ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رمضانی بونش: عدم موفقیت طالبان در به‌ رسمیت شناخته شدن توسط جامعه بین‌الملل/ حاشیه‌نشینی عمران خان و تقابل کابل - اسلام‌آباد/رشد قدرت سیاسی و اقتصادی هند اخبار ایران

رمضانی بونش: عدم موفقیت طالبان در به‌ رسمیت شناخته شدن توسط جامعه بین‌الملل/ حاشیه‌نشینی عمران خان و تقابل کابل - اسلام‌آباد/رشد قدرت سیاسی و اقتصادی هند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - فرزاد رمضانی بونش، پژوهشگر ارشد مسائل منطقه در تشریح مهمترین تحولات شبه قاره در سال 1403 در گفت‌وگو با ایلنا اظهار کرد: در مورد افغانستان باید در نظر داشته باشیم که در حوزه‌های امنیتی، سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک و سایر حوزه‌ها، تحول عمده و نقطه عطفی در این کشور اتفاق نیفتاد. در واقع، در روابط با افغانستان، بیشتر شاهد تداوم روند سال‌های گذشته هستیم.
پس از حضور طالبان در قدرت، آن‌ها تلاش کردند با رویکردهای گوناگون سیاسی، اقتصادی و امنیتی، شناسایی بین‌المللی خود را در سطح منطقه و نظام بین‌الملل ارتقا دهند، اما همچنان با چالش‌های گسترده‌ای روبه‌رو هستند. با وجود پیشرفت‌هایی در گشایش و فرستادن برخی نمایندگان سیاسی به کشورهای مختلف مانند هند، ایران و همسایگان، و همچنین تداوم مذاکرات با آمریکا و تحولات اخیر در روابط آمریکا با طالبان که به نوعی یک نقطه عطف مهم محسوب می‌شود، عملاً هنوز شاهد شناسایی سیاسی بین‌المللی طالبان به عنوان یک قدرت مشهود در افغانستان نیستیم. در بعد دیگر، تداوم وضعیت امنیتی و حضور جبهه‌هایی مانند جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود، نشان‌دهنده تداوم مخالفت‌های نظامی و سیاسی در داخل افغانستان، به‌ویژه در مناطق غرب، شمال و شمال شرق است. در کنار این نیز، همچنان شاهد بحران‌های انسانی، سوءتغذیه، مشکلات مالی و فرهنگی و تداوم بحران مهاجرت و فرار مردم چه در داخل افغانستان و چه به کشورهای همسایه هستیم. وی ادامه داد: در بعد کلان‌تر، یکی از مسائل مهمی که در افغانستان در سال گذشته تداوم داشته، درگیری‌های مرزی و اختلافات بین طالبان و دولت پاکستان است. نقش حضور تحریک طالبان پاکستان (TTP) در روابط این کشور، اختلافات گسترده و رو به رشد طالبان و دولت پاکستان را نشان می‌دهد. علاوه بر این، در حوزه اقتصادی، افغانستان همچنان به کمک‌های بین‌المللی و ارسال کمک‌ها توسط بازیگرانی مانند ایالات متحده آمریکا وابسته است. همین امر سبب شده که آمریکا ابزارهایی را برای اعمال فشار بیشتر و منعطف کردن طالبان در جهت دادن امتیازات در حوزه‌های مختلف داشته باشد. همچنین یکی از بحث‌هایی که در سال گذشته در حوزه داخلی افغانستان مطرح بوده، اختلاف دو جناح اصلی تندرو در داخل طالبان بوده است. همچنان بر سر مباحث اصلی مانند روابط بین‌الملل، به‌ویژه حقوق زنان و گشایش مدارس دخترانه، اختلافات مختلفی وجود دارد و ما شاهد تداوم این اختلافات در این کشور هستیم.
رمضانی بونش گفت: اگر بخواهیم تحولات یک سال گذشته پاکستان را ارزیابی کنیم، باید نقطه عطف این مسئله را حضور دولت شهباز شریف پس از انتخابات فوری در پاکستان بدانیم. در واقع، در مارس 2024، شاهد حضور شهباز شریف به عنوان بیست و چهارمین نخست وزیر پاکستان بودیم. با وجود اختلافات و تداوم برخی اعتراض‌ها در شهرهای مختلف پاکستان، حزب عمران خان نتوانسته تاکنون مطالبات خود را در صحنه سیاسی پاکستان به دست بیاورد. در این بین، به نظر می‌رسد که با وجود وضعیت موجود در پاکستان، همچنان چالش‌های اقتصادی این کشور را شاهد هستیم و با وجود برخی چشم‌اندازهای مثبت، چالش‌های اصلی در حوزه‌های اقتصادی این کشور وجود دارد. یکی از موارد اصلی دیگری که پاکستان در یک سال گذشته با آن درگیر بوده، تداوم اختلافات با هند است. با وجود برخی چشم‌اندازهای اعلام شده یا گمانه‌زنی‌ها برای کاهش تنش بین پاکستان و هند، همچنان شاهد بروز و ظهور برخی درگیری‌ها و اتهامات دوجانبه از سوی مقامات پاکستان و هند بوده‌ایم و عملاً شاهد کاهش تنش‌ها و دسترسی به یک سازوکار نوین در روابط پاکستان و هند نیستیم. این روند در مورد افغانستان نیز صادق بوده و عملاً شاهد تداوم درگیری‌های رو به رشد و مقطعی و نوسان این مسئله در روابط دولت پاکستان با طالبان بوده‌ایم که خطر بروز و ظهور بیشتر گروه‌های تندرو و تروریستی را در مناطق مختلف این کشور افزایش داده است.
وی افزود: یکی از مسائل دیگری که در حوزه پاکستان و برخی مناطق دیگر مطرح بوده، گسترش دامنه درگیری دولت پاکستان و ارتش این کشور با جدایی‌طلبان بوده است که در یک سال گذشته فجایع گسترده‌ای را رقم زده و سبب شده که این مسئله به عنوان یک موضوع مهم در صحنه سیاسی پاکستان بار دیگر مطرح شود. در مورد هند نیز اگر بخواهیم یک نگاه کلی داشته باشیم، انتخابات اخیر در هند یک نقطه عطف در صحنه سیاسی این کشور بود. با اینکه به نظر می‌رسید میزان قدرت حزب حاکم کم شده، عملاً شاهد پیروزی دوباره این حزب در انتخابات بودیم و بار دیگر دولت ملی‌گرای به مرکزیت حزب بهاراتیا جاناتا توانست اکثریت کرسی‌ها را به دست آورده و در انتخابات پیروز شود. در نگاه کلان اقتصادی، سیاسی، امنیتی، ژئوپلیتیک و بین‌الملل، شاهد تداوم روند کلی تجارت خارجی، راهبرد اقتصادی، سیاسی و امنیتی هند در حوزه‌های گوناگون در سال گذشته بوده‌ایم. هند تلاش کرده که در ابعاد مختلف، جایگاه اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیک خود را در جنوب آسیا و به صورت کلی منطقه آسیا افزایش دهد. افزایش روابط با بازیگران عمده منطقه‌ای و نوع بازیگری در بحران‌های جهانی مانند درگیری‌های غزه و اوکراین، سبب شده که همچنان چشم‌انداز گسترش رو به رشد قدرت هند در حوزه ژئوپلیتیک به عنوان یک بحث مهم مطرح باشد.
رمضانی بونش در پایان خاطرنشان کرد: در مورد هند، تحولات متعددی از جمله سفر مودی و انتخابات برگزار شد. بسیاری معتقد بودند که حزب حاکم در این انتخابات نتوانست عرض اندام کند، ولی به هر ترتیب باز هم مودی نخست وزیر شد. در کل باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که با توجه به وضعیت نظام بین‌الملل، در سال گذشته همچنان شاهد صعود قدرت اقتصادی هند و در گام دوم، قدرت ژئوپلیتیک و چندبعدی هند در منطقه و نظام بین‌الملل هستیم. در کنار این نیز، شاهد افزایش نقش هند در بحران‌های منطقه و بین‌المللی و افزایش دامنه تأثیرگذاری‌اش در حوزه‌های مختلف، چه در حوزه‌های دوجانبه و چه چندجانبه مانند بریکس و ائتلاف‌های چندجانبه‌تر در حوزه آسیا هستیم. در مورد شبه‌قاره در 1404، مهم‌ترین تهدیدی که در این حوزه وجود دارد، تنش‌های ناشی از گروه‌های تروریستی و جدایی‌طلب است که به شکل اختلافات بین بازیگران و کشورها در یک سال گذشته شاهد آن بوده‌ایم. درگیری‌ها، به‌ویژه بین طالبان و دولت پاکستان، همچنان به عنوان یک تهدید عمده وجود دارد و ممکن است رو به افزایش باشد. در حوزه استراتژیک، همچنان شاهد روند رو به رشد و افزایش قدرت هند در حوزه منطقه و بین‌الملل هستیم. در حوزه اقتصادی، با وجود چالش‌های انسانی و توسعه، همچنان شاهد بحران‌های عمده انسانی، بشری و مهاجرتی از سوی افغانستان به سمت سایر کشورهای منطقه خواهیم بود.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1387802/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه ابراز همدردی کرد

طوفان فلزی؛ سلاح مرگبار جدید چین علیه موشک هایپرسونیک

واکنش کاربران فضای مجازی به سخنان رهبر انقلاب در نماز عید فطر + تصاویر

تصاویری که در فضای مجازی پر بازدید شد

جسد 3 نظامی آمریکایی در این کشور پیدا شد

بازتاب رسانه ای بیانات رهبر انقلاب در خطبه‌های نماز عید فطر

تحریم سه ایرانی به بهانه مفقود شدن مامور سابق اف‌بی‌آی

پیش‌ بینی قیمت طلا در صورت توافق ایران با آمریکا

اروپای بدون آمریکا و حمایت از اوکراین؛ انتخاب بین امنیت و رفاه

جنازه 3 نظامی آمریکایی در لیتوانی کشف شد

راه‌حلی جز دیپلماسی برای ایران وجود ندارد

سقوط بیت کوین به زیر 80 هزار دلار؟ / تحلیلگران نگران‌تر از همیشه!

رسوایی «مایک والتز» در سیگنال‌ تشدید شد

اجساد 3 سرباز آمریکایی گمشده در باتلاقی در لیتوانی پیدا شد

موافقت زلنسکی با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین

درخواست حماس از سران عرب برای توقف جنایات صهیونیست‌ها

سه تبعه ازبکستان متهم به قتل خاخام صهیونیست به اعدام محکوم شدند

نامه هشدار آمیز بیش از 1900 دانشمند آمریکایی به دولت ترامپ

طلا، دلار یا مسکن، بهترین سرمایه‌گذاری در سال 1404 چیست؟

آیا مالیات اضافی کارگران به آنها بازگردانده می‌شود؟

مزرعه کوچک، دنیای بزرگ؛ نقش کشاورزی خرد در آینده ایران

مهاجرت استادان دانشگاه؛ ضربه‌ای به آموزش عالی ایران است

امیدوارم در سایه تقویت پیوندهای همسایگی دستاوردهای خوبی به نفع ملت‌های منطقه داشته باشیم

رمزگشایی از مانور اردوغان در مدیترانه؛ گروکشی سلطان از لیبی تا شام/ پشت پرده ترکش‌های هم‌صدایی پوتین و حفتر علیه آنکارا

تمرکز استان اصفهان بر تحقق‌بخشی به سرمایه‌گذاری برای تولید

مرگ خواننده مشهور ترکیه هنگام اجرا

پشت پرده خداحافظی زودهنگام یک چهره اقتصادی از دولت؛ مُهر سکوت طیب‌نیا می شکند؟

ابراز آمادگی اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های جدید علیه روسیه

پکن آماده همکاری با اعضای بریکس است

انقلاب انیمیشن چینی: جهان هنر را زیر و رو کرد!

اعلام تعداد قربانیان حملات آمریکا به یمن

ترامپ بلای جان پوتین شد

هشدار سردار حاجی زاده به آمریکا: کسی که در اتاق شیشه ای می نشیند سمت کسی سنگ پرانی نمی کند!

حمله ترامپ به پوتین: بسیار عصبانی هستم

واکنش چین به تهدیدات آمریکا

وزیر دفاع یمن: حمله آمریکا تاثیری بر موضع ما ندارد

رهبر انقلاب: دست دوستی و همکاری جمهوری اسلامی به سمت همه‌ دولت‌های اسلامی دراز است

هشدار سردار حاجی‌زاده به آمریکایی‌ها

سردار سلامی: دشمنان ایران از حوادث گذشته درس عبرت نگرفتند

بیانیه فوری ارتش درباره حمله احتمالی آمریکا به ایران

بهمن 1403؛ بازگشت ترامپ و این‌بار امضای بخش‌نامه فشار حداکثری با دعوت به مذاکره

کاخ سفید: در حال بررسی سفر احتمالی ترامپ به عربستان هستیم

انهدام تانک اسرائیلی در غزه؛ اذعان تل آویو به سقوط پهپاد در نیریم

حماس: هرکس می‌تواند سلاح به دست بگیرد و علیه طرح ترامپ برای غزه اقدام کند

درخواست سازمان عفو بین‌الملل از مجارستان برای دستگیری نتانیاهو

بیش از 4 میلیون و 168 هزار جلد سند روستایی و شهری صادر شد

استراتژی چین برای تسلط بر بنادر جهان

درخواست عمار حکیم درباره معافیت تحریمی عراق

حکیم خواستار معافیت تحریمی عراق برای واردات گاز و برق از ایران شد

سقوط سهام بانک‌های آمریکا تحت تاثیر نگرانی‌های اقتصادی