ایرانیان جهان

آخرين مطالب

زن‌کشی در سایه نظم جنسیتی خواندنی ها

زن‌کشی در سایه نظم جنسیتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
قتل‌هایی که معمولا به دلیل آنچه «ناموس» یا در ادبیات جدید برخی نهادها «اختلافات خانوادگی» خوانده می‌شود، رخ داده و زنان و دختران را راهی گورستان می‌کند. قتل‌هایی که معمولا شدت خشونت در آنها ‌بالا بوده و البته آماری درخور توجه را هم به خود اختصاص داده‌اند.
کثرت اخبار مرتبط با وقوع زن‌کشی در کشور مبهوت‌کننده است. قتل‌هایی که معمولا به دلیل آنچه «ناموس» یا در ادبیات جدید برخی نهادها «اختلافات خانوادگی» خوانده می‌شود، رخ داده و زنان و دختران را راهی گورستان می‌کند. قتل‌هایی که معمولا شدت خشونت در آنها ‌بالا بوده و البته آماری درخور توجه را هم به خود اختصاص داده‌اند.
چنان‌که بر اساس آماری رسمی، از ابتدای فروردین تا 15 اردیبهشت‌ 1403 دست‌کم 23 زن و دختر توسط «همسر، پدر، برادر یا حتی خواستگار سابق خود» به قتل رسیده‌اند. همچنین روزنامه اعتماد در گزارشی تخمین زد که بر اساس آمارهای رسمی و غیررسمی، در ایران هر چهار روز، یک زن به دست مردان نزدیک به خود کشته می‌شود. فاطمه علمداری، جامعه‌شناس و روان‌شناس اجتماعی، در تحلیل علل کثرت زن‌کشی در کشور می‌گوید: در جامعه ما پسرکشی هم وجود دارد، اما نسبت به دخترکشی خیلی شدید نیست و کمتر به آن پرداخته می‌شود. بااین‌حال، نکته مهم آن است که انتخاب‌های رفتاری در یک بستر تاریخی-‌اجتماعی شکل می‌گیرد؛ یعنی باید یک پیشینه تاریخی وجود داشته باشد که پدر به موجب آن احساس کند‌ اجازه دارد دست به چنین رفتارهایی بزند.
انتظار جامعه سنتی از مردان: او به «نظم جنسیتی» اشاره می‌کند: در این نوع نظم، پسر ولیعهد پدر محسوب شده و می‌تواند در امور اقتصادی و معیشتی به او کمک کند و به همین دلیل قتل پسر ازدست‌دادن سرمایه محسوب می‌شود. اما در نظم جنسیتی دختر ناموس شمرده شده و باید ارزش‌های جنسیتی را رعایت کند. اگر دختر این ارزش‌ها را رعایت نکند، شرف مرد زیر سؤال می‌رود. به همین دلیل رفتارهای دختر تنها مربوط به خودش نیست و در این نظم، آبرو و شرف خانواده را زیر سؤال می‌برد.
وقتی به تاریخ و سفرنامه‌های کشورمان و... نگاه کنید، زمانی که درباره دختر صحبت می‌شود، جامعه از مردان خانواده انتظار دارد‌ دختر را در نظم جنسیتی مورد انتظار نگهداری کند. یعنی دختر باید در چارچوب رفتاری‌ای قرار بگیرد که در این نوع نظم برای او در نظر گرفته شده است. دختری که با مردان غریبه قرار می‌گذارد یا از خانه بیرون می‌رود یا به حرف خانواده‌اش گوش نمی‌دهد، با بازدارنده‌های اجتماعی مواجه می‌شود که اصلی‌ترین آن زیرسؤال‌بردن شرافت خانواده است.
این روان‌شناس اجتماعی ادامه می‌دهد: در دوران مدرن اما سیستم اجتماعی به‌گونه‌ای تغییر کرد که تحصیل زنان آزاد شد و آنها به استقلال اقتصادی دست یافتند. همه این موارد با نظم جنسیتی که در گذشته وجود داشت، در تعارض قرار گرفت. به این معنی که زن دارای استقلال اقتصادی و تحصیلات عالیه نمی‌تواند حافظ شرافت خانوادگی به معنایی باشد که در نظم جنسیتی سنتی وجود داشت. به همین دلیل هم این نظم سنتی در شرایط گذار قرار گرفت. وضعیتی که امروز مشاهده می‌کنیم ناشی از آن است که برخی از حافظان نظم جنسیتی سنتی به مردان خانواده فشار اجتماعی وارد می‌کنند تا زنانی را که خارج از این نظم جنسیتی عمل می‌کنند، به چارچوب گذشته بازگردانند و آنها را وادار کنند‌ مطابق همان سیستم ارزشی هنجاری جامعه سنتی رفتار کنند.
تدوین قوانین مطابق با نظم جنسیتی سنتی: او به این موضوع هم اشاره می‌کند که قانون خانواده ما مصوب 1307 بوده و در چارچوب همان نظم جنسیتی پیشین تدوین شده، در حالی که تاکنون مورد بازنگری جدی قرار نگرفته است. در این قانون مرد به عنوان رئیس خانواده تعریف شد و پدر و جد پدری هم‌زمان بر فرزندان ولایت دارند. همچنین به واسطه ولی‌دم‌ بودنشان اگر مرتکب قتل شوند، قصاص نمی‌شوند. در همین ‌قانون «قتل در فراش» هم عنوان شده؛
به این معنی که اگر مردی همسرش را در فراش با مرد دیگری ببیند، با وجود شرایطی می‌تواند بلافاصله او را بکشد. در واقع ما یک سیستم حمایت قانونی داریم که در چارچوب همان نظم جنسیتی پیشین نوشته شده است. این روان‌شناس اجتماعی تأکید می‌کند: بنابراین اگر در بسترهای سنتی‌تر مردی به لحاظ فرهنگی تحت فشار اجتماعی قرار گرفته و بخواهد زن خود را وادار به رعایت نظم جنسیتی کند، از پشتوانه قانونی لازم برای انجام چنین رفتارهای خشونت‌باری برخوردار است و دور از ذهن نیست که در چنین فضایی مرد در برابر فشارهای اجتماعی سر فرود آورده و تلاش کند مطابق میل همان ارزش‌ها و هنجارهای سنتی عمل کند.
عواطف پدری لای چرخ‌دنده انتظارات اجتماعی: به گفته علمداری، کاربرد الفاظی مانند بی‌غیرت، بی‌ناموس و... برای آن است که مرد به این نتیجه برسد به زنانی که در نظم سنتی تحت مالکیت او تعریف شده‌اند، باید فشار وارد کند تا به چارچوب ارزش‌ها و هنجارهای سنتی بازگردند. اما اگر زن به این خواسته تن ندهد، مرد با پشتوانه قانونی که بر اساس همان نظم نوشته شده است، می‌تواند از خشونت استفاده کرده و حتی آن زن را حذف فیزیکی کند.
این جامعه‌شناس در ادامه‌ بیان می‌کند: عاطفه فردی مرد می‌تواند تحت تأثیر فشار اجتماعی قرار گیرد، به‌ویژه اینکه در نظام ارزشی جنسیتی ما از مرد انتظار می‌رود که به جای گوش‌دادن به عاطفه خود به مسئولیت‌های اجتماعی که روی دوش او گذاشته شده مانند حفظ شرافت خانواده، قبیله و... اهمیت دهد. در واقع مردها هم در این نظم جنسیتی اگر به آنچه مورد انتظار است عمل نکنند، با تنبیه‌های اجتماعی مواجه می‌شوند؛ از طردشدن گرفته تا تحقیر و توهین.
در چنین فضایی با وجود عاطفه پدری اما انتظار می‌رود‌ به جای عواطف شخصی‌اش، وظیفه اجتماعی‌اش را در اولویت قرار دهد. او تأکید می‌کند که مسئله اصلی، اصلاح نظم جنسیتی سنتی و این نگاه سنتی به زن در قانون و فرهنگ جامعه است. در واقع باید این موضوع پذیرفته شود که آنچه به گذشته تعلق داشته، نمی‌تواند در جامعه جدید که وضعیت زن‌ها در آن کاملا تغییر کرده است، همچنان حفظ شده و به همان شکل رعایت شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1349400/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سختگیری اروپا در صدور ویزا برای رانندگان ایرانی

مقام مجارستانی: الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا را در صورت تهدید امنیت انرژی نمی‌پذیریم

سفیر کانادا: در جنگ تجاری با ترامپ محکم می‌ایستیم

ترامپ و تغییرات آب و هوایی؛ آینده فناوری‌های سبز در هاله‌ای از ابهام

23 کشته در پی حمله ترکیه به شمال سوریه

نعیم قاسم: شهادت محمد الضیف را تسلیت می گوییم

ترامپ: کانادا باید ایالت 51 آمریکا شود

بروکسل درباره جنگ تعرفه‌ای «ترامپ» علیه اتحادیه اروپا هشدار داد

روبیو: آمریکا از احمد الشرع حمایت می‌کند

تخریب ظریف؛ رمز تندروها

بیژن عبدالکریمی: مهم‌ترین مساله امروز گفتمان انقلاب، به رسمیت شناختن سوژه مدرن است

سایه نظم کهنه بر خاورمیانه جدید

رسانه اسرائیلی: عملیات در کرانه باختری چند هفته ادامه دارد

روسیه مدعی کشته شدن 200 نظامی اوکراینی در کورسک شد

وزیر ترامپ سران جهان را تهدید کرد

اولین نقض آتش‌بس در غزه؛ اسرائیل یک خودروی غیرنظامی را هدف قرار داد

رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل نیامده، فاز جنگ گرفت

استقبال حماس از تاسیس گروه «لاهه» برای مبارزه با اشغالگری در فلسطین

زلنسکی آمریکا را به فساد مالی متهم کرد

زمان تشییع پیکر شهیدان سیدحسن نصرالله و صفی‌الدین مشخص شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 بهمن 1403

وزارت اقتصاد: امسال از تنخواه گردان خزانه استفاده نشد

سفر رئیس پارلمان عراق به تهران؛ گام جدید در تقویت دیپلماسی همسایگی

آیا دیدار دکتر علم‌الهدی با رئیس جمهور عراق عجیب است؟

رکوردشکنی تولید نفت قزاقستان با وجود تعهد به توافق اوپک‌پلاس/ قزاقستان، عراق و روسیه بار‌ها تعهد‌ات را نادیده گرفته‌اند

سرمربی الشرطه: علی دایی فوتبال ایران را به دنیا معرفی کرد

هلاکت چند سرکرده داعش در حمله هوایی ارتش عراق به شرق صلاح‌الدین

سفر رئیس پارلمان عراق به تهران

ورود رئیس پارلمان عراق به تهران با استقبال نایب رئیس مجلس

دیدار استاندار گیلان و مدیرکل بنیاد گیلان با خانواده شهید و جانبازان دوران انقلاب اسلامی

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد سمنان با خانواده های شهدا در شهرستان میامی به مناسبت دهه فجر

مسابقات دارت و تنیس روی میز ویژه بانوان ایثارگر کشور در لرستان برگزار شد

بازدید مدیران وزارت نفت از میز خدمت بنیاد شهید و امور ایثارگران

دیدار معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد با خانواده‌های شهدای حمله تروریستی شاه‌چراغ

فرمانداران برای حل مشکلات فعالان اقتصادی «اختیار کامل» دارند

76 پروژه عمرانی و اقتصادی در «گناوه» افتتاح و اجرایی می‌شود

پروازهای مستقیم مشهد به پاکستان 2 برابر می‌شود

اجرای تکنیک‌های روانی دولت روحانی در دولت پزشکیان

افتتاح و کلنگ زنی بیش از یک هزار و 65 طرح عمرانی و اقتصادی در گمیشان، آزادشهر، کلاله و مراوه تپه

ژاپن چطور مرزهای توسعه اقتصادی را طی کرد؟ / پیشنهاد کتاب

سهراب بختیاری‌زاده پیش از دیدار با الشرطه؛ به این بازی خیلی امیدوارم!

لازمه‌های رشد اقتصادی در ایران کدام‌اند؟ / کارآیی و عمق بخشیدن به بازار سرمایه را دنبال می‌کنیم

دیدار دستیار رئیس‌جمهور آذربایجان و معاون وزیرخارجه قزاقستان با عراقچی

دیدار معاون وزیر خارجه قزاقستان با عراقچی

معاون وزیر امور خارجه قزاقستان با عراقچی دیدار کرد

جزییات دیدار الجولانی با بن‌سلمان/ تلاش برای افزایش همکاری دولت جدید سوریه با عربستان + تصاویر

به نام صادرات سیب‌ زمینی و غارت سفره فقرا | از مشارکت مردمی به سقوط آزاد ؛ نگاهی به شکست‌های اقتصادی

انفجار 20 منزل مسکونی در جنین توسط اسراییل

دوج کوین سقوط می‌کند؟ | وحشت در بازار ارزهای دیجیتال

دولت ترامپ: آزمایشگاهی در «چین» منشاء ویروس کروناست!