ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله خراسان/ از فشار حداکثری تا اشتیاق حداکثری! خواندنی ها

سرمقاله خراسان/ از فشار حداکثری تا اشتیاق حداکثری!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان / «از فشار حداکثری تا اشتیاق حداکثری!» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم جعفر یوسفی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سیاست بین‌الملل عرصه‌ای پیچیده از بازی‌های قدرت، دیپلماسی و محاسبات دقیق است. هر کنش و واکنش در این عرصه، پیام‌های خاص خود را مخابره می‌کند و بر موقعیت چانه‌زنی طرفین تأثیر می‌گذارد. در این میان، تفاوت رویکرد آمریکا و ایران در مواجهه با مذاکره در ماه‌های اخیر به‌وضوح مشهود است. ترامپ ابتدا یادداشت فشار حداکثری را امضا می‌کند، سپس مذاکره را به‌عنوان امتیاز مطرح می‌کند. در مقابل، در ایران ابتدا سیگنال ضعف ارسال می‌شود و بعد، با ادبیاتی مملو از اشتیاق، میز مذاکره سوزانده می‌شود. این تاکتیک نادرست، چانه‌زنی را از مسیر اقتدار به مسیر استیصال می‌کشاند و هزینه‌های دیپلماتیک و راهبردی سنگینی را تحمیل می‌کند.سخنان اخیر ترامپ را نیز می‌توان سرفصل عملیات روانی دولت جدید آمریکا دانست؛ راهبردی که بر چهار محور کلیدی استوار است؛ القای دوقطبی در فضای داخلی ایران، بزرگ‌نمایی قدرت و توانایی چانه‌زنی آمریکا، کوچک‌نمایی خواسته‌های آمریکا به‌منظور نرم کردن طرف ایرانی و فریب در قالب ابراز صمیمیت و تمایل به توافق. این رویکرد در واقع تلاشی برای شکل‌دهی به افکار عمومی و تصمیم‌سازان ایرانی است تا مذاکرات را به‌عنوان یک مسیر گریزناپذیر بپذیرند، در حالی که پشت پرده هدف واشنگتن تحمیل شرایط مطلوب خود است.دونالد ترامپ و تیم سیاست خارجی او، مذاکره را نه‌تنها یک ابزار بلکه یک امتیاز تعریف می‌کنند. ابتدا با فشار حداکثری، طرف مقابل را در موقعیتی شکننده قرار می‌دهند و سپس با طرح مذاکره، فضا را مدیریت می‌کنند. این روش از یک قاعده کلاسیک در روابط بین‌الملل پیروی می‌کند: مذاکره زمانی ارزش دارد که طرف مقابل آن را نیاز بداند، نه آن که به آن به‌عنوان راه نجات نگاه کند. ترامپ با این تاکتیک، قدرت چانه‌زنی را حفظ کرده و به‌جای آن که مذاکره را به‌عنوان یک هدف معرفی کند، آن را به‌عنوان امتیازی که می‌تواند داده یا پس گرفته شود، مدیریت می‌کند.
در طرف مقابل، برخی دولتمردان ایران در برخی مقاطع، قبل از آن که حتی شرایط مذاکره فراهم شود، پیام‌هایی حاکی از ضعف و اضطرار ارسال کرده اند. این رویکرد، نه‌تنها موقعیت چانه‌زنی را تضعیف می‌کند بلکه طرف مقابل را نسبت به گرفتن امتیازات بیشتر ترغیب می‌کند. هنگامی که پیش از آغاز مذاکره، طرف ایرانی با ادبیاتی مملو از اشتیاق سخن می‌گوید، عملاً به‌جای افزایش ارزش دیپلماتیک مذاکره، آن را به سطحی از استیصال تنزل می‌دهد.
تمایز اصلی در راهبردهای دو طرف این است که آمریکا مذاکره را امتیازی می‌داند که باید به‌درستی قیمت‌گذاری شود، درحالی‌که برخی جریان‌های داخلی در ایران آن را از پیش به‌عنوان تنها راه‌حل معرفی می‌کنند. این تفاوت راهبردی، باعث تغییر در نسبت قدرت در مذاکرات می‌شود. طرفی که مذاکره را از موضع قدرت پیشنهاد می‌دهد، شرایط را دیکته می‌کند، اما طرفی که از سر اضطرار به مذاکره نگاه می‌کند، اساساً از همان ابتدا در موضع ضعف قرار دارد.
در چنین فضایی، اگر ایران بدون درک صحیح از عملیات روانی آمریکا وارد عرصه مذاکره شود، نتیجه چیزی جز پذیرش شرایط نابرابر نخواهد بود. سخنان ترامپ بخشی از یک جنگ شناختی است که به‌دنبال ایجاد گسل‌های داخلی، تضعیف انسجام ملی و هدایت طرف ایرانی به‌سوی یک توافق از موضع ضعف است. در چنین شرایطی، رویکرد ایران باید مبتنی بر هوشمندی راهبردی و مقاوم‌سازی ذهنیت مذاکراتی باشد تا از افتادن در دام عملیات روانی آمریکا جلوگیری شود.

این تاکتیک نادرست چند پیامد کلیدی دارد:
1. کاهش ارزش مذاکره: وقتی مذاکره از سر اضطرار معرفی شود، طرف مقابل احساس می‌کند که بدون دادن امتیاز هم می‌تواند شرایط خود را تحمیل کند.
2. افزایش سطح مطالبات طرف مقابل: آمریکا و متحدانش در مواجهه با چنین تاکتیکی، سقف مطالبات خود را افزایش می‌دهند و شرایط را سخت‌تر می‌کنند.
3. ایجاد شکاف داخلی: مخابره سیگنال‌های متضاد در سیاست خارجی، مردم را نسبت به نظام بدبین می کند و امکان اجماع را کاهش می دهد و طرف خارجی را به بهره‌گیری از این شکاف ترغیب می‌کند.
4. فرسایش دیپلماسی و کاهش قدرت چانه‌زنی: ایران باید به‌جای آن که ابتدا از مذاکره استقبال کند، ابتدا مؤلفه‌های قدرت خود را به نمایش بگذارد و سپس مذاکره را به‌عنوان یک گزینه، نه یک ضرورت، مطرح کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354361/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انقلاب سبز ژاپن در صنعت پوشاک

سفر «عراقچی» به افغانستان و ارزیابی میدانی او کار مناسبی بود

بررسی تحولات افغانستان در نشست آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا

قاری افغانستانی به مقام دوم رسید

استقلال و پرسپولیس در صورت صعود با کدام تیم‌ روبه‌رو می‌شوند؟

افراد زیرک به جای سیاست شکست خورده «فشار حداکثری»، «عقلانیت حداکثری» را انتخاب می‌کنند

فرمان جدید ترامپ؛ خروج مردان از ورزش زنان!

رئیس فدراسیون بعدی فوتبال؛ یکی از این 3 نفر

سقوط بالگرد در شمال ایتالیا؛ همه کشته شدند

در دیدار ترامپ و نتانیاهو چه گذشت؟

خیال خام شیاطین

پشت پرده ترورهای تاریخی آمریکا از آبراهام لینکلن تا جان اف کندی

آمادگی قطر برای میانجی‌گری بین ایران و آمریکا

ترامپ دستور ممنوعیت حضور مردان در ورزش‌های بانوان را صادر کرد

آمریکا هرگز بازسازی غزه را تأمین مالی نخواهد کرد

فرمان الحاق ناو پهپادبر شهید باقری به ندسا

دریادار دوم نامجو: حضور ناوگروه نیروی دریایی ارتش در امارات و پاکستان

تفاوت یادداشت ریاست‌جمهوری با دستور اجرایی؛ دونالد ترامپ چه چیزی درباره ایران را امضا کرد؟

پرسپولیس برای جذب لونگویی، اصرار بسیار دارد

شکایت رسمی چین از آمریکا+ جزئیات

ژاندارم بی اختیار

انتقال 7 بالگرد بلک هاوک افغانستان از ازبکستان به آمریکا

نفت گران شد

امیدآفرین(8) | دانشجویان باید کانون تزریق امید به جامعه باشند + ویدئو

چین و آمریکا شاخ به شاخ شدند

واکنش بروکسل به هشدار تعرفه‌ای ترامپ: سیلیکون‌ولی را تحریم می‌کنیم

رازهای آشکار و نهان ترورهای تاریخی آمریکا؛ از «لینکلن» تا «کندی» – آفتاب نو | اخبار ورزشی

روزنامه سپاه هشدار داد: ترامپ به دنبال فروپاشی ایران است!

در دوگانه امید و نومیدی نباید ناامید باشیم + ویدئو

وزیر خارجه کانادا مدعی شد موضع ما در مورد غزه تغییر نکرده است

ریابکوف: آمریکا مسئول عادی سازی روابط با روسیه است

حضور ناوگروه نیروی دریایی ارتش در امارات و پاکستان

وزیر دفاع دولت ترامپ از سلاح های جدید اسرائیل صحبت کرد

قیمت نفت کاهشی شد

قطر برای میانجیگری بین ایران و آمریکا اعلام آمادگی کرد

جنگ تعرفه‌ها، ترامپ را به دردسر انداخت؛ چین شکایت کرد

سرمقاله اعتماد/ ما ایوب نبودیم

واگذاری پر حاشیه ایران خودرو

تنش آمریکا با آفریقای‌جنوبی؛ «روبیو» به گروه 20 نمی‌رود

آمریکا دومین هواپیمای ریاست‌جمهوری ونزوئلا را توقیف می‌کند

قیمت دام زنده امروز 18 بهمن 1403/ ناآرامی به بازار دام زنده برگشت

قیمت خودرو امروز 18 بهمن 1403/ نوسان بازار شدید شد

در دیدار ظریف با عمار حکیم چه گذشت؟+عکس

در دیدار ظریف و حکیم چه گذشت؟

اختتامیه طرح ملی لاله های روشن ویژه شهدای فرهنگی مازندران برگزارشد

محمدرضا جلایی پور قائم مقام ظریف شد

رئیس جمهور روز شنبه 20 بهمن به استان کرمان سفر می‌کند

وزیر صنعت: سیاست‌های برگشت ارز مغایر با تجارت است

موحدی آزاد: یک سوم انرژی قوه قضائیه صرف مسائل اقتصادی می‌شود

افتتاح بزرگترین مجتمع گردشگری خاورمیانه