چرا میلیاردرهای حاکم بر آمریکا کمکهای واشنگتن به فقیران در جهان را قطع می کنند؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش جماران به نقل از یورونیوز، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در دو هفته گذشته تغییرات چشمگیری در آژانس توسعه بینالمللی آمریکا ایجاد کرده، بهگونهای این تغییرات باعث نگرانی شدید سازمانهای بشردوستانه شده است.
آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) نهادی است که بر اجرای برنامه کمکهای خارجی این کشور، از جمله کمکهای بشردوستانه، توسعه اقتصادی و امدادرسانی در برابر بلایای طبیعی نظارت دارد.
این نهاد از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ، هدف انتقادات شدید او و اعضای دولتش قرار گرفته است. مخالفان این نهاد آمریکایی آن را به «ناکارآمدی» و اجرای «برنامههای بیهوده و پرهزینه» متهم میکنند.
آژانس توسعه بینالمللی آمریکا و بودجه آن دهههاست که یکی از موضوعهای چالشی میان جمهوریخواهان و دموکراتها بوده است.
در اینجا نگاهی داریم به آژانس توسعه بینالمللی آمریکا، تاریخچه آن و تغییراتی که در این نهاد از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ ایجاد شده است.
هدف از تاسیس آژانس توسعه بینالمللی آمریکا چه بود؟
آژانس توسعه بینالمللی آمریکا در زمان ریاست جمهوری «جان افکندی» و در اوج رقابتهای آمریکا و شوروی در دوران جنگ سرد تاسیس شد.
کندی در آن زمان بهدنبال راهی کارآمدتر برای مقابله با نفوذ شوروی در کشورهای جهان بود. او در سال 1961 با تاسیس این آژانس و ارائه کمکهایی به کشورهای خارجی، تغییرات عمدهای در برنامههای برونمرزی آمریکا ایجاد کرد. از همین رو آژانس توسعه بینالمللی آمریکا دوام بیشتری از اتحاد جماهیر شوروی که در سال 1991 فروپاشید، داشته است.
حامیان این نهاد آمریکایی بر این نظرند که کمکهای آمریکا به کشورهای مختلف، باعث «کاهش نفوذ» روسیه و چین در کشورهای مختلف شده است. اما منتقدان آژانس توسعه بینالمللی آمریکا این نهاد را به اجرای برنامههای «بیهوده و پرهزینه» متهم میکنند.
البته چین نیز برنامه کمکهای خارجی خود را تحت عنوان «ابتکار کمربند و جاده» در سراسر جهان اجرا میکند.
چه اتفاقی در حال رخ دادن است؟
آقای ترامپ پس از مراسم تحلیف خود در 20 ژانویه، ارائه کمکهای خارجی را با هدف بررسی بیشتر برای 90 روز متوقف کرد. با مسدود شدن کمکهای خارجی توسط دولت ترامپ، بسیاری از برنامههای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا متوقف شدند، دهها کارمند آن به مرخصی اجباری رفتند، و هزاران نفر از کارکنان سازمانهای بشردوستانه اخراج شدند.
مارک روبیو، وزیر خارجه آمریکا از آن زمان تلاش کرده است تا معافیتهایی را برای کمکهای بشردوستانه ضروری که مستقیماً به نجات جان انسانها مربوط میشوند، اعلام کند. اما درباره بسیاری از موارد دیگر از کمکها در سایر حوزهها همچنان ابهامهایی وجود دارد که باعث توقف فعالیتهای امدادی و توسعهای در سراسر جهان شده است.
هماکنون دهها نفر از کارکنان آژانس توسعه بینالمللی آمریکا به مرخصی اجباری فرستاده شدهاند، و هزاران نفر از کارکنان سازمانهای بشردوستانه نیز اخراج شدهاند.
کارمندان آژانس توسعه بینالمللی آمریکا ایمیلی دریافت کردهاند که از آنها خواسته شده است سر کار نیایند. همچنین وبسایت این آژانس و حساب کاربری آن در شبکه ایکس ناپدید شدند.
وزیر خارجه آمریکا گفت که هدف دولت ترامپ از مهلت 90 روزه این است که بررسی کند کدام پروژهها آمریکا را «ایمنتر و قویتر» میسازند.
منتقدان چه میگویند؟
جمهوریخواهان معمولاً تلاش میکنند تا وزارت خارجه آمریکا کنترل بیشتری بر سیاستها و بودجههای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا داشته باشد، اما دموکراتها بر استقلال آن تأکید دارند.
جمهوریخواهان به طور سنتی به کاهش بودجهای که آمریکا به سازمان ملل متحد و آژانسهای مختلف آن اختصاص میدهد، تمایل دارند. در دولت اول ترامپ، کمکهای خارجی کاهش یافت و کمکهای مالی به برخی از آژانسهای سازمان ملل متحد، مانند صندوق جمعیت این سازمان و همچنین دولت خودگردان فلسطینی متوقف شد. همچنین در این دوره، آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خارج شد و تعهدات مالی خود را به این نهاد بینالمللی متوقف کرد.
آمریکا بر اساس قانونی که در ماه مارس گذشته توسط جو بایدن، رئیسجمهور وقت آمریکا امضا شد، از تأمین مالی آژانس سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی موسوم به «اونروا» منع شده است.
در سال 2017، روبیو در جایگاه یک سناتور خواستار شفافیت بیشتر در خصوص کمکهای خارجی شد. او در آن زمان گفت که کمکهای خارجی «صدقه» نیستند و آمریکا باید اطمینان حاصل کند که بهخوبی خرج میشوند.
چرا ایلان ماسک به سراغ آژانس توسعه بینالمللی آمریکا رفته است؟
اداره کارآمدی دولت که توسط ایلان ماسک و دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا تشکیل شده، در تلاش است تا نیروی کار و هزینههای دولت این کشور را کاهش دهد. آژانس توسعه بینالمللی آمریکا یکی از اهداف ایلان ماسک برای تحقق این خواسته است. ماسک این نهاد آمریکایی را یک «سازمان مجرمانه» معرفی کرده است.
تعلیق بودجه آژانس توسعه بینالمللی آمریکا چه عواقبی دارد؟
آفریقای جنوب صحرا ممکن است بیشتر از هر منطقه دیگری در دوران توقف کمکهای بشردوستانه آسیب ببیند. آمریکا سال گذشته بیش از 6.5 میلیارد دلار کمکهای بشردوستانه به این منطقه کرده است.
در آفریقا بیماران مبتلا به ایدز بههنگام مراجعه به کلینیکهایی که تحت یک برنامه آمریکا برای مبارزه با ایدز فعالیت میکنند، با درهای بسته مواجه شدند.
یکی از مهمترین برنامههایی که از سوی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا تامین مالی میشود، برنامه این کشور برای مبارزه با ایدز موسوم به «Pepfar» بوده است که در زمان ریاست جمهوری «جورج دبلیو بوش» در سال 2003 راهاندازی شد. بیش از 20 میلیون فرد مبتلا به ایدز بهطور مستقیم به این برنامه وابسته هستند.
توقف کمکهای خارجی همچنین تأثیرات منفی در کشورهای آمریکای لاتین به همراه داشته است. در مکزیک، یک پناهگاه پرجمعیت برای مهاجران در جنوب این کشور بدون پزشک مانده است.
در کلمبیا، کاستاریکا، اکوادور و گواتمالا، دفاتری که مهاجران میتوانستند برای درخواست ورود قانونی به آمریکا به آنجا مراجعه کنند، تعطیل شدهاند.
سازمانها و نهادهایی که کمکهای بشردوستانه و توسعهای ارائه میدهند در تلاش هستند تا با کسب اطلاعات کاملتری از وضعیت فعلی دریابند که بر اثر توقف کمکهای خارجی، اجرای چه برنامههایی متوقف شدهاند و چه تعداد از کارکنان این برنامهها اخراج شده یا به مرخصی اجباری رفتهاند.
آژانس توسعه بینالمللی آمریکا میلیاردها دلار کمک بشردوستانه، توسعهای و امنیتی را در بیش از 100 کشور مدیریت کرده است.
آمریکا چقدر برای کمکهای خارجی هزینه میکند؟
بر اساس گزارش ماه گذشته سرویس تحقیقات کنگره، آمریکا در سال مالی 2023 حدود 40 میلیارد دلار برای کمکهای خارجی هزینه کرده است.
آمریکا اگرچه با فاصله زیاد بزرگترین اهداکننده کمکهای بشردوستانه در جهان است، اما برخی کشورها بخش بیشتری از بودجه خود را به این امر اختصاص میدهند. مجموع کمکهای خارجی کمتر از یک درصد از بودجه آمریکا را تشکیل میدهد.
نظر آمریکاییها در مورد کمکهای خارجی چیست؟
بر اساس نظرسنجی «AP-NORC» در مارس 2023، حدود 6 نفر از هر 10 بزرگسال آمریکایی بر این نظر بودند که دولت آمریکا «بیش از حد» برای کمکهای خارجی هزینه میکند. وقتی از آنها در مورد هزینههای خاص پرسیده شد، حدود 7 نفر از هر 10 بزرگسال آمریکایی گفتند که دولت آمریکا پول زیادی را برای کمک به کشورهای دیگر اختصاص میدهد.
همچنین حدود 9 نفر از هر 10 جمهوریخواه و 55 درصد از دموکراتها موافق بودند که دولت آمریکا در کمکهای خارجی بیش از حد هزینه میکند. در همان زمان، حدود 6 نفر از هر 10 بزرگسال آمریکایی گفتند که دولت در مسائل داخلی مانند آموزش، بهداشت، زیرساختها، تأمین اجتماعی و بیمه اجتماعی به اندازه کافی هزینه نمیکند.
نتایج برخی نظرسنجیها نشان میدهند که بزرگسالان آمریکایی معمولاً تصور میکنند که بخش زیادی از بودجه دولت به کمکهای خارجی اختصاص مییابد. بر اساس نظرسنجیهای بنیاد کایزر، آمریکاییها میگویند که کمکهای خارجی حدود 31 درصد از بودجه دولت را تشکیل میدهند، اما درواقع این رقم بسیار کمتر و در حدود یک درصد یا کمتر از آن است.
آیا ترامپ میتواند به تنهایی آژانس توسعه بینالمللی آمریکا را منحل کند؟
دموکراتها میگویند که رئیسجمهورهای آمریکا اختیارات قانونی لازم برای انحلال آژانس توسعه بینالمللی آمریکا را ندارند. اما مشخص نیست که چه چیزی مانع از تلاش ترامپ برای انجام این کار خواهد شد.
وضعیت مشابهی از نظر قانونی اما در مقیاس کوچکتر در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ اتفاق افتاد. در آن زمان آقای ترامپ تلاش کرد تا بودجه اختصاصی به عملیاتهای خارجی را به یکسوم کاهش دهد.
زمانیکه کنگره آمریکا با این کاهش بودجه مخالفت کرد، دولت ترامپ با استفاده از مسدودسازی بودجه و روشهای دیگر، جریان منابع مالی که کنگره قبلاً برای برنامههای خارجی تصویب کرده بود را محدود کرد. البته بعداً دفتر حسابرسی دولت آمریکا اعلام کرد که این اقدام غیرقانونی بوده است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1353067/