دیپ سیک، ضربه تکنولوژیک پکن به واشنگتن/ رقابت بخش خصوصی چین با غولهای فناوری جهان
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - برنا - گروه علمی و فناوری: رئیس دانشکده هوش مصنوعی، ابزار هوش مصنوعی چینی دیپ سیک را ضربهای تکنولوژیک از سوی چین به آمریکا دانست.
دیپ سیک مدل هوش مصنوعی چینی است که به تازگی وارد عرصه رقابتهای جهانی شده و توانسته توجه بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران فناوری را جلب کند. این مدل هوش مصنوعی که توسط بخش خصوصی چین توسعه یافته، با کمترین سرمایهگذاری نسبت به مدلهای بزرگ جهانی وارد رقابت شده است.
ورود دیپ سیک به رقابتهای جهانی، چالش جدیدی برای سلطه آمریکا در زمینه فناوری هوش مصنوعی به شمار میآید. در حالی که مدلهای پیشرفته آمریکایی با سرمایهگذاریهای کلان و هزینههای سنگین در حال توسعه بودند، دیپ سیک با استفاده از روشهای نوآورانه توانسته است فاصلههای تکنولوژیک را کاهش دهد و یک رقیب جدی برای این مدلها باشد.
در این راستا رئیس دانشکده هوش مصنوعی و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالکاشتر در گفتوگو با برنا به بررسی مدل هوش مصنوعی چینی دیپ سیک و تاثیر آن بر رقابتهای فناوری میان چین و آمریکا پرداخت.
امیر محترمی، در ابتدا گفت: ورود مدل هوش مصنوعی دیپ سیک نشاندهنده رشد و توانمندی بخش خصوصی چین در حوزه فناوری است. این مدل به طور غیرمنتظرهای با سرمایهگذاری کم، توانسته است وارد رقابت با مدلهای بزرگ فناوری همچون چت جیپیتی شرکت اپن ایآی و مدلهای گوگل شود، که بهطور معمول با سرمایهگذاریهای سنگین و هزینههای توسعه بالا همراه هستند. ظهور این مدلها باعث شد سرمایهگذاران غربی و آمریکایی نسبت به برآوردهای قبلی خود در خصوص هزینهها و ریسکهای این صنعت تجدیدنظر کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی مالکاشتر در ادامه افزود: چین، با تمرکز شدید بر پیشرفت فناوری و فراهم کردن زیرساختهای اقتصادی لازم برای رشد این بخش، توانسته از رقابتی پویا و فعال در عرصه فناوری بهرهبرداری کند. برخلاف تصور برخی، این حرکت یک اقدام برنامهریزیشده بوده و تأثیرات آن تنها محدود به عرصه اقتصادی نیست، بلکه در سیاستهای بلندمدت بینالمللی نیز قابل مشاهده است.
محترمی همچنین اظهار کرد: دیپ سیک نمایانگر یک رقیب جدی برای آمریکا در عرصه فناوری هوش مصنوعی است. این اقادام نباید بهعنوان یک شوک غیرمنتظره تلقی شود، چرا که چین پیش از این نیز در زمینههای مختلف یادگیری ماشینی و مدلهای زبانی فعالیت کرده و این گام در راستای روند طبیعی رشد فناوریهای نوین در این کشور است.
وی در ادامه گفت: ورود چین به این عرصه قطعا یک ضربه تکنولوژیک برای آمریکا بود چرا که در یک روز، حدود 1000 میلیارد دلار از ارزش وال استریت کاهش یافت و حتی سهام شرکتهایی مانند انویدیا هم با افت میلیاردی روبهرو شد، با این حال، در دنیای رقابتهای فناوری، اینگونه اتفاقات طبیعی است و طرفین در تلاش برای دستیابی به برتری هستند.
رئیس دانشکده هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی مالکاشتر همچنین افزود: آمریکا با استفاده از اهرمهای سیاسی، سعی میکند این رقابت را کنترل کند. این تلاشها در آینده بیشتر و شدیدتر خواهد شد و ایالات متحده بهویژه با توجه به سیاستهای ترامپ که هدف اصلیاش محدود کردن چین در دسترسی به فناوریهای پیشرفته است، احتمالاً اقدامات بیشتری را برای کنترل این رقابت انجام خواهد داد. تحریمهایی که پیشتر علیه چین اعمال شده بود، نشاندهنده حساسیت آمریکا به این رقابتهای فناوری است.
محترمی در پایان خاطرنشان کرد:معرفی این مدل توسط چین باعث شد که رقابت در این حوزه وارد مرحلهای جدید شود.از منظر اقتصادی و سیاسی، این حرکت چین نه تنها ضربهای به آمریکا وارد کرده، بلکه ممکن است تأثیرات زیادی در روابط بینالمللی و در آینده رقابتهای فناوری داشته باشد.
ورود دیپ سیک نه تنها سرمایهگذاران و تحلیلگران را به بازنگری در پیشبینیهای خود واداشته، بلکه به نظر میرسد در آینده روابط سیاسی و اقتصادی چین و آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اقدامات پیشین آمریکا در محدود کردن دسترسی چین به فناوریهای پیشرفته، رقابت در این عرصه همچنان پرتنش و حساس خواهد بود.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1353088/