ایرانیان جهان

آخرين مطالب

صنعت پوشاک زیر سایه قاچاق! اخبار ایران

صنعت پوشاک زیر سایه قاچاق!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ایسنا / صنعت پوشاک در سال‌های اخیر با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم کرده است؛ به‌طوری‌که از یک سو مشکلات معیشتی و تورم مداوم، منجر به کاهش تقاضا شده و از سوی دیگر تولیدکنندگان با افزایش هزینه‌ها، به‌ویژه هزینه اجاره‌بها مواجه بوده‌اند و همزمان تولیدکنندگان ناچارند در حوزه پوشاک قاچاق که با قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت تمام شده پوشاک ایرانی به کشور وارد می‌شود، رقابت کنند.
وقتی پای درد دل تولیدکنندگان پوشاک بنشینید کاهش تقاضا شاید اولین مشکلی باشد که به آن اشاره می‌کنند. در سال‌های اخیر فعالان این حوزه بارها هشدار داده‌اند که پوشاک دیگر در اولویت سبد خرید مردم نیست. این وضعیت به‌ویژه در ایام شب عید که تولیدکنندگان و فروشندگان امید دارند بسیاری از مشکلات خود را با جهش تقاضا برطرف کنند، بیشتر به چشم می‌آید. این وضعیت تا جایی پیش رفت که حتی در مقاطعی پیشنهاداتی مبنی بر راه‌اندازی طرح‌های فروش قسطی پوشاک مطرح شد.
کاهش تقاضای پوشاک به روایت آمار
آمارها هم گفته‌های تولیدکنندگان و فعالان بازار را تایید می‌کند. بر اساس آماری که در بهمن ماه سال 1403 در نخستین نشست از سلسله نشست‌های «راهبرد توسعه صنعت» منتشر شد، سرانه مصرف پوشاک از 133 دلار درسال 1388، با 70.6 درصد کاهش به 39 دلار در سال 1402 رسیده است. این در حالی است که مصرف سرانه پوشاک متوسط دنیا در سال 2023 معادل 226 دلار بوده است. بر این اساس سرانه مصرف دنیا در سال 2023 حدود 5.8 بربر سرانه مصرف پوشاک در ایران بوده است.
همچنین این گزارش نشان می‌دهد سرانه مصرف پوشاک در سال 1398 و 1399 به ترتیب به 35 و 28 دلار رسیده که پایین‌ترین رقم در 15 سال گذشته است و احتمالا شیوع ویروس کرونا در این دو سال بر افت شدید تقاضا اثرگذار بوده است.
همچنین بر اساس این آمار سهم پوشاک و کفش در هزینه خانوار شهری از 5.05 درصد در سال 1388 به 3.2 در سال 1402 رسیده است.
بازار



در این میان به دلیل وجود موانع صادراتی از جمله مشکلات مربوط به نقل و انتقال پول و همچنین نبود برنامه‌ریزی مشخص، تولیدکنندگان نتوانستند با توسعه صادرات، کاهش تقاضای داخلی را جبران کنند؛ به‌طوری‌که جزئیات آمارهای صادراتی در شش ماهه سال 1403 نشان می‌دهد که کل ارزش صادرات بخش نساجی، پوشاک و کفش در این مدت معادل 378 میلیون دلار بوده که این عدد معادل 9.4 درصد از کل صادرات بخش صنعت و 1.4 درصد از کل صادرات غیرنفتی کشور در شش ماهه اول سال قبل بوده است.
قاچاق، بلای جان تولید
واردات پوشاک مانند بسیاری از کالاهای دیگر از سال 1397 به کشور ممنوع شد؛ اما پوشاک قاچاق همچنان در بازار جولان می‌دهد. هرچند برخی معتقدند، لغو ممنوعیت واردات می‌تواند به بهبود وضعیت قاچاق در حوزه‌های مختلف کمک کند، اما در حوزه پوشاک برخی کارشناسان می‌گویند با توجه به اینکه قاچاق انواع پوشاک به دلیل حجم کمتر کالا، دشواری کمتری دارد، احتمالا چندان تحت تاثیر ممنوعیت واردات یا لغو آن قرار نگیرد.
اما به هر روی، در حال حاضر قاچاق پوشاک، به‌ویژه پوشاک بنگلادشی، یکی دیگر از مشکلاتی است که همزمان تهدیدی برای تولیدکننده و مصرف‌کننده حساب می‌شود. در آستانه شب عید هم گزارش‌هایی از عرضه پوشاک قاچاق 200 هزار تومانی در بازار منتشر شد که به گفته عضو هیئت مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک، این محصولات کالای بنجل فاسد، خراب، زده دار و بعضا دست دوم بنگلادشی است و به مصرف‌کننده آسیب می‌رساند.
از طرف دیگر به گفته او، عده‌ای این محصولات ایراددار را به صورت فله‌ای می‌خرند و ممکن است قیمت هر کالا به جای پنج یا شش دلار، حدود 20 ست تمام شود. بنابراین حاشیه سود پوشاک بنگلادشی به حدی بالا است که حتی اگر نرخ ارز سه برابر شود، بر قیمت و بازار پوشاک بنگلادشی تاثیر ندارد و تولیدکنندگان هم توان رقابت با آن‌ها را ندارند.
در این میان آن طور که تولیدکنندگان می‌گویند، در آستانه نوروز طرح مقابله با قاچاق پوشاک هم برای چندمین بار متوقف شده است. در سال‌های اخیر بارها طرح‌هایی برای مقابله با قاچاق پوشاک در سطح عرضه شروع شد، اما بعد از مدتی این طرح‌ها متوقف شدند.
علاوه بر این، ستاد مقابله با قاچاق و تولیدکنندگان پوشاک هیچ وقت بر سر سهم قاچاق از بازار پوشاک هم به توافق نرسیدند. برای مثال ابتدای سال گذشته سخنگوی ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز گفته بود که مشاهدات میدانی نشان می‌دهد حدود 10 درصد بازار پوشاک به کالای قاچاق اختصاص دارد، چراکه کالای تقلبی هم در این بازار زیاد است و بخش زیادی از کالاهایی که به عنوان قاچاق شناخته می‌شود، در اصل تقلبی است. اما همان زمان تولیدکنندگان این عدد را بالغ بر 30 درصد اعلام کرده بودند.
قطع برق، درد مشترک تولیدکنندگان
تولیدکنندگان پوشاک معتقدند در سال پیش‌رو، تامین انرژی، عدم ثبات در بازار ارز و قاچاق پوشاک را از جمله مهم‌ترین چالش‌های صنعت پوشاک خواهد بود. در این میان اما چالش تامین انرژی درد مشترک صنایع کشور است که هزینه تولید را افزایش داده است.
آخرین اطلاعات از وضعیت شاخص مدیران خرید که بهمن ماه 1403 از سوی اتاق بازرگانی ایران منتشر شد نشان می‌دهد شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در بهمن‌ماه 1403، پس از تعدیل فصلی معادل 46.4 محاسبه شده و برای سومین ماه متوالی روند رکودی داشته‌است. نرخ کاهش در این ماه نسبت به ماه قبلی اندکی بیشتر بوده و نشان دهنده کاهش در سطح فعالیت‌های اقتصادی بود. همچنین بر اساس این گزارش، میزان تولید محصولات بخش صنعت در ماه بهمن نسبت به ماه قبل کمتر شده‌ و کمبود انرژی (برق و گاز) یکی از اصلی‌ترین عوامل محدودکننده تولید بوده‌است. همچنین تقاضای ضعیف، هزینه بالای تأمین نهاده‌های تولید به علت افزایش شدید نرخ ارز و عدم اطمینان کسب‌وکارها و مشتریان به آینده از عوامل اصلی کاهش حجم تولید بوده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگ‌ترین ریسک ایلان ماسک به ضررش تمام شد؟ پشت پرده یک شکست بزرگ

برگزاری «جام میلاد» با حضور تیم‌های ملی فوتسال در مشهد

الکساندر دوگین کیست؟ نظریه‌پرداز روس محبوب طرفداران جبهه پایداری چه دیدگاهی دارد؟ نظر ترامپ و پوتین به هم نزدیک است/ با ایالات متحده دشمنی نداریم/ پوتینیسم در آمریکا پیروز شده! ترامپ آدم بدی نیست!

ادعای جسورانه مرد رویایی فضا؛ مریخ، ایالت بعدی ایالات متحده؟

شورای نگهبان: آزمودن مردم ایران، خطای جبران ناپذیری برای آمریکا خواهد بود

ارتباط جنجالی ترامپ با کره شمالی

دموکرات‌ها از ترامپ شکایت کردند

ویدیو/ شکایت ایران از آمریکا به شورای امنیت

تقاضای کانادایی‌ها برای پرواز به آمریکا کاهش یافت

چراغ سبز دوباره وزیر خارجه ایران به آمریکا؟

طلا، تنها برنده جنگ تجاری جدید ترامپ|ادامه روند صعودی قیمت در بازارهای جهانی!

ترامپ: دوست دارم با شکست اوباما سومین بار رئیس جمهور شوم

رسانه آمریکایی: آمریکا به دنبال جنگ جدیدی در خاورمیانه نیست/ ترامپ همان چیزی را می‌خواهد که همه رؤسای‌جمهور آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم خواسته‌اند؛ خاورمیانه‌ای آرام که نفت و گاز تولید کند، کالاهای آمریکایی از جمله سلاح بخرد و آمریکا را وارد جنگ‌های جدید

وارد مذاکره مستقیم با آمریکا نخواهیم شد

دستور قرآن است که برای دفاع از کشور باید از همه امکانات نظامی استفاده کنید/ ترامپ خیال می‌کند ایران از بلوف‌هایش ترس دارد

تاکید پکن بر حمایت از مواضع روسیه

تهدید دانشگاههای حامی فلسطین در آمریکا به بازنگری کمکهای مالی

زمزمه‌های جنگ بالا گرفت؛ ایران بزرگ‌ترین پایگاه آمریکا، «دیگو گارسیا» را هدف قرار می‌دهد؟

تماس تلفنی نخست‌وزیر عراق با الجولانی

رسانه آمریکایی: بمب‌افکن‌های آمریکا در تخریب مجموعه موشکی یمن شکست خورده‌اند

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

846 میلیون دلار کالا از مرزهای کردستان صادر شد

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404/ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

گرانی طلا همچنان ادامه دارد؟

دیپلماسی گردشگری در کنار دیپلماسی سیاسی و اقتصادی

خاطرات فوتبالی با هوگو ایبارا؛ اسطوره بوکاجونیورز و بازیکن مهم موناکو در لیگ قهرمانان اروپا

شهر صنایع دستی اروپا کجاست؟

سوارز: از بابت یک چیز افسوس می‌خورم؛ در بارسلونا، می‌توانستیم دو بار قهرمان اروپا شویم

واکنش چین به لفاظی‌های اخیر ترامپ علیه ایران

بیانیه چین درباره پرونده هسته‌ای ایران

واکنش پکن به تصمیم جدید آمریکا

چین: حل مسئله هسته‌ای ایران با دیپلماسی ضروری است

چینی‌خانه موزه‌ هدایای امپراطوران چین در اردبیل

دیدار وزرای خارجه چین و روسیه

روبیو عنوان کرد آزادی همه آمریکایی‌ها از افغانستان اولویت ما است

تعرفه‌های خودروی ترامپ به گرانی خودرو در آمریکا رسید

«کوروش احمدی»، کارشناس روابط بین‌الملل: ترامپ بر اینکه ایران نباید بمب اتمی بسازد متمرکز بوده و صحبت چندانی راجع به موضوعات دیگر نکرده/ از آنجا که مقامات ما نیز مکررا گفته‌اند که در پی ساخت سلاح اتمی نیستند، ممکن است طرفین بتوانند به توافق برسند

طلای جهانی در مسیر رکوردشکنی

افول تولید نفت آمریکا در 11 ماه گذشته

آتش و خون در یمن؛ حملات فرا مرزی قربانی گرفت

آمریکا نقش تسلیحات هسته‌ای را در سیاست امنیتی خود کاهش دهد

20 حملۀ هوایی آمریکا به صعده و صنعاء طی شب گذشته/ نیروهای مسلح یمن: یک پهپاد پیشرفته MQ-9 ارتش آمریکا را با موشکهای بومی ساقط کردیم

رسانۀ آمریکایی: بمب‌افکن‌های آمریکا و بمب‌های سنگرشکن آنها در حمله به مجموعۀ موشکی انصارالله شکست خورده‌اند

نامه مهم ایران به شورای امنیت/ به هرگونه حمله آمریکا سریعا پاسخ می دهیم

ترامپ به تأثیرگذاری یمنی‌ها اعتراف کرد؛ جنگ به ضرر آمریکا تمام شد؟

نماینده نقابدار آمریکا!

عضو جامعه روحانیت مبارز: دستور قرآن است که برای دفاع از کشور باید از همه امکانات نظامی استفاده کنید/ ترامپ خیال می‌کند ایران از بلوفهایش ترس دارد

عراقچی: پنجره دیپلماسی همیشه باز است

وزیر خارجه آمریکا: آزادی همه آمریکایی‌ها از افغانستان اولویت ما است

روسیه به سمت حذف طالبان از فهرست تروریستی می‌رود؟