ایرانیان جهان

آخرين مطالب

وفاق نوروزی؛ ضرورت بازاندیشی در سیاست های ملی، مدرن و مذهبی اخبار ایران

وفاق نوروزی؛ ضرورت بازاندیشی در سیاست های ملی، مدرن و مذهبی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - حکومت تلاش کرد با دست‌کاری در فرهنگ ملی ایرانیان و با تحقیر فرهنگ مدرن، قدرت و اعتبار بیشتری به فرهنگ شیعی دهد. این باعث شد که شکاف‌ها و تنش‌ها و تعارضات و تضادهای درون جامعه شعله‌ور شود و در طیف‌های سیاسی و اجتماعی بحران به وجود آورد و گروه‌های اجتماعی دچار تعارض شدند؛ گروه‌هایی که برای قرن‌های طولانی فرهنگ دینی داشتند و با فرهنگ ملی هم‌زیستی عمیقی پیدا کرده بودند.
حکومت سر ستیز با نوروز و آیین‌هایش را ندارد، اما وزن کمی در سیاست فرهنگی‌اش به آن می‌دهد. می‌خواهد از آن بگریزد و تا حد ممکن از بروز و ظهورش در حوزه عمومی به‌صورت نمایش و جشن جمعی بپرهیزد. نوروز را به فولکلور تقلیل می‌دهد، درحالی‌که نوروز و آیین‌هایش در شکل زندگی مردم ادغام شده و زندگی روزمره ایرانی کاملاً تنیده با جشن‌ها و آیین‌های نوروزی است.
اگر حاکمیت و دولت در صدد وفاق‌اند، خط‌مشی‌ها و سیاست‌های فرهنگی نوروزگریزی را کنار بگذارند. خط‌مشی نوروزگریزی دستاوردی برای سامان سیاسی ایران نداشته و شکاف‌ها و تنش‌های درون جامعه را بیشتر کرده است. ضروری است سیاستمداران و ایدئولوگ‌های رسمی بازاندیشی انتقادی جدی در بنیان‌های فکری خود در حوزه سیاست فرهنگی انجام دهند و تنش سیاست فرهنگی بین سه فرهنگ ملی، مدرن و مذهبی ادامه ندهند.
جامعه ما ترکیبی از هر سه فرهنگ است و هر گونه تلاش برای تحقیر یکی از این‌ها به نفع دیگری، در نهایت تنش‌ها و تعارضات سیاسی-اجتماعی و فرهنگی در جامعه را گسترش می‌دهد و امکان انسجام جامعه را از بین می‌برد. اشتباه پهلوی این بود که فرهنگ ملی را مرکز قرار می‌داد و فرهنگ مذهبی را در حاشیه می‌راند و همان نگذاشت پهلوی عاقبت به خیر شود. جمهوری اسلامی هم اگر بخواهد مثل پهلوی همان سیاست را دنبال کند منتها این بار فرهنگ مذهبی را مرکز قرار دهد و فرهنگ ملی را طرد کند، همان سرنوشت را پیدا خواهد کرد. این الگوی سیاست و گفتمان فرهنگی رفوزه شد. جمهوری اسلامی خوب است کارنامه رفوزگی پهلوی را مطالعه کند. ما باید به تعادل در سه فرهنگ برسیم تا جامعه بتواند زندگی عادی را تجربه کند. 45 سال است که به خاطر تلاش حاکمیت برای دست‌کاری در این سه فرهنگ و ایجاد نابرابری در این سه فرهنگ، زندگی عادی مردم دچار اختلال شده است. تا حدی بحران‌های مادی و اقتصادی که مردم امروز با آن روبه‌رو هستند به دلیل تعارض‌هایی است که بین این سه فرهنگ به وجود آمده است. اگر جمهوری اسلامی فرهنگ نوروزی را منبع بزرگ جامعه برای حیات اقتصادی آن‌ها می‌پذیرفت، امروزه ما در حوزه‌های گوناگون گردشگری نوروزی و بازارهای نوروزی با سیزده کشور منطقه نوروز، مبادلات منطقه‌ای و بین‌المللی عظیمی داشتیم که می‌توانست به اندازه نفت یا حتی بیشتر از نفت، اقتصاد مردم ایران را تغذیه کند.
علاوه بر این، اگر فرهنگ نوروزی مثل فرهنگ محرم شأن و اعتبار خود را از دیدگاه حاکمیت داشت و به همان اندازه محرم دستگاه‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برای باشکوه‌تر شدن فرهنگ نوروزی بسیج می‌شدند، نشاط و شادی که در جامعه شکل می‌گرفت مولد انرژی‌هایی برای حیات اقتصادی بود. امید جامعه بیشتر می‌شد و انسجام اجتماعی و فرهنگی به وجود می‌آمد و بخش وسیعی از هزینه‌هایی که دولت برای امنیت اجتماعی یا برای کنترل جامعه می‌کند این هزینه‌ها را نمی‌کرد. این هزینه‌ها به این دلیل است که درون جامعه پر از تعارض و یأس است نه نشاط و شادابی. اگر فرهنگ نوروزی گسترش پیدا کند و حاکمیت نوروز را به‌مثابه الگو در توسعه می‌دید و ببیند، دستاوردهای نوروز بسیار بیشتر بود و می‌شود. در کتابم نوروز نو4 پیوند نوروز و فرهنگ نوروزی با توسعه را مفصل شرح داده‌ام و نیازی به بسط آن در اینجا نیست.
منبع: چشم انداز ایران
216216
کد خبر 2040027

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1380789/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلاصه بازی کرواسی 2-0 فرانسه (یک‌چهارم نهایی لیگ ملت‌های اروپا – 25-2024)

گنج رایگان نفرین شده فوتبال اروپا!

خلاصه بازی دانمارک 1-0 پرتغال (یک‌چهارم نهایی لیگ ملت‌های اروپا – 25-2024)

خلاصه بازی تیم عربستان مقابل چین + مقدماتی جام جهانی 2026

آمریکا یک فرد و چند نهاد را به بهانه ارتباط با ایران تحریم کرد

وزارت خارجه آلمان به شهروندانش درباره سفر به آمریکا هشدار صادر کرد

کدام فرمانده عراقی خود را سرباز شهید سلیمانی معرفی می‌کرد؟

خلاصه بازی ایتالیا مقابل آلمان لیگ ملت‌های اروپا 2024/25 + ویدیو

خلاصه بازی هلند 2-2 اسپانیا (یک‌چهارم نهایی لیگ ملت‌های اروپا – 25-2024)

خلاصه بازی ایتالیا 1-2 آلمان (یک‌چهارم نهایی لیگ ملت‌های اروپا – 25-2024)

خلاصه بازی هلند مقابل اسپانیا لیگ ملت‌های اروپا 2024/25 +

خلاصه بازی ایران و امارات مقدماتی جام جهانی 2026 آمریکا + ویدیو

(تصاویر) بازار ماهی فروشان در شهرک عرب‌های مشهد

رنار: فینال بزرگی برابر استرالیا در پیش داریم

تصمیم نخست‌وزیر جدید کانادا برای انتخابات زودهنگام در تاریخ 28 آوریل

موافقت آمریکا با فروش تسلیحات پیشرفته به عربستان

توقف عراق و برد اردن: بخت صعود زنده است

پیش‌بینی مهم یک کارشناس اقتصادی؛ منتظر چه قیمتی برای دلار باشیم؟

سرمایه‌گذاری؛ موتور محرکه تولید و رشد اقتصادی

خلاصه بازی تیم های ملی فوتبال هلند - اسپانیا (ویدئو)

خلاصه بازی تیم های ملی فوتبال ایتالیا - آلمان (ویدئو)

خلاصه بازی تیم های ملی فوتبال کرواسی - فرانسه (ویدئو)

(تصاویر) حمله آمریکا به یمن

هیأت‌های اوکراین و آمریکا 24 مارس در عربستان دیدار می‌کنند

حسن پور: حمایت از تولیدکنندگان داخلی از ارکان اصلی تقویت سرمایه‌گذاری است

عربستان 1-0 چین: سعودی‌ها در رویای صعود

بازار سرمایه در سال 1403؛ از ناامیدی تا امیدواری/ بورس در سال 1404 صعودی می‌شود؟

خلاصه بازی ژاپن 2 – بحرین 0

توصیه ویژه نیویورک تایمز به ترامپ درباره ایران

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران در نخستین روز سال 1404

سفر هیئت بلندپایه صهیونیست به آمریکا درباره ایران

اعلام زمان شروع مذاکره راهبردی اسرائیل با آمریکا درباره ایران

انگلیس در حمایت از اسرائیل: حماس پاسخگوی اقدامات خود باشد

نخستین واکنش اردوغان به بازداشت شهردار استانبول و اعتراضات مخالفان

قیمت مدل‌های مختلف پیکان

پیروزی قطر، عربستان، اردن و توقف عراق

پیروزی قطر، عربستان، اردن و توقف عراق + جدول

مهاجری: صاحبان حرفهای "مهمل" و "پوچ" ، با شعار سال چه خواهند کرد؟

«رونق تولید» کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است

طلای جهانی با عبور از مرز 3000 دلار رکورد زد

اولین صعودکننده به جام جهانی - ژاپن!

آمریکا به دنبال تملک نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین

تقسیم کار آمریکا و اسرائیل در دور جدید جنگ در نوار غزه

ویدئوی یکی از نیروهای جولانی از کشتار علویان سوریه (زیرنویس فارسی)

آمریکا به‌دنبال تملک نیروگاه‌های هسته‌ای اوکراین

ایتالیا – آلمان؛ ترکیب رسمی

دانمارک – پرتغال؛ ترکیب رسمی

درخواست سران اتحادیه اروپا جهت اجرای فوری و کامل توافق آتش‌بس در غزه

مذاکرات استراژیک آمریکا و اسرائیل درباره ایران در کاخ سفید

حمله‌ دوباره آمریکا به غرب یمن