ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نفس‌های آخر آتش‌بس در نوارغزه؟ خواندنی ها

نفس‌های آخر آتش‌بس در نوارغزه؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
احمد زیدآبادی| آتش‌بس 42 روزه در نوارغزه، در میانۀ راه خود به صخره برخورده است. حماس با اعلام اینکه ارتش اسرائیل در سه هفتۀ گذشته، مفاد آتش‌بس را نقض کرده، از تعویق نامشخص تاریخ آزادی اسیران اسرائیلی خبر داده است.
در واکنش به اقدام حماس، ارتش اسرائیل به حال آماده‌باش درآمده و دونالد ترامپ نیز با تعیین ضرب‌الاجل اعلام کرده که «اگر حماس همۀ گروگان‌ها را تا ظهر شنبۀ آینده آزاد نکند» او خواهان لغو آتش‌بس خواهد شد. ترامپ آزادی «قطره‌چکانی گروگان‌ها» را رد کرده و گفته است که در صورت عدم آزادی آنها، درهای جهنم به روی حماس گشوده خواهد شد. او توضیح بیشتری درباره جهنم مورد نظرش ارائه نکرده است! در واقع درخواست ترامپ، ابطال توافق آتش‌بس جاری در نوارغزه است؛ توافقی که بر تحویل تدریجی اُسرا در قالب مبادلۀ آنها با زندانیان فلسطینی و جابه‌جایی ارتش اسرائیل در مناطق اشغالی نوارغزه تأکید دارد.
حماس خطاب به ترامپ گفته است که اُسرا فقط از طریق اجرای توافقنامۀ آتش‌بس آزاد می‌شوند که این به معنای رد ضرب‌الاجل اعلام‌شده از سوی ترامپ است. با این همه، مشخص است که اگر حماس «گروگان‌ها» را تا ظهر شنبۀ آینده آزاد نکند، ترامپ پایان آتش‌بس را از نقطه‌نظر دولت آمریکا اعلام خواهد کرد. آغاز دوبارۀ جنگ اما به تصمیم اسرائیل بستگی دارد. طبق نظرسنجی‌ها 70 درصد جمعیت اسرائیل از تداوم آتش‌بس و ورود به مراحل بعدی آن به قصد آزادی تمام اُسرا حمایت می‌کنند و همین موضوع آغاز جنگ را برای دولت بنیامین نتانیاهو مشکل می‌کند.
نتانیاهو در حقیقت تحت فشار داخلی و خارجی مجبور به امضای توافق آتش‌بس شد. در داخل اسرائیل، «آزادی گروگان‌ها» از هر راه ممکن، اولویت نخست اکثریت جامعه و احزاب اپوزیسیون است. از همین رو، روزانه مردم بسیاری در شهرهای مختلف اسرائیل دست به تظاهرات می‌زنند تا دولت را برای ادامۀ آتش‌بس تحت فشار بگذارند.
در صحنۀ بین‌المللی نیز عموم کشورها از ادامۀ آتش‌بس حمایت می‌کنند. دولت جو بایدن در آخرین روزهای حیات خود، برای مجبور کردن نتانیاهو به پذیرش آتش‌بس او را به شدت تحت فشار گذاشت و استیون ویتکاف فرستادۀ ویژۀ ترامپ به خاورمیانه نیز قبل از آغاز مسئولیت رسمی، در این باره به کمک دولت بایدن برخاست تا جایی که ترامپ به نتیجه رسیدن آتش‌بس را حاصل ابتکار و قدرت خود معرفی کرد.
اینک اما نظر ترامپ دربارۀ کارکرد آتش‌بس کاملاً تغییر کرده است و او با اعلام ضرب‌الاجل برای آزادی تمام اُسرا در جهت ابطال آن می‌کوشد. این تغییر موضع ترامپ، قاعدتاً به نتانیاهو کمک خواهد کرد که در مقابل فشارهای داخلی و خارجی برای ادامۀ آتش‌بس مقاومت کند و جنگ را از سر گیرد.
نتانیاهو به دو دلیل از ادامۀ آتش‌بس ناخشنود است. دلیل اول به خطر افتادن بقای کابینۀ اوست. پس از موافقت نتانیاهو با آتش‌بس، حزب فوق افراطی «اقتدار یهود» به رهبری ایتامار بن گویر در اعتراض به این موضوع از کابینۀ ائتلافی خارج شد و با خروج آن از کابینه، اکثریت پارلمانی ائتلاف به 64 کرسی از 120 کرسی تقلیل یافت.
بزالل اسموتریچ رهبر حزب «صهیونیست مذهبی» نیز تهدید کرده است که اگر نتانیاهو با مرحلۀ دوم آتش‌بس موافقت کند و جنگ در نوارغزه را از سر نگیرد، حزب او هم از ائتلاف خارج می‌شود. با خروج این حزب از دولت ائتلافی شمار کرسی‌های ائتلاف به 60 کرسی کاهش می‌یابد و دولت عملاً سقوط می‌کند.
از این رو، نتانیاهو برای حفظ دولت ائتلافی خود و جلوگیری از برگزاری انتخابات زودهنگام به شدت علاقه‌مند است که آتش‌بس را تمام و جنگ را آغاز کند.
دلیل دوم به اهداف اعلام‌شدۀ نتانیاهو در جنگ با حماس برمی‌گردد. نتانیاهو بارها اعلام کرده است که جنگ را بدون نابودی کامل حماس به پایان نخواهد برد. حماس اما به‌رغم نابودی شهرها و اردوگاه‌های فلسطینی در نوارغزه و از دست دادن بسیاری از رهبران و نیروهای آموزش‌دیده‌اش، همچنان مشغول قدرت‌نمایی است و خود را به عنوان طرف پیروز در جنگ معرفی می‌کند.
نتانیاهو این رفتار را به نوعی تحقیر خود می‌داند و تلاش می‌کند به آن پایان دهد. با این حال، وجود اُسرا و فشار طاقت‌فرسای افکار عمومی برای آزادی آنها از هر راه ممکن، کار را بر نتانیاهو برای ازسرگیری جنگ بسیار سخت کرده است.
در این میان ترامپ با اعلام ضرب‌الاجل خود به کمک نتانیاهو آمده است. ترامپ با این ضرب‌الاجل نه‌فقط می‌خواهد نتانیاهو را از زیر فشار احزاب مخالف و متحد آن خلاص کند بلکه ظاهراً درصدد زمینه‌سازی برای اجرای نقشۀ خود در نوارغزه است.
آغاز جنگ قاعدتاً جان «گروگان‌ها» را به خطر می‌اندازد اما همانطور که جان آنها برای بن‌گویر و اسموتریچ و شخص نتانیاهو در مقابل دستیابی به اهداف اعلام‌شدۀ جنگ چندان مهم نیست برای ترامپ هم اهمیتی ندارد. ترامپ بر این باور است که اگر «گروگان‌ها» به زودی آزاد نشوند، خواهند مرد و بنابراین، یا باید همگی به سرعت آزاد شوند و یا جنگ در ابعاد «جهنمی» آن علیه حماس آغاز شود.
ترامپ مانند نتانیاهو خواهان حذف کامل حماس و نابودی تمام نیروهای آن در نوارغزه و غیرنظامی کردن منطقه است. علاوه بر این، به نظر می‌رسد که رئیس‌جمهور آمریکا برافروخته شدن آتش جنگ و به خطر افتادن کمک‌رسانی به فلسطینی‌ها را زمینۀ مناسبی برای ترک نوارغزه از سوی آنان می‌داند. او به احتمال زیاد عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر را از طریق تهدید به قطع کمک‌های مالی و نظامی آمریکا به قاهره، تحت فشار خواهد گذاشت تا مانع خروج فلسطینی‌ها از مرز رفح نشود.
تصور ترامپ بر این است که اگر گذرگاه رفح باز شود، ساکنان نوارغزه برای فرار از بمباران و گرسنگی، از مرز می‌گذرند به‌خصوص اگر وعدۀ زندگی بهتری به آنها در نقطه‌ای در همان نزدیکی داده شود. اصرار ترامپ بر خروج ساکنان نوارغزه و خرید و بازسازی این باریکه، به‌رغم نارضایتی و خشم متحدان عرب او، بسیاری از ناظران سیاسی را حیرت‌زده کرده است.
مشاوران ترامپ ظاهراً او را متقاعد کرده‌اند که ادامۀ وضعیت گذشته و کنونی به معنای تداوم متناوب بی‌ثباتی در خاورمیانه و به خطر افتادن امنیت اسرائیل است. بدین لحاظ او با کله‌شقی تمام درصدد است که با تغییرات جغرافیایی و جمعیتی در نوارغزه و کرانۀ باختری و در واقع با پاک کردن صورت‌مسئلۀ فلسطین به‌زعم خود نظم دلخواهش را بر خاورمیانه حاکم کند.
این کاری بی‌نهایت دشوار و همراه با موانع بسیار است. ترامپ اما گویی از چالش‌های بزرگ لذت می‌برد. او گمان می‌کند که خدا برای انجام کاری بزرگ او را از ترور نجات داده و جانش را حفظ کرده است. با چنین تصوری او خود را رویین‌تن و مأمور به انجام مأموریت‌های بزرگ در جهت منافع آمریکا و مسیحیت مورد نظرش می‌داند و بنابراین اهل خطر کردن است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361736/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کلاس خالص؛ احترام کیلیان امباپه به لوگوی منچسترسیتی

برنامه پخش زنده فوتبال امروز (24 بهمن 1403) + لینک پخش آنلاین

اعتیاد درمان‌نشدنی و غیر قابل درک رئال

چین موضوع «غزه» را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد

اپل و علی‌بابا؛ همکاری استراتژیک برای ورود به بازار هوش مصنوعی چین

بی‌ام و ساخت چین در راه بازار خودرو + عکس

اتصال ویتنام به چین با راه‌ آهن جدید تا 2030

افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی، تهدیدی جدی برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی و تولید باتری

آزمایشگاه ووهان نقشی در شیوع کووید-19 نداشت

چین: غزه برای فلسطینی‌ها است

جایگاه یخ زده ششمی اسکی‌بازان ایران در بازی های آسیایی زمستانی 2025

4 تهدید خطرناک پیش روی اقتصاد چین

رقابت ایالات متحده و چین برای کنترل منابع معدنی حیاتی در آفریقا

اتحادیه آفریقا: سودان بدترین بحران انسانی را در جهان دارد

پمپئو: توافق صلح با طالبان به درخواست ترامپ انجام شد

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم، چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود /قطع برق انتخاب اول ما نیست ولی مجبوریم + فیلم

موشن/ قصه شنیدنی مسجد مقدس جمکران

استقبال اصولگرایان از چرخ دولت دباره مذاکره با آمریکا

شکست سقف قیمتی کامودیتی‌ها

همه آنچه ترامپ امضا کرد

دستور ترامپ برای همراهی آژانس‌های فدرال با ایلان ماسک

دستور جنجالی جدید ترامپ

آیت الله جنتی: آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

هواشناسی ایران 24 بهمن؛ هشدار ورود دو موج بارشی جدید به کشور

ویدیو/ پسر ایلان‌ ماسک در اتاق ویژه رئیس جمهور آمریکا

سخنان رهبر انقلاب در مورد مذاکره با آمریکا، عزت، اقتدار و شرافت نظام بود

حراج یک میلیون سکه، قیمت‌ها را کاهش می‌دهد؟

سناریوی سطحی آمریکا

برای دولت نمی‌ارزد که خودش دلار را گران کند!

عقب‌نشینی قیمت طلا و ارز

آمریکایی‌ها درک درستی از مردم ایران ندارند

چگونه فاصله تا دانشگاه‌ها، روی نابرابری تحصیلی اثر می‌گذارد؟ | فاصله تا مدرک

آمریکا به هیچ تعهدی پاییند نیست

تجربه نشان داده که آمریکا به تعهدات خود پایبند نیست و هر توافقی را که به نفعش نباشد، زیر پا می‌گذارد

بازدید یک ساعته رهبر انقلاب از نمایشگاه آخرین دستاوردهای دانشمندان صنعت دفاعی کشور

روایت دبیر شورای عالی امنیت ملی از مذاکرات ایران و آمریکا از طریق عمان پس از نقض برجام از سوی واشنگتن/ کدام توافق طرفین به سرانجام نرسید؟

مذاکره در وضعیت کنونی فرجامی جز گرفتاری بیشتر برای ما ندارد

رشد خیره‌کننده سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی؛ آمریکا پیشتاز جذب سرمایه جسورانه

استرس تحقیرآمیز پادشاه اردن در حضور ترامپ

شعله‌های سکه و ارز کمتر شد

قدردانی ترامپ از پوتین+فیلم

روایت شاعر عراقی از فلسطینی: هستیم، بودیم و خواهیم ماند؛ بی‌عدالتی آمریکا برای اولین بار نیست

مهاجرانی: به مذاکره «نه» می‌گوییم چون آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

همه‌چیز را نپذیر؛ چگونه فریب اخبار جعلی را نخوریم؟

سیمرغ‌های بازیگری را چه کسانی به خانه بردند؟

سخنگوی دولت: آمریکا زبان مذاکره را متوجه نمی‌شود

اعتراض مکرون به طرح ترامپ:نمی‌توانید به 2 میلیون نفر بگویید جابجا شوند

سرمقاله وطن امروز/ وفاق بر سر شرافت و عقلانیت

سرمقاله اطلاعات/ ضرورت تسلط دولت بر بازار ارز

لحظه زیبای بازگشت دختران غزه به خانه