ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ حساسیت قانون مشاغل حساس خواندنی ها

سرمقاله جوان/ حساسیت قانون مشاغل حساس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان / «حساسیت قانون مشاغل حساس» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم محمدجواد اخوان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
جدیدترین استعفای محمدجواد ظریف از معاونت راهبردی رئیس‌جمهور، بار دیگر موضوع بحث‌برانگیز منع تابعیت مضاعف و قانون مشاغل حساس را به جریان انداخت. پس از تشکیل دولت چهاردهم و بازگشت مدیران دولت روحانی به عرصه مدیریت، با توجه به آنکه برخی از آن مدیران خود یا اعضای خانواده‌شان تابعیت مضاعف داشتند، اجرای این قانون با چالش مواجه شد. از طرفی شنیده شده است که در دولت فقط ظریف مصداق این قانون نبوده و تعدادی دیگر نیز با این منع قانونی مواجهند. 
در یک دهه اخیر بروز معضل مدیران دوتابعیتی در ساختار اجرایی کشور، مشکلاتی جدی ایجاد کرد. به‌عنوان نمونه، خاوری، مدیرعامل اسبق بانک ملی پس از افشای نقشش در فساد 3هزارمیلیاردی از کشور گریخت و تاکنون هم بازگرداندنش از کانادا به دلیل تابعیت مضاعف او در آن کشور ممکن نشده است. چند مورد مشابه دیگر هم در پرونده‌های مفاسد اقتصادی و جرائم امنیتی در یک دهه اخیر قابل‌مشاهده است. تداوم چنین مواردی نهایتاً نظام حکمرانی کشور را به این جمع‌بندی رساند که عطای مدیر دوتابعیتی را (هرچند در اوج تخصص و کارآمدی باشد) به لقایش بخشد و در این مورد روزه شک‌دار گرفته نشود. البته در قانون از این فراتر رفته شد و خانواده شامل همسر و فرزندان مسئولان ارشد کشور نیز به این خط قرمز اضافه شدند. بند الف ماده 2 تصریح می‌کند: «انتصاب کسانی که خود، فرزندان یا همسر ایشان تابعیت مضاعف دارند در مشاغل و پست‌های حساس ممنوع است.»
با توجه به تجربه تلخی که در چند سال گذشته در مورد فرار یا خیانت تعدادی از مدیران دوتابعیتی داشته‌ایم، به نظر می‌رسد این قانون کارکرد پیشگیرانه درستی دارد و نقض آن مغایر منافع ملی و مصالح کشور است. اما سؤالی که برخی می‌پرسند آن است که اصرار قانونگذار برای شمولیت قانون به همسر و فرزندان مسئولان چیست؟ خصوصاً آنکه برخی از مسئولان ممکن است ارتباط چندانی با فرزندان خود نداشته باشند. 
برای پاسخ به این سؤال می‌توان اصل 142 قانون اساسی را به‌عنوان‌مثال در نظر گرفت. مطابق این اصل «دارایی رهبر، رئیس‌جمهور، معاونان رئیس‌جمهور، وزیران و همسر و فرزندان آنان قبل و بعد از خدمت، توسط رئیس قوه قضائیه رسیدگی می‌شود که برخلاف حق افزایش نیافته باشد.» در این اصل همسر و فرزندان مسئولان عالی‌رتبه کشور در امتداد آنها فرض شده و استثنایی برای اینکه آنها ممکن است حتی با پدر یا همسر خود دچار تفاوت نگاه سیاسی باشند، گذاشته نشده است. 
بازار
فرزند و همسر یک فرد هرچند با او دچار اختلاف‌نظر سیاسی باشند، اما هم دارای رابطه عاطفی عمیقی هستند (که این مورد برای فرزندان مادام‌العمر و ناگسستنی است) و هم از لحاظ اعتبار و شخصیت به او اتصال می‌یابند؛ لذا هم مورد اعتماد جامعه و نهاد‌های گوناگون کشور قرار می‌گیرند و هم به دلیل نزدیکی به فرد مسئول خواه‌ناخواه به اطلاعات و اسناد طبقه‌بندی‌شده‌ای دسترسی پیدا می‌کنند که به‌طور متعارف در اختیار مسئولان عالی‌رتبه است. از سویی اگر خدای‌ناکرده خیانتی از فرزندان یک مسئول (ولو با او تضاد سیاسی و فکری داشته باشند) سر بزند، مردم به آن مسئول و احتمالاً حاکمیت بدبین می‌شوند. با توجه به آنکه افراد دارای تابعیت مضاعف باید به منافع کشور متبوع دوم خود هم پایبند باشند، عملاً احتمال بروز حفره امنیتی در خانواده مسئولان کشور افزایش می‌یابد و انتصاب افراد با چنین وضعیتی به سود کشور نیست. 
جالب اینجاست که در سال 1358 برخی از دیپلمات‌های سفارت ایران در امریکا از جمله کاردار وقت ایران به دلیل ازدواج با همسر امریکایی مایل به بازگشت به ایران نبودند و جالب‌تر اینکه دولت وقت امریکا نیز با ماندن او در امریکا مخالفت نمی‌کند. پیداست که تابعیت مضاعف اعضای خانواده مسئولان دارای مشاغل حساس تا چه حد می‌تواند برای امنیت ملی زیانبار باشد. 
هرچند دولت لایحه‌ای برای تغییر قانون مشاغل حساس به مجلس داده است، اما با توجه به آنکه وفاداری به ملیت و پرچم بالاترین ارزشی است که در یک کشور معمولاً تعریف می‌شود، قانون «نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس» حتماً قانون درستی است و تغییر آن مغایر منافع ملی است. قانون را نباید عوض کرد، یا مدیران مشمول این قانون فرزندان خود را متقاعد کنند که تابعیت دوم خود را لغو یا به جناب ظریف تأسی کنند و پست مدیریتی عالی را ترک کرده و به‌عنوان یک شهروند مسئول (اما غیرمنتصب در مشاغل حساس) به کشورشان خدمت کنند. چنین تصمیمی شاید برای خود مدیر یا خانواده‌اش سخت باشد، اما عیار خوبی برای آن است که معلوم شود تا چه حد افراد حاضرند برای کشورشان و هموطنان‌شان از خود مایه بگذارند و هزینه دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1371628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقام روس: توقف کمک نظامی آمریکا، برگ سیاه دیگری در کارنامه زلنسکی است

درگیری مرزی بین افغانستان و پاکستان؛ 3 نیروی طالبان کشته و زخمی شدند

پیامدهای تعرفه‌های ترامپ برای مکزیک چیست؟

رسانه اسرائیلی: جنگ غزه 10 روز دیگر از سر گرفته می‌شود

پادشاه و ولیعهد عربستان در نشست قاهره شرکت نمی‌کند

آیا آلمان موتور محرکه اتحادیه اروپا باقی خواهد ماند؟

رهبر دروزی‌های سوریه: وحدت سوریه اولویت ماست

ترامپ دانشگاه‌های آمریکا را تهدید کرد

پکن: آماده پاسخ به هرگونه جنگی از طرف آمریکا هستیم

شهردار لندن: روزه می‌گیرم و خود را برای روزه آماده می‌کنم

رئیس سازمان توسعه تجارت: صادرات غیرنفتی 11 ماهه امسال رکورد زد

واردکنندگان خودرو خطاب به رئیس جمهور: جلوی گرانی را بگیرید!

ترامپ تعرفه کالاهای چینی را 2 برابر کرد؛ پکن پاسخ داد

عیدی بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی پرداخت شد

کاغذبازی مالیاتی تمام شد

چرا بانک مرکزی شفاف‌سازی را از خود شروع نمی‌کند؟

آغاز دور سوم پیش‌فروش سکه1404 از شنبه

سرمقاله وطن امروز/ تله تکراری برای تضعیف دولت

سرمقاله اطلاعات/ تنش در روابط اوکراین و ایالات متحده

حمله پهپادی به صور و ادعای صهیونیستها درباره ترور فرمانده ارشد رضوان

لباس‌های زلنسکی؛ سوژه داغ فضای مجازی

گزارش بی‌بی‌سی از حال‌و‌هوای شگفت‌انگیز مراسم افطار در کاخ ویندزور

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به یک خودرو در لبنان

عضو کمیسیون انرژی مجلس: با انتقال سهمیه سوخت به حساب بانکی قیمت‌ تغییر نمی‌کند

نماینده کارگران در شورای عالی کار: هزینه سبد معیشت کارگران را فصلی پوشش دهید

سرمقاله جمهوری اسلامی/ وحدت، درس قرآنی امروز

سرمقاله جوان/ حساسیت قانون مشاغل حساس

جنجال در کاخ سفید، جشن در کرملین

سرمقاله فرهیختگان/ چه طور می‌شود به دولت کمک کرد؟

محمود عباس: نوار غزه بخش اصلی و جدایی‌ناپذیر کشور فلسطین است

شرط مسکو برای عادی‌سازی روابط با واشنگتن

حمله اسرائیل به یک خودروی غیرنظامی در لبنان

اتفاق عجیب در پارلمان صربستان؛ اعتراض با دود و فشفشه!

نماینده مجلس: درآمد مالیاتی کشور تا سه برابر قابل افزایش است

نامه انجمن واردکنندگان خودرو به پزشکیان: جلوی افزایش قیمت در سال آینده را بگیرید

مدت زمان استفاده از کالابرگ‌ الکترونیک اعلام شد

جزئیاتی از اجرای آزمایشی انتقال سهمیه بنزین از کارت سوخت به حساب بانکی صاحبان خودرو

تفاهم‌نامه اداره تشکل‌های شاهد و ایثارگر با همکاری (موسسه شهید علیرضا افشار) و دانشگاه خوارزمی به امضا رسید

سرمقاله شرق/ استعفای ظریف و برکناری همتی

آتش زدن پرچم اسرائیل در سوریه

بیانیه مشترک لبنان و عربستان در پایان سفر جوزف عون به ریاض

واریز بخشی از سود سهام عدالت تا پایان سال

قیمت پسته ترکید؛ هر دانه 5 هزار تومان!

عارف: تلاش می‌کنیم تا مشکلات صنعت آرد هرچه زودتر برطرف شود

احداث خط ‌آهن قطار سریع‌السیر در مسیر تهران ـ شمال

انتصاب سرپرست اداره کل مطالعات و پژوهش‌ها

شیخ‌ زکراکی، شهیدان نصرالله و سلیمانی از پرورش یافتگان مکتب بسیج هستند

نشست وبیناری به مناسبت برنامه‌های بزرگداشت هفته شهید برگزار شد

سرمقاله کیهان/ صندلیِ تحقیر هورا کشیدن ندارد!

سرمقاله همشهری/ خیرخواهانه با رئیس‌جمهور درباره وفاق