ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ارمنستان و اتحادیه اروپا؛گامی بسوی امنیت پایدار یا رویای خام اخبار ایران

ارمنستان و اتحادیه اروپا؛گامی بسوی امنیت پایدار یا رویای خام
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ارمنستان برای همگرایی کامل با اتحادیه اروپا نیاز به اصلاحات گسترده اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارد. عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، که تحت رهبری روسیه است، یکی از موانع اصلی این مسیر است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، ارمنستان به‌عنوان کشوری کوچک اما استراتژیک در قفقاز جنوبی، همواره در تقاطع قدرت‌های بزرگ قرار داشته است.
با توجه به تحولات اخیر در منطقه، ارمنستان به‌ دنبال گسترش همکاری‌های خود با غرب و اتحادیه اروپا است.
تصویب توافقنامه همکاری نظامی با اتحادیه اروپا، در چنین فضایی، نه‌تنها حرکتی به‌سوی تقویت امنیت ملی است، بلکه می‌تواند به‌عنوان گامی اولیه در مسیر رویای دیرینه این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا تلقی شود.
این یادداشت به بررسی این توافقنامه و پیامدهای آن از منظر اهداف بلندمدت ارمنستان، از جمله همگرایی با اروپا پرداخته است.
پیشینه روابط ارمنستان و اتحادیه اروپا
روابط ارمنستان با اتحادیه اروپا در دو دهه اخیر به‌طور پیوسته تقویت شده است. برنامه "مشارکت شرقی" و توافقنامه جامع و تقویت‌شده همکاری (CEPA) بین ارمنستان و اتحادیه اروپا، بسترهایی برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فراهم کرده‌ است.
در حالیکه ارمنستان از امضای توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اروپا به دلیل عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا خودداری کرد، این کشور همچنان به‌دنبال تقویت همگرایی با اروپا در سایر حوزه‌هاست. تصویب توافقنامه همکاری نظامی، می‌تواند نشان‌دهنده تغییر رویکرد ایروان در جهت کاهش وابستگی به روسیه و حرکت به‌سوی غرب باشد.
اهداف ارمنستان از توافقنامه نظامی با اتحادیه اروپا
ارمنستان، پس از تبعات شکست در جنگ دوم قره‌باغ به‌دنبال تقویت توان دفاعی خود از طریق همکاری با شرکای جدید است. از نگاه ارمنستان، غرب و اتحادیه اروپا، به‌ عنوان بازیگری دارای ظرفیت‌های مالی و فنی، می‌توانند نقش موثری در این زمینه ایفا کنند.
این توافقنامه می‌تواند نشانه‌ای از تمایل ارمنستان برای نزدیکی بیشتر به اتحادیه اروپا و تحقق رویای عضویت در آن باشد. همکاری نظامی با اتحادیه اروپا، به ارمنستان کمک می‌کند تا از وابستگی سنتی به روسیه کاسته و روابط متوازن‌تری را با سایر قدرت‌های جهانی ایجاد کند اما این نکته نیز باید در نظر گرفته شود که روسیه با وجود انتقاد از ارمنستان، برای اعمال فشار بر این کشور عجله‌ای ندارد.
به نظر می‌رسد که مسکو امیدوار است و بر این عقیده است که سود مالی قابل‌توجهی که ارمنستان از عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و دور زدن تحریم‌های روسیه به دست می‌آورد، به این کشور اجازه نمی‌دهد به طور کامل از روسیه جدا شود.
رویای پیوستن به اتحادیه اروپا: چالش یا فرصت؟
ارمنستان، به‌عنوان کشوری با سابقه فرهنگی و تاریخی مشترک با اروپا، همواره رویای عضویت در اتحادیه اروپا را در سر داشته است. این رویای استراتژیک، اگرچه با موانع متعددی همراه است، اما تصویب توافقنامه همکاری نظامی می‌تواند گامی در جهت تقویت این هدف باشد.
ارمنستان برای همگرایی کامل با اتحادیه اروپا نیاز به اصلاحات گسترده اقتصادی، سیاسی و اجتماعی دارد. عضویت در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، که تحت رهبری روسیه است، یکی از موانع اصلی این مسیر است.
از طرفی پیوستن ارمنستان به اتحادیه اروپا، با مخالفت‌هایی از سوی روسیه و حتی برخی از کشورهای همسایه مانند جمهوری آذربایجان مواجه خواهد شد. این مخالفت به دلیل به خطر افتادن امنیت قفقاز جنوبی از نگاه روسیه و آذربایجان و باز شدن پای اروپا و غرب در حوزه ای است که روسیه خود را مدعی آن دانسته و با هر اقدامی که باعث به خطر افتادن منافع روسیه در این منطقه گردد مقابله خواهد کرد.
اتحادیه اروپا نیز باید در صورت پذیرش ارمنستان آمادگی حمایت از این کشور را در مواجهه با این چالش‌ها داشته باشد. افزایش سرمایه‌گذاری‌های اروپایی در ارمنستان و ارائه کمک‌های فنی و مالی می‌تواند نقش مهمی در این فرآیند ایفا کند.
پیامدهای توافقنامه نظامی برای نظم منطقه‌ای
همکاری نظامی ارمنستان با اتحادیه اروپا می‌تواند نظم منطقه‌ای قفقاز جنوبی را تغییر دهد و رقابت میان قدرت‌های بزرگ مانند روسیه، ترکیه و اروپا را تشدید کند.
ارمنستان تنها کشور در فضای پساشوروی نیست که غرب و اروپا با آن توافقنامه مشارکت راهبردی امضا کرده است. آمریکا در سال 2009 توافقنامه مشابهی را با گرجستان امضا کرد، اما در سال 2024 و به دلیل توقف مذاکرات برای عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا، اجرای آن را متوقف کرد.
این موضوع نشان می‌دهد که ارمنستان نیز باید برای اجرای دستورات واشنگتن و بروکسل آماده باشد و مشخص است که این چشم‌انداز کاملاً مورد پسند دولت ارمنستان و باعث نارضایتی جدی روسیه است.
مسکو احتمالاً این توافقنامه را به‌عنوان تضعیف نفوذ خود در منطقه تلقی کرده و واکنش‌های سیاسی یا اقتصادی نشان خواهد داد. این توافقنامه به اتحادیه اروپا امکان می‌دهد تا نقش مؤثرتری در حل‌وفصل مناقشه قره‌باغ و تأمین امنیت منطقه‌ای ایفا کند.
به طور کلی تصویب توافقنامه همکاری نظامی با اتحادیه اروپا، نقطه عطفی در سیاست خارجی ارمنستان محسوب می‌شود. این توافق نه‌تنها فرصتی برای تقویت امنیت ملی این کشور است، بلکه می‌تواند گامی در جهت تحقق رویای دیرینه ارمنستان برای همگرایی با اتحادیه اروپا باشد. با این حال، موفقیت این استراتژی به مدیریت دقیق روابط با روسیه، انجام اصلاحات داخلی و بهره‌برداری از حمایت‌های اروپا بستگی دارد؛ موضوعی که چشم انداز این راهبرد را مبهم می‌کند.
معصومه محمدی کارشناس مسائل اوراسیا
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1335904/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هیدتوشی ناکاتا؛ ستاره‌ای که آینده فوتبال آسیا را تغییر داد

پولیتیکو: اروپا در حال از دست دادن مزیت رقابتی است

پاسخ چین به ادعای ترامپ

ایران و روسیه نظم جهانی را به چالش می‌کشند

چین به ترامپ باج نمی دهد

رایزنی دیپلماتیک درباره چین/ عراقچی با سفیر ایران در چین دیدار کرد

روند واردات نفت چین در سال 2025 افزایشی خواهد بود

طالبان قصد دارد از ترامپ تسلیحات بگیرد

استانکزی: رسانه‌ها نیاز اساسی جامعه و کشور در عصر حاضرند

تلاش برای رفع نگرانی‌ها درباره تأمین حقابه هیرمند، قول همکاری از سوی افغانستان

واکنش کره شمالی به حواشی مراسم تحلیف ترامپ

اظهارات متفاوت با دولت وزیر اطلاعات درباره مذاکره با آمریکا: برای بازی برد-برد نمی‌خواهند | تنها راه‌مان ادامه مقاومت است

نرخ ارز امروز 3 بهمن 1403 + جزئیات

تحریم‌ها کمرمان را خرد کرده؛ باید راهی برای مذاکره با ترامپ پیدا کنیم!

وابستگی بالا به آمریکا پاشنه آشیل برلین در دوران ترامپ

ژیلا صادقی، مجری‌ ساکن ایران و آمریکا در لایو اینستاگرامی برای ترامپ آرزوی مرگ کرد!

رابطه مردم با حاکمیت، آینده یک کشور را تعیین می‌کند

اسپانیا: جنگ تجاری ترامپ به نفع هیچ کس نیست

واکنش چین به پیشنهاد ترامپ

نخستین اظهارات گزینه ضدایرانی ترامپ برای سازمان ملل درباره ایران

ریابکوف: روابط روسیه و آمریکا در دوره ترامپ پر چالش است

جنبش‌ دانشجویی حامی فلسطین و درک پیام رهبری به جوانان غرب

روابط روسیه و آمریکا در دوره ترامپ پر چالش است

ترامپ: در حال بررسی سفر به خاورمیانه هستم

سامسونگ و ال‌جی به آمریکا می‌روند

صحبت های جدید ترامپ خطاب به مردم دنیا

عباس عبدی: دلیلی برای پرهیز از مذاکره وجود ندارد، یا زنگی زنگ، یا رومی روم/ پزشکیان در تعامل با رهبری و مردم، تندروها را جا بگذارد

محسن رضایی: ترامپ فریب ادعاها علیه ایران را نخورد/ ایران قدرتمندتر از هر زمان ممکن است/ دنبال سلاح هسته‌ای نبوده‌ و نیستیم/ اصول جمهوری اسلامی در سوریه تغییر نمی‌کند/ اسرائیل هیچ راهی جز پذیرش آتش‌بس نداشت/ حزب‌الله واقعیت غیرقابل حذف لبنان است

ترامپ کارش را با اخراج کردن اولین فرمانده زن نیروی گارد ساحلی شروع کرد

گوترش: ایران اولین گام را برای بهبود روابط با آمریکا بردارد

دولت آمریکا از تیک‌تاک وحشت دارد

چین اولویت اصلی ترامپ است

مرشایمر: اروپا از ترس خروج آمریکا، پایان درگیری در اوکراین را نمی‌خواهد

کیهان در دادسرا

نتانیاهو واگذاری کنترل گذرگاه رفح به تشکیلات خودگردان را رد کرد

تشکر ویژه زلنسکی از الهام علی‌اف

کشف تجهیزات جاسوسی اسراییل در پاوربانک‌ها در نوار غزه

کره‌شمالی به تمجید ترامپ واکنش نشان داد

ارتش اسراییل: به 10 هزار نیروی جدید نیاز داریم

واکنش رئیس‌جمهور پاناما به اظهارات جنجالی ترامپ

آزادی خدمه کشتی «گلکسی لیدر» با میانجی گری عمان

وزارت اقتصاد: اظهارات همتی را تقطیع کرده‌اند؛ منظور قیمت جهانی طلا بود

مبلغ عیدی کارگران در سال 1403 مشخص شد

اولین نمایشگاه صنایع دستی اصفهان در سلیمانیه برگزار می‌شود

برپایی اولین نمایشگاه تخصصی صنایع دستی استان اصفهان در سلیمانیه عراق

امضای 7 تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه حکیم سبزواری و دانشگاه‌های عراق

هلاکت 4 تروریست داعشی در غرب عراق

قطعی برق صنایع در اصفهان همچنان پابرجاست/ فعالان اقتصادی استان: وعده‌های دولت عملیاتی نشد

رهبر انقلاب: حذف دلار از مبادلات تجاری ضروری است

تقویت زیرساخت‌های عمرانی و اقتصادی الیگودرز