ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دلار تسلیم شد اخبار ایران

دلار تسلیم شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش همشهری آنلاین، در روزهایی که گذشت نرخ‌ها در بازار ارز به شدت اوج گرفت و دلار مرز 90 هزار تومان را هم در نوردید. اگرچه دیروز قیمت‌ها پایین آمد اما کارشناسان اقتصادی بسیاری،‌برای کنترل نرخ ارز هشدار صادر کردند. در این میان ،‌حتی نمایندگان مجلس طرح استیضاح وزیر اقتصاد را کلید زدند که عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به تاثیرش در کاهش نرخ ارز مهر تایید می‌زند.

حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره علل نوسانات نرخ ارز در چند ماه اخیر و کاهش قابل‌توجه آن در روز سه‌شنبه گفت: اگرچه کاهش ارزش پول ملی و افزایش نرخ ارز نیما از ابتدای امسال آغاز شده بود، اما روند افزایشی آن از شهریور ماه سال‌جاری شدت گرفته و با افزایش سقف نیما و آغاز به‌کار «بازار ارز تجاری» در اواخر آذرماه شدیدتر شده است.
در این وقایع، وزیر اقتصاد نقش اصلی را داشت و به همین دلیل نمایندگان مجلس طرح استیضاح وی را مطرح کردند و نهایتا پس از یک ماه، روز سه‌شنبه به کمیسیون اقتصادی مجلس ارجاع شد که به‌نظرم در کاهش قیمت ارز در روز سه‌شنبه مؤثر بوده است.‌عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره استدلال دولت مبنی بر رانت‌زا بودن فاصله نرخ ارز نیما و بازار آزاد و ضرورت کاهش آن که به تشکیل بازار ارز تجاری و حذف سامانه نیما منجر شد هم اظهار داشت: افزایش پیاپی نرخ ارز که با هدف کاهش رانت ادعایی (اختلاف نرخ ارز نیما از نرخ بازار آزاد قاچاق) انجام شد، نه‌تنها موجب کاهش این رانت نشد، بلکه باعث گران شدن قیمت کالاها و کوچک‌تر شدن سفره مردم شده است.
تبعات گران شدن ارز نیمایی وی درباره اهمیت ارز نیمایی افزود: بیش از 60درصد واردات کشور با نرخ نیمایی است و از طرف دیگر، به‌دلیل آنکه مواداولیه تولید در بورس کالا براساس نرخ ارز نیمایی قیمت‌گذاری و این نرخ نیز به صورت هفتگی به روز می‌شود، افزایش جهش‌وار در نرخ ارز نیمایی به‌تدریج در قیمت کالاها و سفره مردم ظاهر خواهد شد و معیشت آنها را با مشکلات شدیدی مواجه خواهد کرد.
استاد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: تبعیت از بازار آزاد ارز قاچاق، سیاست اشتباهی است؛ چرا که سیاستگذاری اقتصادی باید تابع افزایش رفاه ضعیف‌ترین اقشار جامعه باشد و پیش از اجرای هر نوع سیاستی باید اثرات آن سیاست بر رفاه این بخش از جامعه مورد بررسی قرار گیرد تا هیچ‌گاه به این سادگی قدرت خرید آحاد جامعه به‌ویژه اقشار مورد اشاره، بازیچه سیاست‌های غلط و تکراری قرار نگیرد.
تأثیر ارز بر سفره مردم صمصامی درباره تأثیر ارز بر سفره مردم توضیح داد: اولا به‌دلیل سهم بیش از 80درصدی نهاده‌ها و کالاهای واسطه‌ای از واردات و ثانیا مبنا قرار داشتن نرخ ارز نیمایی در کشف قیمت در بازار بورس کالا، عمده علت تورم در یک دهه اخیر از نوع فشار هزینه است و حتی ناترازی بودجه دولت و ناترازی انرژی، ریشه در جهش‌های نرخ ارز دارد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا افزایش نرخ ارز صرفا به‌دلیل تهدیدهای منطقه‌ای است، گفت: حذف بد موقع سامانه نیما در آذرماه که همزمان با اوج تقاضای ارزی در پایان سال میلادی بود، یکی از دلایل افزایش اخیرنرخ ارز است. سیاستگذار باید پیش از هر اقدامی با پیش‌بینی پیامدهای اجرای آن، مبادرت به اجرای سیاست مدنظر خود کند. بانک مرکزی که می‌دانست در اوج تقاضای ارزی در پایان سال میلادی قرار دارد، چرا دقیقا در همان بازه زمانی اقدام به راه‌اندازی بازار ارز تجاری کرده است؟ افزایش نرخ ارز غیررسمی در این روزها بی‌ارتباط با حذف سقف نرخ ارز در سامانه نیما نبوده است.
چرا ارز پس از شهریور گران شد؟ عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به ضرورت کنترل نرخ ارز نیما تأکید کرد و گفت: شواهد آماری به‌خصوص از شهریور ‌ماه سال‌جاری که افزایش نرخ ارز نیما شدت گرفت، حکایت از افزایش نرخ ارز بازار آزاد قاچاق دارد؛ لذا اینکه گفته شود «دلیل افزایش نرخ ارز غیررسمی ربطی به حذف سقف نیما ندارد و دلایل دیگری دارد»، اصولا غلط است.‌صمصامی بر لزوم کنترل تقاضای ارزی برای کالای قاچاق هم به‌عنوان یک راهکار اساسی برای کنترل نرخ ارز تأکید کرد و گفت: نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که بدون هیچ اقدام نظارتی و کنترل‌های غیرقیمتی نرخ ارز رسمی و آزاد قاچاق به هم نزدیک شوند. فقط در یک صورت این نرخ‌ها به هم نزدیک می‌شوند که یا منابع ارزی زیادی در دسترس باشد، نظیر دهه80 یا اقدامات نظارتی و کنترلی دقیق و گسترده برای مقابله با ارز قاچاق انجام شود.‌
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به ضرورت پیگیری بازگشت ارزهای صادراتی هم اشاره کرد و گفت: کل تعهد صادراتی برای 6سال و نیم گذشته 210میلیارد یورو بوده که از این میزان تعهد ارزی 199میلیارد یورو سررسید و تاکنون 153میلیارد یورو رفع تعهد شده است. به‌عبارت دیگر، 77درصد تعهدات ارزی رفع تعهد شده است. باید برای رفع تعهد ارزی کامل به صادرکنندگان فشار آورد و نباید کوتاهی در این زمینه صورت بگیرد.‌صمصامی درباره چگونگی مقابله با رانت و فساد موجود در فاصله میان ارز رسمی و غیررسمی که برخی آن را ناشی از سیاست‌های تثبیت نرخ ارز می‌دانند هم گفت: اولا من ارز غیررسمی نمی‌شناسم و آن را ارز قاچاق می‌دانم. ثانیا فاصله ارز رسمی با ارز قاچاق را نباید رانت نامید،هرچند ممکن است به مفسده بینجامد؛ اما راهکار مقابله با این مفسده، نظارت سیستم‌محور است، نه فردمحور.
راه‌هایی برای مهار ارز وی افزود: علت فساد صرفا ناشی از تثبیت نرخ ارز نیست؛ چون در حال حاضر هم که میان نرخ ارز نیما با نرخ بازار آزاد قاچاق ‌ اختلاف وجود دارد، ممکن است فساد ایجاد شود. علت اصلی وقوع فساد، تسامح دولت در اجرای قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عدم‌اجرای حکمرانی ریال، عدم‌رصد و تطابق تراکنش‌های بانکی با اسناد تجاری و رسمی، حمایت حقوقی رسمی از اسناد تجاری غیررسمی، امکان انجام مبادلات غیرریالی، عدم‌اجرای دقیق ماده 169مکرر قانون مالیات‌های مستقیم، وجود گسترده دارایی‌های بی‌نام در تبادلات اقتصادی و سایر عوامل است که زدودن آن نیازمند اصلاحات ساختاری است و نه اصلاحات قیمتی صرف؛ به‌نحوی که هر بار بعد از مدتی به اصلاح قیمتی دیگر نیازمند شویم. سیاستگذار باید به این درک و آگاهی برسد که بانک مرکزی با مداخله‌ صرف در بازار غیررسمی قادر به کنترل نرخ ارز نیست و موفقیت در این بخش، منوط به اجرای ملاحظات مذکور است.
لزوم به‌کارگیری ابزارهای نظارتی و کنترلی هوشمند به‌گفته حسین صمصامی، عدم‌بازگشت ارز، ارتباطی با ارزپاشی یا عدم‌ارزپاشی بانک مرکزی ندارد. تا زمانی که ابزارهای نظارتی و کنترلی هوشمند مبتنی بر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به‌کار گرفته نمی‌شود، زمانی که تنظیم‌گری هوشمند مالیاتی انجام نمی‌شود، هنگامی که رصد تراکنش‌های بانکی وجود ندارد و هر دارایی بی‌نامی قابلیت انجام معامله در اقتصاد را داراست، زمانی که اسناد تجاری غیررسمی از حمایت‌های حقوقی برخوردار است و...، بانک مرکزی هر اقدامی مرتکب شود قادر به کنترل بخش ارزی چه در کریدور بلندمدت و چه در حالات انتزاعی دیگر نخواهد بود و صرفا به بازیگر گوش به فرمان ذی‌نفعان تبدیل می‌شود.
وی در پایان پیشنهاد کرد که رویکرد مدیریت نرخ ارز و درمان عوامل ایجادکننده افزایش نرخ ارز به جای اصلاح قیمتی و ایجاد آثار تورمی بر سفره و معیشت مردم به‌عنوان حقایق تاب‌آوری نظام جمهوری اسلامی ایران تغییر یابد. تا زمانی که الزامات اولیه برای پاکسازی بازار آزاد قاچاق ارز از عوامل مخرّب (مثل قاچاقچیان، فرار سرمایه، تقاضاهای سوداگری و اخلالگران ارزی) انجام نشود، هر طرحی برای یکسان‌سازی‌ نرخ ارز و نیز ایجاد بازارهای مختلف برای کشف نرخ ارز مناسب با شکست مواجه خواهد شد.

ایرانیان جهان

کد خبر 924872 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها ارز - بازار داخلی قیمت طلا و فلزات گرانبها - ایران سکه - قیمت سکه - معاملات آتی ارز - بازار جهانی دلار آمریکا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361718/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کلاس خالص؛ احترام کیلیان امباپه به لوگوی منچسترسیتی

برنامه پخش زنده فوتبال امروز (24 بهمن 1403) + لینک پخش آنلاین

اعتیاد درمان‌نشدنی و غیر قابل درک رئال

چین موضوع «غزه» را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد

اپل و علی‌بابا؛ همکاری استراتژیک برای ورود به بازار هوش مصنوعی چین

بی‌ام و ساخت چین در راه بازار خودرو + عکس

اتصال ویتنام به چین با راه‌ آهن جدید تا 2030

افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری

آزمایشگاه ووهان نقشی در شیوع کووید-19 نداشت

چین: غزه برای فلسطینی‌ها است

جایگاه یخ زده ششمی اسکی‌بازان ایران در بازی های آسیایی زمستانی 2025

4 تهدید خطرناک پیش روی اقتصاد چین

رقابت ایالات متحده و چین برای کنترل منابع معدنی حیاتی در آفریقا

اتحادیه آفریقا: سودان بدترین بحران انسانی را در جهان دارد

پمپئو: توافق صلح با طالبان به درخواست ترامپ انجام شد

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم، چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود /قطع برق انتخاب اول ما نیست ولی مجبوریم + فیلم

موشن/ قصه شنیدنی مسجد مقدس جمکران

استقبال اصولگرایان از چرخ دولت دباره مذاکره با آمریکا

شکست سقف قیمتی کامودیتی‌ها

همه آنچه ترامپ امضا کرد

دستور ترامپ برای همراهی آژانس‌های فدرال با ایلان ماسک

دستور جنجالی جدید ترامپ

آیت الله جنتی: آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

هواشناسی ایران 24 بهمن؛ هشدار ورود دو موج بارشی جدید به کشور

ویدیو/ پسر ایلان‌ ماسک در اتاق ویژه رئیس جمهور آمریکا

سخنان رهبر انقلاب در مورد مذاکره با آمریکا، عزت، اقتدار و شرافت نظام بود

حراج یک میلیون سکه، قیمت‌ها را کاهش می‌دهد؟

سناریوی سطحی آمریکا

برای دولت نمی‌ارزد که خودش دلار را گران کند!

عقب‌نشینی قیمت طلا و ارز

آمریکایی‌ها درک درستی از مردم ایران ندارند

چگونه فاصله تا دانشگاه‌ها، روی نابرابری تحصیلی اثر می‌گذارد؟ | فاصله تا مدرک

آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

تجربه نشان داده که آمریکا به تعهدات خود پایبند نیست و هر توافقی را که به نفعش نباشد، زیر پا می‌گذارد

بازدید یک ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه آخرین دستاوردهای دانشمندان صنعت دفاعی کشور

روایت دبیر شورای عالی امنیت ملی از مذاکرات ایران و آمریکا از طریق عمان پس از نقض برجام از سوی واشنگتن/ کدام توافق طرفین به سرانجام نرسید؟

مذاکره در وضعیت کنونی فرجامی جز گرفتاری بیشتر برای ما ندارد

رشد خیره‌کننده سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی؛ آمریکا پیشتاز جذب سرمایه جسورانه

استرس تحقیرآمیز پادشاه اردن در حضور ترامپ

شعله‌های سکه و ارز کمتر شد

قدردانی ترامپ از پوتین+فیلم

روایت شاعر عراقی از فلسطینی: هستیم، بودیم و خواهیم ماند؛ بی‌عدالتی آمریکا برای اولین بار نیست

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

همه‌چیز را نپذیر؛ چگونه فریب اخبار جعلی را نخوریم؟

سیمرغ‌های بازیگری را چه کسانی به خانه بردند؟

سخنگوی دولت: آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

اعتراض مکرون به طرح ترامپ:نمی‌توانید به 2 میلیون نفر بگویید جابجا شوند

سرمقاله وطن امروز/ وفاق بر سر شرافت و عقلانیت

سرمقاله اطلاعات/ ضرورت تسلط دولت بر بازار ارز

لحظه زیبای بازگشت دختران غزه به خانه