ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سایه نظم کهنه بر خاورمیانه جدید خواندنی ها

سایه نظم کهنه بر خاورمیانه جدید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه فارن پالیسی در مقاله‌ای به بررسی وضعیت خاورمیانه جدید بعد از اتفاقاتی که افتاده پرداخت و نوشت که برای دستیابی به پیشرفت منطقه‌ای، رهبران عرب باید اهمیت حل مساله فلسطین را یک بار برای همیشه بازبینی کنند. به گزارش فارن پالیسی، در مارس 2018 یک هواپیمای بوئینگ 787 دریم لاینر ایر ایندیا از دهلی نو به مقصد تل‌آویو بلند شد. این نه‌تنها اولین پرواز تجاری بین دو پایتخت بود، بلکه مهم‌تر از آن، اولین سرویسی بود که به اسرائیل اجازه عبور از حریم هوایی عربستان سعودی داده شد. این نتیجه دیپلماسی ماهرانه بود و دو سال قبل از امضای توافق‌نامه ابراهیم اتفاق افتاد که اولین پیش‌نمایش خاورمیانه «جدید» را ارائه می‌کرد.
امروز اخبار منطقه تلخ‌تر از سال‌های گذشته است. درگیری گسترده‌تر اسرائیل و ایران در کانون توجه قرار گرفته است، غیرنظامیان غزه در بحبوحه توافق آتش‌بس ضعیف اسرائیل و حماس در حال بازگشت به محله‌های تخریب‌شده هستند و فروپاشی رژیم اسد در سوریه تنش‌های منطقه‌ای را تشدید کرده است.
قتل اخیر زوی کوگان، خاخام اسرائیلی-مولداویایی 28ساله در ابوظبی توسط عاملان تایید‌نشده، به‌عنوان یک حمله تروریستی توسط اسرائیل طبقه‌بندی شده است. برای اسرائیلی‌ها، پرونده قتل کوگان تئوری دبی را به عنوان واحه ثبات و امنیت برای همه، ازجمله یهودیان، به چالش کشید.
این نشان می‌دهد که چگونه جنگ اسرائیل و حماس، نزدیکی اعراب و اسرائیل را که مشخصه روزهای سخت پس از توافق ابراهیم بود، از مسیر خود خارج کرد. برای کشوری مانند امارات متحده عربی که پلورالیسم و هماهنگی درون‌مذهبی را از طریق افتتاح کنیسه و معبد هندو در خاک خود ترویج کرده، حفاظت از دستاوردهای سیاسی-اجتماعی حیاتی است.
برای مدت طولانی، رشد اقتصادی کشورهایی مانند امارات عمدتا به دلیل سیاست‌های فردی دولت‌های آنها بود. بااین‌حال، پیشرفت منطقه‌ای امروز ممکن است نیازمند بازنگری در پایتخت‌های عربی در مورد اهمیت حل یک ‌بار برای همیشه مسئله فلسطین باشد.
بسیاری از محققان، روشنفکران و سیاستمداران بر این باورند که رویارویی با جنبه‌های خاورمیانه «قدیمی» که نادیده گرفته شده بود، مانند وضعیت سرزمین‌های فلسطینی و حقوق سیاسی فلسطینیان، اکنون در هر حرکت رو به جلوی منسجمی برای جهان عرب، اسرائیل و ایران به طور یکسان محور است.
همچنین کسانی مانند مروان کابالان هستند که معتقدند 7 اکتبر تا حدی، اگر نگوییم به طور کامل، برای از بین بردن پیشرفت‌های در حال انجام مانند عادی‌سازی احتمالی عربستان و اسرائیل و موفقیت ایده‌های ژئواکونومیک بزرگ‌تر، مانند کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC) در حاشیه نشست G-20 در سال 2023 طراحی شده است.
جنگ اخیر بین اسرائیل و حماس در غزه و همچنین گسترش آن به لبنان بین اسرائیل و حزب‌الله نیز به‌سرعت سیاست‌های منطقه‌ای کشورهای عربی را تغییر داده است. واکنش زنجیره‌ای وقایع - از تنش‌زدایی بین ریاض و تهران با میانجی‌گری چین تا فروپاشی سریع کنترل خانواده اسد بر سوریه پس از بیش از 50 سال حکومت‌ یک بار دیگر آرمان فلسطین را در اولویت و مرکز قرار داده است.
 مساله فلسطین اغلب به عنوان یک بحران برای مدیریت سیاست‌های منطقه‌ای از جمله توسط کشورهای عربی مورد استفاده قرار گرفته، اما اکنون با تاکید مجدد مخاطبان جهانی استقلال فلسطین، این امر ناگزیر باید تغییر کند. توافق‌نامه ابراهیم که در سال 2020 توسط گروهی از کشورهای عربی به رهبری امارات و اسرائیل امضا شد، به دنبال عادی‌سازی روابط سیاسی و دیپلماتیک و تعیین مسیری به سوی نظم منطقه‌ای جدید بود. رفاه، پیشرفت اقتصادی، توسعه - به عبارت دیگر پول، شعار امروزی است.
قدرت‌های منطقه‌ای مانند امارات و عربستان سعودی شروط خود را برای متحدان اعلام کرده‌اند. آنها علاوه بر روابط نزدیک با ایالات متحده، در حال گسترش روابط تجاری و سیاسی با چین و روسیه هستند. در ماه ژوئیه، نیروهای هوایی امارات و چین دومین رزمایش مشترک سالانه خود را در منطقه ناآرام چین سین کیانگ برگزار کردند، جایی که پکن خود را متعهد به سرکوب سیستماتیک جمعیت مسلمان اویغور خود کرده است.
تصاویر ماهواره‌ای که این تمرین‌ها را ثبت کرده است نشان می‌دهد که امارات تجهیزات نظامی عمدتا غربی خود از جمله هواپیماهای جنگنده Mirage 2000 ساخت فرانسه و هواپیماهای ترابری سنگین C-17 Globemaster ساخت ایالات متحده را در اعماق سرزمین‌های چین به پرواز درآورده است.
در چارچوب‌بندی روابط بین‌الملل جو بایدن، رئیس‌جمهور سابق ایالات‌متحده - از رقابت آشکار «دموکراسی در برابر استبداد» - پادشاهی‌های عربی به نقطه شیرینی برای پیشرفت رسیده‌اند.
نابسامانی منطقه‌ای خاورمیانه قوانین متفاوت و قدیمی‌تری دارد، جایی که مداخله طولانی‌مدت غرب با حسن‌نیت و سوءنیت - که به دلیل تمایل به تغییر شکل سیاست‌های منطقه‌ای مطابق با الزامات واشنگتن، لندن یا پاریس انجام می‌شود - در ایجاد نتایج منجر به پیشرفت پایدار شکست خورده است.
موضوع تکراری ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی نمونه بارز بازگشت قوانین قدیمی است. ایران به‌عنوان بخشی از دو استراتژی بلندمدت خود در حمایت از محور مقاومت و حفظ موضع «دفاع روبه‌رو»، از آرمان فلسطین یعنی حمایت از حماس و حزب‌الله دفاع کرده است.
ترور مقامات ارشد حماس و حزب‌الله توسط اسرائیل در ماه‌های اخیر ضربه‌هایی به استراتژی منطقه‌ای ایران وارد کرده است، اما ایران دور از میدان نبرد پیروزی‌هایی داشته است. عادی‌سازی روابط این کشور با عربستان سعودی ادغام قدیمی با جدید است.
درحال‌حاضر، سعودی‌ها از ایده عادی‌سازی روابط با اسرائیل فاصله گرفته‌اند و در مقابل، تاسیسات نفتی عربستان - که توسط حوثی‌های یمن در سال 2019 مورد حمله قرار گرفتند - از آن زمان در امان مانده‌اند. در‌حالی‌که این بدان معنا نیست که اصول رقابت عربستان و ایران حل شده است.
ریاض برای محافظت از تنوع اقتصادی، سیاسی و ایدئولوژیک جاری خود، به جای رویارویی آشکار، خود را به سمت بی‌طرفی سوق داده است. در میان همه این فعل‌وانفعالات، بازگشت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، به‌عنوان یک شخص غیرقابل پیش‌بینی نیز رخ داده است.
ترامپ منویات شخصی خود را بر سیاست و خط‌مشی‌ها‌ ترجیح می‌دهد و این باعث می‌شود که او همه طرف‌ها، از جمله اسرائیل، را برای تنش‌زدایی و آتش‌بس بلندمدت تحت فشار قرار دهد، اما انتظار نمی‌رود که او مداخله ایالات متحده را به عصر چکمه‌ها یعنی زمانی که آمریکا مداخلات نظامی زیادی در دیگر کشورها می‌کرد، برگرداند یا حتی ترویج دموکراسی را سرلوحه خود قرار دهند.
اما ترامپ همان شخصی است که در زبان فارسی به بازاری معروف است، یعنی کسی که همیشه به دنبال معامله و توافق خوب است. اعراب، اسرائیلی‌ها و ایران به طور یکسان از این ویژگی آگاه هستند.
تا حدی این ممکن است دلیلی باشد که چرا ایران می‌تواند به‌عنوان یک کشور هسته‌ای در آستانه، راضی بماند تا ترامپ را در روایت خودستایش‌کننده‌اش به‌عنوان رئیس‌جمهوری که هیچ جنگی را آغاز نکرده، محاکمه کند.
پایان جنگ کنونی اسرائیل و حماس و تلاش برای راه‌حل دو دولتی بار دیگر به عنوان یک اجماع در منطقه ظاهر می‌شود. خرد قدیمی طراحی دو دولتی در سطح جهانی پیروز شده است، زیرا تنها نتیجه‌گیری قابل‌اجرا روی کاغذ است. این امر در درجه اول به این دلیل است که هیچ گزینه قابل دوام دیگری برای چندین دهه ارائه نشده است.
لیندسی گراهام، سناتور آمریکایی، مشاور و از نزدیکان ترامپ، گفته است که بهترین بیمه‌نامه در برابر حماس «اشغال مجدد غزه توسط اسرائیل نیست، بلکه اصلاح در جامعه فلسطین است» و تنها کشورهای عربی می‌توانند به آن دست یابند. اما به نظر می‌رسد که رهبران بسیاری در داخل کشورهای عربی مشتاق به بر عهده گرفتن مالکیت یکجانبه چنین وظیفه‌ای نیستند، حتی اگر از مزایای اقدام نظامی اسرائیل علیه حماس و حزب‌الله بهره‌مند شوند.
با وجود بیش از یک سال جنگ، پروژه‌های بزرگ اعم از اتصال به امنیت انرژی همچنان پیش‌بینی می‌شوند.
 آنچه از منطقه انتظار می‌رود این است که امنیت منطقه‌ای خود را در اختیار بگیرد؛ امری که برای پیشبرد اهداف اقتصادی کشورهای منطقه حیاتی است. برای این منظور، مدیریت تعارض، به جای حل تعارض، راه پیش روست.
میل به نظم جدید خاورمیانه ممکن است انگیزه کافی برای حل موانع ایجاد‌شده توسط تجدید حیات نظم قدیمی را فراهم کند. آتش‌بس در حال توسعه بین اسرائیل و حماس، لحظه‌ای از فرجه جنگ و گشایشی برای کشورهای عربی برای پرداختن به نقش فلسطینیان در منطقه در حال پیشرفت را نشان می‌دهد.
در‌حالی‌که عادی‌سازی روابط ایران و عربستان نیز می‌تواند یک کاتالیزور باشد، قدرت‌های عربی، به‌ویژه پس از توافق‌نامه ابراهیم، نفوذ سیاسی کافی بر اسرائیل، ایران و سرزمین‌های فلسطینی دارند تا عصر جدیدی از گفت‌وگو، سازش و حل‌وفصل را پیش ببرند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1349535/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل های برتر هفته هشتم لیگ اروپا

اسلامی: تحت شدیدترین بازرسی‌های آژانس هستیم ولی از رو نمی‌روند

واکنش مقامات اتحادیه اروپا به تهدیدات تعرفه‌ای ترامپ: از دعوت به آرامش تا وعده پاسخ گزنده

اظهارات جدید ترامپ درباره اعمال تعرفه‌ها

واکنش سازمان ملل به طرح ترامپ/ جنایت جنگی است

توییت جدید همتی در مورد دلار جنجالی شد!

آیت‌الله مهدوی: شعار «مرگ بر آمریکا» تنها شعار نیست، دعا هم هست

ایران در راستای شفاف سازی برنامه هسته‌ای خود، بازرسی‌ها را پذیرفته است

شیخ نعیم قاسم: این مردم بودند که لبنان را آزاد کردند/ رژیم صهیونیستی امکان حضور در جنوب لبنان را هیچ وقت نخواهد داشت/ پیروی و مزدوری از آمریکا چیزی به کسی نخواهد داد

سفر وزیر خارجه آمریکا به پاناما بعد از اظهارات جنجالی ترامپ

وزیر اقتصاد: لغو تحریم‌های نفتی بیش از هر زمان دیگری اهمیت اقتصادی دارد

نشت اسرار اقتصادی آمریکا به چین

طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی در کمیسیون اقتصادی مجلس بررسی شد

پیشرفت های کشور در بخش های مختلف حاصل گفتمان انقلاب اسلامی است

دولت و شهرداری‌ها همت بیشتری برای توسعه حمل‌ونقل عمومی داشته باشند

با اجرای این آئین‌نامه وضعیت اقتصادی مرزنشینان بهبود می‌یابد

نشست رسانه‌ای فیلم سینمایی «اسفند» برگزار شد/ روایتی از پیش‌تولید یک عملیات سری

بهترین کامبک‌های تاریخ لیگ قهرمانان اروپا

سیوهای برتر هفته هشتم لیگ اروپا | واکنش های پترسون، آنرشتال، یاسور

چین و هند خرید نفت روسیه برای مارس 2025 را متوقف کردند/ روسیه در سال 2023 حداقل 600 نفتکش در ناوگان سایه داشته است

تأکید کابل و تهران بر توسعه همکاری‌های دوجانبه

صدر اعظم آلمان از تعرفه‌های ترامپ انتقاد کرد

ترامپ: ما دیگر کشوری احمق نخواهیم بود

واکنش وزیر اقتصاد ایران به آغاز جنگ تجاری ترامپ/ همتی: نشانه دیگری از بیهوده بودن تکرار فشار حداکثری علیه ایران است

تولید «آهن سبز»‌ در آمریکا

علت ترس ترامپ از دلار زدایی چیست؟ | واکنش روس‌ ها به تهدید ترامپ

همتی شکست آمریکا با فشار حداکثری علیه ایران + عکس

هوشنگ امیراحمدی کیست ؟ / سوپر دلال‌ها، سوپر انقلابی شدند

تعاملات ما در جهت رفع ملاحظات و دفع شر است

واکنش نخست وزیر کانادا به تعرفه‌های گمرکی جدید ترامپ علیه این کشور

وزیر خارجه آمریکا در اولین سفر خارجی خود به پاناما رفت

زاکانی: آمریکا خیلی نقشه‌ها برای ایران داشت، اما نتوانست یکی را هم عملی کند

رویکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی سیاسی است/ به همه ضوابط پادمان پایبند هستیم

کل‌کل فرماندار تگزاس با جاستین ترودو

«زلنسکی» آمریکا را به فساد مالی متهم کرد

زاکانی: آمریکا را در همه جبهه‌ها شکست داده‌ایم

واکنش تند رئیس سازمان انرژی اتمی به اظهارات گروسی/ کجای قانون آژانس اجازه داده که مدیرکل وارد بحث‌های سیاسی شود؟

واکنش همتی به اعمال تعرفه‌های گمرکی ترامپ

زاکانی: این انقلاب در مقابل تمامی نقشه‌های شوم دشمنان پایدار و مقاوم است

برنامه هسته ای ایران هیچ ابهامی ندارد

هشدار فرماندار تگزاس به نخست وزیر کانادا: مراقب باش ترودو!

رویکرد آژانس سیاسی است/ به همه ضوابط پادمان پایبند هستیم

ناموس‌پرستان قاتل

چالش انتقال آب از دریای عمان به تهران

تئوریسین مبارزه مسلحانه

دست رد ترامپ به سینه نتانیاهو در مورد تهران؟

سیگنال ترامپ به ایران

درخواست محمود عباس برای نشست اضطراری شورای امنیت

ترامپ: آمریکایی‌ها مقداری سختی از اعمال تعرفه‌ها را تجربه خواهند کرد

قیمت درهم در کانال جدید؛ قیمت دینار عراق و لیر ترکیه صعودی شد/ سور و سات 120 میلیون دلاری دبی برای میلیونرها