ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترامپ و مسئله فلسطین خواندنی ها

ترامپ و مسئله فلسطین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ظاهراً برخی از اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ همچون جناح راست اسرائیل بر این تصورند که ویرانی‌های گسترده در نوار غزه و ضعف حماس و دولت خودگردان فلسطین، زمینه را برای تحمیل طرح تازه‌ای برای حل مسئلۀ فلسطین پدید آورده است.
 احمد زیدآبادی| برای فهم دقیق بسیاری از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و درک منظور او ظاهراً باید «گفتمان» و چه‌بسا «سرمشق» سیاسی تازه‌ای ابداع کرد! دونالد ترامپ به عمد یا از سر پریشان‌فکری، از بیان روشن و منسجم برخی از مهمترین سیاست‌های دولت خود، پرهیز می‌کند و یا از انجام این کار عاجز است. این رفتار چه تعمدی و چه از سر ناتوانی باشد، ناظران و تحلیل‌گیران و رهبران کشورهای مختلف را از درک مقاصد واقعی او دور می‌کند و به تردید و دودلی می‌اندازد.
در حقیقت با چارچوب مفهومی شکل‌گرفته از دورۀ یونان باستان تاکنون به‌خصوص آنچه ارسطو تحت عنوان «منطق» گردآوری و تدوین کرده است، نمی‌توان ذهنیت ترامپ را با اتکاء به حرف‌هایش به درستی خواند و رفتارش را پیش‌بینی کرد. دقیقاً به همین دلیل است که کمتر کشوری یافت می‌شود که تکلیف خود را در برابر ترامپ بداند.
حرف‌ها و گفته‌های او در یک زمینۀ واحد، گاه چنان بدون انسجام و تناقض‌آلود است که سبب تفسیرهای کاملاً متضاد می‌شود. یکی از این زمینه‌ها مسئلۀ فلسطین است که نمی‌توان برنامۀ ترامپ را دربارۀ آن به درستی حدس زد. ترامپ در دورۀ نخست ریاست‌جمهوری خود تیمی از یهودیان ارتدوکس آمریکا به رهبری جارد کوشنر داماد خود را مأمور تهیۀ طرحی به نام «معاملۀ قرن» کرد تا به‌زعم خود یک بار و برای همیشه به منازعۀ خاورمیانه پایان دهد.
معاملۀ قرن در واقع طرحی مکمل و موازی «پیمان ابراهیم» بود که فرمولی دوپایه‌ای را برای منطقه دنبال می‌کرد. یک پایه بر عادی‌سازی روابط کشورهای عرب با اسرائیل استوار می‌شد و پایۀ دیگر، تفکیک جمعیتی و سرزمینی را بین فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها بنا می‌نهاد.
طرح تفصیلی معاملۀ قرن با واکنش خشم‌آلود دولت خودگردان فلسطینی، مواجهۀ ملایم و توأم با احتیاط و اکراه کشورهای محافظه‌کار عرب، ناخشنودی شدید بلوک راست و استقبال گرم بلوک میانه در اسرائیل، برخورد ابهام‌آمیز بنیامین نتانیاهو و سکوت کشورهای جهان روبه‌رو شد. طبق طرح معاملۀ قرن 70 درصد خاک کرانۀ باختری و تمام نوار غزه به نام «کشور فلسطینی» شناخته می‌شد و افزون بر این، حدود 250 کیلومتر از اراضی تحت حاکمیت اسرائیل در جوار باریکۀ غزه به عنوان «منطقۀ صنعتی» به کشور فلسطینی منضم می‌شد.
در حقیقت، معاملۀ قرن، عموم شهرک‌های یهودی‌نشین در کرانۀ باختری به اضافۀ کل درۀ اردن را به اسرائیل ضمیمه می‌کرد و بیت‌المقدس را به صورت «پایتخت یکپارچۀ اسرائیل» به رسمیت می‌شناخت گو اینکه تسهیلات و امکانات زیربنایی گسترده‌ای برای دسترسی آسان فلسطینی‌ها به مسجدالاقصی نیز در نظر می‌گرفت. ترامپ طرح خود را «راه‌حل دوکشوری» نامید، اما نه دولت وقت اسرائیل به رهبری نتانیاهو حاضر به استفاده از این عبارت شد و نه طرف‌های دیگر، قطعات به‌هم‌پیوسته اما محصور در بین شبکه‌ای درهم‌پیچیده از شهرک‌های یهودی‌نشین را لایق عنوان «کشور فلسطینی» دانستند.
با این حال، در آن مقطع چنین به نظر می‌رسید که ترامپ برای اجرای طرحش مصمم است، اما او در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 2020 آمریکا، بازی را به جو بایدن نامزد حزب دموکرات باخت و از گردونۀ قدرت خارج شد.
اینک که ترامپ بار دیگر به کاخ سفید بازگشته است، آیا درصدد احیای همان طرح است یا فکر دیگری در سر دارد؟ این درست همان پرسشی است که نمی‌توان پاسخ قاطعی به آن داد.
ترامپ از یک سو، بر لزوم استقرار صلح در خاورمیانه و عادی‌سازی رابطۀ عربستان با اسرائیل تأکید می‌ورزد اما در همان حال، افرادی را به سمت‌های مهم دیپلماتیک منصوب کرده است که آشکارا از موضع افراطی‌ترین نیروهای سیاسی اسرائیل در برابر کرانۀ باختری دفاع می‌کنند و این سرزمین را بخشی از «ارض وعده داده شده از سوی خدا به بنی‌اسرائیل» می‌دانند.
یکی از این افراد مایک هاکبی سفیر برگزیدۀ ترامپ در اسرائیل است که کشیشی از جامعۀ مسیحیان انجیلی آمریکاست. مایک هاکبی در نفی حقوق فلسطینی‌ها در کرانۀ باختری، در کنار خشن‌ترین چهره‌های نژادپرست اسرائیلی قرار گرفته و به صراحت کرانۀ باختری را به عنوان بخشی از «سرزمین موعود» معرفی کرده است. علاوه بر او، الیز استفانیک نمایندۀ دولت ترامپ در سازمان ملل نیز در جلسۀ استماع سنا ضمن تأکید بر تلاش ترامپ برای استقرار صلح در خاورمیانه، نگاه جناحِ فوق‌افراطی اسرائیل در مورد ادعاهای مذهبی نسبت به کرانۀ باختری را تأیید کرده است.
در این میان، آنچه آشکار و قطعی است این است که بدون در نظرگرفتن حقوق فلسطینی‌ها، سخن از تحقق صلح در خاورمیانه همانند تبدیل دریا به دوغ با یک قاشق ماست، امری محال به نظر می‌رسد. بنابراین، پرسش این است که اگر تیم جدید ترامپ حاکمیت بر کرانۀ باختری را «حق الهی» اسرائیل می‌داند، دیگر با ارائۀ کدام حق و امتیاز به فلسطینی‌ها در پی ایجاد صلح در منطقه است؟
ظاهراً برخی از اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ همچون جناح راست اسرائیل بر این تصورند که ویرانی‌های گسترده در نوار غزه و ضعف حماس و دولت خودگردان فلسطین، زمینه را برای تحمیل طرح تازه‌ای برای حل مسئلۀ فلسطین پدید آورده است. طبق چنین طرحی، اسرائیل حاکمیت امنیتی خود را بر کل کرانۀ باختری و نوار غزه توسعه می‌دهد و در مقابل، سطحی از خودمختاری مدنی و سیاسی در کنار پروژه‌های مربوط به بازسازی و توسعه و رفاه اقتصادی برای فلسطینی‌ها در نظر گرفته می‌شود.
فلسطینی‌ها به هر میزان هم که بر اثر جنگ ویرانگر غزه ضعیف شده باشند، کاملاً بعید است که با چنین طرحی سر سازگاری پیدا کنند. از نگاه دولت نتانیاهو و حامیان او در دولت ترامپ اما با حذف حماس و تضعیف فزایندۀ دولت خودگردان می‌توان چنین راه‌حلی را به فلسطینی‌ها تحمیل و کشورهای عرب را به پذیرش آن راضی کرد، البته با این ملاحظه که «خطر ایران» هم در کنارش برجسته‌سازی شود. در این میان شاید عناصری در دولت ترامپ این نوع تصورات را واقع‌بینانه نبینند و همچنان در پی احیای معاملۀ قرن به عنوان فرمولی برای استقرار صلح در منطقه باشند.
این حرف بدان معناست که معاملۀ قرن به عنوان فرمولی که در زمان رونمایی از آن حداقلِ ممکنِ امتیازات را برای طرف فلسطینی در نظر گرفته بود، اکنون به گزینۀ «حداکثری» دولت ترامپ تبدیل شده است! گزینۀ حداقلی او اینک همان طرح خودمختاری سیاسی و توسعۀ اقتصادی در ازای حاکمیت امنیتی اسرائیل بر منطقۀ بین رود اردن تا دریای مدیترانه است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1339388/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قرعه‌کشی اسامی متقاضیان حج در افغانستان

بی‌شرمی افغانستان در قبال ایران

طالبان به روی مردم خودش شمشیر کشید

ترامپ در دیدار با نتانیاهو: ایران ضعیف نیست بلکه بسیار قوی است/پاسخ به حمله نظامی و موضع عربستان درباره کشور مستقل فلسطین

ترامپ:نوار غزه برای فلسطینی‌ها مناسب نیست ما کنترل آن را به دست ‌می‌گیریم/اردن و مصر به ما زمینی می‌دهند

نتانیاهو:ایده ترامپ درباره غزه باید جدی گرفته شود/چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهیم/ما درباره ایران که قصد ترور ما را داشت دیدگاه مشترک داریم

ترامپ مایل شد با پزشکیان دیدار کند

ویدیو/ وزیرخارجه آمریکا: تحریم تا چند سال دیگر اثر نخواهد داشت

ترامپ آماده گفتگو با رئیس جمهور ایران

سازمان عفو بین‌الملل بیانیه‌ای مهم صادر کرد

بهای جدید نفت در بازارهای جهانی 1403/11/16

ترامپ ادعا کرد: غزه را کنترل خواهیم کرد/ دوست دارم با ایران به توافق برسیم

ادعای ضدایرانی آمریکا دردسر ساز شد/ این دو ایرانی رابرت لوینسون را ربودند!

ترامپ مدعی شد ایران نباید سلاح اتمی داشته باشد

ایران ضعیف نیست بلکه بسیار قوی است

ترامپ یک فرمان مهم دیگر را امضاء کرد؛جهان در حال انفجار است!

ترامپ:نوار غزه برای فلسطینی‌ها مناسب نیست ما کنترل آن را به دست ‌می‌گیریم

آیا استقلال به خاطر «آرمین سهرابیان» مقابل پلیس عراق 3 بر صفر بازنده می‌شود؟

رشد اقتصادی منهای تورم

انقلاب بزرگ در میلان: باید در لیگ قهرمانان بمانیم

ترامپ: غزه را کنترل خواهیم کرد

ترامپ: آماده مذاکره مستقیم با رئیس جمهور ایران هستم

اولین دست به مهره ترامپ برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران

جریمه نقدی و انتقال به زندان برای دانلود این نرم افزار

ایران بسیار قوی است

ترامپ: تنها یک خواسته دارم، ایران سلاح اتمی نداشته باشد

در فصل نقل و انتقالات زمستانی اروپا چه گذشت؟

ترامپ در دیدار با نتانیاهو: ایران کشور قدرتمندی است

بایرن فعلا باید به پلی‌آف فکر کند، نه فینال اروپا!

مواضع جدید احمد الشرع علیه ایران

کشف محموله عظیم سوخت قاچاق در پایتخت

ترامپ: من لایق جایزه صلح نوبل هستم

آمریکا در مسیر تولید آهن سبز با هیدروژن

واکنش حماس به سخنان ترامپ درباره اخراج فلسطینیان از غزه

لحن دستوری ترامپ برای فلسطینی‌ها: چاره‌ای جز ترک غزه ندارید

میزبان جام ملت‌ها آسیا زنان مشخص شد

حماس: سخنان ترامپ درباره پاکسازی قومی فلسطینیان مردود است

ترامپ آمریکا را از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج کرد | فیلم

لحن دستوری ترامپ برای فلسطینی‌ها: چاره‌ای جز ترک غزه ندارید | اعراب بالاخره آن‌ها را می‌پذیرند!

فرمان خروج آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل امضا شد

ترامپ در دیدار با نتانیاهو: ایران یک کشور بسیار قوی است

لاریجانی: شیطنت آمریکا و رژیم صهیونیستی پابرجاست

اولین دست به مهره ترامپ برای اعمال فشار حداکثری علیه ایران | فرق «فرمان» با «یادداشت اجرایی» چیست؟

ترامپ: آماده گفتگو با رئیس جمهور ایران هستم – آفتاب نو | اخبار ورزشی

نتانیاهو با ترامپ دیدار کرد

ترامپ: فلسطینی‌ها چاره‌ای جز ترک غزه ندارند/مصر و اردن هم بالاخره آن‌ها را می‌پذیرند/خاورمیانه آنقدر پول دارد که مکان‌هایی برای ساکنان غزه بسازد!

بحران تازه ترامپ برای آمریکا؛ وزارت آموزش این کشور منحل می‌شود؟

ترامپ «احیای سیاست فشار حداکثری» علیه ایران امضا کرد

سرمربی ترکیه ای پرسپولیس هم ایرانی شد؛ همه دنیا می‌دانند الهلال به لحاظ اقتصادی چه تیم بزرگی است!/ کارتال مثل موسیمانه؛ روی اشتباهات فردی گل خوردیم!

مرور تجربه پیشرفت چین مایه شرمندگی بیشتر غربگرایان