ایرانیان جهان

آخرين مطالب

واکنش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم به انعکاس مطلبی از صدای طلاب در صدای حوزه اخبار ایران

واکنش روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم به انعکاس مطلبی از صدای طلاب در صدای حوزه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش صدای حوزه، با توجه به مطلبی که اخیرا در کانال صدای حوزه با عنوان ” لزوم ارائه مدل اجرایی دقیق جهت ورود هیأت های مذهبی به اقتصاد” منتشر شده بود پژوهشکده باقرالعلوم طی ارسال پاسخی اینگونه به این مطلب واکنش نشان داد:
پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم ع تلاش می‌کند با پشتیبانی از پژوهش‌های مربوط به عرصه کنشگری تبلیغی و حتی کنشگری تبلیغ در برش سازمانی، مأموریت‌های خویش را ناظر به نیازهای عینی و امروز کشور سامان دهد.
یکی از موضوعاتی که سازمان تبلیغات اسلامی با آن ارتباط جدی دارد، عرصه هیئت‌های مذهبی و تشکل‌های دینی است. هیئت‌های مذهبی به واسطه ساخت و پیشینه تاریخی جزیی از فرهنگ دینی کشورمان هستند و ظرفیت‌های فراوانی دارند و البته همه در یک شکل و قامت نبوده، به‌صورت واحد نیز عمل نمی‌کنند.
طبعاً تصرف در زیست‌بوم کنشگری هیئت ولو با هدف بهره‌مندی از ظرفیت‌های ایشان در عرصه‌های مورد نیاز نمی‌تواند بدون منطق و با لحاظ استحسانات صرف صورت گیرد. ازاین‌رو یکی از مسیرهای مهم برای اطمینان از کارویژه‌های دیگر هیئت‌ها بدون جاکن‌شدن از هویت خویش، مطالعه و بررسی تجربه هیئت‌هایی است که خود تجربه اجرای افزوده‌هایی به ماهیت اصلی را بدون اعوجاج داشته، موفقیت‌هایی را کسب کرده‌اند. به همین منظور گروه تجربه‌نگاری تبلیغی-فرهنگی پژوهشکده باقرالعلوم ع که نوعاً به بررسی تجارب موفق می‌پردازد، برخی از موضوعات تحقیق خویش را هیئت‌های مذهبی قرار داده است. حاصل این مطالعات توصیف و خوانش دانشی هیئت‌های موفقی بوده است که برخی خروجی‌ها تاکنون در قامت کتبی چند عرضه شده است:
1) کتاب «تا زدن به بحران» توصیف تفصیلی تبار و تاریخچه و کنشگری جمعی از زنان مؤمن و متدین رفسنجانی است که در دل فعالیت‌های دینی ازجمله جلسات و هیئت خانگی زنانه و با نگرشی بلندنظر از سال‌های قبل از انقلاب تجارب ذی‌قیمتی را از پایگاه مسجد و هیئت و خیریه در انسجام و پیوستگی به یکدیگر در مبارزات انقلابی، پشتیبانی جنگ و به‌ویژه تأمین و حمایت از خانواده‌های جنگ‌زدگان دفاع مقدس، کمک در زلزله بم تا مسئله کرونا حضوری فعال داشته‌اند و دائم در حال بازسازی و تعریف امتداد اجتماعی-اقتصادی و تربیتی خویش‌ بوده‌اند.
2) «مجلسیات» عنوان کتابی دیگر است که تجربه جلسات خانگی روضه اهل بیت ع در شهر کاشان را تصویر می‌کند، و از این طریق ازجمله به بحث کنش‌های اقتصادی ایشان و به‌ویژه تأمین مالی فعالیت‌های اقتصادی ازطریق صندوق‌های قرض‌الحسنه خرد مرتبط با ایشان هم می‌پردازد.
3) در کتاب «لامپ هزار» که تجربه‌نگاری تشکل خانه‌های نورانی در کاشان است، نکته‌ای بسیار مهم به عنوان هویت فعالیت جمعی هیئت خانگی ذکر می‌شود که به لحاظ اقتصادی هم ارزش بسیار بالایی دارد: «همه‌چیز در اینجا به شکل تعاونی است… و این حس مفید و فعال‌بودن، سبب تعلق خاطر اهالی به خانه‌های نورانی است». این نکته به‌وضوح نشان می‌دهد الگوی کنشگری اقتصادی هیئت هم باید به فضای تعاونی، که بتواند کنشگری جمیع اعضا و مرتبطان را بیش از هر چیز دیگر فعال سازد، نزدیک باشد.
4) کتاب «هیئت و دانشگاه» در یک بخش اختصاصی به بحث الگوی مشارکت خیریه‌ای ایشان و پشتیبانی از محرومین و مستضعفین با حمایت‌های مالی و اقتصادی توجه کرده، برخی از هیئت‌های دانشگاهی فعال در این زمینه را هم برمی‌شمارد.
5) در کتاب «درست مثل یک زن» که به تجربه‌نگاری فعالیت‌های جهادی گروه بانوان فی‌سبیل‌الله در کرونا پرداخته است با اینکه شکل کار بیشتر در قالب گروه جهادی و نه هیئت قابل تصویر است اما پیوستگی بسیاری از هیئت‌ها با گروه‌های جهادی برآمده از ایشان این امکان را می‌دهد که این تجارب به‌ویژه در بخش اقتصادی تا حدی امکان تعمیم به هیئت‌های مذهبی را نشان دهد. حتی می‌توان گفت شاید وجود حد وسطی به نام «گروه جهادی» متصل به هیئت درواقع هیئت را برای کنشگری عرصه اقتصادی بسیار توانمندتر از اکتفاء به قالب هیئت خواهد کرد.
ب) در مطالعات قدری نظری‌تری نیز نسبت بین هیئت و امر اقتصادی بررسی شده است:
1) در گونه‌شناسی عرصه‌های جدید در تبلیغ دین در کتاب «در سایه‌روشن تبلیغ» در فصل سوم، به تبلیغ در محیط‌های کارگری اشاره می‌شود و ضمن آن بر ظرفیت احیاء مناسک که کارویژه هیآت است هم توجه و تمرکز می‌گردد.
2) در کتاب دو جلدی و مفصل حکمرانی نوین که درباره هویت و کارکرد حلقه‌های میانی است، مصاحبه‌شوندگان در جلد اول، که ترکیبی از صاحبان اندیشه و ایده و مدیران فعال صاحب تجربه هستند، تجربه و تلقی‌شان در سطوح کلان سامان‌دهی حکمرانی با استفاده از ظرفیت حلقه‌های میانی مورد خوانش قرار گرفته است. توجه به مسائلی چون نقش مردم و جوانان، ماهیت حلقه‌های میانی در عرصه فرهنگ، فناوری‌های مشارکت اجتماعی، نسبت نهاد و سازمان، مسئله پیشرفت، ایده امت-امامت و توسعه اجتماعی امامت، طرح اجتماعی زعمایی چون آیت‌الله شاه‌آبادی که ازقضا استاد حضرت امام ره بوده‌اند، ایجاد عزم و اراده عمومی، حلقه‌های محله‌محور، ظرفیت‌های مسجد، تراث شیعی و حلقه‌های میانی، سازماندهی فعالیت‌های خودجوش، ارتقاء گروه‌های جهادی به حلقه‌های میانی و بسیاری مسائل دیگر طی بیش از هشتصد صفحه متن نظام‌یافته به خوبی ظرفیت عظیمی را برای تولید ادبیات در عرصه کنشگری جدی‌تر تشکل‌های دینی فراهم آورده است. این ادبیات و مفاهیم و افق‌های دید با اینکه انحصاری در قالب هیئت ندارد قطعاً می‌تواند شامل هیئت و کنشگری اقتصادی پیشروانه آن نیز باشد.
ج) علاوه بر این‌ها پژوهشکده در قالب برخی نشریات و کارگروه‌های دیگرش به برخی مطالعات اقتصادی از منظر عدالت و عدالت‌خواهی هم توجه ویژه دارد و حاصل این مطالعات می‌تواند تصویری دقیق‌تر و تفصیلی‌تر به جبهه انقلاب اسلامی درباره کنشگری اقتصادی عرضه کند که از قضا هیئت‌های مذهبی که همواره یکی از اضلاع جدی پشتیبان و پیشران انقلاب اسلامی بوده‌اند، با توجه به رسالت‌هایی که انقلاب برای جبران عقب‌ماندگی در عدالت بر عهده طرفداران خویش گذاشته است، می‌توانند جزو بهره‌مندان از این مطالعات باشند.
در انتها باید دو نکته را یادآور شد، نخست آنکه علاوه بر بحث نسبت اقتصاد و هیئت، مطالعات هیئت در پژوهشکده سازمان تبلیغات اضلاع دیگری هم دارد که در جای خود قابل گزارش و استفاده علاقه‌مندان است.
نکته دوم و مهم‌تر اینکه مسئله «امتداد» از داشته‌های بومی و فرهنگی خودی به سمت عرصه‌های نو، امری ساده نیست و با دشواری‌های خاص خود مواجه است و توقع عرضه پاسخ تام و تمام از تنها یکی از بازیگران عرصه پژوهش انقلاب اسلامی نارواست. طبیعی است که این مسیری است که با انقلاب اسلامی آغاز شده است و فروکاستن افق بلند آن به اغراض و سازمان و وضع ساختاری به معنای غفلت از هویت نهادی، فرهنگی و تمدنی آن است.

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان


لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1373141/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رهبر انقلاب: با تمام توان از مقاومت لبنان و فلسطین حمایت خواهیم کرد+فیلم

پوتین و توافق احتمالی برای آتش‌بس در اوکراین

نشست شورای امنیت درباره پشت درهای بسته

رهبر انقلاب: مذاکره با دولت آمریکا، گره تحریم‌ها را کورتر می‌کند

رییس جمهور آمریکا: در جنگ تجاری با اتحادیه اروپا پیروز خواهیم شد

خلاصه بازی لیل 1-2 دورتموند (لیگ قهرمانان اروپا – 25-2024)

پوشش زنده باز ی آرسنال مقابل آیندهوون لیگ قهرمانان اروپا +ویدیو

توافق اعراب و آمریکا درباره طرح بازسازی غزه

نشست وزیران خارجه عرب با حضور نماینده آمریکا درباره غزه

رییس جمهور آمریکا: کسی ساکنان غزه را مجبور به کوچ نخواهد کرد

عراقچی: نامه رئیس جمهور ایالات متحده دریافت شد

مذاکره با این دولت آمریکا گره تحریم‌ها را کورتر خواهد کرد

آمریکا 8 راکتور اتمی برای تولید برق به ایران فروخت! + عکس

عقب‌نشینی ترامپ درباره تخلیه غزه

رسانه آمریکایی مطرح کرد: بازی هسته‌ای ایران و ترامپ

ترامپ: اجازه نمی‌دهم مثل دوران بایدن ثروت آمریکا را چپاول کنند! +فیلم

اعتراض خانواده شهدای ترور به حمایت اروپا از گروه‌های تروریستی

تاکید «شولتز» و «کاستا» بر لزوم تقویت ستون اروپایی ناتو

پخش زنده و خلاصه بازی رئال مادرید و اتلتیکو مادرید از تلویزیون + پخش آنلاین و شبکه 3

پیشنهاد جدید الهلال روی میز ویرجیل فن دایک

شعار کنایه‌آمیز هواداران آیندهوون خطاب به آرسنال: هرگز قهرمان اروپا نمی‌شوید

دورتموند در خانه لیل صعود کرد و حریف بارسلونا شد

درخواست تسلیحاتی پارلمان اروپا برای اوکراین

واکنش داروین نونیز به حذف لیورپول از لیگ قهرمانان اروپا: باید بلند شد و ادامه داد

کاهش 1.7 درصدی تولید فولاد خام در چین/انتشار گاز گلخانه‌ای 4 درصد افزایش یافت

پیروزی قاطع تیم ملی هندبال ایران برابر چین در تورنمنت شیراز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رافائل کاستیو: چین با ترکیب کاملش نیامده بود/ روسیه و بلاروس چالش بزرگتری برای ما هستند

چین با ترکیب کاملش نیامده بود/ روسیه و بلاروس چالش بزرگتری برای ما هستند

چین: نشست سه‌جانبه چین، روسیه و ایران درباره مسئله هسته‌ای در پکن برگزار می‌شود +فیلم

آمریکا یک سازمان سوئدی را با ادعای همکاری با ایران تحریم کرد

رهبر انقلاب : مذاکره با آمریکا رفع تحریم نخواهد کرد / راه خنثی سازی تحریم ها را پیدا کرده ایم

رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا گره تحریم‌ها را باز نمی‌کند، کورتر می‌کند

متا هشدار می‌دهد؛ آیا ترامپ و ایلان ماسک پیشرفت هوش مصنوعی آمریکا را تهدید می‌کنند؟

رضایی: آمریکا برای نجات دلار به استبداد سخیف روی آورده است

رهبر انقلاب: اگر ایران می‌خواست سلاح هسته‌ای بسازد، آمریکا نمی‌توانست جلوی ما را بگیرد+فیلم

رهبر انقلاب: دعوت رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکره فریب افکار عمومی است

نامه جنجالی ترامپ بالاخره به ایران رسید!

پسکوف: روسیه و آمریکا می‌توانند در حوزه عناصر کمیاب همکاری کنند

رهبر انقلاب: مذاکره با دولت فعلی آمریکا موجب رفع تحریم‌ها نخواهد شد بلکه گره تحریم‌ها را کورتر خواهد کرد

آیا ترامپ آینده آمریکا را به خطر می‌اندازد؟

افشای هزینه بایدن از بودجه ملی برای پیروزی هریس

تله آتش‌بس؛ بدبینی مسکو به پیشنهاد جدید

ترامپ: هیچ کس نمی‌خواهد مردم غزه را اخراج کند!

لاوروف: نشانه‌ها درباره شروط آمریکا برای توافق با ایران نگران کننده است

رهبر انقلاب: دعوت رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره، فریب افکار عمومی است

هر کشتی اسرائیلی که از منطقه عملیاتی عبور کند هدف قرار می‌گیرد

موافقت احتمالی پوتین با آتش‌بس اوکراین

عقب‌نشینی ترامپ از طرح کوچاندن مردم غزه

این جمله پزشکیان جهانی شد

عراقچی: نامه‌ای از طرف رئیس‌جمهور آمریکا دریافت کردم