گفت‌وگو با رضا نصری، کارشناس مسائل بین‌الملل در میان گذاشته است. نصری از ضرورت مذاکرات جامع با امریکا بر اساس فرمول مورد نظر ایران می‌گوید.
ترامپ بزودی دومین دور ریاست جمهوری خود را آغاز می‌کند، او با چه شرایطی مسئولیت جدید خود را آغاز خواهد کرد؟ آیا تفاوت‌هایی با دور نخست خود خواهد داشت؟
ترامپ غیرقابل پیش‌بینی است، اما واقعیت این است که شرایط کلی در صحنه داخلی امریکا نسبت به دور اول ریاست‌ جمهوری او تغییر کرده و این تغییرات می‌تواند منجر به رفتار متفاوتی از سوی او شود.
اول اینکه این بار با سرمایه سیاسی و اجتماعی قوی‌تری وارد میدان شده است. او پیچ ‌و خم‌های واشنگتن را بهتر می‌شناسد و حامیان قدرتمندتری در اطراف خود جمع کرده است. علاوه بر این، او کنترل مجلس نمایندگان و سنای کنگره را در دست دارد و به دلیل سال‌ها «کیش شخصیت»، به موقعیتی رسیده که می‌تواند از موانع ساختاری– یا همان چیزی که خودش در سخرانی‌هایش «استبلشمنت» می‌نامد– عبور کند. ضمن اینکه این دوره آخرین فرصت او برای ریاست‌جمهوری است و به نظر می‌رسد که مصمم است یک میراث تاریخی از خود به جا بگذارد.
رویکرد ترامپ در قبال خاورمیانه به کدام سمت و سو می‌رود؟ او از نتانیاهو خواسته به جنگ‌های منطقه پایان دهد. ناظر به این خواست چقدر توافق آتش‌بس غزه را پیش از مراسم تحلیف او امکان‌پذیر می‌دانید؟ و اینکه ادعا می‌شود ترامپ به جنگ گرایشی ندارد.
گفته می‌شود نماینده او در امور خاورمیانه به نتانیاهو فشار می‌آورد تا قبل از مراسم تحلیف اعلام آتش‌بس کند. احتمالاً ویدئویی که ترامپ اخیراً در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده و در آن یک تحلیلگر معروف امریکایی نتانیاهو را مقصر جنگ‌های امریکا دانسته و به او توهین کرده است، در همین راستا و برای افزایش فشار بر نخست‌وزیر رژیم اسرائیل باشد.
ترامپ با وعده پایان دادن به «جنگ‌های بی‌پایان» امریکا وارد کارزار انتخابات شد. او همواره رؤسای جمهور پیشین امریکا– از هر دو حزب- را به اتلاف منابع کشور در جنگ‌هایی که به صورت مستقیم ارتباطی با منافع امریکا ندارند، متهم کرده است. همچنین، حلقه‌ای از مشاوران ارشد او سابقه طولانی در مخالفت با مداخلات نظامی امریکا دارند. با این حال، ترامپ در کنار این موضع‌گیری‌ها، افرادی جنگ‌طلب و تندرویی مانند مارکو روبیو را نیز در سمت‌های کلیدی سیاست خارجی منصوب کرده است. در واقع، به نظر می‌رسد که او در راستای سیاست اعلامی «صلح از طریق قدرت»، می‌خواهد پیام دهد که به دنبال صلح است اما برای دستیابی به آن از استفاده از هیچ اهرمی– از جمله نیروی نظامی- ابایی ندارد.
معتقدم ترامپ از چهره‌های تندرو مانند روبیو به‌عنوان ابزاری برای جنگ روانی استفاده می‌کند. در یکی از مصاحبه‌هایی که در دوران انتخابات انجام داد، او صراحتاً اعتراف کرد که به مواضع جان بولتون هیچ اعتقادی نداشت، اما برای ترساندن رهبران جهان، او را در دولت اول خود به سمت مشاور امنیت ملی منصوب کرد.
روند همکاری میان ترامپ و تل‌آویو را در دوره جدید و در قبال ایران چطور می‌بینید؟
در دولت دوم ترامپ، دو جریان اصلی به طور مشخص حضور دارند. یک جریان انزواطلب که با رویکرد سیاست انزواگرایانه به ترامپ پیوسته است و جریان دیگر که از نومحافظه‌کاران و جنگ‌طلبان حامی اسرائیل تشکیل شده است. این دو جریان برای تأثیرگذاری بر تصمیمات ترامپ با یکدیگر رقابت خواهند کرد و نتانیاهو و لابی اسرائیل نیز برای تقویت جریان جنگ‌طلب از هیچ تلاشی دریغ نخواهند کرد. اینکه تا چه حد موفق شوند، به عوامل متعددی بستگی دارد. قطعاً کیفیت کنشگری و میزان عاملیتی که بازیگران مختلف در صحنه بین‌المللی – از جمله ایران – از خود نشان خواهند داد نیز یکی از این عوامل است.
بار دیگر از تمایل ترامپ به توافق با ایران سخن به میان آمده است. آیا او در این رابطه الگوی خود را همچون چهار سال دولت اول تکرار می‌کند؟
تا به امروز، ترامپ نشانه‌ای ارائه نداده که بتوان از آن استنباط کرد که قصد دارد سیاست فشار حداکثری را کنار بگذارد. او سیاست خارجی خود را بر اساس دکترین موسوم به «صلح از طریق قدرت» توصیف می‌کند و بسیار محتمل است فشار حداکثری یکی از مؤلفه‌های آن باشد. با این حال، معتقدم ایران نباید در قبال این موضوع منفعلانه عمل کند. ابتکار عمل و کنشگری ایران می‌تواند بر رویکرد ترامپ
اثر بگذارد.
برای این کنشگری برخی ناظران سیاست خارجی از ضرورت پیگیری «تعامل همه‌جانبه» به جای «تعامل گزینشی» در برابر امریکا می‌گویند. نظر شما درباره این دیدگاه چیست؟
من قائل به مذاکرات جامع هستم اما با فرمول و رویکردی که خود ایران تعریف می‌کند. ببینید، یک دسته‌ موضوعات اختلافی میان ایران و امریکا وجود دارد که هرگز دو کشور بر سر آنها توافق نخواهند کرد؛ چرا که این اختلافات به ماهیت و اصول بنیادین دو نظام سیاسی بازمی‌گردد؛ به عنوان مثال، ایران هرگز اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت و متقابلاً، امریکا نیز هرگز دست از حمایت از اسرائیل برنخواهد داشت. بنابراین، در این دسته از موضوعات، اساساً زمینه‌ای برای تعامل یا مذاکره وجود ندارد. دسته دوم موضوعاتی هستند که ایران و امریکا در کوتاه‌مدت – ولو به دلایل متفاوت و متضاد – با یکدیگر منافع مشترک پیدا کرده‌اند؛ به عنوان مثال، ثبات در عراق و افغانستان برای هر دو کشور حائز اهمیت است. در این موارد دو کشور می‌توانند از طریق گفت‌وگو به نوعی هماهنگی دست یابیند تا از تنش‌های غیرضروری جلوگیری کنند، بدون آنکه نیازی به مبادله امتیاز باشد. دسته سوم شامل موضوعاتی است که دو کشور می‌توانند با تبادل امتیاز به اهداف تعریف‌شده خود برسند و همزمان از افزایش تنش جلوگیری کنند؛ برای مثال، در پرونده هسته‌ای، ایران می‌تواند در ازای لغو تحریم‌ها، نگرانی‌های امریکا در مورد فعالیت‌های هسته‌ای خود را در حد معقولی برطرف کند.
 اگر موضوعات را احصا و به این سه دسته تفکیک کنیم و در قالب یک بسته جامع ارائه دهیم، می‌توان بدون لطمه زدن به اصول، آرمان‌ها و اهداف راهبردی بلندمدت کشور، وارد مذاکره «جامع» با امریکا شد. معتقدم این فرمول کاملاً با سیاست «مدیریت تنش» یا «مدیریت تخاصم» که آقای دکتر پزشکیان در دوره انتخابات مطرح کرد، همخوانی دارد و می‌تواند از تشدید فشارها و تنش‌ها در حد ممکن جلوگیری کند.
تلاش تروئیکای اروپایی برای فعال کردن مکانیسم ماشه را ناظر به چه دلایلی می‌دانید؟ اگر مذاکرات ایران و امریکا به طور مستقیم به جریان بیفتد تا چه اندازه می‌تواند بر روند تلاش‌ها جهت فعال کردن ماشه برجام اثرگذار باشد؟
کشورهای اروپایی بدون اذن امریکا به سازوکار حل‌ اختلاف برجام- با مکانیسم موسوم به ماشه- متوسل نخواهند شد.
‌آنها می‌دانند با احیای قطعنامه‌های شورای امنیت، ایران به احتمال زیاد از پیمان NPT خارج خواهد شد که این اقدام نیز رژیم عدم اشاعه را در منطقه و جهان در عمل بلاموضوع خواهد کرد. در واقع، اگر تاکنون اروپایی‌ها ادعا می‌کردند که از برنامه هسته‌ای ایران نگران هستند، با تضعیف رژیم عدم اشاعه، این نگرانی‌ها به دیگر کشورها نیز تعمیم خواهد یافت. علاوه بر این، افزایش تنش میان ایران و کشورهای غربی، ثبات و امنیت منطقه را بیش از پیش به خطر خواهد انداخت.
به این ترتیب، آنها با یک فضای امنیتی جدید و پیچیده مواجه خواهند شد که آمادگی کافی یا تمایلی برای رویارویی با آن ندارد. به همین خاطر، تنها زمانی به مکانیسم ماشه متوسل خواهند شد که از پشتیبانی امریکا مطمئن باشند و این آمادگی را نیز داشته باشند که وارد یک بازی پُر ریسک شوند. به بیان دیگر، اگر امریکا – به دلیل احتمال دستیابی به یک توافق یا پیشرفت در مذاکرات با ایران – چنین مجوزی را صادر نکند، آنها به‌صورت مستقل اقدام نخواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1326079/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لاوروف: غرب به دنبال حذف رقبا است

ساخت بزرگترین دیوار خورشیدی در چین

صادرات بیش از 9 هزار تن میوه خشک به چین

فرشتگان در جهنم: آن‌چه باید درباره خسارت‌بارترین آتش‌سوزی تاریخ آمریکا بدانید +عکس و فیلم

پوست خربزه ترامپ زیر چرخ قیمت طلا

دلایل بی کفایتی گزینه ترامپ برای پنتاگون از نظر نشنال اینترست

بازگشت مسی به بارسا: رویایی که غیرممکن نیست

خرید جنجالی و بزرگ ایلان ماسک بعد از توئیتر برای آمریکا

وال‌استریت ژورنال: محمد سنوار درحال بازسازی حماس است

آمار شهدای خبرنگار غزه به 204 تن رسید

سفر وزیر خارجه رژیم جولانی به ترکیه

قطر: به مراحل پایانی توافق غزه رسیده‌ایم

روسیه بیش از 200 پهپاد اوکراین را سرنگون کرد

افزایش 10 میلیون لیتری تولید بنزین

کاهش 30 تا 40 درصدی فروش شیرینی نسبت به سال گذشته

نماینده مجلس: دستمزدها با توجه به نرخ تورم و هزینه‌های معیشت تعیین شود

انتشار فهرست جدید بدهکاران بانکی با 790 همت

یارانه 3 دهک اول واریز شد

قطار تهران - وان ترکیه به‌زودی راه‌اندازی می‌شود

نسخه همتی برای افزایش رفاه شهروندان

فینتک، کاتالیزور تحولات اقتصادی / فینتک‌ها چگونه اقتصاد روزمره را متحول می‌کنند؟

آمدن ترامپ به نفع غول‌های فناوری در اروپا

عکس/ کدام عذاب الهی است؛ وضعیت ایران یا آمریکا؟!

پیش از ممنوعیت تیک‌تاک جانشین چینی‌اش از راه رسید/ آمریکا در مهار اپلیکیشن‌های رقیب ناکام ماند

ترامپ: آزادی اسیران اسرائیلی نزد حماس و توافق آتش بس نزدیک است

آتش‌سوزی آمریکا 250 میلیارد دلار خسارت داشته است

هوش مصنوعی پشت میله های زندان/ آمریکا کنترل هوش مصنوعی را به دست گرفت

ترامپ: بدون معطلی با پوتین دیدار خواهم کرد

مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

مهمترین دغدغه سیاسیون کشور از نظر همتی + عکس

فاکتورینگ سیستم مالی بدون تورمی

وزیر اقتصاد: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

هشدار دادستانی درباره خرید و فروش طلا

تاکید عبدالناصر همتی به اقتصاد با ثبات و پیش‌بینی پذیر

هشدار جدی دادستان کل کشور در خصوص خرید و فروش طلا

چالش2دهه کم اظهاری صادراتی بااصلاح سیاست ارزی پایان می‌یابد؟

تبادل دانشجو بین ایران و ژاپن

سفارت کویت در سوریه بازگشایی می‌شود

موافقت کشورهای اروپایی با مشارکت سوئیس در پروژه دفاعی

فرصتی طلایی برای مهاجرت به آلمان

کاهش واردات نفت چین برای اولین‌بار طی 20 سال گذشته

نخستین برنامه ترامپ پس از ورود به کاخ سفید

سیگنال آمریکایی به بازار طلا/ خریداران طلا بخوانند

لاوروف: هدف از جنگ علیه روسیه، تضعیف کشور ماست

ترامپ مشتری گرینلند شد

دسترسی به هوش مصنوعی سهمیه‌بندی می‌شود!

آخرین قیمت دلار کانادا امروز سه شنبه 25 دی ماه 1403 | نرخ دلار چقدر شد؟

لاوروف: آمریکا می‌خواهد خط لوله «ترک استریم» را غیرفعال کند

ایلان ماسک تیک تاک را می‌خرد

اطلاعات نگران کننده درباره شکنجه رئیس بیمارستان «کمال عدوان»