ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پیدا و پنهان طرح اوراسیای بزرگ روسیه؛ جنگ اوکراین استراتژی مسکو در قفقاز و قلب آسیا را تغییر داد/ پوتین می‌تواند حیاط خلوتش را مهار کند؟ اخبار ایران

پیدا و پنهان طرح اوراسیای بزرگ روسیه؛ جنگ اوکراین استراتژی مسکو در قفقاز و قلب آسیا را تغییر داد/ پوتین می‌تواند حیاط خلوتش را مهار کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، والدیا دیسکاشن کلاب با انتشار یادداشتی مدعی شد، اوراسیا به طور جدایی ناپذیری با فرآیندهای اصلی تأثیرگذار بر جهان پیوند خورده است. به نوشته این وبگاه، سیاست فعلی روسیه در اوراسیای بزرگ محصول تعامل دو فرآیند است که برای اقتصاد ملی و موقعیت بین المللی اش با اهمیت می باشد. اولاً، استراتژی این بازیگر بخشی از "محور نگاه به شرق" در مقیاس بزرگ است -گزاره ای که سیاست خارجی و استراتژی اقتصادی خارجی مسکو، که در اوایل دهه 2010 به تصویب رسید برمنای آن تعریف شده است.
هدف اصلی این "محور" گسترش سیستم تجارت و روابط اقتصادی میان کشورهای آسیایی است آن هم در در شرایطی که غرب، بالاخص اتحادیه اروپا، موقعیت مسلط را در میان شرکای خارجی روسیه اشغال کرده است. مخاطرات سیاسی این وضعیت برای مسکو در طول تنش هایش با اتحادیه اروپا و همچنین فشار بروکسل در جریان مذاکرات در مورد الحاق روسیه به سازمان تجارت جهانی ، عریان تر شده است. واکاوی ریشه نگاه به شرق در روسیه
این وبگاه در ادامه ادعا کرد، در پایان دهه 2000، کشورهای آسیایی نشان دادند که در قیاس با اروپا بهتر می توانند با تحولات اقتصادی جهانی آینده کنار بیایند. در بحبوحه بحران اقتصادی جهانی 2008-2011، اکثر کشورهای آسیایی موقعیت مطمئنی از به دست آورده و علاوه بر این، برای کالاهایی که بخش عمده صادرات روسیه را تشکیل می‌دادند تقاضا داشتند. در آن بازه زمانی مصرف و طبقه متوسط ​​در آسیا در حال رشد بود، به این معنی که روسیه می توانست بازارهای ثانویه قبلی را در بلندمدت مهم بداند. به رسمیت شناختن این امر در سطح سیاست دولتی یک دستاورد مهم قلمداد شد، زیرا ماهیت روابط خارجی روسیه را به طور اساسی تغییر داد. علاوه بر این، این امر به عنوان تأییدی بر توانایی مسکو جهت تصمیم گیری های غیر متعارف عمل کرد - چرخشی به شرق، که هیچ کس در اروپا نمی توانست به طور جدی از روسیه انتظار آن را داشته باشد.گسترش تدریجی روابط با چین، توسعه خاور دور را به یک وظیفه مهم برای روس ها تبدیل کرد. اکنون سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده در این جغرافیا به دلیل حجم تجارتی که از اقیانوس آرام روسیه عبور می کند توانسته جنگ اقتصادی ایالات متحده و اتحادیه اروپا علیه روسیه را بی اثر جلوه دهد. به عبارت دیگر، «محور نگاه به شرق» واکنش طبیعی روسیه به فرصت‌های جدید بود، نه «فرار از اروپا». در آن بازه زمانی سیاست روسیه در آسیا برای این کشور فرصت ساز شد. از طرفی دیگر، آرزوهای روسیه برای ادغام با اوراسیا مستقیماً با ملاحظات امنیتی اش نیز مرتبط بود؛ ملاحظاتی که جدی ترین چالش غرب بود، اما مشروط به فعل و انفعال های این بازیگران نبود.
پشت پرده خیز مسکو برای اوراسیای بزرگ
این وبگاه در ادامه یادداشت ادعایی اش آورد، سیاست روسیه در قبال اوراسیا منعکس کننده وضعیت درگیری در روابط روسیه و غرب است که پس از فوریه 2022 به یک رویارویی نظامی ترکیبی تبدیل شد.کل فضای اوراسیا به استثنای اروپا منطقه ای است که توسط کشورهای دوست روسیه محاصره شده که مبارزه با مسکو هدف سیاست خارجی شان نیست.حتی در خاور دور، ژاپن و کره جنوبی بدیهی است که وظیفه رویارویی با مسکو را که ایالات متحده مصرانه به آنها تحمیل می کند، بر دوش بگیرند. در آسیا، تنها دو کشور - ژاپن و سنگاپور - پس از آغاز درگیری مسلحانه در اوکراین، تحریم‌ها را علیه روسیه اعمال کردند. دیگر کشورهای منطقه از سیاست دوستانه یا خیرخواهانه خنثی پیروی کردند.در شرایطی که تعامل روس ها با برخی از شرکای سنتی اش در غرب قطع شده، فضای آسیای مرکزی می تواند برای منافع اقتصادی این کشور فرصت ساز شود. در عین حال، تأثیر درگیری در اروپای شرقی بر سیاست روسیه در اوراسیا بزرگ دوچندان است. از یک سو، تمایل روسیه برای توسعه روابطش با بازیگران این منطقه را افزایش داده. این امر به‌ویژه در تماس‌های فشرده‌تر با همسایگان اوراسیا، حتی در مقایسه با آنچه در دهه گذشته مشاهده شده، آشکار می‌شود. به عبارت دیگر، در پس زمینه درگیری با غرب، ساخت اوراسیا بزرگ نه تنها منعکس کننده مقاصد کلی سیاسی است، بلکه منعکس کننده منافع مادی واقعی روس ها است.
آسیای مرکزی آمادگی میزبانی از آمریکا را ندارد!
از سوی دیگر، رویارویی نظامی و سیاسی با اوکراین باعث ایجاد نوعی عدم اطمینان در بین شرکای روسیه در اوراسیا شده وموجب گشته تا این گروه از بازیگران به دنبال بازتعریف موازنه ای ظریف میان روسیه و غرب باشند. علاوه بر این تقریباً همه کشورهای اوراسیا بزرگ، کشورهایی با اکثریت جهانی هستند و آینده خود را با منابع توسعه که شکل مدرن جهانی‌سازی را در اختیارشان قرار می دهد، پیوند زدند. همسایگان نزدیک روسیه در آسیای مرکزی و شرکای این کشور در آسیای جنوب شرقی نیز تحت فشار رقابت قدرت های بزرگ جهانی یعنی روسیه و غرب و همچنین چین و ایالات متحده قرار دارند. این مقوله باعث ایجاد درجه ای از نااطمینانی در مورد آینده می شود که به سختی می توان آن را با مزایای موقعیت بی طرفانه فعلی جبران کرد. بازیگران این جغرافیا از تضعیف احتمالی توان روسیه هراس دارند، اما از نظر مفهومی برای میزبانی از حضور ایالات متحده به عنوان یک بازیگر موازنه ساز خارجی آمادگی زیادی ندارد. همچنین در هر دو بخش اوراسیا بزرگ این نگرانی وجود دارد که تشدید تضادهای چین و آمریکا، غرب را به فعالیت های خرابکارانه و دامن زدن به درگیری های داخلی برانگیزد. این امر به ویژه در مورد کشورهای آسیای مرکزی صادق است، جایی که ظهور ناآرامی های داخلی می تواند به چالش امنیتی جدی برای روسیه و چین تبدیل شود.
در تقابل این پس‌زمینه، روسیه در سال 2024 بر تقویت روابط با کشورهای منفرد در اوراسیا بزرگ از طریق اعضای بریکس متمرکز شد. در این میان، ابتکاراتی با اهمیت منطقه‌ای اوراسیا در پشتوانه قرار گرفت ژ شد. نزدیکی با چین و هند، که اکنون دو قدرت قدرتمند اوراسیا محسوب می شوند، در اولویت قرار گرفت. همه این ابتکارات تعریف شده در حوزه سیاست خارجی بود که انگیزه های ادغام - تقویت روابط تجاری و اقتصادی را در هم آمیخت، اما به مسائل امنیتی نیز پرداخت. در این میان سفرهای دولتی به ازبکستان و قزاقستان سطح نسبتاً بالایی از روابط دوجانبه با این کشورها را تأیید کرد که اکنون با رشد تجارت و سرمایه گذاری روسیه در منطقه تقویت شده است.بعد دوم سیاست اوراسیا روسیه در سال 2024 فرصت هایی است که ریاست مسکو در بریکس برایش هموار کرد. اصلاً تعجب آور نیست که اجلاس اکتبر بریکس در کازان به رویداد مهمی در تقویت دستور کار اوراسیا به دلیل موقعیت جغرافیایی این منطقه در جهان تبدیل شد، امروزاوراسیا به طور جدایی ناپذیری با فرآیندهای اصلی تأثیرگذار بر جهان پیوند خورده است. بریکس به نوبه خود بستری برای توسعه استراتژی هایی برای دستیابی به نظم جهانی جدید است. دقیقاً این نظم است که در آن امکان تسلط قهرآمیز گروه محدودی از دولت ها به حداقل می رسد، از همین رو به ادعای گروهی از ناظران تحققش برای آرایش اوراسیا مناسب تر به نظر می رسد. بنابراین، سیاست جهانی روسیه در سال 2024 نیز در جهت ساخت اوراسیا بزرگ عمل کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران از آمریکا رسما شکایت کرد

رونق تولید آیفون در هند؛ افزایش دو برابری در سال جاری

صنعا هدف تجاوز جدید آمریکا قرار گرفت

ترامپ: به سرمایه گذاری یک تریلیون دلاری عربستان در آمریکا نزدیک هستیم

نبرد قدرت‌های جهانی بر سر هوش مصنوعی؛ تفاوت رویکرد آمریکا و اروپا

کشف غول قاچاق و پولشویی؛ بیش از 2 هزار میلیارد تومان تخلف اقتصادی

پیام مهم رهبر مقاومت افغانستان در آستانه یک عید؛ احمد مسعود چه گفت؟

پهپاد‌های نظامی تا چه مدت می‌توانند بدون فرود در آسمان بمانند؟

تشدید رسوایی در سیگنال

ابراز تمایل ترامپ برای رقابت با اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا

ترامپ به دنبال سرمایه گذاری 1000 میلیارد دلاری عربستان در آمریکا

اقتصاد ایران در بن‌بست دولتی‌گرایی؛ راه نجات کجاست؟

4 راهبرد مهم از بیانات رهبر انقلاب در نماز عید فطر

به رسمیت شناختن حجاب اسلامی یکی از شروط عجیب و غریب حسن عباسی برای مذاکره با آمریکا

ایروانی: به هرگونه اقدام تجاوزکارانه‌ای قاطعانه پاسخ می‌دهیم

در پی تهدیدهای ترامپ؛ ایران از آمریکا به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کرد

تجاوز مجدد آمریکا به صعده یمن

جنجال بر سر احتمال ریاست جمهوری ترامپ برای دور سوم؛ کنگره و واکنش‌ها به تعرفه‌های جدید

ایران: به هرگونه اقدام تجاوزکارانه آمریکا و اسرائیل سریعا و قاطعانه پاسخ می‌دهیم

6 فرصت و دلیل که نشان می‌دهند توافق ایران و آمریکا امکانپذیر است/ 3 سناریوی محتمل در چشم انداز مذاکرات دو کشور

ایران به شورای امنیت و دبیرکل سازمان ملل نامه نوشت | به هرگونه حمله از سوی آمریکا قاطعانه پاسخ می دهیم

تحلیل مشاور رهبر انقلاب درباره تهدیدات آمریکا و احتمال حرکت ایران به سمت سلاح هسته‌ای

حمله هوایی آمریکا به پایتخت یمن

دونالد ترامپ‌ شرط گذاشت

لاریجانی در خصوص نامه ترامپ، اظهارات مهمی مطرح کرد

پایگاه دیگو گارسیا کجاست ؟

تهدیدهای ادامه‌دار آمریکا علیه ایران: مذاکره نکنید، دیگر گزینه‌ها «بسیار بد» است

تحلیل مشاور رهبر انقلاب درباره تهدیدات اخیر و احتمال حرکت ایران به سمت سلاح هسته ای

پاسخ کوبنده ایران به تهدیدات ترامپ: پایگاه آمریکا و انگلیس در چاگوس زیر ضربه خواهد بود

2 نفر بر اثر تیراندازی در دمشق کشته شدند

فوری/ ترامپ برای همکاری با ایران اعلام آمادگی کرد

ترامپ اظهارات خود علیه حوثی‌ها را تکرار کرد

تهدید بمباران ایران، مردم را به سوی تولید بمب اتم سوق می‌دهد

ترامپ برای توقف حمله به یمن شرط گذاشت

شما به چه چیز فوبیا دارید؟

مقام آمریکایی: اگر ایران حاضر به مذاکره نباشد وادار به استفاده از دیگر گزینه‌ها خواهیم شد

لاریجانی: اشتباه دشمنان در مسئله هسته‌ای، ایران را مجبور می‌کند سلاح اتمی بسازد/نیروهای نظامی احتمال کم را هم محاسبه می‌کنند و آماده هستند

تهدید جدید ترامپ علیه ایران و یمن/ آنچه تاکنون انجام داده‌ایم، تنها آغاز ماجرا بوده است

گزینه پرسپولیس به سیاتل پیوست! (عکس)

چرا رهبر انقلاب درگیری نظامی با آمریکا را محتمل نمی‌دانند؟

خشم دموکرات‌ها از تصمیم ترامپ برای ریاست جمهوری‌ در دوره سوم

جنون دقیقه 13+90 و همان گرجستانی نجات دهنده؛ گولسیانی پرسپولیس را موقتاً نجات داد!

لاریجانی: ایران بمباران شود به سمت بمب اتم می‌رویم / در سوریه بر منافع ملی خود کار کردیم

در صورت حمله آمریکا و اسراییل، ایران مجبور به تولید بمب اتم خواهد شد | علی لاریجانی: رهبر انقلاب برجام را توافق خوبی ندانستند

مشاور رهبری در تلویزیون محتوای اصلی نامه ترامپ را لو داد +فیلم

گرینلند جدیدترین عضو محور مقاومت شد!

لاریجانی: ایران بین قدرت‌های بزرگ یک جایگاه ممتاز پیدا کرده است

ترامپ حاضر به صحبت درباره توافق با ایران است

اگر آمریکا اشتباهی کند، ایران را به سمت سلاح هسته‌ای می‌برد/تکنولوژی هسته‌ای ایران با بمباران از بین نمیرود

اظهارات لاریجانی درباره جزییات نامه ترامپ