در مورد ویروس HMPV بیشتر بدانید!
آسیا و اقیانوسیه
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش فرتاک نیوز،
حدودا بهمن سال 98 بود که به طور رسمی اعلام شد ویروس کرونا در ایران شناسایی شده است. روزهای سخت و تلخ قرنطینه و از دست دادن تعداد زیادی از هموطنانمان که این ایام را با یک ماسک و مواد ضدعفونیکننده، برایمان ماندگار کرد. در همان روزهای ابتدایی ورود کرونا بود که این مسأله توسط مقامات رسمی و غیررسمی تکذیب میشد.
حتی علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت فعلی، سال گذشته در گفتوگو با یکی از رسانهها از زمان دقیق ورود کرونا به کشور پرده برداشت و گفت: «ما در آن زمان تست نداشتیم که بدانیم کرونا آمده است. حتما آمده بود. این جای مخفی کردن ندارد.» اما حالا چند وقتی است که نگرانیها درخصوص ورود ویروس جدید چینیها یا همان متاپنومو ویروس انسانی (HMPV) دوچندان شده است. ویروسی که گویا علائمی شبیه به کرونا و آنفلوآنزا دارد و مسئولان محترم صحبتهای ضدونقیضی از ورود آن مطرح میکنند. باوجود اینکه سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس میگوید که ویروس جدید وارد کشور شده و خواستهام از مسئولان این است که با مردم شفاف باشند اما از آنطرف محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت اعلام کرده که ویروس جدید چینی تا امروز ورودی به کشور نداشته، چراکه مرتب آزمایشگاههای خود را بررسی کردهایم. حالا این نگرانی وجود دارد که آیا دوباره باید شاهد تکرار اتفاقات و تجارب تلخ دوران کرونایی کشور و مرگ و میر مردم باشیم؟
قطعا شما هم در هفتههای اخیر ویدئوهایی از بیماران ماسکزده و بیمارستانهای چینی در شبکههای اجتماعی دیدهاید. چینیهایی که پس از پشتسر گذاشتن دوران کرونا، حالا میزبان ویروس دیگری به اچامپیوی شدهاند. البته سازمان جهانی بهداشت میگوید که متاپنومو ویروس انسانی یا HMPV، ویروسی شناختهشده و نسبتا بیخطر بوده و وضعیت اضطراری در چین اعلام نشده است اما انتشار این ویدئوها در فضای مجازی، باوجود گذراندن آن دوران سخت کرونایی در کشور، نگرانیها در این خصوص را دو چندان میکند. با این حال قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ضمن ارائه توضیحاتی درباره مطالب منتشرشده در فضای مجازی مبنی بر ورود ویروس جدید از چین به ایران، گفت: «در حال حاضر ویروس آنفلوآنزا شایعترین علت بیماریهای تنفسی در کشور است.»
براساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری بیماریها در آمریکا، ویروس تنفسی HMPV برای اولین بار در سال 2001 شناسایی شد. این بیماری بیشتر در فصول زمستان و بهار شیوع پیدا میکند. دوره نهفتگی ویروس تقریبا بین سه تا شش روز است و مدت آن بهشدت عفونت بستگی دارد اما سرفه، تب، گرفتگی بینی، گلو درد و تنگی نفس از رایجترین علائم این ویروس بهشمار میرود. البته اینکه شایعترین ویروس حال حاضر کشور کدام است، سوالی است که دکتر شروین شکوهی، متخصص بیماریهای عفونی و فوقتخصص عفونت بیماران سرطانی در پاسخ به این پرسش ما میگوید: «در حال حاضر ویروسهای مختلفی وجود دارد اما بیشترین آن آنفلوآنزاست که بسیار بیشتر از سایر ویروسها بوده و پس از آن ویروس دیگر و بعد از آن هم کرونا است.» البته او صحبتی از ویروس دیگر نکرد اما به ما توضیح داد که درصد شیوع بیماریها هفته به هفته تغییر میکند و طبق آخرین اطلاعاتش، هماکنون 5 درصد کرونا و 30 درصد آنفلوآنزا شیوع پیدا کرده است.
بیتوجهی به یک ویروس چشمبادامی!
با وجود اینکه هفت سال از شیوع ویروس کویید 19 میگذرد اما شمال چین مجدد مواردی از ابتلا به ویروس جدید اچامپیوی را دربر داشته؛ ویروسی که کودکان خردسال، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند را بیشتر درگیر میکند. حالا یک دنیا دوباره نگران بروز یک ویروس جدید شدهاند. بااینوجود دکتر شروین شکوهی عنوان میکند: «اینکه میگویند ویروس چینی است، خیلی هم توجه نکنید؛ چراکه این ویروس را قبلا هم داشتهایم اما در یک فصولی شایعتر میشود.حالا اینکه این ویروس با بقیه فرق میکندهم اینگونه نیست.البته شایعاتی هم درباره آن مطرحشده امافعلا تنهاویروسی که درصدآن به نسبت بقیه بالابوده، آنفلوآنزاست.» البته علیرضا ناجی،رئیس مرکزتحقیقات ویروسشناسی هم خبرازوجودویروسهای دیگرداده وگفته که علاوهبر آنفلوآنزا، ویروسهای دیگری مانند کووید-19، رینوویروسها (ویروسهای سرماخوردگی)، ویروسRSVوچند نوع دیگر نیز در حال گردش است.
مقامات چین مدعی شدهاند که سطح عفونتهای تنفسی در این کشور در حال حاضر همچنان در محدوده معمول برای این زمان از سال قرار دارد.همچنین بیمارستانها نیز نسبت به سال گذشته، خبر ازکاهش شماربیماران دادهاند.البته روزجمعه بود که یک سخنگوی وزارت خارجه چین هم اعلام کردکه بیماریهای فعلی نسبت به سال گذشته خفیفتر است و گستردگی کمتری دارد. اما چنین مخفیکاریهایی از سمت مقامات چینی و از آنطرف هم صحبتهای ضد و نقیض بین مسئولان کشور خودمان، نهتنها چاره کار نیست بلکه تکرار مکررات و تجارب دوران کروناست. بهتر است واقعیتها هرچند تلخ و حتی ترسناک، به صورت شفاف برای مردم مطرح شود تا همان نگرانیهای جزئی هم از میان برود. با جود اینکه حسین کرمانپور، رئیس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت گفته که کیتهای تشخیصی ویروس اچامپیوی (HMPV) در کشور موجود است و طبق رصد روزانه در سراسر کشور هنوز مورد مثبتی گزارش نشده است اما بهتر است بیش از گذشته مراقب باشید و حداقل کار در این روزهای پرویروس، زدن ماسک است. البته امیدواریم که دوباره روزهای کرونایی برایمان تکرار نشود.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331102/