ایرانیان جهان

آخرين مطالب

بحران انرژی در عراق؛ واشنگتن چگونه بغداد را به بن‌بست می‌رساند؟ عراق

بحران انرژی در عراق؛ واشنگتن چگونه بغداد را به بن‌بست می‌رساند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهلت معافیت آمریکا برای واردات گاز ایران توسط عراق در 7 مارس به پایان رسید و همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، واشنگتن تصمیمی برای تمدید آن نگرفت. این تصمیم، عراق را در آستانه یک بحران انرژی بزرگ قرار داده است، بحرانی که نه راه‌حلی فوری دارد و نه چشم‌اندازی برای خروج از آن دیده می‌شود.
مهلت معافیت آمریکا برای واردات گاز ایران توسط عراق در 7 مارس به پایان رسید و همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، واشنگتن تصمیمی برای تمدید آن نگرفت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این تصمیم، عراق را در آستانه یک بحران انرژی بزرگ قرار داده است، بحرانی که نه راه‌حلی فوری دارد و نه چشم‌اندازی برای خروج از آن دیده می‌شود.
سناریوی تکراری؛ آمریکا و فشار بر عراق از طریق پرونده برق آمریکا بارها از پرونده برق و انرژی به‌عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر عراق استفاده کرده است. واشنگتن، بغداد را از واردات گاز ایران منع می‌کند، در حالی که مسیرهای جایگزین را نیز مسدود کرده است. این سیاست، عراق را در برابر چالشی جدی قرار داده، چراکه این کشور هنوز توانایی تأمین نیازهای انرژی خود بدون اتکا به ایران را ندارد.
تناقض در رفتار آمریکا زمانی آشکارتر می‌شود که این کشور از "حمایت از ثبات عراق" سخن می‌گوید، اما هم‌زمان، اجرای پروژه‌هایی مانند اتصال برق عراق به شبکه خلیج فارس را که می‌تواند راه‌حلی جایگزین باشد، به تأخیر می‌اندازد. این در حالی است که تکمیل چنین پروژه‌هایی سال‌ها زمان می‌برد و عراق با بحران برقی روبه‌رو است که همین حالا به‌شدت بر زندگی روزمره مردم تأثیر گذاشته است.
استراتژی واشنگتن در قبال عراق، بخشی از سیاست کلی آن برای اعمال فشار بر ایران است. عراق در این معادله، صرفاً ابزاری برای پیشبرد سیاست‌های آمریکا محسوب می‌شود. پیش‌تر، سناریویی مشابه در لبنان اجرا شد، جایی که واشنگتن با وعده تأمین برق از مصر و اردن، مانع از ورود سوخت ایران به لبنان شد، اما در نهایت نه گاز مصر به لبنان رسید و نه وعده‌های آمریکا عملی شد. اکنون، همین الگو در عراق نیز در حال تکرار است.
گزینه‌های پیش روی عراق؛ خروج از بحران یا تشدید تنش‌ها؟ عراق اکنون در شرایطی قرار دارد که هر تصمیمی می‌تواند پیامدهای بلندمدتی داشته باشد. سناریوهای پیش رو شامل موارد زیر است:
پذیرش شروط آمریکا: این گزینه به معنای کاهش همکاری انرژی با ایران و دادن امتیازات بیشتر به شرکت‌های آمریکایی است. این تصمیم ممکن است در کوتاه‌مدت از شدت بحران بکاهد، اما در بلندمدت می‌تواند باعث افزایش نارضایتی داخلی و بی‌ثباتی بیشتر شود.
راهکارهای موقت و ناکارآمد: اقداماتی مانند خرید محدود برق از کشورهای دیگر یا استفاده از سوخت‌های جایگزین می‌تواند به‌عنوان راه‌حلی کوتاه‌مدت مطرح باشد، اما این اقدامات در مقایسه با نیازهای روزافزون عراق، چندان مؤثر نخواهد بود.
اعتراضات مردمی و ناآرامی‌های گسترده: بحران انرژی در عراق بارها عامل اعتراضات مردمی شده است. سقوط دولت عادل عبدالمهدی نمونه‌ای از تأثیر بحران برق بر تحولات سیاسی عراق بود. در شرایط فعلی، ادامه این بحران می‌تواند به موج جدیدی از اعتراضات منجر شود.
عراق در تقاطع فشارهای داخلی و خارجی عراق اکنون در نقطه‌ای حساس قرار دارد؛ از یک‌سو تحت فشارهای آمریکا قرار گرفته و از سوی دیگر، نارضایتی داخلی نسبت به بحران انرژی و ناکارآمدی دولت در حال افزایش است. این وضعیت، بغداد را به میدان رقابت و تسویه‌حساب‌های قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تبدیل کرده است.
واشنگتن با کنترل پرونده انرژی، در تلاش است تا نفوذ اقتصادی و سیاسی خود را در عراق تثبیت کند. در این میان، مردم عراق بهای این سیاست‌ها را با قطعی‌های گسترده برق و افزایش مشکلات اقتصادی می‌پردازند، در حالی که چشم‌اندازی برای حل بحران دیده نمی‌شود.
جمع‌بندی؛ عراق به کدام سمت خواهد رفت؟ مسیر پیش روی عراق، مسیری دشوار و پیچیده است. این کشور یا باید راهی برای کاهش وابستگی به آمریکا و یافتن گزینه‌های جایگزین برای تأمین انرژی بیابد، یا در دام یک بحران طولانی‌مدت گرفتار شود. تصمیم‌گیری‌های آینده بغداد، نه‌تنها بر وضعیت داخلی این کشور، بلکه بر معادلات ژئوپلیتیک منطقه نیز تأثیر خواهد گذاشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1373269/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رهبر انقلاب: با تمام توان از مقاومت لبنان و فلسطین حمایت خواهیم کرد+فیلم

پوتین و توافق احتمالی برای آتش‌بس در اوکراین

نشست شورای امنیت درباره پشت درهای بسته

رهبر انقلاب: مذاکره با دولت آمریکا، گره تحریم‌ها را کورتر می‌کند

رییس جمهور آمریکا: در جنگ تجاری با اتحادیه اروپا پیروز خواهیم شد

خلاصه بازی لیل 1-2 دورتموند (لیگ قهرمانان اروپا – 25-2024)

پوشش زنده باز ی آرسنال مقابل آیندهوون لیگ قهرمانان اروپا +ویدیو

توافق اعراب و آمریکا درباره طرح بازسازی غزه

نشست وزیران خارجه عرب با حضور نماینده آمریکا درباره غزه

رییس جمهور آمریکا: کسی ساکنان غزه را مجبور به کوچ نخواهد کرد

عراقچی: نامه رئیس جمهور ایالات متحده دریافت شد

مذاکره با این دولت آمریکا گره تحریم‌ها را کورتر خواهد کرد

آمریکا 8 راکتور اتمی برای تولید برق به ایران فروخت! + عکس

عقب‌نشینی ترامپ درباره تخلیه غزه

رسانه آمریکایی مطرح کرد: بازی هسته‌ای ایران و ترامپ

ترامپ: اجازه نمی‌دهم مثل دوران بایدن ثروت آمریکا را چپاول کنند! +فیلم

اعتراض خانواده شهدای ترور به حمایت اروپا از گروه‌های تروریستی

تاکید «شولتز» و «کاستا» بر لزوم تقویت ستون اروپایی ناتو

پخش زنده و خلاصه بازی رئال مادرید و اتلتیکو مادرید از تلویزیون + پخش آنلاین و شبکه 3

پیشنهاد جدید الهلال روی میز ویرجیل فن دایک

شعار کنایه‌آمیز هواداران آیندهوون خطاب به آرسنال: هرگز قهرمان اروپا نمی‌شوید

دورتموند در خانه لیل صعود کرد و حریف بارسلونا شد

درخواست تسلیحاتی پارلمان اروپا برای اوکراین

واکنش داروین نونیز به حذف لیورپول از لیگ قهرمانان اروپا: باید بلند شد و ادامه داد

کاهش 1.7 درصدی تولید فولاد خام در چین/انتشار گاز گلخانه‌ای 4 درصد افزایش یافت

پیروزی قاطع تیم ملی هندبال ایران برابر چین در تورنمنت شیراز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

رافائل کاستیو: چین با ترکیب کاملش نیامده بود/ روسیه و بلاروس چالش بزرگتری برای ما هستند

چین با ترکیب کاملش نیامده بود/ روسیه و بلاروس چالش بزرگتری برای ما هستند

چین: نشست سه‌جانبه چین، روسیه و ایران درباره مسئله هسته‌ای در پکن برگزار می‌شود +فیلم

آمریکا یک سازمان سوئدی را با ادعای همکاری با ایران تحریم کرد

رهبر انقلاب : مذاکره با آمریکا رفع تحریم نخواهد کرد / راه خنثی سازی تحریم ها را پیدا کرده ایم

رهبر انقلاب: مذاکره با آمریکا گره تحریم‌ها را باز نمی‌کند، کورتر می‌کند

متا هشدار می‌دهد؛ آیا ترامپ و ایلان ماسک پیشرفت هوش مصنوعی آمریکا را تهدید می‌کنند؟

رضایی: آمریکا برای نجات دلار به استبداد سخیف روی آورده است

رهبر انقلاب: اگر ایران می‌خواست سلاح هسته‌ای بسازد، آمریکا نمی‌توانست جلوی ما را بگیرد+فیلم

رهبر انقلاب: دعوت رئیس‌جمهور آمریکا برای مذاکره فریب افکار عمومی است

نامه جنجالی ترامپ بالاخره به ایران رسید!

پسکوف: روسیه و آمریکا می‌توانند در حوزه عناصر کمیاب همکاری کنند

رهبر انقلاب: مذاکره با دولت فعلی آمریکا موجب رفع تحریم‌ها نخواهد شد بلکه گره تحریم‌ها را کورتر خواهد کرد

آیا ترامپ آینده آمریکا را به خطر می‌اندازد؟

افشای هزینه بایدن از بودجه ملی برای پیروزی هریس

تله آتش‌بس؛ بدبینی مسکو به پیشنهاد جدید

ترامپ: هیچ کس نمی‌خواهد مردم غزه را اخراج کند!

لاوروف: نشانه‌ها درباره شروط آمریکا برای توافق با ایران نگران کننده است

رهبر انقلاب: دعوت رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره، فریب افکار عمومی است

هر کشتی اسرائیلی که از منطقه عملیاتی عبور کند هدف قرار می‌گیرد

موافقت احتمالی پوتین با آتش‌بس اوکراین

عقب‌نشینی ترامپ از طرح کوچاندن مردم غزه

این جمله پزشکیان جهانی شد

عراقچی: نامه‌ای از طرف رئیس‌جمهور آمریکا دریافت کردم