ایرانیان جهان

آخرين مطالب

صندوق توسعه ملی وارد مسیر پرهیز از بنگاه‌داری شد اخبار ایران

صندوق توسعه ملی وارد مسیر پرهیز از بنگاه‌داری شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صندوق توسعه ملی، این نهاد راهبردی با هدف تبدیل درآمدهای نفتی به ثروت‌های پایدار و بین‌نسلی، از سال 1390 تاکنون در مسیر تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی، حمایت از تولید، و توسعه بخش خصوصی گام برداشته است. اما از مهرماه 1400، تحولی بنیادی در رویکرد صندوق شکل گرفت؛ صندوق از یک نهاد صرفاً تأمین‌کننده منابع مالی، به «شریک اقتصادی هوشمند و آینده‌نگر» تبدیل شد.
صندوق توسعه ملی؛ از ذخیره‌ساز ارزی تا موتور توسعه تولیدمحور
در تعریف بنیادین، صندوق توسعه ملی محل تجمیع بخشی از درآمدهای نفتی کشور برای مصون‌سازی اقتصاد از نوسانات نفتی و تأمین منابع مورد نیاز توسعه پایدار است. اما در عمل، این مأموریت زمانی معنا پیدا می‌کند که منابع صندوق به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های دارای ارزش افزوده بلندمدت، اشتغال‌زا، صادرات‌محور و فناوری‌بنیان هدایت شود.
در شرایط کنونی که کشور با تحریم، کمبود سرمایه‌گذاری خارجی، و نیاز به رشد اقتصادی پایدار مواجه است، صندوق توسعه ملی می‌تواند بازوی قدرتمند سیاست‌گذار در جهت تحقق اهداف توسعه‌ای باشد. به ویژه در چارچوب شعار سال، لازم است صندوق نقشی فعال‌تر در هدایت منابع به سمت تولید مولد ایفا کند.
نقطه عطف: ورود صندوق توسعه ملی به مشارکت اقتصادی واقعی
از مهرماه 1400، با تأکید مهدی غضنفری رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی، تغییر مهمی در سیاست‌های اجرایی صندوق رقم خورد. به‌جای ارائه تسهیلات صرف، صندوق وارد مسیر مشارکت مستقیم در پروژه‌ها و با پرهیز از بنگاه‌داری شد. این رویکرد جدید، ضمن افزایش بهره‌وری منابع، باعث ارتقا جایگاه صندوق به یک «شریک اقتصادی آینده‌نگر» شده است. دیگر صرف پرداخت تسهیلات با سود بازگشتی معیار نیست، بلکه ارزیابی اقتصادی پروژه، نسبت ریسک به بازده، مشارکت در سود و نظارت مستمر بر اجرا، محور تصمیم‌گیری‌های جدید است.
پیوند شعار سال با راهبرد صندوق توسعه ملی
«سرمایه‌گذاری برای تولید» فقط یک جهت‌گیری فرهنگی یا رسانه‌ای نیست؛ بلکه یک راهبرد اقتصادی مبتنی بر واقعیت‌های کشور است. صندوق توسعه ملی، به عنوان نهادی که در قلب سیاست‌گذاری منابع ارزی کشور قرار دارد، می‌تواند به تحقق عملی این شعار کمک کند.
افزایش شفافیت در قراردادها، تقویت ابزارهای نظارتی، تشکیل صندوق‌های سرمایه‌گذاری پروژه‌محور، تسهیل ورود بخش خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان به فرآیند جذب منابع، بخشی از برنامه‌های عملیاتی صندوق برای سال 1404 است.
«سرمایه‌گذاری برای تولید»، زمانی از سطح شعار فراتر می‌رود که با طراحی نهادهای پشتیبان و کارآمد همراه باشد. صندوق توسعه ملی به عنوان نهادی برخاسته از اراده ملی برای حفظ سرمایه‌های بین‌نسلی، در این مسیر نه‌تنها نقش ایفا می‌کند، بلکه می‌تواند به الگویی از حکمرانی اقتصادی تبدیل شود. الگویی که سرمایه‌گذاری را نه خرج منابع، بلکه ساخت آینده می‌داند.
نگاه به آینده: توسعه با حفظ منافع نسل‌ها
مسیر پیش روی صندوق توسعه ملی در سال جاری و سال‌های آتی، باید با رویکردی متوازن میان منافع امروز و حقوق نسل‌های فردا طراحی شود. این بدان معناست که سرمایه‌گذاری باید با نگاه بلندمدت، بازده اقتصادی مشخص و آثار مثبت اجتماعی و زیست‌محیطی همراه باشد.
در این میان، حفظ سرمایه ارزی صندوق، مدیریت هوشمند ریسک، و شناسایی فرصت‌های راهبردی سرمایه‌گذاری در مناطق کمتر برخوردار، ابعاد مهمی از حکمرانی توسعه‌گرا در صندوق خواهند بود.
سرمایه‌گذاری در آینده؛ نه فقط امروز
یکی از اولویت‌های صندوق توسعه ملی در سال جاری، توسعه جعبه ابزار شیوه‌های تأمین مالی و هدایت منابع به سمت پروژه‌های دانش‌بنیان، فناور محور و اشتغال‌زا است. حمایت از صنایع نوین مانند زیست‌فناوری، انرژی‌های تجدیدپذیر، اقتصاد دیجیتال و هوش مصنوعی، نه‌تنها به تولید داخلی قدرت می‌بخشد، بلکه مزیت‌های رقابتی آینده کشور را نیز تضمین می‌کند.
کد خبر 6427393

ایرانیان جهان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1395783/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چین وارد عصر طلایی نوآوری می‌شود

فکر نمی‌کنم در نشست گروه 20 شرکت کنیم

آغاز گفتگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا

آیا میانجی‌گری مسقط بین تهران و واشنگتن موفقیت آمیز خواهد بود؟

جزئیات تازه از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان / عراقچی به محل برگزاری گفت‌و‌گو‌ها می رود

شاهین نجفی کتکم می‌زد!

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا آغاز شد

درخواست گروسی از آمریکا و ایران

پلیسی که ژست عدالت خواهی گرفته 2 سال پیش اخراج شده بود

ترامپ می‌خواهد مشکلات داخلی آمریکا را با تهدید دیگران حل کند/ قدرت دفاعی غیرقابل مذاکره است

واکنش بازار خودرو به مذاکره ایران با آمریکا

آغاز مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا

آغاز گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط

مذاکرات ایران و آمریکا؛ عراقچی و ویتکاف راهی محل مذاکره شدند

نخستین دور گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا آغاز شد

روایت سخنگوی وزارت خارجه از آغاز گفت‌وگوی غیر مستقیم ایران و آمریکا

آخرین اخبار گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا از زبان خبرنگار اعزامی خبرگزاری صدا و سیما

آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط

برنامه 3 هفته پایانی لیگ برتر اعلام شد

قیمت روز انواع سکه و طلا +جدول

آغاز گفتگوی غیر مستقیم ایران و آمریکا

گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا آغاز شد

نتیجه مذاکرات عمان؛ توافق یا جنگ| ترامپ باید مستقیم وارد روند دیپلماتیک شود

جدیدترین اخبار مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

ترامپ اجازه استفاده نظامی از اراضی دولتی را صادر کرد

مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد

گفتگوهای غیرمستقیم عراقچی و ویتکوف در سالن‌های مجزا آغاز شد

آغاز گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان آغاز شد

آمال و آرزوی کیهان‌نویس‌ها؛ مشتاقانه منتظر اشتباه آمریکا و آماده برای جنگیم!

بقائی: مذاکرات در سالن‌های مجزا آغاز شده است

عباس عراقچی و ویتکاف به سوی محل مذاکرات رفتند

گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا آغاز شد

بقائی: مذاکرات هیات‌های ایرانی و آمریکایی در سالن‌های مجزا آغاز شد

ریزش قیمت طلا در روز مذاکره ایران و آمریکا/ قیمت طلا 18 عیار امروز 23 فروردین چقدر است؟

فوری/ دور اول مذاکرات ایران و آمریکا -غیر مستقیم- آغاز شد

آغاز گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

آغاز گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا

آغاز گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان

خنگوی دولت: مذاکره مطلوب ایران گفت‌وگوی دقیق و بدون هیاهو است

آغاز گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجی‌گری عمان

ناتو در تقویت امنیت شکست خورده است/ فضا برای بهبود روابط بین ‌روسیه و آمریکا وجود دارد

واکنش مقام ارشد بیت‌رهبری به ادعای نیویورک تایمز از یک جلسه در این نهاد

محورهای مذاکرات امروز ایران و آمریکا در عمان اعلام شد

آغاز گفت‌وگوی غیرمستقیم ایران و آمریکا

نوسان شدید در بازار سهام آمریکا

فوری/ مذاکرات ایران و آمریکا آغاز شد + عکس

مذاکره‌کنندگان ایران و آمریکا در عمان چه کسانی هستند؟

واکنش سخنگوی دولت به آغاز مذاکرات ایران و آمریکا

طرفدار سفت و سخت پرسپولیس، مامور پیگیری مذاکرات ایران و آمریکا!