ایرانیان جهان

آخرين مطالب

وضعیت ادراک فساد در ایران به روایت آمار اخبار ایران

وضعیت ادراک فساد در ایران به روایت آمار
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /شاخص ادراک فساد در ایران طی 12 سال گذشته روندی نزولی داشته؛ شاخصی که نزدیک شدن آن به صفر نشان‌دهنده نامطلوب‌تر شدن شرایط ادراک فساد است و بر اساس این شاخص، نمره ایران از 28 در سال 2012 به 23 در سال 2024 رسیده است.
 بررسی‌ها نشان می‌دهد که شاخص ادراک فساد ایران در سال 2024 میلای (تقریبا معادل با 1403 شمسی) نسبت به یک سال قبل بدتر شده است.
شاخص ادراک فساد (CPI) میزان فساد در بخش عمومی 180 کشور را بر اساس نظرات کارشناسان و فعالان اقتصادی ارزیابی می‌کند. نمره کشورها بین صفر (بسیار فاسد) تا 100 (بسیار پاک) است و رتبه آن‌ها جایگاه نسبی‌شان را در مقایسه با سایر کشورها نشان می‌دهد.
تغییرات جزئی در نمره همیشه مهم نیستند و تنها تغییرات بزرگ‌تر که در داده‌ها مشخص شده‌اند، اهمیت دارند. از سوی دیگر، برای اینکه یک کشور در این شاخص قرار بگیرد، باید حداقل در سه منبع از 13 منبع داده حضور داشته باشد.
به طور کلی CPI، فسادهایی مانند رشوه، سوءاستفاده از قدرت دولتی، عدم شفافیت مالی مقامات و محدودیت در دسترسی به اطلاعات را بررسی می‌کند اما مواردی همچون پول‌شویی و فساد در بخش خصوصی را شامل نمی‌شود. این شاخص بر اساس برداشت افراد از فساد طراحی شده، چون فساد یک پدیده پنهان است و اندازه‌گیری مستقیم آن دشوار است.
از سال 2012 به بعد، نمرات کشورها در این شاخص قابل مقایسه هستند. نبود نام یک کشور در فهرست به این معنی نیست که در آنجا فسادی وجود ندارد، بلکه ممکن است اطلاعات کافی در دسترس نباشد. این داده‌ها تحت مجوز CC-BY-ND 4.0 منتشر می‌شوند و هر کسی می‌تواند با ذکر منبع (Transparency International) از آن‌ها استفاده کند. در نهایت، CPI فقط بخشی از تصویر کلی فساد را نشان می‌دهد و برای درک بهتر شرایط، باید از گزارش‌های ملی و بررسی‌های تکمیلی هم استفاده شود.
افزایش ادراک فساد در ایران طی 12 سال
ایران که در سال 2012 امتیاز 28 را در این شاخص کسب کرده بود، در سال‌های اخیر به‌طور پیوسته روندی نزولی را طی کرده و در سال 2024 به 23 رسیده است. این افت، نشان‌دهنده افزایش نگرانی‌ها نسبت به فساد اداری، عدم شفافیت و ناکارآمدی در برخورد با مفاسد اقتصادی است. به‌ویژه از سال 2016 که امتیاز ایران به 29 رسیده بود، روند نزولی تسریع شد و در سال‌های اخیر به کمترین میزان خود رسید. کاهش این شاخص به معنای افزایش ادراک فساد است.

ایرانیان جهان

از سوی دیگر، روسیه که در سال 2012 نیز مانند ایران امتیاز 28 را کسب کرده بود، ابتدا روندی نسبتاً پایدار را حفظ کرد و حتی در برخی سال‌ها شاهد بهبود نسبی بود؛ اما در نهایت، با افت محسوس، در سال 2024 به 22 کاهش یافت. این روند نزولی، ناشی از افزایش کنترل‌های دولتی، سرکوب رسانه‌ها و کاهش شفافیت اقتصادی در سال‌های اخیر و به ویژه پس از شروع جنگ با اوکراین است.
این در حالی است که بررسی شاخص ادراک فساد در چین، نشان از روندی رو به رشد دارد. این کشور که در سال 2012 امتیاز 39 را به خود اختصاص داده بود، طی سال‌های بعد شاهد تغییرات مثبت بود و در سال 2021 و 2022 توانست امتیاز 45 را کسب کند. گرچه در سال 2023 این شاخص تا 42 کاهش یافت، اما در 2024 دوباره به 43 رسید. این روند صعودی، ممکن است ناشی از سیاست‌های سختگیرانه دولت چین در مقابله با فساد مالی و ارتقای شفافیت در نهادهای دولتی باشد. البته توجه به این نکته ضروری است که چین یک کشور با نظام برنامه‌ریزی متمرکز است و کاملا بر روند انتشار آمارها نظارت دارد.
برزیل نیز در سال 2012 با امتیاز 43 یکی از بهترین وضعیت‌ها را در این گروه داشت، اما طی 12 سال اخیر با افت تدریجی روبه‌رو شده و در سال 2024 به 34 رسیده است. این کاهش، ناشی از بحران‌های سیاسی، پرونده‌های فساد گسترده و کاهش اعتماد عمومی به نهادهای دولتی بوده است.
مقایسه شاخص ادراک فساد در این چهار کشور همچنین حکایت از این دارد که چین با اجرای اصلاحات ضد فساد توانسته عملکرد بهتری داشته باشد. برزیل نیز، اگرچه در وضعیت بهتری نسبت به ایران و روسیه قرار دارد، اما کاهش تدریجی امتیازات نشان از بحران‌های ساختاری در مقابله با فساد دارد. این گزارش بیانگر آن است که سیاست‌های حکمرانی و میزان شفافیت اقتصادی، نقش اساسی در تعیین شاخص ادراک فساد ایفا می‌کنند و کشورهایی که سیاست‌های سخت‌گیرانه‌تری در مقابله با فساد اجرا کرده‌اند، نتایج بهتری در این شاخص کسب کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361678/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابوالغیط: اخراج فلسطینی‌ها از غزه قابل پذیرش دنیای عرب نیست

رئیس دوما: خوردن کرم توسط اروپایی‌ها پیامد تحریم روسیه است

تاکید صدراعظم آلمان بر لزوم کنترل ارتقاء تسلیحات در اروپا

خرید رونالدو حواشی زیادی داشت و قیدش را زدیم!

پایان بدون مدال ایران در بازیهای آسیایی زمستانی

کار عجیب طالبان در قبال ایران ؛ هدایت آب هیرمند به سوی شوره‌زارهای افغانستان | ایران خودش مصالح بند کمال‌خان را تأمین کرده بود!

برنامه‌های محوری ستاد هماهنگی اعیاد شعبانیه استان قم اعلام شد

رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه: خط قرمز ما مذاکره با آمریکایی‌هاست | ترامپ از موضع خدعه و نیرنگ وارد شده | ترامپ خواستار جمع‌آوری برنامه هسته‌ای، موشکی و سلاح‌های متعارف است | اگر آمریکا منافع ملی ما را به خطر اندازد، منافع ملی آنها را در سرتاسر دنیا به

ایران زیر بار حرف زور نمی رود

واکنش کوبنده اندیشمند مصری به تهدید ترامپ علیه قاهره

قبایل اردن در آماده‌باش؛ اهرم ترامپ علیه ملک عبدالله/ خط قرمزی که آمریکا از آن رد شد!

بیانیه حدود 1700 استاد دانشگاه در حمایت از سخنان رهبر انقلاب + اسامی

دیپلمات ارشد آمریکایی با موشک ایرانی عکس یادگاری گرفت

توضیحات سخنگوی دولت درباره مذاکره ایران و آمریکا + فیلم

بالا رفتن سطح ذخیره‌سازی‌های نفت آمریکا قیمت‌ را کاهش داد

واکنش سخنگوی دولت به لغو مذاکره ایران و آمریکا

گزیده سخنان حضرت آیت الله خامنه‌ای در دیدار دانشمندان، متخصصان و مسئولان صنعت دفاعی کشور: روز 22 بهمن امسال یک قیام مردمی و یک حرکت بزرگ ملی بود

جبلی خبر داد: پخش پایتخت 7 بعد از شبهای قدر

زمان نقشه آمریکا برای جنگ با ایران لو رفت؟!

جزئیاتی از اجرای کالابرگ الکترونیکی

توضیحات وزیر نفت درباره خاموشی سه شنبه شب در تهران

افزایش قیمت برنج ساختگی بود!!

حقوقدان پاکستانی: جهان راهی جز تعامل با طالبان ندارد

شرایط پذیرش بدون آزمون دانشجوی دکتری اعلام شد

ترامپ، مردم غزه را تحت فشار قرار می‌دهد

سخنگوی دولت: به مذاکره «نه» می‌گوییم/آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام

توصیه تیم مذاکره‌کننده اسرائیلی به نتانیاهو برای حل بحران با حماس

ویس کرمی: تغییری در سهمیه بندی بنزین نداریم

توضیحات وزیر جهاد کشاورزی درباره ورود تنظیم بازاری دولت

قیمت بنزین افزایش می شود؟

حقوق 1404 کارگران مشخص شد؟

ایران به عراق همچنان گاز صادر می‌کند؟

تا آخر سال جاری به هفت دهک بسته معیشتی و کوپن جبرانی ارائه می‌شود

زینی‌وند: صنایعی که ایجاد می‌شود باید منطبق با الزامات زیست‌محیطی باشد

تعطیلی پنج‌شنبه جدی شد/ اعلام جزییات

جزئیات ساخت شهر طلا در فرودگاه امام (ره)

حل مسائل اقتصادی، امنیتی و اجتماعی بدون تسلط و دستیابی به فناوری‌های نوین، سخت است

ایران کجای اقتصاد آسیاست/ چین، ژاپن و هند صدر نشین هستند

پرونده کاروان اسکی ایران بدون مدال بسته شد!

تیم‌های چین، روسیه و بلاروس در راه ایران

حذف چین و روسیه از مذاکرات هسته‌ای با ایران؟

رئیس حفاظت اطلاعات سپاه: خط قرمز ما مذاکره با آمریکا است

ارتش در حالت آماده باش قرار گرفت | آماده رویارویی نظامی با اسرائیل هستیم

درخواست مسعود پزشکیان از رئیس جمهور کلمبیا در خصوص آمریکا/ در شرایط کنونی با تصمیمات آمریکا ممکن است کل جهان با مشکلات متعددی مواجه شوند

کره شمالی: پیشنهاد ترامپ برای اخراج ساکنان غزه «مسخره» است

5 زخمی بر اثر انفجار در مرکز حمل و نقل اتوبوس در تگزاس آمریکا

حفاظت اطلاعات سپاه : اگر آمریکا منافع ملی ما را به خطر اندازد، منافع ملی‌شان را به خطر می‌اندازیم

نماینده سابق مجلس: آمریکا باید از تهدید ایران دست بردارد

این میز برای مذاکره چیده نشده است!