ایرانیان جهان

آخرين مطالب

استقبال سرد اپوزیسیون سعودی از سیگنال مثبت حکومت خواندنی ها

استقبال سرد اپوزیسیون سعودی از سیگنال مثبت حکومت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم / حکومت سعودی به مخالفان سیاسی پیشنهاد داده به عربستان بازگردند و وعده داده که آنها را مورد تعقیب قضایی قرار نخواهد داد اما این پیشنهاد با استقبال اپوزیسیون همراه نشده است.
«عبدالعزیز الهویرینی» رئیس امنیت داخلی عربستان سعودی در اظهاراتی بحث برانگیز از اپوزیسیون خارج نشین دولت خواسته به کشور بازگردند.
وی تاکید کرد که مخالفان سیاسی به شرط آنکه شاکی خصوصی نداشته باشند و یا مرتکب جنایتی نشده باشند، دستگیر نخواهند شد.وی از مخالفان سیاسی خارج نشین خواسته تا برای بازگشت به عربستان ابتدا به سفارت این کشور مراجعه نمایند تا هماهنگی در این خصوص انجام شود.
این اقدام دولت سعودی در حالی انجام شده که طی 10 سال اخیر در سایه سیاست های محمد بن سلمان جهت تثبیت قدرت، مقابله با نیروهای مخالف به ویژه درون خانواده سلطنتی و بیرون از آن تشدید شده که منجر به افزایش کمی و کیفی مخالفان سیاسی شده است.
با این حال برخی از چهره های برجسته در اپوزیسیون عربستان از این امر استقبال نکردند. در همین زمینه «عادل السعید» از معارضان عربستانی مقیم آلمان به بی بی سی عربی گفته که چنین عفو عمومی تا زمانی که ابتدا برای معارضان سیاسی در زندان اجرا نشود برای معارضان خارج نشین نیز بی معنا است.
«فوز العتیبی» از معارضان سیاسی که در حوزه زنان فعالیت دارد و دو خواهر وی نیز سابقه زندان دارند از این پیشنهاد استقبال نکرده و تصریح کرد که اولین اقدام دولت برای نشان دادن حسن نیت‌اش رفع ممنوع الخروجی است.

ایرانیان جهان

دیگر مخالفان سیاسی در عربستان هم در مصاحبه‌های تلویزیونی و یا شبکه‌های اجتماعی از طرح عفو سیاسی استقبال نکردند و علاقه ای به آن نشان ندادند. علاوه بر جناح لیبرال که از طریق رسانه های غربی با این موضوع مخالفت کردن معارضان سعودی با گرایش‌های سلفی و فعالان سیاسی در شرق عربستان هم برخوردی سرد با این پیشنهاد داشتند.
مخالفان سیاسی در عربستان سعودی تا قبل از به قدرت رسیدن سلمان بن عبدالعزیز دارای سه نحله فکری بودند؛ گروه اول دارای اندیشه لیبرال و دغدغه هایی مبتنی بر آزادی های زنان و آزادی های مدنی، محدودیت اسلام در امور اجتماعی و تضعیف اسلام سیاسی هستند. دولت ریاض به دلیل نگرانی از فشارهای حقوق بشری کشورها و نهادهای غربی در تعامل با این گروه این ملاحظات بین المللی را مدنظر دارد.
دومین گروه از مخالفان سیاسی در عربستان سعودی برآمده از جریانات سلفی هستند که بطور تاریخی از ابتدای شکل گیری پس از جنگ‌های قبایلی عبدالعزیز بنیانگذار سعودی درباره اجرای دقیق شریعت وهابی با وی به مشکل برخوردند. این جناح فکری در دهه های بعدی به شکل گروه‌های سلفی در عربستان تبلور یافتند و بعد از حمله «جهیمان العتیبی» در مکه، حکومت عربستان تلاش کرد این نحله را در بخش‌هایی از قدرت شریک نمایند و بازوی ایدئولوژی خارجی سعودی شدند.
سومین نحله فکری در میان معارضان سعودی شیعیان شرق این کشور هستند که بیشتر از آنکه دارای مطالبات ایدئولوژیک باشند، نسبت به تبعیض‌ها و مسائل اقتصادی و اجتماعی در این مناطق اعتراض دارند که دولت ریاض سیاست مشت آهنین را در مقابل این گروه از معارضان استفاده کرده و با اتهام درباره اینکه آنها مورد حمایت خارجی هستند، آنها را سرکوب نموده است.

ایرانیان جهان

با این حال در دوره سلطنت سلمان بن عبدالعزیز گروه جدیدی از معارضان نیز شکل گرفته اند که عمدتا از درون خانواده سلطنتی هستند و از مخالفان محمد بن سلمان ولیعهد فعلی محسوب می شوند. عموزاده های ولیعهد انتخاب وی را خارج از چهارچوب سنت‌های خانواده حاکم می دانند و اقدامات وی همچون ماجرای هتل ریتز، حبس خانگی محمد بن نایف ولیعهد سابق یا محدودیت ها برای احمد بن عبدالعزیز وزیر کشور اسبق را به باد نقد گرفته اند.
بنظر می رسد در چنین فضای سیاسی دولت عربستان برای ایجاد انشقاق در میان اپوزیسیون این ابتکار عمل را ارائه کرده و اگرچه نتوانسته نظر معارضان سرشناس داخلی و خارجی را جلب نماید ولی می تواند ابزاری برای چانه زنی دولت ریاض در مجامع بین المللی و حقوق بشری باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1372924/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گاردین: دولت آمریکا دیگر متحد ما نیست، مافیاست

دورخیز برای استیضاح دوم؟

سرمقاله آرمان ملی/ سناریوی جدید علیه ایران

کلاه آمریکایی بر سر اوکراین

هجوم نظامیان اشغالگر به شهرک «قباطیه» در جنین

منفجر کردن منزل شهید فلسطینی در قلقیلیه

صف‌های طولانی نان در خان یونس به دلیل تعطیلی نانوایی‌ها

نفوذ نظامیان صهیونیست به مناطق دیگری از جنوب سوریه

سقف صدور کارت هدیه پنج میلیون تومان شد

فاکتور هزینه‌های شب عید؛ قیمت شیرینی و آجیل در بازار چقدر است؟

انتصاب مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران

سرمقاله سازندگی/ اصل بازدارندگی

توهم «سوریه آزاد» فروریخت

سرمقاله اطلاعات/ برای نیک فرجامی...

آمریکا باید امتیازی بالاتر از برجام بدهد تا ایران پای توافق بیاید

سرمقاله هم میهن/ چه کسانی ترور کردند؟

آمریکا کمک‌های نظامی و اطلاعاتی به اوکراین را از سر گرفت

توصیه رئیس مجلس به رئیس جمهور در خصوص بازار شب عید

تفاوت‌های بنیادی نرخ بهره در ایران با دیگر کشورها

برندگان ناترازی بانک‌ها در ایران

دنده عقب طلا در بازار جهانی

سه سناریوی دلار در سال آینده

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تورم در اقتصاد ایران پدیده‏‏‌ای پولی است یا ارزی؟

آماده‌باش نیروی هوایی رژیم صهیونیستی از ترس موشک‌ها و پهپادهای یمن

دستورات امیر کویت خطاب به نیروهای مسلح این کشور

ترامپ قرارداد جدید «پنجاه و یکمین ایالت» آمریکا را به کانادا پیشنهاد داد

آزادی 155 مسافر قطار از چنگ تروریست‌ها در پاکستان؛ 27 گروگانگیر کشته شد

چانه زنی دستمزد زیر خط معیشت

تداوم عرضه بنزین و نفت‌گاز از طریق سامانه هوشمند سوخت

سرمقاله خراسان/ شخصیت رئیسی نشانه است!

پیام مهندس سعید اوحدی، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت روز بزرگداشت شهدا

دفاع «رجا نیوز» از «وزیر مجرم»!

یک گام بلند بشردوستانه برای حمایت از غیرنظامیان

آقای پزشیکان! باور داشته باشید که رئیس‌جمهور هستید

جنایت جنگی اسرائیل؛ غزه‌ی بدون برق بر لبه قحطی و تشنگی

«گزارش‌های پوچ و مهمل» در دولت رییسی

نفوذ خزنده آذربایجان به همسایه شرقی ایران

حذفی که اسرائیل را شادمان کرد

موافقت اوکراین با آتش‌بس 30 روزه؛ آمریکا: توپ در زمین روسیه است

وزیر جنگ اسرائیل، جولانی را تهدید کرد

زلنسکی: آماده صلح بوده و منتظر واکنش روسیه هستیم

ترامپ: امیدوارم پوتین با آتش‌بس موافقت کند

نخست وزیر جدید کانادا: تعرفه‌ها علیه آمریکا را حفظ می‌کنیم

منبع یمنی: منتظر صدور دستور برای آغاز عملیات علیه اسرائیل هستیم

مسکو: تمام افراد دخیل در حمله پهپادی گسترده در خاک روسیه مجازات می‌شوند

نتانیاهو برای فرار از رسوایی از یعلون شکایت کرد

13 گروگانگیر حادثه حمله به قطار مسافربری در پاکستان کشته شدند

موافقت اوکراین با آتش بس 30 روزه؛ آمریکا توقف تبادل اطلاعاتی با کی‌یف را لغو می‌کند

کاخ سفید: دیدار با مقامات اوکراین مثبت بود

اختلال در جی‌پی‌اس در اراضی اشغالی از ترس حملات یمن