ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ناتو؛ بازیچه دست ترامپ خواندنی ها

ناتو؛ بازیچه دست ترامپ
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فارس / نشریه آمریکایی نیوزویک در گزارشی اعلام کرد که رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ لزوماً نیازی به خروج قانونی از ناتو نداشته و گزینه‌های متعددی برای تضعیف جایگاه ناتو و حتی فروپاشی آن دارد.
به دلیل گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال خروج دونالد ترامپ از ائتلاف نظامی ناتو، در میان سران قاره اروپا ترس و واهمه‌ای ایجاد شده، اما رئیس‌جمهور آمریکا که همیشه منتقد این ائتلاف بوده، برای از هم پاشاندن آن نیازی به خروج رسمی از ناتو ندارد. به گزارش هفته‌نامه نیوزویک، کاخ سفید اگر بخواهد این اتحادیه را تضعیف کند گزینه‌های متعددی دارد. کارشناسان می‌گویند تنها چیزی که برای پایان مؤثر ناتو بدون خروج رسمی لازم بوده این است که دولت ترامپ اعتمادی که اساس وجود این اتحادیه است را از بین ببرد. طبق ماده 13 پیمان آتلانتیک شمالی، برای خروج رسمی ایالات متحده از ناتو دولت ترامپ باید یک سال زودتر اطلاع‌رسانی کند. بر مبنای تعهدات گذشته، هر کشوری که خواستار خروج از ائتلاف باشد باید این مسئله را به دولت آمریکا اطلاع دهد و سپس واشنگتن سایر کشورها را از این اقدام مطلع نماید. مقام سابق ناتو هانتر کریستی در این باره گفت که ترامپ همچنین باید با کمیته روابط خارجی سنا و کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان مشورت کند و سپس آن‌ها را مطلع سازد. کنگره همچنین در اواخر سال 2023 قانونی تصویب کرد که مانع از خروج هر رئیس‌جمهور ایالات متحده از ناتو بدون تأیید دو سوم سنا یا تصویب قانون جداگانه‌ای توسط کنگره می‌شود.
اما به جای طی کردن این مسیرِ دشوار، ترامپ می‌تواند چندین راه دیگر را بررسی کند که عملاً بدون نیاز به تشریفات رسمی خروج از ناتو، منجر به فروپاشی آن می‌شود. استادیار امنیت بین‌الملل و استراتژی در دانشگاه اکستر بریتانیا دیوید بلگدن در این باره اظهار داشت: «فرایند غیررسمی حتی آسان‌تر خواهد بود.» وی در مصاحبه با نیوزویک گفت که اگر دولت ترامپ فقط مطرح کند که ایالات متحده تعهد خود به ماده 5 را انجام نخواهد داد، بخش عمده‌ای از اعتبار ناتو «به طور مؤثر از بین خواهد رفت.»ماده 5 پایه و اساس ناتو است. این ماده از معاهده تأسیس اتحادیه کشورهای عضو ناتو را متعهد می‌کند که در صورت حمله مسلحانه به هر عضو با پاسخ مناسب به کمک آن بیایند.زرادخانه هسته‌ای قدرتمند ایالات متحده که پس از روسیه در رتبه دوم جهانی قرار دارد، به طور تاریخی بازدارنده‌ای قوی در برابر هر حمله احتمالی به یک کشور عضو ناتو بوده است. اگرچه بریتانیا و فرانسه نیز ذخایر کوچکی از سلاح‌های هسته‌ای دارند، اما سوالات بزرگی در مورد شرایطی که لندن و پاریس در مورد استفاده از این سلاح‌ها مطرح کرده‌اند وجود دارد و نگرانی‌های عمیقی در مورد اینکه آیا این سلاح‌ها بدون تعداد زیاد سلاح‌های هسته‌ای آمریکا به اندازه کافی بازدارنده هستند یا خیر، وجود دارد. بلگدن افزود تنها چیزی که واقعاً لازم بوده این است که کشورهای ناتو به تعهد ایالات متحده به ماده 5 شک کنند و همچنین رقبای اتحادیه نیز آن را زیر سؤال ببرند.
بازار



مدیر بخش امنیت بین‌الملل مؤسسه رویال یونایتد سرویس (RUSI) نیل ملوین در این باره بیان کرد: «هم‌اکنون نیز اعتمادی که قلب این رابطه بود شروع به فرسایش کرده است.»ملوین افزود: «به نظرم این موضوع کمتر درباره فرایند رسمی خروج بوده» و بیشتر درباره شکی است که درباره خروج احتمالی آمریکا ایجاد شده است. رئیس‌جمهور اوکراین ولودومیر زلنسکی ماه گذشته به رهبران اروپایی گفت که «نمی‌توانند این احتمال را رد کنند که آمریکا ممکن است در مورد موضوعی که اروپا را تهدید می‌کند، به اروپا نه بگوید.» اما مقامات ارشد ناتو در اروپا سعی کرده‌اند این نگرانی‌ها را کم‌اهمیت جلوه دهند. دبیرکل ناتو مارک روته در اجلاس رهبران اروپایی در لندن که این ماه برگزار شد و ایالات متحده در آن حضور نداشت، به رسانه‌ها گفت که ترامپ «کاملاً به ماده 5، به ناتو متعهد است.» به گفته بلاگدن، ترامپ همچنین می‌تواند علناً اعلام کند که تنها از کشورهایی دفاع خواهد کرد که به اندازه‌ی مدنظر او در امور دفاعی هزینه می‌کنند که این کار نیز اتحادیه را تضعیف خواهد کرد. رئیس‌جمهور آمریکا پیش از این بارها اظهار داشته که آمریکا از کشورهایی که پول کافی پرداخت نمی‌کنند دفاع نخواهد کرد. ترامپ بیان کرده است: «اگر آن‌ها پرداخت نکنند، من از آن‌ها دفاع نخواهم کرد.»
ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خواستار افزایش بودجه دفاعی اعضای ناتو به 2 درصد تولید ناخالص ملی شده بود و پس از بازگشت به کاخ سفید، این رقم را به 5 درصد رساند، عددی که هم‌اکنون برای تقریباً تمامی عملاً غیرممکن است. این نیز می‌تواند بهانه‌ای برای ترامپ برای عدم دفاع از قاره سبز و آسیب رساندن به ائتلاف باشد. جدای از این ترامپ می‌تواند حضور گسترده‌ای که ارتش ایالات متحده برای دهه‌ها در اروپا حفظ کرده را بدون اعلام رسمی به ناتو کاهش دهد. ایالات متحده قبلاً گفته که توجه خود را به چین معطوف کرده است، اما این تغییر جهت با لحنی تحقیرآمیز نسبت به متحدان تاریخی آمریکا و گرم‌شدن روابط با مسکو همراه بوده که باعث وحشت اعضای ناتو شده است که به نظر خودشان،‌ در سایه تهدیدات مسکو قرار دارند.او می‌تواند ده‌ها هزار پرسنل فعال ایالات متحده را که در سراسر اروپا مستقر هستند، عمدتاً در اروپای مرکزی، را کاهش دهد. ترامپ همچنین می‌تواند به استراتژی‌ آکادمی سومانترا مایترا روی آورد که پیشنهاد کرد یک «ناتو خاموش» ایجاد شود، جایی که سربازان و تجهیزات آمریکایی از اروپا خارج شوند اما این قاره چتر هسته‌ای ایالات متحده و حضور دریایی آمریکا را همچنان داشته باشد. ان‌بی‌سی نیوز روز سه‌شنبه به استناد به دو مقام دفاعی و یک سند پنتاگون گزارش داد که دولت ترامپ در حال بررسی این موضوع است که کنترل ایالات متحده بر نقش فرمانده عالی متحدین اروپا در ناتو را رها کند. به گفته مقام نظامی بازنشسته ناتو جیمز استاوریدیس این اقدام به عنوان یک «نشانه مهم» از دور شدن آمریکا از ناتو شناخته خواهد شد.

ایرانیان جهان

موضوع بعدی بحث دیپلماسی و اشتراک اطلاعاتی است که در هفته‌های گذشته در جنگ اوکراین، اروپا صدمات آن را به وضوح تجربه کرد. ترامپ در تلاشی آشکار برای تحت فشار قرار دادن کی‌یف برای پذیرش پیشنهادهای آتش‌بس ایالات متحده، کمک‌های نظامی در راه به این کشور جنگ‌زده را قطع کرد و به سرعت با توقف اشتراک‌گذاری اطلاعاتی فشار بر کی‌یف را افزایش داد.کریستی گفت که از این پس برنامه‌ریزی اروپایی‌ها باید نحوه رفتار ایالات متحده با اوکراین را در نظر بگیرد و این را به عنوان یک طرح بالقوه برای نحوه تعامل واشنگتن با یکی از متحدان اروپایی خود در نظر بگیرد. کریستی گفت: «حتی اگر ایالات متحده قصد خیانت به متحدان پیمانی خود را نداشته باشد، قطع کمک‌ها و اطلاعات به اوکراین، یک کشور شریک در جنگ، هرگز فراموش نخواهد شد.»ملوین نیز تشریح کرد که مقامات ایالات متحده همچنین می‌توانند از شرکت در برخی جلسات ناتو، به ویژه جلساتی که بر تعهد نیروها یا پشتیبانی از اروپا در یک سناریوی خاص متمرکز هستند، خودداری کنند. او گفت که این پیام قدرتمندی به اعضای ناتو می‌فرستد که ایالات متحده در هیچ درگیری احتمالی از دفاع از اروپا حمایت نخواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1382330/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسپانیا – هلند؛ ترکیب رسمی

آلمان – ایتالیا؛ ترکیب رسمی

تحولات سودان

هدف آمریکایی‌ها از پخش خبر حمله به ناو اطلاعاتی زاگرس چه بود؟

ماجرای سفر ظریف به آمریکا برای مذاکره چیست؟

بزرگترین پرچم فلسطین در برزیل برافراشته شد

خبر جدید از تروریست‌های داعش؛ سرکرده جدید کیست؟

انتقال لشکر 36 ارتش صهیونیستی از مرز لبنان به اطراف غزه

آخرین تغییرات در قیمت رسمی میوه و سبزی

سرکردگان داعش بعد از فرار از عراق در سوریه پنهان شده‌اند

عوامل موثر بر سقوط بازار سهام ترکیه

سال بازار سرمایه| زمینه تشکیل سرمایه برای کل زنجیره تولید در بورس را فراهم می‌کنیم

سال بازار سرمایه – صدای بورس

ستاره تیم ملی ژاپن : دوست دارم با تیم ملی ایتالیا بازی کنم

الحاجی گرو مهاجم سابق استقلال به تیم Jhapa FC نپال پیوست

سنت مردم افغانستان در نوروز + فیلم

تحولات روز ششم نقض توافق آتش‌بس/ بیش از 2.4 میلیون فلسطینی با یک فاجعه بی‌سابقه انسانی مواجه هستند/ انصارالله: فرودگاه بن‌گوریون و ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

نوآوری بزرگ فیدلیتی؛ صندوقی مبتنی بر بلاک‌چین برای تسخیر بازار خزانه‌داری آمریکا

گوگل و متا قربانی یک ترفند ساده شدند!

مشاور امنیت ملی کاخ سفید: برنامه هسته‌ای ایران در اولویت است

حمله‌های جدید آمریکا به منطقه صعده یمن

سیگنال غیرمنتظره دولت ترامپ به تهران؟

پشت‌پرده توهمات اردوغان

تظاهرات در اسرائیل به خشونت کشیده شد

نخست وزیر کانادا خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد

پشت پرده مقررات جدید ورود و خروج طلای مسافری

برنامه عراق برای رساندن تولید نفت خود به 6 میلیون بشکه

یک خودرو در سیل گیلان مفقود شد

کشف کالای قاچاق در نوروز: انواع کالا به اندازه 364 میلیارد تومان!

وزیر صمت: ‌امنیت سرمایه‌گذاری مردم را تضمین می‌کنیم

سال بازار سرمایه/ زمینه تشکیل سرمایه برای کل زنجیره تولید در بورس را فراهم می‌کنیم

رسمی: تیاگو موتا از یوونتوس اخراج شد

آمریکا به استان صعده یمن 2 بار حمله کرد

2 حمله هوایی آمریکا به استان صعده

تاثیر مفسر سابق فاکس نیوز بر سیاست‌های ترامپ در قبال ایران

درخواست نخست‌وزیر کانادا برای انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات زودهنگام

درخواست نخست وزیر چین از ترامپ

آخرین تحولات جنگ غزه/ بیش از 2.4 میلیون فلسطینی با یک فاجعه بی‌سابقه انسانی مواجه هستند/ انصارالله: فرودگاه بن‌گوریون و ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

تحولات روز ششم نقض توافق آتش/ بیش از 2.4 میلیون فلسطینی با یک فاجعه بی‌سابقه انسانی مواجه هستند/ انصارالله: فرودگاه بن‌گوریون و ناو هواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

اظهارات جدید فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه درباره ایران

مشاور ترامپ: درگیری اوکراین بیش از هر زمان دیگری به صلح نزدیک شده است

امیر کویت: مسئله فلسطین در صدر اولویت‌های ما قرار دارد

آمار نگران‌کننده از جنایات صهیونیست‌ها: اسرائیل 7درصد جمعیت غزه را شهید و زخمی کرده است

آخرین اخبار از ناآرامی های ترکیه با گزارش خبرنگار صدا و سیما

«پسکوف»: اروپایی‌ها به هیچ وجه شرایط خوبی ندارند

عزل موقت 3 شهردار ترکیه

معاون اسبق بانک مرکزی: مردم از تورم خوشحال می‌شوند!

وزیر صمت: عامل انسانی از مهم‌ترین دلایل تصادفات جاده‌ای است

رئیس سابق سازمان برنامه: تورم، کسری مالیات را جبران نمی‌کند!

مشکلات مالی، اختلاف سنی زوجین و خیانت؛ مهم‌ترین دلایل طلاق در اقلیم کردستان عراق