ایرانیان جهان

آخرين مطالب

قبایل اردن در آماده‌باش؛ اهرم ترامپ علیه ملک عبدالله/ خط قرمزی که آمریکا از آن رد شد! ایالات متحده آمریکا

قبایل اردن در آماده‌باش؛ اهرم ترامپ علیه ملک عبدالله/ خط قرمزی که آمریکا از آن رد شد!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصاد نبوز، شورای آتلانتیک با انتشار بادداشتی مدعی شد، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن 11 فوریه اولین رهبر عربی بود که در دور دوم ریاست دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده به واشنگتن سفر کرد. این دیدار در میانه تشدید تنش‌های منطقه‌ای، به‌ویژه بر سر پیشنهاد ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به اردن انجام شد - ایده‌ای که پادشاه از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در اکتبر 2023 قاطعانه آن را به عنوان "خط قرمز" این کشور خواند و آن را رد کرده است.
چرا اردن از پیشنهاد ترامپ ترسید؟ به ادعای شورای اتلانتیک دلایل مختلفی وجود دارد که اردن و مردمان این سرزمین با پیشنهاد ترامپ مخالفت کنند. یکی از نگرانی های گروه های مختلف این است که چنین انتقالی اساساً به معنای پایان آرمان فلسطین است. اما دلایل دیگری نیز وجود دارد: به گفته مروان معشر، وزیر خارجه سابق اردن، مخالفت اردن با پذیرش مردم غزه «یک مسئله اقتصادی یا امنیتی» نیست، بلکه «یک مسئله هویتی» است. نگرانی مشابهی توسط شیخ طراد الفایز، رهبر یکی از قبایل اردن تکرار شد. به باور او، پیشنهاد ترامپ اردن را به سمت تبدیل شدن به یک کشور فلسطینی سوق دهد. بنابراین، 7 فوریه، اردنی‌ها - از جمله رهبران قبایل و گروه‌های سیاسی طرفدار سلطنت - در امان علیه مواضع ترامپ به خیابان آمده و شعار دادند.در همین حال، اردنی‌های فلسطینی تبار (که اکثریت جمعیت اردن را تشکیل می‌دهند) از تبدیل پادشاهی به سرزمین فلسطینی خسته شده‌اند، زیرا می‌ترسند که این امر منجر به سلب «حق بازگشت» فلسطینی‌ها به مناطقی شود که در سال‌های 1948 و 1967 از آن خارج شده اند.همزمان پارلمان اردن هفته گذشته لایحه ای را در باب ممنوعیت اسکان مجدد فلسطینیان در این کشور ارائه کرد. طبق متن پیش‌نویس، اردن با هرگونه طرحی برای جابه‌جایی فلسطینی‌ها به این کشور به‌عنوان سرزمین جایگزین مخالفت کرده و تاکید دارد که اردن برای اردنی ها است و فلسطین برای فلسطینی ها.ملک عبدالله در طول سفر خود احتمالا به ترامپ هشدار داده که ایده اسکان مجدد فلسطینی ها خاورمیانه را بی ثبات می کند، صلح اردن با اسرائیل را به خطر می اندازد و حتی ثبات پادشاهی را تهدید می کند.اسرائیل که طولانی ترین مرز را با پادشاهی هاشمی دارد نیز باید نگران باشد چرا که طرح ترامپ می تواند اردن را بی ثبات کند. از اکتبر 2023، امان شاهد افزایش اعتراضات علیه جنگ اسرائیل در غزه و حمایت از حماس بوده است. چنین حمایتی عمدتاً توسط اردنی های فلسطینی تبار و جبهه اقدام اسلامی (شاخه سیاسی اخوان المسلمین) ابراز شده است. هجوم فلسطینی‌های همدرد با حماس می‌تواند به تشدید تنش‌ها دامن بزند، به‌ویژه در بحبوحه اعتراض‌هایی که برای لغو معاهده صلح اسرائیل و اردن در سال 1994 و فراخوان‌های حماس برای ترغیب مردم جهت مسلح شدن انجام می‌شود. این تهدید در اکتبر 2024 زمانی آشکار شد که دو فلسطینی لباس سربازان اردنی پوشیده از اردن به اسرائیل رفتند و به سربازان اسرائیلی حمله کردند. عاملان این حمله با جبهه اقدام اسلامی مرتبط بودند.

ایرانیان جهان

اردن سرگردان میان ایران و هشدارهای ترامپ به ادعای این نشریه، یکی دیگر از موضوعات، مشارکت امنیتی اردن و اسرائیل در مقابله با نفوذ منطقه ای ایران و تلاش های تهران برای تقویت و کمک به محور مقاومت است.در همین راستا و علیرغم تنش های دیپلماتیک که از 7 اکتبر 2023 به وجود آمده، همکاری امنیتی بین اردن و اسرائیل حیاتی است و تقویت شده است. به ادعای ناظران با تغییر معادلات شام، تهران ممکن است تمرکز بیش از هر زمان دیگر بر حمایت از مقاومت، حماس و جهاد اسلامی در غزه و اردن متمرکز شود. با پیش بینی این موضوع، ترامپ ممکن است اردن را وادار کند تا لفاظی های ضد اسرائیلی خود را به حداقل برساند و هماهنگی امنیتی خود با این بازیگر را برای کمک به حفظ ثبات در امتداد مرزها در اولویت قرار دهد.موضوع دیگری که احتمالاً مورد بحث قرار گرفته، کمک های خارجی ایالات متحده به اردن است. این کمک‌ها پس از فرمان اجرایی ترامپ برای ارزیابی مجدد و تنظیم مجدد کمک‌های خارجی ایالات متحده متوقف می‌شود و برای تعیین اینکه آیا این کمک‌ها با منافع ایالات متحده مطابقت دارد یا خیر، در حال بررسی است.کمک های ایالات متحده برای ثبات اردن، عملیات نظامی و رسیدگی به چالش های داخلی حیاتی است. اردن یکی از سه دریافت کننده اصلی کمک های ایالات متحده است و توقف نود روزه فرایند ارسال کمک هابه طور قابل توجهی از نظر اقتصادی و امنیتی بر این کشور تأثیر خواهد گذاشت. در سپتامبر 2022، ایالات متحده و اردن یک یادداشت تفاهم هفت ساله امضا کردند که در قابش ایالات متحده متعهد شد سالانه 1.45 میلیارد دلار کمک خارجی ارائه کند. اردن همچنین میزبان نیروهای آمریکایی در چندین پایگاه است. با توجه به مخاطرات موجود، گفتگوهای عبدالله و ترامپ احتمالاً بر تسریع روند بازنگری و به حداقل رساندن تأثیر این توقف متمرکز بوده تا اطمینان حاصل شود که اردن می تواند نقش امنیتی خود را به ادعای آمریکایی به درستی ایفا کرده و از منافع ایالات متحده در منطقه حمایت و ثبات داخلی را حفظ کند.

ایرانیان جهان

به ادعای ناظران این احتمال وجود دارد که ترامپ بتواند از کمک های خارجی به اردن به عنوان اهرمی برای تأثیرگذاری بر موضع این کشور در مورد مسئله اسکان مجدد غزه استفاده کند. این فعل مسبوق به سابقه است. در دوره اول ریلاست جمهوری ترامپ، برخی از اعضای دولت او بر کاهش کمک های خارجی تاکید کردند. در سال 2020، هنری ووستر، سفیر ایالات متحده در اردن، در طول فرآیند نامزدی اش، امکان استفاده از کمک به عنوان اهرم فشاری برای تشویق اردن جهت استرداد احلام عارف احمد التمیمی، یک اردنی که در بمب گذاری سال 2001 شرق بیت المقدس دو آمریکایی را کشت را رد نکرد. با وجود چنین پیشنهاداتی، ترامپ به کمک های خود به اردن ادامه داد. در چنین قابی نشست 11 فوریه برای عبدالله و ترامپ به واسطه به اشتراک گذاشتن درخواست ها و نگرانی های خود بسیار مهم بود. علی‌رغم چالش‌ها و تنش‌های احتمالی در پس‌زمینه این سفر، از منظر عبدالله روابط قوی اردن با ایالات متحده همچنان در اولویت قرار دارد و اهمیت این مشارکت برای ثبات پادشاهی لازم است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1362003/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جهان عرب تخلیه سرزمین تاریخی فلسطین را نمی‌پذیرد

زندگی در ژاپن چگونه جریان دارد؟ + عکس

داوران ایرانی به ژاپن رسیدند

دختران ایران در 5 × 4 کیلومتر تیمی اسکی صحرانوردی بانوان ششم شدند

بنیادی فرد بازی سامورایی‌ها مقابل شانگهای شهنوا را سوت می‌زند

قضاوت داوران ایرانی در لیگ نخبگان آسیا

قیمت یورو امروز چهارشنبه 24 بهمن 1403

نگرانی اتحادیه اروپا از اعمال تعرفه‌های آلومینیوم

بازگشت طوفانی حسین‌ زاده؛ 13 گل و 9 پاس گل برای ستاره بی‌چون‌وچرای این فصل لیگ برتر

اعتراضات ضددولتی در گرجستان به هفتادوپنجمین روز خود رسید

مسکو: تحریم‌های غرب علیه روسیه دامن اتحادیه اروپا را گرفته است

محکومیت جمهوری آذربایجان در پرونده «نارداران» از سوی اروپا

ابلاغ دستورالعمل تولیدهمزمان داروهای دامپزشکی درایران و اروپا

پکن: غزه متعلق به فلسطینیان و بخش جدایی‌ناپذیر فلسطین است

سفیر روسیه در تهران: بدون ما و چین، مذاکرات با ایران هرگز به هدف خود نمی‌رسد

باز هم اقدام بحث‌برانگیز طالبان در قبال ایران

طالبان دوباره ایران را دور زد

هدایت آب هیرمند به شوره زار‌های افغانستان توسط طالبان

آغاز ثبت‌نام اسکان رایگان نیمه شعبان در قم

آغاز جنگ تجاری ترامپ

تحریم چابهار، به ضرر هند و به نفع چین

طعنه جانسون به ترامپ؛ «مار-ئه-لاگو» برای اسکان مردم غزه فوق‌العاده است

ماجرای 600 خبر جعلی تطهیرکننده پهلوی

واریز پاداش پایان خدمت فرهنگیان

محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته

عیدی بازنشستگان هفته آینده پرداخت می‌شود؟

نهایی شدن طرح اعمال تعرفه‌های متقابل ترامپ

توضیحات مرکز رسانه قوه قضائیه درباره پرونده نیلوفر حامدی و الهه محمدی

قیمت دلار و یورو 24 بهمن 1403 + جدول

واکنش کاربران جهان عرب به طرح تاجر آمریکایی؛ خریدار غزه تو هستی، فروشنده کیست؟!

تهدید، توییت و ترامپ؛ سه‌گانه ناقض قوانین بین‌المللی

سایه وحشت از ترامپیسم بر شصت و یکمین کنفرانس امنیتی مونیخ

مکرون: نمی‌توانید به 2 میلیون نفر بگویید جابه‌جا شوند

ارتش مصر در صحرای سینا و رفح به حالت آماده‌باش درآمد

رسانه قطری مطرح کرد: چرخش دمشق به سوی تل‌آویو ؟

سرمقاله آرمان ملی/ شرط‌گذاری برای مذاکره محکوم است

ورود نظامیان اسرائیلی به حومه جنوبی قنیطره و وحشت ساکنان

آمار شهدای غزه به 48 هزار و 222 نفر رسید

نظر رئیس جمهور جدید سوریه درباره طرح ترامپ برای غزه

تیک‌های شدید عصبی پادشاه اردن در دیدار با ترامپ

رئیس‌جمهور جدید یونان تعیین شد

تمجید حماس از مواضع قاهره و امان در مخالفت با طرح ترامپ

قیمت بنزین افزایشی می شود؟

دینار عراق با 3 هزار و 500 تومان کاهش/ نرخ درهم امارات و سایر ارزها در بازار امروز 24 بهمن 1403 + جدول

گفت‌وگوی بارزانی و بن زاید

گلستان، قطب کشاورزی کشور است

دانشگاه باید همزمان با ارتقاء علمی، نقش خود را در ارتقاء فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور ایفا کنند

بازار داغ سودجویی ها در ولنتاین و قیمتهای نجومی کادو و گل / این خرس لاکچری 69 میلیون تومان قیمت دارد!

پنجشنبه‌ها جدی جدی تعطیلی شد

500 واحد تولیدی راکد خوزستان نیازمند دریافت تسهیلات است / تناسبی بین پرداخت تسهیلات به منابع و سپرده‌های بانکی در استان وجود ندارد