ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میانجی خلیجی؛ چرایی تبدیل امارات به پل ارتباطی ایران- آمریکا ایالات متحده آمریکا

میانجی خلیجی؛ چرایی تبدیل امارات به پل ارتباطی ایران- آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - با اوج گیری تنش لفظی میان ایران و آمریکا، سفر انور قرقاش به تهران و تحویل نامه دونالد ترامپ را می‌توان به عنوان نوعی نقطه عطف ارزیابی کرد. براساس اخبار «غیر رسمی» منتشر شده در رسانه‌ها رئیس جمهور آمریکا خواسته‌های زیاده خواهانه در خصوص پرونده‌های هسته‌ای، منطقه‌ای و موشکی مطرح کرده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در این میان برخی تحلیلگران با نگاه بدبینی به میانجی‌گری اماراتی نگاه کرده و نامه ترامپ را حامل تهدیدات جدی علیه منافع ملی ایران می‌دانند. به بیان دیگر بنا بر تجربه تاریخی عمانی‌ها و قطری‌ها هیچگاه پیامی تهدیدآمیز میان تهران- واشنگتن تبادل نکرده و خواستار کاهش تنش‌ها در منطقه هستند. در چنین شرایطی برخی تحلیلگران معتقدند که پول اماراتی‌ها در کنار نفوذ لابی اسرائیل سبب ایجاد این تغییر در میز مذاکرات شده است.
قدرت‌گیری متحدان عرب جمهوری‌خواهان
با وجود نگاه یکسان آمریکایی‌ها به کشور‌های عرب سنی به عنوان «متحدان استراتژیک» در منطقه خاورمیانه، اما به نظر می‌رسد نگاه دو حزب جمهوری خواه و دموکرات‌ها به برخی کشور‌ها ویژه‌تر باشد.
به عنوان مثال در دوران ریاست جمهوری جو بایدن دو کشور اردن و قطر به عنوان «شرکای غیرناتو» آمریکا دارای جایگاه ویژه‌ای در دو زیر‌سیستم «شرق عربی» و «خلیج فارس» داشتند. دوحه تبدیل به مسئول پرونده‌های ایران و طالبان در دستگاه وزارت خارجه آمریکا شده بوده و در دو پرونده سقوط افغانستان و تبادل زندانیان به ایران نقش کلیدی ایفا کرد.
اردنی‌ها نیز با همکاری امارات نقش کلیدی در سقوط نظام اسد ایفا کرده و یکی از کشور‌های عربی بودند که در جریان عملیات‌های وعده صادق از آسمان اسرائیل دفاع کردند!
در دوران جدید، اما به نظر می‌رسد پادشاهی عربی سعودی و امارات عربی متحده به مانند دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ از جایگاه ویژه‌تر نسبت به سایر کشور‌های عربی برخوردار باشند. تحلیلگران معتقدند چنین جایگاهی ناشی از سرمایه گذاری اقتصادی ریاض- ابوظبی در اقتصادی داخلی آمریکا است.
تنها چند روز پس از بازگشت مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، محمد بن سلمان از طریق برقراری تماس تلفنی با ترامپ به وی قول داد که سرمایه گذاری 600 میلیارد دلاری در آمریکا را در دستورکار قرار دهد. در سوی مقابل رئیس جمهور آمریکا از وی خواست تا میزان این سرمایه گذاری به یک تریلیون دلار افزایش یابد!
پس از این گفت‌و‌گو بود که ریاض تبدیل به «میانجی» مستقیم میان آمریکا و روسیه در خصوص حل‌وفصل مناقشه اوکراین شد. البته برخی کارشناسان معتقدند قرار گرفتن عربستان سعودی در چنین جایگاهی تنها ناشی از سرمایه گذاری در آمریکا نیست بلکه ناشی از سیاست «موازنه مثبت» ریاض در میانه رقابت ژئواستراتژیک قدرت‌های بزرگ است.
در چنین شرایطی به نظر می‌رسد اماراتی‌ها قصد ندارند تا در رقابت سنتی با ریاض عقب مانده و نقشی در سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا نداشته باشند.
نقد کردن چک سرمایه‌گذاری در آمریکا!
در سال‌های اخیر عربستان سعودی و امارات با آنکه در ظاهر شرکای راهبردی در «شورای همکاری خلیج فارس «شناخته می‌شود، اما در پرونده‌هایی همچون «جنگ یمن»، «بازار انرژی» و «جذب سرمایه‌ها و برند‌های خارجی» در وضعیت رقابت و گا‌ها تخاصم قرار دارند. ذکر این مقدمه برای فهم نوع نگاه محمد بن سلمان و محمد بن زاید به یکدیگر لازم است.
تنها چند هفته پس از تماس تلفنی «ام بی اس» با دونالد ترامپ، چهره امنیتی امارات یعنی طحنون بن زاید آل نهیان راهی واشنگتن شد. در جریان این سفر قرار شد تا اماراتی‌ها طی 10 سال سرمایه گذاری 1.4 تریلیون دلاری در آمریکا انجام دهند.
چراغ سبز ابوظبی برای کمک به سیاست‌های ترامپ سبب شد تا این کشور عربی در مقام پست‌چی قرار گرفته و نامه ترامپ را به دست مقامات ایرانی برساند ثبت چنین رقمی در صدر تیتر رسانه‌های جریان اصلی نشان دهنده خیز بلند اماراتی‌ها برای ربودن گوی سبقت از «برادران سعودی» است. «چراغ سبز» ابوظبی برای کمک به سیاست‌های ترامپ سبب شد تا این کشور عربی در مقام «پست‌چی» قرار گرفته و نامه ترامپ را به دست مقامات ایرانی برساند.
انور قرقاش مشاور حاکم امارات در امور خارجی در حالی راهی تهران شد که پیش از این «سی. ان. ان» از احتمال میانجی‌گری عربستان در مناقشه اتمی ایران و آمریکا خبر داده بود. همچنین برخی تحلیلگران معتقد بودند روابط مثبت میان استیو ویتکاف نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه با قطری‌ها سبب خواهد شد تا دوحه به مانند دوران بایدن «میانجی» میان تهران- واشنگتن باشد.
اتخاذ چنین تصمیمی از سوی رئیس جمهور آمریکا، اما با انتقادات زیادی، به ویژه از سوی ایرانی‌ها روبه رو شد. رسانه‌ها، اندیشکده‌ها و تحلیلگران ایرانی معتقدند اساسا امارات به دلیل داشتن ادعای در خصوص جزایر بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک صلاحیت قرار گرفتن در جایگاه میانجی میان ایران و آمریکا را ندارد. عده‌ای دیگر نیز با اشاره به همراهی صرافی‌های اماراتی با سیاست «فشار حداکثری» در سال‌های 2018 الی 2020، ابوظبی را «دشمن» نه «دوست» ایران خواندند.
پای اسرائیل در میان است!
پس از پیوستن امارات و بحرین به پیمان ابراهیم دیگر نمی‌توان از ابوظبی تحت عنوان «دوست ایران» یاد کرد! آمریکایی‌ها که از طریق «پیمان ابراهیم»، «آی 2 یو 2»، «آیمک»، «نشست‌های امنیتی النقب» و ... نظم امنیتی منطقه غرب آسیا را تغییر دهند، امارات را به عنوان «شریک دفاعی اصلی» شناسایی کردند.
در این نظم جدید هند- امارات- اسرائیل قرار است تا حافظ منافع آمریکا از اقیانوس هند تا شرق مدیترانه باشند. این محور جدید ضمن مقابله با ایران و محور مقاومت قرار
کنار گذاشته شدن کشور‌هایی همچون عمان و قطر از جایگاه میانجی‌گری میان ایران- آمریکا و مطرح شدن اماراتی‌ها نتیجه طبیعی نفوذ اسرائیل در سیاست خاورمیانه‌ای دولت ترامپ است است تا سد نفوذی در برابر سایر قدرت‌های تجدید نظر طلب همچون چین و روسیه ایجاد کنند. با توجه به نفوذ لابی یهود در «کی استریت» به نظر می‌رسد اسرائیلی از جایگاه بالاتری در مقایسه با هند و امارات برخودار باشند و می‌توانند در پرونده‌های مهم اعمال نفوذ کنند.
برهمین اساس به نظر می‌رسد کنار گذاشته شدن کشور‌هایی همچون عمان و قطر از جایگاه میانجی‌گری میان ایران- آمریکا و مطرح شدن اماراتی‌ها نتیجه طبیعی نفوذ اسرائیل در سیاست خاورمیانه‌ای دولت ترامپ است. در چنین شرایطی سوال کلیدی آن است که آیا امارات را می‌توان میانجی صادق دانست؟
بهره سخن
شاید هوشمندانه‌ترین پاسخ به انتخاب امارات به عنوان پل ارتباطی میان ایران- آمریکا از سوی دستگاه وزارت خارجه داده شد. تجربه تاریخی نشان داده است اساسا کشوری که دارای ادعای ارضی نسبت به ایران بوده و همواره مواضع همسو با آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه منافع ملی ایران اتخاذ کرده نمی‌تواند «میانجی صادق» در مناقشه اتمی یا منطقه‌ای میان ایران و غرب باشد.
ارسال پاسخ «خویشتن دارانه» ایران به آمریکا از کانال عمان نشان دهنده تلاش تهران برای بازگرداندن کانال ارتباطی با واشنگتن در مسیر درست خود است. تجربه مذاکرات پنهان، اما موفق عمان می‌تواند اینبار در مذاکرات غیرمستقیم با جمهوری خواهان تکرار شود. یکی از الزامات تحقق این هدف وجود میانجی «بی‌طرف» و «خیرخواه» در میان تهران- واشنگتن است.
*کارشناس مسائل غرب آسیا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1388919/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زلزله سیاسی در فرانسه

کرملین: موضوع اوکراین بسیار پیچیده است؛ یرساخت‌های ناتو در فنلاند و سوئد نگران‌کننده است

حسن بدیر از مسئولان میز فلسطین حزب‌الله لبنان به شهادت رسید

افغان‌های اخراج‌شده از آمریکا در خطر آزار و شکنجه‌ هستند

راز آب زلال و شفاف استخر: تجهیزات تصفیه آب استخر ویلا

سبز و قرمز بورس تهران در سالی که گذشت

پزشکیان: ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهور با نخست‌وزیر عراق/ ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند

ایران مصمم به عملیاتی کردن توافقات خود با عراق است

پزشکیان به نخست وزیر عراق چه گفت؟

در سفر یک‌روزه عارف به مازندران چه گذشت؟

بزرگ‌ترین ریسک ایلان ماسک به ضررش تمام شد؟ پشت پرده یک شکست بزرگ

برگزاری «جام میلاد» با حضور تیم‌های ملی فوتسال در مشهد

الکساندر دوگین کیست؟ نظریه‌پرداز روس محبوب طرفداران جبهه پایداری چه دیدگاهی دارد؟ نظر ترامپ و پوتین به هم نزدیک است/ با ایالات متحده دشمنی نداریم/ پوتینیسم در آمریکا پیروز شده! ترامپ آدم بدی نیست!

ادعای جسورانه مرد رویایی فضا؛ مریخ، ایالت بعدی ایالات متحده؟

شورای نگهبان: آزمودن مردم ایران، خطای جبران ناپذیری برای آمریکا خواهد بود

ارتباط جنجالی ترامپ با کره شمالی

دموکرات‌ها از ترامپ شکایت کردند

ویدیو/ شکایت ایران از آمریکا به شورای امنیت

تقاضای کانادایی‌ها برای پرواز به آمریکا کاهش یافت

چراغ سبز دوباره وزیر خارجه ایران به آمریکا؟

طلا، تنها برنده جنگ تجاری جدید ترامپ|ادامه روند صعودی قیمت در بازارهای جهانی!

ترامپ: دوست دارم با شکست اوباما سومین بار رئیس جمهور شوم

رسانه آمریکایی: آمریکا به دنبال جنگ جدیدی در خاورمیانه نیست/ ترامپ همان چیزی را می‌خواهد که همه رؤسای‌جمهور آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم خواسته‌اند؛ خاورمیانه‌ای آرام که نفت و گاز تولید کند، کالاهای آمریکایی از جمله سلاح بخرد و آمریکا را وارد جنگ‌های جدید

وارد مذاکره مستقیم با آمریکا نخواهیم شد

دستور قرآن است که برای دفاع از کشور باید از همه امکانات نظامی استفاده کنید/ ترامپ خیال می‌کند ایران از بلوف‌هایش ترس دارد

تاکید پکن بر حمایت از مواضع روسیه

تهدید دانشگاههای حامی فلسطین در آمریکا به بازنگری کمکهای مالی

زمزمه‌های جنگ بالا گرفت؛ ایران بزرگ‌ترین پایگاه آمریکا، «دیگو گارسیا» را هدف قرار می‌دهد؟

تماس تلفنی نخست‌وزیر عراق با الجولانی

رسانه آمریکایی: بمب‌افکن‌های آمریکا در تخریب مجموعه موشکی یمن شکست خورده‌اند

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

846 میلیون دلار کالا از مرزهای کردستان صادر شد

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404/ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

گرانی طلا همچنان ادامه دارد؟

دیپلماسی گردشگری در کنار دیپلماسی سیاسی و اقتصادی

خاطرات فوتبالی با هوگو ایبارا؛ اسطوره بوکاجونیورز و بازیکن مهم موناکو در لیگ قهرمانان اروپا

شهر صنایع دستی اروپا کجاست؟

سوارز: از بابت یک چیز افسوس می‌خورم؛ در بارسلونا، می‌توانستیم دو بار قهرمان اروپا شویم

واکنش چین به لفاظی‌های اخیر ترامپ علیه ایران

بیانیه چین درباره پرونده هسته‌ای ایران

واکنش پکن به تصمیم جدید آمریکا

چین: حل مسئله هسته‌ای ایران با دیپلماسی ضروری است

چینی‌خانه موزه‌ هدایای امپراطوران چین در اردبیل

دیدار وزرای خارجه چین و روسیه

روبیو عنوان کرد آزادی همه آمریکایی‌ها از افغانستان اولویت ما است

تعرفه‌های خودروی ترامپ به گرانی خودرو در آمریکا رسید

«کوروش احمدی»، کارشناس روابط بین‌الملل: ترامپ بر اینکه ایران نباید بمب اتمی بسازد متمرکز بوده و صحبت چندانی راجع به موضوعات دیگر نکرده/ از آنجا که مقامات ما نیز مکررا گفته‌اند که در پی ساخت سلاح اتمی نیستند، ممکن است طرفین بتوانند به توافق برسند

طلای جهانی در مسیر رکوردشکنی

افول تولید نفت آمریکا در 11 ماه گذشته