ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مقایسه درآمد مالیاتی ایران با سایر کشورها اخبار ایران

مقایسه درآمد مالیاتی ایران با سایر کشورها
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یک کارشناس اقتصادی گفت: در کشورهای توسعه‌یافته عموما 90 درصد هزینه‌های جاری…

ایرانیان جهان

یک کارشناس اقتصادی گفت: در کشورهای توسعه‌یافته عموما 90 درصد هزینه‌های جاری دولت‌ها از طریق مالیات تامین می‌شود اما این رقم در ایران با وجود آن‌که از 40 درصد دهه 80 در حال حاضر به حدود 56 درصد رسیده، فاصله معناداری تا رسیدن به درآمدهای پایدار به وسیله مالیات دارد.
به گزارش ایسنا، یکی از کلیدی‌ترین حوزه‌ها برای تحول و پیشرفت اقتصادی در ایران مقوله مالیات است. مالیات عمده‌ترین منبع تأمین‌کننده مخارج دولت‌هاست. علاوه بر آن دولت با اخذ مالیات و جمع‌آوری و هدایت آن در جهت انجام سرمایه‌گذاری‌های زیربنایی، نقش بسزایی را در توسعه اقتصادی ایفا می‌کند.
تحقق شعار «بودجه بدون نفت»، کاهش سهم نفت در اقتصاد ایران و پایدارسازی درآمدهای کشور علاوه بر افزایش تاب‌آوری اقتصاد ایران در برابر تحریم‌ها، کاهش کسری بودجه، مدیریت تورم، تثبیت نرخ ارز، تثبیت رشد اقتصادی و بهبود معیشت عمومی را به دنبال خواهد داشت.
در این خصوص با کامران زارعی ـ کارشناس مالیاتی – گفت‌وگو کردیم. او با اشاره به وابستگی چندین دهه ایران به نفت و درآمدهای نفتی خاطرنشان کرد: طراحی ساختار اقتصادی کشور بر این اساس موجب شده تا با شروع دهه 90 شمسی و در پی تمرکز دشمن بر جنگ اقتصادی، دسترسی جمهوری اسلامی ایران به درآمدهای نفتی کاهش پیدا کند و اقتصاد ایران با تلاطم روبه‌رو شود که ضرورت عبور از این وضعیت و پایدارسازی اقتصاد و تحقق رشد اقتصادی کشور بیش از پیش احساس شد.
وی افزود: با بررسی آمارهای رسمی و مقایسه با کشورهای توسعه یافته شاهد یک عقب‌ماندگی قابل توجهی در حوزه مالیات و نظام مالیات‌ستانی هستیم. نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی(T/GDP)، نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت و نسبت مالیات اشخاص حقوقی از کل منابع مالیاتی شاخص هایی هستند که می‌تواند یک نمای کلی از وضعیت مالیات ستانی در ایران را نشان دهد.
زارعی تاکید کرد: نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی(T/GDP) به‌عنوان یک شاخص مهم جهت تحلیل سیاست‌گذاری اقتصادی شناخته می‌شود. با توجه به تغییرات سالانه سطح قیمت‌ها (تورم) و اندازه حقیقی اقتصاد، برای ارزیابی درآمدهای مالیاتی باید از شاخصی استفاده شود که نسبت به این دو تغییر خنثی باشد. بانک جهانی نسبت 15 درصدی مالیات به تولید ناخالص داخلی را شرط لازم برای توسعه پایدار و مطلوب یک کشور می‌داند. براساس آمارهای منتشر شده از نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)نشان می دهد که دانمارک با نسبت 46.9 درصد، فرانسه با نسبت 45.1 درصد، اتریش با نسبت 43.5 درصد، ایتالیا با نسبت 43.3 درصد و فنلاند با نسبت 43 درصد به ترتیب کشورهای با بالاترین نسبت مالیاتی هستند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در دهه 80 شمسی یادآور شد: با بررسی آمارهای وصولی مالیات از سال 1384 و مقایسه آن با تولید ناخالص داخلی شاهد عقب ماندگی بسیار شدیدی در این حوزه هستیم به صورتی که در سال 1384 این نسبت 6.8 درصد بوده و با شیب ملایمی در سال 1396 به 8.4 درصد رسیده و پس از آن نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی روندی نزولی را طی کرده و در سال 1400 به 5.8 درصد رسیده است. از سال 1401 این نسبت روندی نسبتا افزایشی در پیش گرفته و به 7.2 درصد رسیده است که علی رغم رشد قابل توجه درآمدهای مالیاتی و رسیدن به 810 هزار میلیارد تومان در سال 1402 همچنان با متوسط جهانی که 14 درصد است که فاصله بسیاری دارد.
وی تصریح کرد: برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران نیز بر افزایش درآمدهای مالیاتی و رسیدن سهم مالیات از اعتبارات هزینه‌ای به 80 درصد تاکید دارد. طبق بند (4) سیاست‌های کلی برنامه هفتم پیشرفت، تحول نظام مالیاتی می‌بایست به‌سمت تبدیل مالیات به منبع اصلی تأمین بودجه جاری دولت باشد. ماده (26) قانون برنامه هفتم پیشرفت نیز به دستیابی به نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی 10 درصدی در انتهای سال‌های برنامه (1407) اشاره می‌کند.
زارعی درباره نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت اظهار کرد: نسبت مالیات به هزینه های جاری دولت شاخصی است که نشان‌دهنده وابستگی دولت ها به منابع پایدار و قابل اتکا است. این نسبت هرچه پایین‌تر باشد نشان‌دهنده وابستگی دولت و غیرقابل اتکا بودن درآمدهای آن است. در کشورهای توسعه یافته عموما هزینه‌های جاری دولت‌ها به وسیله مالیات تامین می‌شود و این شاخص بالای 90 درصد است.
وی تاکید کرد: با بررسی آمارهای منتشر شده توسط سازمان امور مالیاتی نسبت مالیات به هزینه‌های جاری دولت در سال 1384 برابر با 40.7 درصد بوده است. این نسبت در سال 1394 به 46.3 درصد می‌رسد و بعد از آن با یک رشد مثبت به 55.7 درصد در سال 1402 رسیده که تا تامین کامل هزینه‌های دولت به وسیله درآمدهای پایدار و قابل اتکا فاصله معناداری دارد.
این کارشناس مالیاتی بیان کرد: براساس آمارهای منتشر شده در کشورهای G7 یا کشورهای اسکاندیناوی نسبت مالیات اشخاص حقوقی از کل منابع مالیاتی زیر 10 درصد است و حتی برای برخی از کشورها این نسبت زیر پنج درصد قرار دارد. در ایران اشخاص حقوقی 25 تا30 درصد از کل منابع مالیاتی را تشکیل می‌دهد و این شاخص نشان می‌دهد که عمده بار تامین هزینه‌های دولت بر دوش افراد حقوقی است. به عنوان مثال در سال 1402 مالیات اشخاص حقوقی برابر با 203 همت است که در مقایسه با 810 همت وصولی این سال برابر 25 درصد از کل منابع مالیاتی است.
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1334309/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوشاکوف: «پوتین» به چین دعوت شد/ مبنای گفتگو میان سران روسیه و آمریکا

سال آینده خطرناک‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید

ترس و ارعاب ابزار ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره/ تاکنون منعی از سوی شوراهای بالادستی برای گفتگوی مستقیم مطرح نشده است

قدردانی حماس از ترامپ+جزئیات

گروسی: تفاهم‌نامه هسته‌ای میان ایران و آمریکا ضروری است

چراغ سبز اروپا به ترامپ/ آماده مذاکره هستیم

ناصر هادیان: فرصت برای حرکت به سمت تعامل همه‌جانبه ایران و آمریکا مهیا شده/ در مسیر مذاکره می‌توان مشخص کرد که تحریم‌های اولیه، ثانویه و حتی تحریم‌های ایالتی به‌تدریج لغو شوند

وزیر امور خارجه روسیه مدعی شد روابط تجاری با ایران در حال توسعه است

نقض دوباره توافق آتش‌بس لبنان توسط صهیونیست‌ها

سال آینده خطرناک‌تر از چیزی است که فکر می‌کنید/ اگر ایران توافق را نپذیرد آمریکا به تاسیسات هسته‌ای آن حمله می‌کند

غول‌های فناوری تا زانو برای ترامپ خم شدند / تهدیدها جواب داد؟

دکتر پزشکیان برای مذاکره با آمریکا پشتوانه نظام را دارد/ بعید است ترامپ بازار ایران را از دست بدهد

لاوروف: روابط تجاری با ایران در حال توسعه است

مشاور رئیس‌جمهور روسیه: پوتین به چین دعوت شد

قطر تاریخ بررسی مرحله دوم آتش‌بس غزه را اعلام کرد

سخنگوی گردان‌های قدس: تنها دستاورد اسرائیل در غزه، ویرانی بود

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل استعفا کرد

فرمانده منطقه جنوبی ارتش اسراییل نیز استعفا کرد

استاد دانشگاه شهید بهشتی: انتقال پایتخت به سواحل مکران حرف عجیبی بود

مدیریت دخل و خرج با محصولی به نام «گزارش مالی»

روایت تجارت نیوز آمار بیکاران کشور

همکاری میراث فرهنگی برای ساخت موزه دفاع مقدس البرز

نیجریه و بریکس؛ ظرفیتی جدید برای چانه‌زنی و ایفای نقش جهانی

چند ایرانی در مراسم تحلیف ترامپ حضور داشتند؟

انتقاد تند حسن سبحانی نسبت به بی عدالتی: احکام دین با وجود عدالت، احیا می شوند / هر تلقی از دین که توسعه ایجاد نکرده، دینی نیست / دینداری در جامعه ما نمره پایینی می گیرد

فرصت‌ اقتصادی داووس 2025 برای ایران

پروژه مکران سرفصل خوبی برای برداشتن قوانین مزاحم اقتصادی است

وزیر صمت فردا به عمان سفر می‌کند

واریزی ویژه به حساب بازنشستگان

اهمیت راه آهن در توسعه اقتصادی کشور

کدام افراد درگیر بیماری نقرس می‌شوند؟

240 میلیون تن عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر کشور محقق شد

بررسی تاریخچه اصل 44 قانون اساسی

روابط چین و ایران تحت تاثیر ترامپ است

رکورددار تصادفات فوتی شبانه پایتخت چیست؟

فولادسازان چینی تولید خود را کاهش می‌دهند

ثبات بازار مواد اولیه فولادی در آستانه تعطیلات چین

ترامپ «برایان هوک» را برکنار کرد

دستگیری یک مهندس ایرانی در آمریکا

مذاکره ایران و آمریکا فقط با تایید شورای عالی امنیت ملی/ اگر در چارچوب ساختارهای قانونی، مذاکره مستقیم مطرح شود، نمی توان آن را رد کرد

ابهام در موضع ایران درباره بازگشت ترامپ به برجام

نان تندروها در دلدادگی شرایط آمریکا/ حتی علم‌الهدی هم پیگیر وضعیت مردم این کشور است!

«وایتکس» نامی که با ترامپ عجین شده است

عقده‌گشایی ترامپ بلافاصله پس از ورود به کاخ سفید + فیلم

تغییر مقصد محموله‌های ال‌ان‌جی آمریکا به اروپا

تصویر ویزای عراقچی به آمریکا

ترامپ سامسونگ و ال جی را به آمریکا کشاند

«برایان هوک» برکنار شد

آقای پزشکیان! چرا کاسه چه کنم چه کنم برداشتی؟

جوکار، نماینده مجلس: بعید می‌دانم مذاکره ایران و آمریکا به نتیجه‌ای برسد/ باید اعتماد سرمایه‌گذاران داخلی را جلب کنیم