ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نبود «اصل دفاع مشترک» در توافق با روسیه سیگنال مثبت ایران به غرب است/ پزشکیان هم نگاه به شرق دارد هم غرب ایالات متحده آمریکا

نبود «اصل دفاع مشترک» در توافق با روسیه سیگنال مثبت ایران به غرب است/ پزشکیان هم نگاه به شرق دارد هم غرب
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - استاد دانشگاه آلاباما آمریکا می‌گوید: با توجه به انزوای نسبی کنونی مسکو، نیاز باز کردن مسیر‌های تجاری و تجاری بیشتر، و تقویت روابط و حضور در آسیای مرکزی، قفقاز و خاورمیانه گسترده تر، این توافق را برای روسیه حائز اهمیت می‌سازد.
، مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه عصر امروز جمعه 28 دیماه در آیینی در کاخ کرملین، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بنا بر اعلام قبلی منابع رسمی و دیپلماتیک، این معاهده با یک مقدمه و 47 بند در سفر رسمی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به مسکو توسط پزشکیان و پوتین به امضا رسید؛ سندی که به گفته رؤسای جمهور دو کشور، گشایشی در همکاری‌ها به ویژه مناسبات اقتصادی تهران و مسکو خواهد بود.
این معاهده متن به روز رسانی شده سندی است که تهران-مسکو در سال 1379 با عنوان موافقت‌نامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری امضا کرده بودند.
در این آیین که در پایان مذاکرات هیأت‌های بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاری‌های دوجانبه در قالب سند جدید تأکید کردند.
مسعود پزشکیان در نشست خبری مشترک با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از امضای اسناد همکاری راهبردی دو کشور، اظهار کرد: امیدوارم شاهد فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین دو کشور باشیم. روسیه از جایگاهی ممتاز در سیاست همسایگی ایران دارد. در مذاکرات امروز چگونگی گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت، موانع و راه حل‌ها بررسی شد و گفت‌و‌گو‌های مثبتی درباره مسائل منطقه‌ای و بین المللی داشتیم. سند همکاری جامعه فصل جدیدی در رابطه دو کشور خواهد گشود. این سند مسیر توسعه همکاری دو کشور را هموار کند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز گفت: این همکاری موجب پیشرفت دو کشور خواهد شد. افق‌های زیادی پیش روی دو کشور در زمینه‌های مختلف وجود دارد. همکاری دو کشور در زمینه کشاورزی، تجارت، اقتصاد، نفت، انرژی، حمل و نقل، فرهنگی، گردشگری، علمی و دانشجویی، گسترش خواهد یافت.
درباره این توافق خبرنگار تابناک گفت‌وگویی با پروفسور نادر انتصار، رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه می‌آید.
کتاب «سیاست کرد‌ها در خاورمیانه» از جمله آثار شناخته شده انتصار است که ابعاد سیاسی و اجتماعی ادغام کرد‌ها در جریان اصلی زندگی سیاسی-اجتماعی در ایران، عراق و ترکیه را تحلیل می‌کند.
*ایران و روسیه قرارداد همکاری بلندمدت امضا کردند. فکر می‌کنید این توافق چه پیامی برای دولت ترامپ دارد؟
با توجه به پیشروی رئیس جمهور پزشکیان به غرب و اظهارات مکرر وی مبنی بر آمادگی وی برای ورق زدن صفحه جدیدی در روابط ایران با آمریکا، توافق جدید با روسیه را نباید اقدامی منفی برای بهبود روابط ایران با غرب تلقی کرد. اگر پیامی برای ترامپ وجود دارد این است که ایران قصد دارد با همسایگان خود از جمله روسیه و همچنین با غرب رابطه متعادلی داشته باشد. به عبارت دیگر، داشتن روابط خوب با روسیه مانع از روابط عادی با غرب از جمله آمریکا نیست.
*این قرارداد شامل بندی درباره «دفاع مشترک» نمی‌شود. این بدان معناست که این توافق مشابه توافقاتی که روسیه با کره شمالی و بلاروس دارد، نیست. برخی معتقدند نبود چنین بندی راه را برای بهبود روابط ایران با غرب و آمریکا نمی‌بندد. ارزیابی شما چیست؟
من با این ارزیابی موافقم. یکی از قابل توجه‌ترین عناصر توافق ایران و روسیه عدم وجود قرارداد دفاع دسته جمعی است. این یک سیگنال واضح است که ایران قصد دارد موقعیت دفاعی مستقل خود را حفظ کند و درگیر مناقشات نظامی و دفاعی نشود که مستقیماً امنیت ملی و تمامیت ارضی آن را تهدید نمی‌کند.
* چرا در حال حاضر چنین توافقی برای روسیه مهم است؟
با توجه به انزوای نسبی کنونی مسکو، نیاز باز کردن مسیر‌های تجاری و تجاری بیشتر، و تقویت روابط و حضور در آسیای مرکزی، قفقاز و خاورمیانه گسترده تر، این توافق را برای روسیه حائز اهمیت می‌سازد.
*با توجه به احتمال توافق پوتین و ترامپ، در صورت بهبود روابط روسیه با آمریکا، آینده توافق روسیه با ایران چگونه خواهد بود؟ آیا این توافق تحت تأثیر چنین متغیر‌هایی قرار خواهد گرفت؟
اگر روابط ایران و آمریکا در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ بدتر شود یا بهبود نیابد و پوتین و ترامپ روابط نزدیک تری برقرار کنند، توافق همکاری ایران و روسیه تأثیر منفی خواهد گذاشت. به عبارت دیگر، چند تحول خارجی از جمله روابط واشنگتن و مسکو وجود دارد که ممکن است بر توافق اخیر ایران و روسیه تأثیر بگذارد.
*در حال حاضر برخی در مورد همگرایی ایران، روسیه و چین بحث می‌کنند و آن را بلوکی علیه نظم لیبرال می‌دانند. آیا این همگرایی به سطحی از عمق رسیده است که بتوان چنین هدفی را برای آن متصور شد؟ مثلاً آیا رابطه چین و غرب به حدی آسیب دیده است که بخواهد با نظم جهانی مقابله کند؟
پاسخ کوتاه من خیر است. روسیه، چین و ایران در واقع منافع مشترک خاصی در تقویت توسعه یک نظم جهانی چندقطبی بادوام دارند، اما هیچ بلوک محکمی در برابر آنچه «نظم لیبرال» نامیده می‌شود وجود ندارد. علاوه بر این، خود نظم لیبرال به دلیل کمبود‌ها و تضاد‌های درونی خود به تدریج به یک «نظم غیر لیبرال» تبدیل می‌شود.
علاوه بر این، تا زمانی که ترامپ تصمیم نگیرد تنش‌های آمریکا با چین را تا حد غیرقابل قبولی افزایش دهد، روابط واشنگتن و پکن در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ به شدت تغییر نخواهد کرد و چین و آمریکا اختلافات خود را مدیریت خواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

6 غذایی که عمر شما را کوتاه می‌کنند

شوک بزرگ به اسرائیل و نتانیاهو

تصاویر معماری منحصر‌به‌فرد یک «کتابفروشی» در چین

هشدار جدی: شرط اخراج آنچلوتی مشخص شد

برانکو ستاره بزرگش را از دست داد

عملیات ترکیبی نیروهای مسلح یمن علیه ناو هواپیمابر آمریکا در دریای سرخ

لس‌آنجلس می‌توناد میزبان المپیک 2028 باشد؟

دختر ایرانی با پرچم اسپانیا نایب قهرمان اروپا شد + عکس

چرا میلیونرها از انگلیس خارج می‌شوند؟

آسمان منطقه در تسخیر پهپادهای ایرانی

ترامپ: توافق آتش‌بس در غزه باید پایدار بماند

یک گشایش اساسی در تجارت ایران

آیا جهانی شدن ادامه خواهد داشت یا متوقف می شود؟

توسعه همکاری های ریلی ایران و افغانستان

حمله تند دبیر ستاد امر به معروف قم به اصلاح طلبان/ آمریکا ناموس اصلاح طلبان شده است!

فناوری بی‌سیم NearLink تأخیر را به میکروثانیه کاهش می‌دهد

عصبانیت مجری شبکه 14 اسرائیل: ما تسلیم شدیم (زیرنویس فارسی)

راز روستای میوند؛ تنها روستای لُرنشین افغانستان + عکس

آمریکا چگونه برای جنگ بزرگ با چین مهیا می‌شود؟

نبود «اصل دفاع مشترک» در توافق با روسیه سیگنال مثبت ایران به غرب است/ پزشکیان هم نگاه به شرق دارد هم غرب

کشتی آمریکایی توقیف شده را آزاد خواهیم کرد | هشدار جدی به اسرائیل

واکنش مجری اسرائیلی به جزییات توافق غزه: ما تسلیم شدیم

چرا عضلات پا در خواب دچار گرفتگی می‌شوند؟

واکنش مقام روس به قرارداد همکاری 100 ساله انگلیس و اوکراین

تصمیم پاکستان برای تسهیل تجارت با افغانستان

افت شاخص‌های بازار سرمایه در اولین روز هفته؛ نگرانی‌ها از تحولات سیاسی

رونمایی از تاکتیک تازه ترامپ/ کابینه اشباح یا حلقه آتشین وفاداران؛ آمریکا در آستانه دگردیسی پرهزینه؟

به‌زودی با نتانیاهو دیدار خواهم کرد

ادعای ترامپ درباره ضمانت آتش بس!

وبسایت نزدیک به جلیلی نوشت: امان از فراموشی آقای ظریف!

چرایی عدم بازگشت ایرانیان خارج و مساله حاکمیت قانون

سوریه و مرحله جدید رقابت میان ترکیه و مصر

اعلام ساعت دقیق آغاز آتش‌بس در غزه

ترامپ واقعاً جنگ جدیدی را آغاز نخواهد کرد؟

نتانیاهو: بایدن و ترامپ حق بازگشت کامل به جنگ را به اسرائیل داده‌اند

قیمت درهم امارات؛ لیر و دینار عراق استپ کرد/ یک بام و دو هوای ترکیه درباره کاهش نرخ بهره

صعود قیمت درهم امارات؛ لیر و دینار عراق استپ کرد/ یک بام و دو هوای ترکیه درباره کاهش نرخ بهره

سیاست‌گذاران عاقل چگونه در دام سیاست‌های احمقانه می‌افتند؟

سرپرست مدیرعاملی منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان منصوب شد

رئال مادرید بهترین باشگاه سال 2024

بحران یووه در خط حمله: ییلدیز هم مصدوم شد!

توافق اخیر، پیروزی آشکار حماس و شکست اسرائیل بود

اگر چین مقابل ترامپ کوتاه بیاید، صادرات نفت ایران چه می‌شود؟

ورود ترامپ به دنیای میم‌کوین‌ها/ رشد عجیب توکن Trump

هند درباره تحریم‌های اخیر علیه نفت روسیه با آمریکا در تماس است

افزایش سواد رسانه‌ای در برابر سیاست‌های استکباری ضرورت دارد

ماجرای ارز ترامپ چیست؟/ منتظر انفجار باشید

پیش بینی حساس از قیمت دلار در آستانه توافق ایران و آمریکا

احتمال اخراج شاهزاده هری از آمریکا

احتمال اخراج شاهزاده هری از آمریکا قوت گرفت