ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چرا سخنان علی لاریجانی مانیفست نظام است؟ ایالات متحده آمریکا

چرا سخنان علی لاریجانی مانیفست نظام است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - جواد میرگلوی‌بیات در کانال تلگرامی خود با عنوان مستشرق با اشاره به صحبت‌های علی لاریجانی درباره ایران و آمریکا نوشت:
جایگاه علی لاریجانی پس از طوفان الاقصی
دکتر علی لاریجانی یکی از شخصیت‌های با تجربه و مورد اعتماد نظام جمهوری اسلامی است که سیاست‌ورزی عالمانه دارد، شم سیاسی او در کنار مهارت‌های اکتسابی‌اش و حضور در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دولت،صدا و سیما، مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام و دبیری شورای امنیت ملی سبب شده که او شناخت خوبی از سیاست داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران و هم‌چنین فضای روابط بین الملل به‌دست آورد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اگرچه علی لاریجانی در دو انتخابات ریاست جمهوری اخیر رد صلاحیت شد، ولی گویا واقعا این اعتقاد در نظام سیاسی وجود دارد که رد صلاحیت در رقابت برای برخی از مناصب انتخاباتی به معنای انکار همه ظرفیت و شایستگی‌های رجال سیاسی کشور نیست. نمود این مساله را می‌توان در کنش‌گری و ماموریت ویژه علی لاریجانی در بحبوحه وقایع طوفان الاقصی دید!
لاریجانی در اثنای طوفان الاقصی دو سفر مهم به سوریه و یک سفر تعیین کننده به لبنان داشت که هر سه مورد موجب اتخاذ و ابلاغ سیاست‌های نظام به اطراف مختلف شد. 
او در آبان 1403 در سفری به سوریه‌ و دیدار با بشار اسد به نوعی استمزاجی از شرایط رهبری سوریه‌ انجام داد و در سفر آذر به‌ احتمال زیاد سیاست‌های نظام را به اسد ابلاغ کرد، سیاست‌هایی که هر چه بود با سفرهای دوگانه علی لاریجانی اتخاذ و ابلاغ شد، هم‌چنین پس از سفر او به لبنان شاهد این بودیم که فرایند آتش بس در لبنان شروع شد و تا امروز هرچند کج‌دار و مریز ادامه پیدا کرده است. روشن است که در این متن در مورد نکات قوت و ضعف این‌سیاست‌ها بحث نمی‌شود و هدف این بود که به جایگاه علی لاریجانی در نظام و تصمیمات مهم اشاره‌ای بشود‌.
از سوی دیگر آقای لاریجانی مشاور رهبری انقلاب نیز هستند و گفتگوی اخیر او در بخش خبری صدا و سیما پس از سخنرانی حضرت آیت الله خامنه‌ای در نماز روز عید فطر واجد نکاتی از جمله هماهنگی‌هایی در سطح بالای تصمیم سازی در نظام است. اعتماد ساختار تصمیم‌سازی نظام به علی لاریجانی در تقریبا یک سال اخیر میزان و معیار مناسبی از جایگاه او برای تببین و پیشبرد سیاست‌های کلان و مهم در هماهنگی با دستگاه‌های ذی‌ربط است، لذا نمی‌توان سخنان علی لاریجانی در شب 11 فروردین در صدا و سیما و آن توجه گسترده داخلی و بین المللی را حاصل تحلیل و نظرات شخصی او دانست و باید وزن بیشتری در حد راهبرد نظام در مواجهه با وقایع منطقه‌ای و جهانی برای آن قائل شد.
سنجه دیگری که می‌توان با آن گفتگوی او را چارچوب اصلی مورد نظر نظام ارزیابی کرد، محورهای راهبردی است که آقای کمال خرازی به عنوان وزیر امور خارجه اسبق و مشاور رهبری انقلاب نیز در چند وقت اخیر به آنها اشاره داشتند که در ادامه به آنها می‌پردازم.
علی لاریجانی هم مسیر دیپلماسی را باز نگه داشت و هم جای‌گزین دیپلماسی را ترسیم کرد
دکتر لاریجانی در سخنانش با طرح چارچوب تحلیلی ساختاری و کارگزاری هم به عوامل ساختاری بی اعتمادی جمهوری اسلامی ایران به آمریکا اشاره داشت و هم نقش کارگزار درون ساختار یعنی ترامپ و دیالکتیک بین کارگزار و ساختار را مهم دانست.
او یک‌بار ترامپ را فردی مستعد دانست و بار دیگر به سخنان او در مورد صلح طلبی‌اش اشاره داشت و البته در چند نوبت در لابه‌لای گفتگو به ویژگی‌های شخصیتی ترامپ اشاره داشت‌. این مساله نشان می‌دهد که در ارزیابی سران نظام و دستگاه‌های ذی‌ربط روان‌شناسی ترامپ نیز مورد بررسی قرار گرفته است و آن را مهم قلمداد می‌کنند. 
بیان این سخنان از سوی فردی در حد علی لاریجانی که همان‌طور که ذکرش رفت نشان می‌دهد که اولا ترامپ در نامه‌اش لحن مناسبی انتخاب کرده و جواب نامه هم احتمالا با لحن محترمانه ارسال شده است، ثانیا حاکی از این مساله است که جمهوری اسلامی ایران مایل است که این‌بار با ترامپ که قبلا لایق جواب نبود به مذاکره بنشیند. این مساله از آن رو مهم است که ترامپ قواعد خود را دارد، مولفه‌ای که اروپایی‌ها سر ماجرای زلنسکی نیز آن قاعده را به عنوان یک مولفه تاثیرگذار لحاظ کردند و از زلنسکی خواستند به روان‌شناسی ترامپ اهمیت قائل شود.
در واقع علی لاریجانی از چارچوب تحلیل کارگزار محور استفاده کرد که احترام و جایگاه ترامپ را حفظ کند و نشان دهد که نظام به این مساله اهمیت می‌دهد. مساله‌ای که با پیشنهاد امکان همکاری اقتصادی با آمریکا در صورت پیش‌رفت مذاکره‌، به نوعی منویات ترامپ را نیز تامین می‌کند. دکتر لاریجانی بار دیگر با تاکید ویژه بر روان‌شناسی ترامپ صحبت از امکان مذاکره پس از چند دور مذاکره غیر مستقیم کرد. لاریجانی در واقع با اشاره به برجام و خروج ترامپ از آن در کنار امکان مذاکره مستقیم خواست به ترامپ این سیگنال را بدهد که نظام آماده قرار و تفاهم جدید است و به نوعی به سخنان ترامپ در مورد مذاکره به آن شکلی که آمریکا می‌خواهد پاسخ داد. موضوعی که آقای خرازی نیز به آن اشاره داشتند.
اما هنگامی که دکتر لاریجانی چارچوب ساختاری را وارد تحلیل‌هایش می‌کرد از آمادگی ایران برای هرگونه جای‌گزین دیپلماسی مانند جنگ و حتی هسته‌ای شدن صحبت می‌کرد. 
لاریجانی با اشاره به 45 سال بی اعتمادی و عملکرد آمریکایی‌ها و بر شمردن چند مساله اساسی در تقویت این بی اعتمادی از آمادگی ایران بر اساس این تجارب سخن به میان آورد و البته اشاره داشت که هر وقت میز مذاکره‌ای وجود داشته ایران یک طرف آن نشسته است ولی این به معنای نیست که ایران حاضر به تسلیم است و در چند نوبت از آمادگی نظامی ایران و تجربه سیاست‌مداران و فرماندهان نظامی ایران مواردی را مطرح کرد.
اشاره به تجارب آمریکا در عراق و افغانستان نیز در تحلیل ساختاری قرار می‌گیرد و با تلمیح سخن گفتن از ایران قوی را می‌توان انذار لاریجانی به ترامپ دانست.
لاریجانی از امکان محدود شرارت آمریکا و اسرائیل در حمله به ایران کمال استفاده را کرد و نکته اصلی را بیان نمود، او گفت که جمهوری اسلامی نه تنها جواب شرارت را خواهد داد بلکه فراتر رفت و از مجهز شدن ایران به بمب هسته‌ای صحبت به میان آورد مساله‌ای که کمال خرازی نیز به آن اشاره داشت. 
روی دیگر این اظهار نظر این است که ایران نه تنها سر قدرت نظامی و موشکی مذاکره نخواهد کرد بلکه اگر شرایط ایجاب کند به سمت هسته‌ای شد نیز خواهد رفت.
لاریجانی به خوبی توانست مواضع نظام و مسیر پیش‌رو روابط میان ایران و آمریکا را ترسیم کند و سیاست‌های نظام را برای سپهر عمومی و هم‌چنین فضای نخبگانی توضیح دهد. او توپ را فعلا به زمین آمریکا انداخته و آنها را در انتخاب مسیر بین ایران و غرب و هم‌چنین آینده منطقه مخیر کرده است.
لاریجانی هم‌چنین توانست برای مقطعی هم که شده التهاب جامعه را کم کند، و مردم را تا حدودی نسبت به مسائل آگاه کند. گفتگوی او می‌تواند حمایت جامعه را نیز پشت اهداف نظام بسیج کند خاصه اینکه در چند نوبت اشاره به مشکلات مردم داشت. او هم‌چنین به سران و تصمیم سازان کشورهای دیگر و هم‌چنین آمریکایی‌ها مسیر مد نظر ایران را نشان داد، مسیری که نه آنقدر ناهموار است که نتوان به دیپلماسی خوشبین بود و نه آنقدر هموار و مساعد که آمریکا و غرب بتواند بدون هزینه در آن پیش‌روی کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1394532/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دو گله های دور رفت در جمع نامزدهای برترین بازیکن هفته لیگ قهرمانان اروپا

قضاوت داور ایرانی در دیدار اندونزی و افغانستان

ابراز امیدواری وزیر دفاع آمریکا از حل مسالمت‌آمیز مسائل هسته‌ای ایران

تحولات اوکراین| مشکل بروکسل در تحقق وعده تأمین مهمات کی‌یف

لغو بورسیه تحصیلی زنان افغانستانی در دانشگاه‌های آمریکا

ترامپ، موتور محرک افزایش قیمت بیت کوین شد

قیمت طلای جهانی روی دور صعود

هشدار جدی ترکیه درباره عملیات نظامی علیه ایران

ترامپ عقب‌نشینی کرد؟ | من فقط یک توافق می‌خواهم!

عملیات نظامی علیه ایران چیزی جز بی‌ثباتی در منطقه به‌بار نخواهد آورد

3 شهید در حملات آمریکا به پایتخت یمن

چرا احتمال توافق ج.ا.ایران و آمریکا دشوارتر از زمان برجام است؟!

آیا شنبه، سومین ناکامی ترامپ آغاز می‌شود؟

سرمقاله کیهان/ آمریکا خودش را چگونه به ما ثابت کرد؟

افشای دروغ‌پردازی تکراری صهیونیست‌ها درباره کشتار شهر غزه

سکاندار اقتصاد ترکیه در محاصره‌ چالش‌ها

حداقل قیمت دلار بعد از توافق چقدر است؟!

چالش‌ها و راهکارهای بخش خصوصی در مسیر توسعه اقتصادی

نفرات و تیم‌های برتر کشتی آزاد قهرمانی اروپا مشخص شدند

ویدیو/ از بین چین، ایران و کره شمالی، به ایران حمله می‌کنیم!

حضور ایران در رده چهارم جدول مدال المپیک دانش‌آموزی

بورس تهران نفس کشید/ سهامداران چشم‌به‌راه سیگنال مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا

لفاظی وزیر دفاع آمریکا علیه ایران

ترکیه در قبال تحرکات اسرائیل علیه سوریه فقط 2 گزینه دارد/ اسرائیل به دنبال ایجاد «کریدور داوود» است

کاهش کمک‌های جهانی جان صدها هزار زن و کودک افغان را تهدید می‌کند

شعله های جنگ تجاری ترامپ زبانه کشید | خط و نشان چین برای آمریکا

توقف بورسیه تحصیلی زنان افغان توسط آمریکا

وزیر دفاع آمریکا خطاب به ایران: حضور بمب‌افکن‌ها را خودتان تفسیر کنید

واکنش طالبان به قطع کمک‌های آمریکا: افغانستان مستحق دریافت غرامت است

سازمان ملل از مذاکرات آمریکا و ایران استقبال کرد

ادعای جنجالی نتانیاهو/ از مذاکرات آمریکا و ایران مطلع بودم

تبعات جنگ تعرفه‌ای ترامپ بر اقتصاد جهان و ایران | مصرف‌کنندگان آمریکایی بازنده جنگ تعرفه‌ها هستند

گاف عجیب کاخ سفید؛ تماس اشتباهی ترامپ، اهانت و قطع تلفن

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| انس طلا 3104 دلار و 90 سنت

نوید محمدزاده با آیسان اسلامی در آمریکا

شما نظر بدهید/ از تیم مذاکره با امریکا چه انتظاری دارید؟

شما نظر بدهید/ از تیم مذاکره با امریکا چه مظالباتی دارید؟

ازسرگیری پروازهای مستقیم و بازگشت اموال دیپلماتیک محور مذاکرات نمایندگان آمریکا و روسیه در

حملات هوایی شکست خورده و جنگ زمینی با پاسخ سخت مواجه خواهد شد

ضرب الاجل ترامپ برای آزادی اسرای اسرائیل و پایان جنگ غزه

تهدید سنگین واشنگتن؛ پایان بازی با خاکستر | کیهان هشدار نهایی را داد

محروم‌شدن آمریکایی‌ها از نوآوری‌های چینی با تعرفه‌های ترامپ

شمایل توافق احتمالی ایران و آمریکا

سرمقاله ایران/ چند نکته در مورد مذاکرات جدید ایران و آمریکا

صنایع تبدیلی راهبردی کلیدی برای ارزش‌افزایی محصولات کشاورزی همدان

تعامل بی‌سابقه 3 قوه در تنظیم بازار

هدف‌گذاری مالیاتی گیلان 16 هزار میلیارد تومان تعیین شد

ایجاد منطقه ویژه اقتصادی معدنی در سبزوار یک ضرورت است

تهران - واشنگتن - اروپا؛ مذاکرات محرمانه در راه است؟

ابراز نگرانی ایران و مصر از افزایش تنش‌ها در منطقه توسط رژیم صهیونیستی

ویکی پدیاجستجو