ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مرتضی الویری: گفت‌وگو با آمریکا را باید چنددهه قبل شروع می‌کردیم ایالات متحده آمریکا

مرتضی الویری: گفت‌وگو با آمریکا را باید چنددهه قبل شروع می‌کردیم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه شرق نوشت: الویری با تقدیر از تلاش‌های پزشکیان برای حل مشکل رابطه با امریکا به این نکته اشاره می‌کند که بدون تردید برنامه‌های پزشکیان با تایید نهادهای ارشد کشور است که اجرایی می‌شود.
بخشهایی از گفت وگو را می خوانید:
به نظرم موضوع گفت‌وگو و مذاکره با امریکا، پرونده‌ای است که بسیار با تاخیر انجام می‌شود و معتقدم ایران باید در دهه‌های قبل این پرونده را به سرانجام می‌رساند تا از خسارات فراوانی که اقتصاد ایران طی تمام دهه‌های گذشته متحمل شده، جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هر چند زمینه‌سازی برای گفت‌وگو با امریکا با تاخیر صورت گرفته، اما همگی باید از آن استقبال کنیم و زمینه‌های موفقیت آن را فراهم‌ سازیم. معتقدم اقتصاد کشورمان درگیر مشکلات حوزه سیاست خارجی است. در راس مسائل سیاست خارجی هم معادله رابطه با امریکا قرار دارد. امریکا قدرت نخست اقتصاد و هژمون جهانی است و لازم است از طریق بهبود رابطه با امریکا زمینه توسعه کشور بهتر فراهم شود. با مذاکره یا هر شیوه دیگری روابط ایران و امریکا باید به یک نقطه مطلوبی برسد.
گفت‌وگوی اخیر مسعود پزشکیان با شبکه NBC و سایر اقدامات ارتباطی مرتبط با این موضوع، شجاعانه‌ای است که آقای پزشکیان آغاز کرده‌اند . البته معتقدم این اقدامات با تایید و موافقت کلیت نظام نیز بوده است. بعید می‌دانم بدون هماهنگی با مقامات عالیرتبه و تصمیمات لازم چنین اقدامات و پیام‌هایی ارسال شده باشد. نظام احساس کرده که آقای پزشکیان و دولت چهاردهم می‌تواند این پرونده را به سرانجام برساند تا مشکلات مردم کاهش پیدا کند. نباید فراموش کرد که قدرت و تحمل مردم در برابر مشکلات کاهش پیدا کرده و اقشار محروم دیگر تاب فشار بیشتر را ندارند.
اما این برای نخستین‌بار نیست که دولتی در ایران تلاش کرده معادلات فیمابین ایران و غرب را حل و فصل کند. قبلا دولت‌های آقای هاشمی‌رفسنجانی، خاتمی و روحانی هم چنین اقداماتی را استارت زده بودند. اما هر زمان طیف‌های رادیکال و تندرو در ایران، امریکا و منطقه بر سر بهبود روابط میان ایران و امریکا مانع‌تراشی کرده‌اند. چگونه می‌توان تلاش‌های این تندروها را بی‌اثر ساخت؟
مخالفان بهبود روابط ایران و امریکا 2دسته هستند؛ یک دسته افراد دلسوز، نیک‌اندیش با نیت خیرند که نگرش مبسوط و وسیعی در خصوص مسائل دارند؛ اینها با ذهنیت منفی به استقبال این موضوع و سایر مسائل می‌روند. این افراد از جنس همان گروه‌ها و جریاناتی هستند که وقتی قطعنامه 598 توسط امام (ره) پذیرفته شد، علم مخالفت برافراشتند و معتقد بودند جنگ ایران و عراق باید تا محو کامل دشمن ادامه یابد. این یک دسته و طیف هستند که با نیت خیر، اما با نگرش محدود به رخدادها می‌نگرند.
دسته دوم اما افراد و گروه‌هایی هستند که منافع قابل توجهی در این خصوص دارند. کاسبان تحریم و جریان‌هایی که از این آشفته بازار سود می‌برند، چه در ایران و چه در امریکا ذیل این دسته افراد هستند. اینها مایل نیستند روابطی شفاف بر پایه منافع ملی دو کشور شکل بگیرد. این دو جریان دست به دست هم داده‌اند تا روابط میان ایران و امریکا پرتنش باقی بماند و خسارات فراوانی متوجه ایران شود. افزایش مشکلات معیشتی مردم، کاهش ارزش پول ملی، مهاجرت گسترده نخبگان، عدم ورود فناوری‌های نوین به داخل کشور، گسترش فقر و...بخشی از خسارت‌هایی است که به دلیل افزایش تنش میان ایران و امریکا متوجه ایران شده است.
ترامپ از اول بهمن ماه رسما سکان هدایت دولت امریکا را به دست می‌گیرد. به نظر شما با چه ترامپی مواجه خواهیم شد و چگونه می‌توان از دل مناسبات ارتباطی با امریکای مدل ترامپ، منافع ملی را محقق کرد؟
ترامپ چهره‌ای غیرقابل پیش‌بینی است. طی 4سال زمامداری در کاخ سفید این ابهام و غیرقابل پیش‌بینی بودن را نمایان کرده است. این غیرقابل پیش‌بینی بودن هم می‌تواند فرصتی برای ایران باشد و هم تهدید. ایران می‌تواند با تکیه بر این تفاوت‌های ماهوی ترامپ با همه روسای جمهور قبلی، زمینه‌های تحقق منافع ملی خود را فراهم سازد. ترامپ کاسب مسلک و آماده است در ازای ورود امریکا به پروژه‌های اقتصادی، امتیازات قابل توجهی اعطا کند. مساله مهم این است که ایران بتواند از موقعیت فعلی بهترین استفاده را برای کاهش مشکلات مردم صورت دهد.
مسعود پزشکیان در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی NBC اعلام کرد ایران با کمک کشورهای منطقه می‌تواند امنیت و آرامش منطقه را تضمین کند. آیا می‌توان فضای منطقه را به سمتی برد که پس از توافق و مذاکرات ایران و امریکا و همکاری با سایر کشورها، این امنیت و آرامش را در خاورمیانه تثبیت کرد؟
بدون تردید روابط ایران با کشورهای همسایه در اولویت قرار دارد. ایران می‌تواند به وسیله رابطه متوازن با کشورهای همسایه شرایطی را به وجود بیاورد که امنیت نه فقط برای ایران، بلکه برای همه کشورهای منطقه تضمین شود. برخلاف مذاکرات دهه قبل، این‌ بار کشورهای عربی، خواستار مذاکره و توافق ایران و امریکا هستند. به نظرم این گزاره، عامل مهمی است که می‌تواند شرایط تازه‌ای را برای توافق پیش روی دو کشور ایجاد کند. مهم‌ترین عامل بازدارنده در این مسیر، برخی تندروها در سطوح مختلف هستند.
تحریم‌های ایران باعث شده، برخی گروه‌ها در کشور سودهای کلانی به جیب بزنند. به دلیل تحریم‌ها، نفت ایران با تخفیف 30درصدی به فروش می‌رسد و در این میان برخی گروه‌های منطقه‌ای نیز سودهای کلانی کسب می‌کنند. از سوی دیگر برخی طیف‌های سوداگر در داخل امریکا که با استفاده از ایران‌هراسی میلیاردها دلار تسلیحات و ابزارهای جنگ‌افروزانه به فروش می‌رسانند در مسیر مذاکرات میان دو کشور مانع‌تراشی می‌کنند. اما دو کشور باید این موانع و سدها را پشت سر گذاشته و در راستای منافع کلان خود مذاکره و تفاهم را در دستور کار قرار دهند. باید توجه داشت، همه کشورهای جهان روابط تنگاتنگی با هم دارند و امنیت یکی به دیگری وابسته است. ایران نباید تصور کند با توسعه روابط با کشورهای منطقه به وضعیت ایمن و مناسب در راستای توسعه می‌رسد. ایران الزاما هم باید روابط پایداری با کشورهای منطقه داشته باشد و هم در راستای بهبود روابط با قدرت‌های جهانی شامل اروپا، امریکا، چین و روسیه گام بردارد. امریکا از حق وتو در شورای امنیت برخوردار است و در بیش از 85درصد اقتصاد جهانی مشارکت دارد.
دولت چهاردهم به جای موازنه منفی در رابطه با شرق و غرب؛ به نظر می‌رسد ایده موازنه مثبت را در دستور کار قرار داده است. یعنی به جای عدم رابطه با شرق و غرب تلاش می‌کند تا توسعه روابط را با هر دو قطب داشته باشد. این ایده را چطور ارزیابی می‌کنید؟
اینکه کشوری تصور کند می‌تواند به دور خود دیوار آهنین بکشد و مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را در درون خود حل و فصل کند دیگر به تاریخ پیوسته است. ایران هم باید به دنبال اجرای مدلی باشد که رابطه‌ای متوازن با همه کشورها ایجاد کند. معتقدم دولت پزشکیان طی ماه‌هایی که تشکیل شده، توانسته اقدامات قابل توجهی در گره‌گشایی از مشکلات بردارد. مهم‌ترین اقدام این دولت تلاش برای افزایش مشارکت‌های عمومی و آشتی ملی با حضور همه گروه‌ها، قومیت‌ها، مذاهب و ... است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1331267/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیران متا، آمازون، اپل و اوپن ای‌آی در تحلیف ترامپ شرکت می‌کنند

تیک‌تاک از گوگل‌پلی و اپ‌استور آمریکا حذف شد

ترامپ در نخستین روز از دولت دوم خود 9 دستور اجرایی را امضا می‌کند

آغاز اجرای توافق آتش‌بس در غزه

با روی کار آمدن ترامپ، سوخت ارزان می شود

جدیدترین قیمت دلار آمریکا امروز یکشنبه 30 دی ماه 1403 اعلام شد

ترامپ این 9 دستور را در اولین روز صادر می‌کند

خط و نشان ترامپ برای نتانیاهو !

درِ دیپلماسی و گفت‌وگو را نبندیم/ حتی کره شمالی هم با آمریکا مذاکره داشت

تیک تاک در آمریکا فیلتر شد

تهران و مسکو در مسیر استراتژیک

سرمقاله ایران/ کمبود انرژی؛ ترک فعل مدیران

ارتش اسرائیل رسما آتش بس را نقص کرد

حضور پلیس حماس در غزه

حمله نظامیان صهیونیست به سمت آوارگان فلسطینی؛ 25 شهید و زخمی از زمان آغاز آتش‌بس تاکنون

زخمی شدن 14هزار نظامی صهیونیست از آغاز جنگ غزه

انصارالله: آمریکا در تدارک حمله به یمن است

کشف قاچاق بنزین در جنوب تهران

ماجرای بدهی هزار میلیاردی اموال تملیکی به انبارهای عمومی

قالیباف: افزایش حقوق بازنشستگان اولویت مجلس است

هالیبرتون به صنعت نفت عراق باز می‌گردد

مدال آوری جانبازان استان کرمان در مسابقات زورخانه ای جانبازان کشور

جانباز 70 درصد «حاج رضا مروتی» به یاران شهیدش پیوست

راه ما راه عزت و تبعیت از شهداست

سرپرست بنیاد شهرستان‌های استان تهران با مادر شهیدان حسن، رضا و علی مظفر دیدار کرد

روابط دو کشور در مسیر توسعه

اسناد رشد اقتصادی با پیوست فرهنگی تدوین شود/ رونمایی از سند برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی کردستان

شرط و شروط تازه برای ریزش قیمت دلار!

آغاز رسمی آتش‌بس در نوار غزه

مزایا و چالش های حذف دلار از مبادلات تجاری ایران و روسیه

صنعت گردشگری توان غنی‌سازی اقتصادی کردستان را دارد

60 درصد صادرات فارس از منطقه ویژه اقتصادی لامرد صورت می‌گیرد

قرارداد 25 ساله ایران و روسیه ؛ امضای معاهده با همسایه بدعهد/ آیا روس‌ها این بار به عهد خود وفا می‌کنند؟

ظرفیت شگفت داخلی برای جذب سرمایه‌های خارجی

مدعی جدید قهرمانی آسیا انگلیسی است!

نمایندگی آسانسور فوجی ژاپن FUJI JPN در ایران

چینی ها از اپل سبقت گرفتند!

مالیات کربن در تجارت فولاد

تجدید خاطرات تلخ کرونا با دروغ ترسناک ویروس چینی جدید​/ آنفلوآنزا در صدر بیماری های تنفسی کشور

ترامپ مایل است پس از حضور در دفتر ریاست‌ جمهوری، به چین سفر کند

فیلتر تیک تام در آمریکا شروع شد

رزمایش دریایی مشترک فیلیپین و آمریکا

دنیا در حال حرکت به سمت ائتلاف‌های منطقه‌ای است

گفتگوی پزشکیان با شبکه آمریکایی در هماهنگی با مقامات عالی نظام بوده است

«تیک‌تاک» رسماً در آمریکا مسدود شد

فیلتر تیک تاک در آمریکا شروع شد

محصولات نفتی روسیه در دریا سرگردان شدند

دفاع واعظی از اظهارات پزشکیان درخصوص مذاکره با آمریکا

بادیگارد شخصی ترامپ رئیس سرویس مخفی آمریکا خواهد شد

سیاست خارجی 2025 امریکا با آمدن ترامپ به چه سمتی خواهد رفت؟